Som ôsmačka a neviem sa rozhodnúť ohľadom strednej školy

sofiakascakova
25. okt 2024

Dobrý deň chcem sa opýtať ohľadom strednej školy pretože doteraz som bola rozhodnutá ísť na gympel a potom na medicínu no ale v poslednom čase som začala pochybovať a rodičia sa ma aj pýtali či si myslím že na to mám a ja sama neviem. Viem že mám ešte čas ale nechcem sa rozhodovať týždeň pred prijímačkami a neviem sa rozhodnúť či ísť na SZŠ a pri najhoršiom skončiť ako zdravotná sestra a potom si spravoť aspoň bc. alebo ísť na gympel s tým že by som sa ľahšie dostala na vysokú.
Dopredu všetkým ďakujem za odpovede.🫶🏻🫶🏻🫶🏻

doriiis
25. okt 2024

Choď na školu,ktorá ťa bude baviť a z ktorej po ukončení a nepokračovani na VS budeš niečo mať.
Všetci sa pchaju na gymnáziá a potom tu máme zástupy maturantov,ktorým je maturita na nič,lebo je to len všeobecný papier a vlastne nemajú vyštudovane nič.A potom takýto ľudia idú na VŠ z donútenia a o pár rokov VS vypluje vyflusnuteho,zdeptaneho sociálneho pracovníka alebo titulovaneho filozofa.
Remeslo a zameranie majú zmysel.Takze radšej vyjsť zo školy ako zdravotná sestra a potom si dorabat VS a iné vzdelania,ako ísť na školu,ktorá ti na konci nemusí nič dať.Lebo 4 roky sú dlhá doba a stať sa môže všeličo a o 4 roky budeš rozmýšľať uuuplne inak ako dnes

nuklia
25. okt 2024

Pokial viem, prihlasku si mozes dat na dve skoly. TAk si daj za gympel aj zdravotku a uvidis, mozno "osud" rozhodne za teba.. Ale inak som tiez skor za strednu skolu s nejaky remeslom, nez za gympel. Na medicinu mozes ist aj zo zdravotky, tak by som problem nevidela vobec ziadny.

ivana3111
25. okt 2024

@sofiakascakova ja som mala tiež takúto dilemu ako ty, dala som si 4 prihlášky z toho 3 gymnázia a strednú pedagogickú školu, zobrali ma na všetky školy, avšak vybrala som si strednú pedagogickú, nakoľko som vedela, že sa chcem zamestnať hneď po maturite. Táto cesta je trosku náročnejšia, pretože síce som začala pracovať a získavala prax ale ten plat bol na začiatku hrooozne nízky a tak som si externe spravila popri práci Bc. , výhodu to však malo tu, že sa mi ľahšie študovalo, nakoľko som už získala nejakú tú prax 🙂 okrem toho sme sa s frajerom pomedzi to vzali a kúpili byt, chodili sem tam na dovolenky... čo by som si nemohla dovoliť ak by som študovala vysokú školu denne štúdium. Mam ale kamošky, ktoré po strednej pedagogickej išli na denne štúdium na vysokú školu alebo aj dievčatá z gympla, ktoré išli na výšku a v pohode si žili študentský život aj s brigádami.

sofiakascakova
autor
25. okt 2024

@ivana3111 ďakujem veľmi pomohlo.❤️

sofiakascakova
autor
25. okt 2024

@nuklia ďakujem za odpoveď ❤️

sofiakascakova
autor
25. okt 2024

@doriiis ďakujeeem ❤️❤️

amonet
25. okt 2024

nuz, tu zalezi hlavne na tebe, tvojej schopnosti sa ucit, vytrvalost, trpezlivost. medicina je naozaj narocna, casovo psychicky. nik ta nechce odradzat avsak sama musis vediet zhodnotit

modrykolibrik
25. okt 2024

@doriiis co mas proti socialnym pracovnikom?

doriiis
25. okt 2024

@modrykolibrik ....nič.Ale je fakt,že ich je ročne vyštudovaných niekoľko desiatok a väčšina to v živote ani neplánovala robiť.Radsej mať doma šikovného maliara,automechanika alebo kuchára ako masovo ,,vyrábaných" vysokoškolákov,ktorý sa v 24.,25. rokoch zobudia a zistia,že nevedia čo chcú a čo vedia vlastne

modrykolibrik
25. okt 2024

@doriiis ja robim toto zamestnanie a zarabam viac ako zdravotna sestra. 🤔

sajmi
25. okt 2024

@sofiakascakova ja si pamätám, že sme v 8/9 ročníku písali taký "test", ktorý nám mal pomôcť pri výbere strednej školy, resp. akým smerom by sme sa mali vydať. Skús sa spýtať pedagógov v škole, poprípade na internete alebo detských psychológov, možno by ti niečo také pomohlo.

