Dobrý deň. Prosím vás potrebujem pomoc ide mi o známku chcem ísť na zdravotnú školu teraz som v 9 ročníku. Piseme diktat zameranie je interpunkcia čiarky. Celé toto učivo čo preberali som bola v karanténe. Vôbec neviem o co tam ide snažím sa to pochopiť už dlhšiu dobu ale nerozumiem tomu. Diktaty písem na jednotky. Ale týmto ciarkam vobec nerozumiem. A tak sa obraciam s prosbou na vás či tu není nejaká pani učiteľka slovenského jazyka, krtora by bola ochotná povedať mi konkrétne ktorý diktat sa píše na toto zameranie. Veľmi pekne ďakujem.
@ja2122 Máš tam niekoľko pravidiel.
1, pred spojkami ALE, KEĎ, ŽE, LEBO, AK sa píše vždy čiarka
2, keď rozdeľuješ zloženú vetu. Čiže každú vetu, kde sa nachádza sloveso, oddeľuješ čiarkou
3, keď má A význam ALE
4, keď oddeľuješ PRÍSTAVOK. Strednú časť vety, ktorá by dávala zmysel aj bez nej. Pr: Les, KTORÝ BOL ZA DOMOM, vyzeral hrozivo.
Moj deviatak pisal diktat s ciarkami a priamou recou vo stvrtok, ze masaker🙈. Kamarati z vedlajsej triedy, pisali skor a ze 0/10 bodov. Takze aspon viem, co mam cakat. 🤣( u nas su body, nie znamky)
No lenze na celom Slovensku vsetci deviataci nepisu jeden jediny diktat, kazda ucitelka ma svoje zdroje, ktorych je vela. Namiesto zhanana nezohnatelneho diktatu si zozen doucko (sikovnu spoluziacku), aby ti to niekto vysvetlil