Som druháčka a musím si vybrať semináre

krristtina
23. mar 2024

Dobrý deň (po prípade Ahojte),
som študentka gymnázia, momentálne v druhom ročníku a musím si vybrať semináre, čo znamená, že si už vlastne musím vybrať z čoho budem maturovať a kam pôjdem na výšku. To je ale celkom problém, keďže absolútne neviem čo mám robiť a ani v ničom niesom extra zlá, že by som to rovno mohľa vylúčiť. Mojim snom bolo odjakživa študovať históriu, ale bojím sa, že sa neuplatním. Na druhom mieste je momentálne fyzika, ale matematiky sa bojím, lebo nemám dobré základy zo zš a na matfyz potrebujem mať z nej maturitu. Biológiu prekusnem, aj ma dokáže zaujímaťale z chémie nemám dobré základy, aj keď známky hej. Určite ale nechcem študovať nič typu ekonómia, managment, právo.
Takže je tu niekto kto to študoval a dostal sa na matfyz aj keď neovládal matematiku dobre? Alebo niekto kto by mi vedel poradiť prosím? 🙂

slovenka753
23. mar 2024

Na históriu sa vykašli. To sa naozaj neuplatnis. Ostatné vravíš že nemas dobre základy hoci si už v druhom ročníku. Je problém sa základy doucit ?

krristtina
autor
23. mar 2024

@slovenka753 Samozrejme, že nie. Len sa toho obavám aby som to zvládla a hlavne matematika je vec, ktorú som nikdy tiež nechcela študovať a napadlo ma to, až keď som zistila že by som študovala fyziku. 🙂 Skôr dúfam, že v tom niesom sama.

lucka_ke
23. mar 2024

fyzika je prezlečená matematika 🙂 ak rozumieš fyzike s mat. by si nemala mať problém

lin_a
23. mar 2024

Ak ta zaujima fyzika a aj z chemie mas dobre znamky, tak je to znak toho, ze inklinujes k exaktnym vedam, nechyba ti logicke myslenie a matematika by nemal byt problem. Na zlepsenie mas este 2 roky, vo stvrtom rocniku mozes chodit aj na externe doucka (pripravy pre maturantov na VS, mozno pomoze iny vyucujuci). Bola by skoda nevyuzit potencial 🙂

slovenka753
23. mar 2024

Ja by som to na tvojom mieste urobila tak že by som si otvorila portál vysokých škôl, pozrela všetky aké majú presne odbory a vypísala si tie čo ma aspoň trochu zaujali aké sú na ne podmienky prijatia. Následne by som si otvorila profesiu a prezrela si koľko cca je pracovnýchponuk čo ktorá práca obnáša a aké platove ohodnotenie. Každopádne aj po štúdiu vieš zameranie zmenit. Ja som mať až v práci zistila že ma naozaj baví programovanie a tak som právnik čo programuje.

lucka_ke
23. mar 2024

ale keď ťa tak veľmi baví história, nechceš ju v budúcnosti učiť? potom by si si uplatnenie našla

krristtina
autor
23. mar 2024

@lucka_ke Bohužiaľ si myslím, že učitela sú strašne nedocenení a dejepisárka mi dokonca úprimne povedala, že sa to za tie roky obetovaného štúdia a snahy momentálne neoplatí :(

bolarazjedna
23. mar 2024

Ja by som zvolila matiku, fyziku, však základy sa do učíš, resp tie semináre budeš mat práve preto, aby ste vysvetlili, čomu nerozumiete a prehĺbili ste vedomosti....
S históriou akože fakt neviem aké uplatnenie by si nasla....

