Som nešťastná z prospechu mojej siedmačky

15. máj 2022

Moja dcera je siedmacka,tento sk.rok strasne vela vynechala.Bolo online vyucko potom mala koronu bola dlho doma a aby toho nebolo malo v marci dostala po dlhsom case epilepticky zachvat-lieci sa na epilepsiu.Teraz som bola na rodicovskom a triedna mi povedala ze ma strasne vypadky z matematiky tak navrhuje reparat v auguste!Pre nu to bude strasny stres,bojim sa aby to u nej nevyvolalo dalsi zachvat:( Zo psychologickeho centra maju ucitelia odporucanie ako s nou pracovat,pomoct jej ak jej nieco vypadne len triedna to nejak nerespektuje,som z toho nestastna.

tosomja
15. máj 2022

Ahoj, prepáč, ale ak vieš, že školu nezvláda a má aj odporúčanie na "pomalší výklad" tak buď si dohodni doučovanie, alebo preradiť na inú školu, kde sa budú venovať žiakom aj trošku individuálne. Nie je hanba priznať že dcéra nemá na takú školu, a netreba obviňovať učiteľov, že žiak nezvláda učivo.
Myslím, že väčšina detí tento rok a minulý sa pohoršilo v učení, tiež nám na rodičovskom povedala, že žiakom sa nechce, nevedia všetci nabehnúť na učivo a učiteľka keď sa pýta, či každý chápe, tak sú ticho, kvôli jednému nebude ešte ďalšie 3 hodiny opakovať to isté. 😏
Skús sa s ňou doučiť, čo nechápe a nech sa prihlási odpovedať, alebo nech jej dá písomku samostatne, nech vidí, že chce mať lepšiu známku.

janinah
15. máj 2022

A ty máš odporúčanie ako s ňou pracovať?Lebo to ona vidí.ze si z nej nešťastná.Zmen svoj prístup.Problem sa dá prekonať.do augusta sa to douci.pomozes jej.Hlavne z toho nerob tragédiu storočia.

heleninamama
15. máj 2022

Nájdi jej doučovanie - učiteľku alebo študentku matematiky a nech s ňou v kľude prejde všetko učivo. V matematike mnohé veci súvisia a keď často chýba, je jasné, že má v učive medzery. Navyše ten rok a pol tzv. dištančného vzdelávania mnohé deti teraz dobehol v tomto školskom roku. Nedokáže sa to doučiť nárazovo a sama. Zbytočne sa hneváš a si nešťastná.

autor
15. máj 2022

Na doucovanie uz samozrejme chodi,znamku uz jej opravit neda trva na reparate.

autor
15. máj 2022

Tak dufam ze v auguste to da.

kiki68
15. máj 2022

Ak mate odporucanie z Centra poradenstva od psychologa a spec pedagoga a hlavne ak je integrovana, tak toto nie je dovod na reparat. Treba na dalsi rok ked tak vybavit priamo integraciu, ulavy na predmete asistenta.

patus_2
15. máj 2022

Do konca roka zostáva ešte takmer 4 týždne aktívneho učenia. Všeličo sa ešte dá zmeniť, ALE doteraz si nevidela,.že je to zle? Prečo si to nezačala riešiť hneď po polroku, bolo by to ľahšie aj pre dcéru aj pre teba... Matematika nieje predmet, kde veci dobehne za 2 týždne, matematika sa učí systematicky, budujú sa základy a na nich sa stavia ďalej. Predpokladám, že tvoja dcéra má slabé základy už z prvého stupňa, len terqz sa toho nabalilo, toľko, že už nevie ako ďalej. Zožeň doucovateľa, nemusí to byť učiteľ, kľudne aj nejaký šikovný študent na strednej/vysokej škole a podstivo každý týždeň budujte niečo nové. Škola nieje o známkach, tie nič neznamenajú, ale škola je o vedomostiach. Vôbec nič sa nestane, ak dcéra pôjde na komisionálne preskúšanie v auguste. Zatiaľ zistí, či jej v škole nemôžu priradiť asistentku a budúci rok vybavuj integráciu, aby to mala dcéra ľahšie.

autor
15. máj 2022

@patus_2 nemala slabe zaklady, na prvom stupni mala len jednotky dvojky z matiky, aj piatej triede,zhorsilo sa to az v siestej ked dostala epilepsiu.To mala trojku na konci roka.