doriiis
25. okt 2024

@modrykolibrik ...to je v poriadku.A možno maliar a automechanik zarábajú viac ako ty.
Ale to nie je táto téma.Autorka chcela poradiť a poradila som jej to isté,ako môjmu synovi,ktorý je tiež osmak.

modrykolibrik
25. okt 2024

@doriiis tak neviem pokial 3000 je podla teba malo 😀 automechanik sa nadre a musi makat aby tie peniaze zarobil, tak isto aj maliar

doriiis
25. okt 2024

@modrykolibrik ....ja som nepovedala,že je to málo.Prosim ťa nevyvolavaj konflikt tam,kde nepatrí.Na tvoj zárobok sa nikto nepýtal a téma je úplne o niečom inom.
Daj sa do pohody.Je piatok.😊

jerry410
25. okt 2024

@sofiakascakova ak si šikovná a učenie ťa baví, tak gympel ťa môže pripraviť na čokoľvek, čo sa rozhodneš za 4 roky tam. Hovorím z vlastnej skúsenosti, bavilo ma všetko a gympel mi dal dobrý základ ísť ďalej na hocijakú výšku, vybrala som si potom biológiu. Tak sa mňa gymnázium super ak chcem ďalej študovať. Samozrejme ak si skôr typ že chces rovno ísť pracovať niekam konkrétne a potom možno ešte výška tak odborná škola je tiež fajn voľba.

kiki68
25. okt 2024

Chod na gympel a ako poistku si daj tu zdravotnu. Ale stale z gympla mozes studovat hocico, nemusi to byt len medina. Mas aj napr osetrovatelstvo, cize dipl sestra. Alebo nas rozne ine skoly. Dalsie styri roky ukazu, ze co Ta bude realne bavit. Ci naozaj zostanes pri medine. Poznam aj ludi, co nakoniec studovali ekonomicke/ hospodarske smery.

lilianka28
25. okt 2024

@sofiakascakova Ja ťa len chcem upozorniť, že po SZŠ nebudeš sestra, ale len praktická sestra (predtým sa to volalo zdravotnícky asistent). Takže na plnohodnotnú sestru musíš ísť ešte aj tak študovať minimálne na 3 roky VŠ ošetrovateľstvo. A to môžeš aj z gymnázia.

egonsk
25. okt 2024

@sofiakascakova idealne je ist studovat to, co ta bavi, v com mas zaujem a je tvoje hobby. Ak teda nepatris medzi moderne deti bez zaujmov, tak si zvol skolu podla svojich zalub.

sevrin
25. okt 2024

Pri výbere strednej školy si vždy polož dve kľúčové otázky: bude ma baviť, čo chcem študovať? Uplatním sa vo svojom obore? Ak si 2x odpovieš Áno, tak máš pred sebou perspektívny život. Ak odpovieš Áno a Nie, tak práca ťa bude baviť, ale nečakaj, že si dokážeš zarobiť natoľko, aby si bola vždy spokojná. Ak si odpovieš Nie a Áno, tak možno to vydržíš pár rokov so zaťatými zubami a potom aj tak zmeníš zamestnanie. Ak si si odpovedala 2x Nie, zmeň školu na ktorú chceš ísť.

sss777
25. okt 2024

@sofiakascakova
Ja by som po vlastných skúsenostiach išla rozhodne na gympel. Ak si dobrá študentka a si pripravená zamakať, medicína je perfektná vec.
Práca zdravotnej sestry je náročná nielen psychicky, ale aj fyzicky a VEĽMI nedocenená. Gymnázium ťa väčšinou pripraví aj jazykovo, môžeš cez VŠ skúsiť Erasmus, veľa toho uvidíš...Držím palce!

rebi789
25. okt 2024

@sofiakascakova ak chceš viac medicinu tak určite gympel, sice da sa aj zo zdravotky na medinu ale je to náročnejšie

pseudomonas87
25. okt 2024

@sofiakascakova ja by som ti odporučila gympel. Odtiaľ môžeš ísť na zdravotku, odbor zdravotná sestra, či záchranár, na medicínu, prírodovedu, atď .....veľa možností, lebo ako sa píše vyššie, zo strednej zdravotky by si mala ísť ideálne na VŠ, ak chcela robiť sestru.

smajliica
25. okt 2024

Z gymnazia mas viac moznosti 🙂

margotka17
29. okt 2024

@sofiakascakova keby som ja ešte raz bola v 8. ročníku, vybrala by som si gympel a po gympli na vojenskú. Ja by som nemohla robiť lekárku, mne také veci, že je niekomu zle nerobia dobre. Hovorím, že lekárom sa človek musí narodiť. Obdivujem chirurgov, že dokážu rozrezať človeka, vybrať slepak a opäť zošit, zachránia tým život. Majú môj obdiv. Ale určite sa rozhodni študovať to, čo ťa baví. Možno raz v nejakej ambulancii sa stretneme 🫣