Inak : ha som tiež nevedela v 2.rocniku, čím chcem byť, akým smerom sa uberať. Semináre som mala z dejepisu a z matiky, potom v 4.rocniku z dejepisu a z biológie, išla som maturovať z dejepisu a biológie (to boli 4.a 5.predmet, keďže som chodila do maďarskej triedy, tak sme mali ešte maďarčinu, slovenčinu, angličtinu....) A v našom ročníku vymysleli, že teda aj nám stačia 4 predmety, 5.bude voliteľný.... Tak v maturitnom ročníku v decembri som sa rozhodla pre medicínu, tým pádom som zrušila maturity z dejepisu.....
To len na margo toho, že vždy sa to dá zmeniť, ak budeš chcieť, ak zmeníš záujem.

queen_mary
23. mar 2024

A medzinarodne vztahy/diplomacia ta nelakaju? To mas de facto historiu len v modrom.
Ja si zasa neviem uplne predstavit, ze co chces robit po matfyze - to neutocim, len naozaj neviem, aky je profil absolventa.

lydus2015
23. mar 2024

Ako nič v zlom, ale to sa ozaj musí študentka gymnázia pýtať na modrom koňovi, aké si má dať semináre... 🤷 A len tak zo zvedavosti, kvôli čomu sa vlastne registruje na "mamičkovskom fóre"...?

krristtina
autor
23. mar 2024

@queen_mary Dobrý nápad skúsim sa na to pozrieť, ale mám pocit že to bude moc formálne na mňa haha. Čo sa týka matfyzu chcela by som špecificky ísť na biomedicínsku fyziku alebo do zahraničia takže uplatnenie by sa našlo.

krristtina
autor
23. mar 2024

@lydus2015 Takýchto fór je tu o štúdiu veľa preto som sem napísala, zaradila som to do kategórie voľnej debaty tak nevidím aký je to v tom problém 🙂 A navyše spýtať sa niekde a snažiť sa nájsť viac informácii priamo od ľudí, alebo mamičiek teda už, čo majú dieťa možno s rovnakým problém nikdy nieje vyhodený čas 🙂

krristtina
autor
23. mar 2024

@krristtina Navyše sem ľudia dávaju oveľa bizarnejšie veci ako moj príspevok.

hihi2015
23. mar 2024

@lydus2015 lyduska, ako nič v zlom ale to ste sa fakt na "mamičkovskom fóre" pýtali na druhy rybky?
Ja len tak zo zvedavosti lebo ak Vám tak strašne prekáža, že nerieši bio potraviny a mamičkovske vecičky načo vôbec odpovedať?

lydus2015
23. mar 2024

@hihi2015 som rada, že ste si dali tú námahu prelustrovať históriu mojich príspevkov 😉

lydus2015
23. mar 2024

@krristtina ďakujem za odpoveď, naozaj som to nemyslela v zlom, len som bola zvedavá 😉 podľa tvojej odpovede vidieť, že si inteligentná osôbka, tak držím prsty, aby si sa rozhodla správne.

hnedovlaska1234
24. mar 2024

Ja som chodila na semináre z dejepisu a občianskej náuky, pretože to u mňa bola skôr vylučovacia metóda, kedže ja som vôbec nemala hlavu na mat-fyz a ani bio-chem😃 akože podľa seba viem,že ja by som si vybrala seminár z takého predmetu o ktorom viem,že by ma bavil,čiže kebyže som na tvojom mieste tak by som si vybrala dejepis. Ale tak záleží aj od toho,že čo by si chcela v budúcnosti robiť. U nás veľa ľudí išlo na seminár z dejepisu práve preto lebo sa im to zdalo najľahšie. Ale ja som naopak vedela,že mne taký seminár z matiky alebo chémie bude na dve veci, lebo som sa v budúcnosti nechcela uberať takým smerom. Teraz študujem učiteľstvo. Ja by som skúsila na tvojom mieste asi tie semináre mat-fyz, veď tam sa naučíte podľa mňa. A kebyže si náhodou rozmyslíš,že by si chcela chodiť na iný, tak sa to podla mna dá (aspoň u nás sa dalo). Poprípade keď si písala vyššie,že biomedicínska fyzika, tak sa ti nedá dať seminár z biológie v kombinácii s fyzikou?