laila22
15. máj 2022

Ak Ti teraz učiteľka povedala, že bude reparát, myslím, že je to v prvom rade Tvoja chyba. Videla si koľko má dieťa vymeškaných hodín, videla si aké má známky. Toto celé si mala začať riešiť po druhej zlej znamke z matiky. Vyhovárať sa na nejaký papier z Cop a pokyny pre učiteľov je dosť alibistické.. Treba sa matiku učiť každý deň spolu s dcerou. 7cke učivo nie je také ťažké aby si ho nezvladla. +Doucovanie.
.Držím palce nech to dcéra zvladne

deti95060810
15. máj 2022

CHápem ťa že ťa to mrzí a trápi. To by aj mňa. Lockdown bol dlhý a keby som pri deťoch nepresedela a nekontrolovala im školu - úlohy tak dopadneme podobne. Neučila si sa s dcérou? Lebo moja chodí do 8 tr. a ešte stále pred písomkou počítame príklady... pokús sa ešte využiť čas. Ja by som hodila reč aj s riaditeľkou, popr. napísala na odbor školstva .. Bojuj za dcéru.

deti95060810
15. máj 2022

@laila22 v siedmej tr. sa berú zlomky - vieš koľko ľudí neovláda zlomky? Teraz samozrejme nepíšem o tebe.... By si sa čudovala...

deti95060810
15. máj 2022

@janinah hm, tebe by to bolo jedno či dieťa robí - nerobí reparát? Prepáč, ale myslím že nie - vzhľadom na postavenie a vzdelanie tvojho mm...

0silvia0
15. máj 2022

Neda sa to riesit komisionalnou skuskou?

martinastaj
15. máj 2022

O integrácii sa veľa hovorí, ale v praxi to vôbec nefunguje tak, ako má, viem o čom hovorím, ak by som to bola vedela môj syn nikdy nenastúpi na bežnú ZŠ, má sluchový postih a integrácia a odporúčania s CPPP sú aj o tom, aby učiteľky boli trpezlivé a tolerantné, 😞, držím prsty, len ju povzbudzuj, že všetko bude dobré a pomôžeš jej všetko zvládnuť

autor
15. máj 2022

@martinastaj presne tak,a kto nezazil dieta s epi zachvatom si to nevie ani predstavit.

laila22
15. máj 2022

@deti95060810 prešla som si niečím podobným. Siedmacku som mala minulý rok. Distancko, ja som bola v nemocnici s covidom, štvrťroka som sa dávala do poriadku, keď som prišla z nemocnice akurát mali písat nejakú písomku online, dcéra mi plakala, že to nevie.. myslím že to bol pomer. Večer som to študovala na nete, výklady učiteľov. Sľúbila som jej, že jej s tou písomkou pomôžem. Ráno som sa zobudila, teplota 38. Učiteľka spustila písomku, dostali sme z nej 5ku. 😂. Ani sme ju celú nestihli vyrátať a čo bolo vyrátané bolo teda zle.. Ale nenechala som to tak. Keby sa na to vykaslem, ako by dopadla tá matematika? Dieťa je frustrované, že ucivu nerozumie a podľa mňa po dvoch 5 straca motiváciu. Ako sa to ma naučiť, keď tomu nerozumie? Musí zasiahnuť rodič, musí sa postarať o to, aby to učivo dieťa zvládlo aj keď nie na prvý krát. Moja dcéra tiež často vymeskava školu, s triednou máme dohodu, že pokiaľ má dosť známok, tak nemusí robiť komisionalky. To znamená, že či chce či nechce, všetky písomky musí po návrate do školy dopísať. Ale na to musím v prvom rade dohliadať ja, aby sa naučila, pripravila.Nastastie sa učí dobre, ale ako som písala, tiež občas potrebuje niečo dovysvetlovat a ak by nemal kto, alebo by nemala pevnú ruku nad sebou, viem si predstaviť ako ľahko sa dá skĺznuť do roviny ako píše autorka. Na chorobu sa netreba vyhovárať, ani na vymeskavanie. Ak by som kaslala na to,asi by výsledky neboli dobre.

