Slovná úloha

ollynka
14. apr 2024

Julia ušila obrus v tvare obdĺžnika. Po okraji chcela prišiť 2stuhy.Obrus ma rozmery 190cm,65cm.Kolko cm stuhy bude Júlia potrebovať.

urobili sme obvod obdĺžnika 510cm. A teraz ako je myslena stuha. Jedna stuha po celom obvode, a druhá stuha na ňu. Alebo 2stuhy len po jednom obvode.

slovakboy
14. apr 2024

@ollynka ja by som dal dva obvody. Dvakrát tú istú dĺžku stuhy.

fruitys
14. apr 2024

@ollynka možno je to myslené tak, že jedna stuha pôjde po obvode z jednej strany a druhá stuha po obvode z druhej strany, čiže 2*510 cm, ako píše kolega

eeffka
14. apr 2024

@ollynka mozho myslia na kratku cast 1 stuhu a na dlhu druhu... 🤣 "milujem"taketo slovne ulohy, kedze nepisu po obvode ale na okraj

ollynka
autor
14. apr 2024

@slovakboy
@fruitys to by bolo len 510.
510x2 by bolo, keby išla stuha na stuhu. Nie?

oslo1
14. apr 2024

Ja by som dala 2x obvod obrusu plus 2-3 cm na zasitie stuhy 🙂

ollynka
autor
14. apr 2024

@slovakboy poznám len obvod. 510x2 tak ste mysleli?

fruitys
14. apr 2024

@ollynka v podstate áno, počítal som to tak, že z jednej strany obrusu ide po obvode jedna stuha, z opačnej strany (rub) ide druhá stuha, čiže dva obvody. Ale vyzerá to byť dosť kreatívne zadanie.

fruitys
14. apr 2024

každopádne, ak je to takéto nepresné zadanie, nemali by sa veľmi nadchýnať nad nepresným výsledkom 🙂

simca06022011
14. apr 2024

Nechápem.co myslia ty dve stuhy po jednom obvode a jedna stuha a druha na ňu... však.to je na dĺžku to iste. Čiže dala by som 2x obvod.

smajcii
14. apr 2024

Ja by som to pochopila tak, že potrebuje z každej stuhy po 255 cm

hipuska
14. apr 2024

To.je úloha pre aký ročník?

kristiii
14. apr 2024

@ollynka toto sú tak priblblé zadania..ako keby nemohli normálne napísať, chcela ho po obvode olemovať stuhou dvakrát. A každý by pochopil, že má vypočítať obvod krát dva. Radšej zadajú úlohu, nad ktorou bude teraz dumať pol modrého koníka 😅. Mňa ako prvé napadlo, že polovicu obšije jednou stuhou a druhú polovicu druhou, ale keď čítam odpovede, tak sa prikláňam k odpovediam, že obvod treba vynásobiť dvoma. Ale just by som tam pridala 2-3 CM a zdôvodnila to ako píše @oslo1, že mama je krajčírka a takto to po správnosti treba 😆

ollynka
autor
14. apr 2024

@kristiii 😄, mňa napadlo to isté. Že na jeden obvod natiahla dve stuhy. Tam je dôležitá veta-Po okraji chcela prišiť dve stuhy. Len teraz rozmýšľam, že potom to nedáva význam keď vypočítam obvod čo potom s tými dvoma stuhami,keď som to myslela len z jednej strany že dá.

ollynka
autor
14. apr 2024

@hipuska 5 ty

aniele
14. apr 2024

A nezabudnúť na pekné založenie rohov, tam nabehne cca 4 x šírka stuhy + 5. pri spájaní, keďže sa zošíva došikma, aby to pekne vyzeralo. Šijem patchwork, teda aj obrusy, takže hovorím z praxe. Slovné úlohy ma vedia rozčúliť aj ako slovenčinárku. Tí, ktorí ich tvoria...

ollynka
autor
14. apr 2024

@ollynka ale ani to nie je blbosť keďže si nepýtajú priamo obvod, ale len dĺžku stuhy. Takže či to nie je aj chyták.

hipuska
14. apr 2024

Keďže je to 5 ty ročník, musíš rozmýšľať uplne jednoducho (aj keď to nedáva zmysel) A na zložitejšie výpočty tam nie je dostatok informácií. Tam ide o to, aby dieťa vypočítalo obvod a zároveň pochopilo..chcela použiť 2 stuhy

slovakboy
14. apr 2024

@ollynka ano 2x510=1020cm