mamkalentedkova
15. máj 2022

Možno netreba nejak extra tlačiť na známky ..sú to LEN známky ..nič viac ...Skôr si sadnúť ,vysvetliť čomu nerozumie..Niekedy mám pocit ,že rodičia na deti príliš tlačia a deti sú z toho vystresované viac ,ako je treba .Treba ju podporiť ..aj keď príde zlá známka ..veď na známke svet nestojí a neučí sa kvôli jednotkám v žiackej ,ale preto ,aby niečo vedela .Treba byť len oporou .
Nemá nárok na asistenta v škole ? Ak nestíha ,aby jej bol nápomocný? U nás v škole obe deti majú spolužiakov ,ktorí sú pomalší ,alebo majú iný handicap..majú asistentov a deti to v pohode zvládajú .
Ja som minulý rok na posledný štvrťrok dcéru integrovala ...tiež veľa vymeskala ,dva mesiace bola v nemocnici s neutologickou diagnózou a po komatickom stave .Dieťa integrované musí byť aj inak hodnotené .Cez prázdniny sa dala dokopy a teraz funguje už v normálnom režime .😉

lilke
15. máj 2022

@0silvia0 učiteľka,resp. mamička použila slovo reparát. Ale je to vlastne komisionálna skúška.
Autorka, postupne sa doucujte. Dcéra doučovanie nemá každý deň. Ale ty jej počítať príklady dávaj každý deň. Aspoň na 20-30 minút. Nech sa do toho dostane.
Ale pridávam sa k domnienke, že má resty aj v piatackom a siestackom učive, z dištančneho vzdelávania. S doucovanim a opakovaním bude asi potrebné siahnuť hlbšie.
A k "reparatu"... V auguste nerobia komisionalky iba tí, ktorým hrozí prepadnutie. Ale na žiadosť rodičov aj deti, ktoré nie sú spokojné so známkou na vysvedčení. Známka v auguste môže byť aj o 2 stupne lepšia ako pôvodne na vysvedčení v júni, ak sa doučí.

tosomja
15. máj 2022

A teda prečo si to zistila až teraz, keď jej horí pod zadkom? Jedna vec je choroba, a druhé, že známky dostávala pravidelne. Nemáš prístup k žiackej knižke? Prečo si teraz nešťastná?

kitycat
15. máj 2022

Neboj, postupne a hlavne V KLUDE sa to teraz douci a v auguste napise pekne reparat. Aspon z toho pocas leta nevypadne. Ide o koncorocnu znamku, tak si ju urcite vylepsi.

Sama pises, ze vela chybala, tak sa nie je velmi co divit. Trebalo to riesit skor a nie mesiac pred koncom roka. Ale to budel vediet v dalsich 2 rokoch, tie su snad este dolezitejsie. Ma si ce tazke zdravotne problemy, ale vybrali ste skolu, ktora ma aj nejake ocakavania od ziakov a myslim, ze od ucitelky je pekne ze ponuka repart, ktory moze dopadnut na 2ku 3ku ako 4ka s odretymi usami 🙂

lilyianka
15. máj 2022

@martinastaj s tým co píšeš musím len súhlasiť. Synovec má všetky dys.... dyslexia, dyskalkulia atď. Odporúčania ako k nemu pristupovať má od psychologicky dlhé roky,avšak na ZŠ to doteraz nikto nerešpektuje. Tuším jedna,dve učiteľky ho brali ako mali. Ale už končí a ide na strednu školu,tak základnú zvládol, i keď bol to veľký boj pre neho i sestru.

janinah
15. máj 2022

@deti95060810 prepanakraľa čo má postavenie rodičov s prospechom dieťaťa? My si na nijakom postavení nezakladame.Zdravie dieťaťa je prvoradé a určite by som ho nestresovala pre známky.Keby aj moje dieťa prepadlo v ročníku kvôli zdrav.problemom tak sa svet nezrúti.Teba sa niekto v dospelom živote niekedy pýtal na známky a na to.ci si prepadla v škole?Nikto nikdy...zaujíma ich aký si človek a ako vieš robiť.

alana1
15. máj 2022

ak to zaslo az takto, ze ucitelka nuti na reparat, tak chod za riaditelom. navyse ak mate papier z psychologickeho centra, ze tam naozaj je nejaky problem a vyzaduje trosku iny pristup, urcite by som to tak nenechala....je to stres pre dieta, utok na jeho sebavedomie a navyse ak je dievca uz v puberte, moje ju to dost silno zasiahnut....nenechaj to prosim len tak. ucitelia su rozni a niektori to ozaj nemaju v hlave uplne v poriadku....tiez som riesila pripad, kedy sa ucitelka vkuse vyhrazala synovi, neakceptovala jeho ospravedlnenia, obvinovala ho z veci, ktore nespravil...musela som to hned riesit, lebo toto mi nepride normalne, ved oni vychovavaju nase deti a maju im ist v prvom rade prikladom!

rebekamarcusko
15. máj 2022

@tosomja to naozaj ma ist podla teba dieta do specialnej skoly,kvoli jednemu predmetu a kboli epilepsii? Od coho tu je potom integracia?

mogaa
15. máj 2022

matematika na seba nadväzuje, takže to nefunguje že som slabá z polročného učiva a len budem pokračovať v ďalšom učive ďalej s lepšími známkami.....takže z pohľadu učiteľky je reparát logický, lebo ak nezvláda matematiku v siedmom ročníku, v ôsmom ju nebude zvládať tiež....takže nestresovať, zaplatiť doučovanie matematiky min. 2x do týždňa a učiť sa.....okrem toho mamička známky videla, takže nečakám kým je dieťa na prepadnutie, hlavne ak tak veľa učiva vynechalo....bolo to treba riešiť skôr....lebo len štvorka z milosti jej vôbec nepomôže, ak tú matiku neovláda teraz, budúci rok a v deviatke to bez doučenia zládať nebude tiež.....matematika nie je ako dejepis alebo iný predmet, kde sa naučím učivo, prihlásim sa a známku si opravím....

kacena4
15. máj 2022

ahojko tiez mam dceru s epi, vsetko treba odkonzultovst so skolou. neviem z akeho dovodu ma mat ulavy - ta sprava z poradne je i com? ze ma dyska ci co je v nej? dieta sa uci oriebezne 1/2 roka videla si ze sa znamky zhorsuju mala si riesit. neboj nic strasne sa nedeje spravi si v auguste opravnu skusku aspon ma cas doucit sa ci zameskala. otazka je co chcete v dalsom rocniku riesit sby znova k tomu neprisli. treba ist do poradne so spravou od neuro a poprodit ich nech jej odporucia integraciu zo zdravot. dovodu. do skoly zaniest + ziadost s dohodnut sa na sposobe vyucby. (popr. dajte si spravit test na dyskalkuliu ci tam nie je) od septembra moze byt integrovana. moja napr. po zachvate otavala 1 den doma a doucila sa ucivo z domu, testy si popr. napisala rano pred vyucovanim kedy nebola unavena. vsetko sa da len to treba doriesit a hlavne nenadavat dcere ze ma reparat. je chora a mozog funguje inak. zameraj sa na zvladnutie uciva nie znamky drzim palceky

janinah
15. máj 2022

@alana1 ak žiak nemá vedomosti z predmetu z akýchkoľvek dôvodov a učiteľ navrhne reparát tak to nemá v hlave v poriadku??? Ty kokso.radost dnes byť učiteľom ( kvôli rodičom.deti sú super)

tosomja
15. máj 2022

@rebekamarcusko kde píšem o špeciálnej škole? 🤔

xena0
15. máj 2022

Škola by mala mať vypracovanu stratégiu či všetko spravila preto aby dieťa neprepadlo...na druhej strane píšeš že tvoja dcéra vymeškala viac hodín, aj rodič by si mal známky kontrolovať a sledovať a riešiť to v predstihu a nie takto v závere školského roka očakávať zázraky.... Trebalo komunikovať s vyučujúcou, riešiť možnosť opravy známky a pod. To že má papiere od psychologičky a je integrovaná ešte neznamená že nemôže prepadnúť žiaľ

patus_2
15. máj 2022

@autorka ak hovoríš, že má dcéra dobré základy od prvého stupňa, tak je to super. Je máj, ak vybavíš dobre doučovanie 2x týždenne + sa matike bude venovať aj mimo doučovanie (a nemusí to byť sedenie a počítanie príkladov, dnes už aj na mobile sa dajú nájsť apky s príkladmi, úlohami, riešiť logické veci napr. vonku v prírode), tak do augusta, za 3 mesiace vie urobiť veľké pokroky. Ešte raz hovorím ako učiteľka, známky nič neznamenajú, dôležité sú vedomosti a nielen to 🙂