Dcéra mi povedala, že idú na záverečný školsky výlet do Serede do pracovného tábora kde chodili Židia.Som uzkocitna, keď sa mi to nezdá vhodné?Toto má byť rozlúčka s druhým stupňom ísť na depresívne miesto.To máme na Slovensku naozaj málo vhodnejších miest hrady, jaskyne, kontaktné Zoo niekde, kde sa môžu aj najesť, či prípadne, keď sa nikomu nechce nič robiť aspoň opekacku a zažiť príjemný deň?Za ďalšie roky platím ZRPS počas covidu žiadne výlety, koncerty, ale stále sme platili.Na Mikuláša dostali lacný maďarský balíček s čokoládou a lízatkom.
Mam chuť s výletom nesúhlasiť.Do školy nepôjdem zisťovať čo sa nakúpilo za ZRPS, ale ten výlet ma rozhorčil.
ano, si uzkocitna, co je na tom, ze 15-rocne dieta sa pojde pozriet do pracovneho tabora? ved nema 6. Pokial viem, niektore skoly organizuju na druhom stupni vylety do Osviencimu... mne to pride uplne ok, patri to aj k nasej historii
aj u nas kedysi organizovali pre 8. a 9.roc.vylet do Osvienčimu...vela deti neslo a aj ho nasledne skritizovali v skupine skoly,ze je dost nevhodne pre deti v takom veku,aj ked riaditelka si myslela ine...ja som zato,aby deti vedeli,aka to bola hrozna doba...ale aby im boli prezentovane informacie vhodne ich veku...ine je 14-15r decka a ine18 -19rocni,uz dospelaci...za mna je to prilis tvrdy stret s realitou na taky vek..ja sama by som tam vobec nesla...
@vamajka nikto ti nemoze nariadit vylet,ako povinny...
Nie je na tom nič nevhodné. Niekedy boli povinné také výlety do pracovných táborov, či rovno koncentrákov. Nie sú to deti, a históriu mali by poznať.
Nemyslím, že budú celý čas len v tom tabore, určite majú aj zastávku niekde na obed, či aj nejaký voľný čas, hoci aj po tej Seredi aby mali rozchod.
Ak veľmi s tým osobne máš problém, tak proste ju tam nepust, nikto ti hlavu neodtrhne.
Podľa mna to tiež nie je úplne vhodné. Ja som na takom mieste síce nikdy nebola, ale spolužiaci z gympla šli a vrátili sa odtiaľ veľmi rozrušení. Spolužiačka dokonca vravela, že tú noc spala s mamou v posteli...a to nás tam brali ako druhákov, takže mohli mať 17 rokov už. Je skvelé, že ich chcú oboznamovať s takýmito vecami, ale netreba zabúdať na to, že sú to stále deti a niektoré to môžu niesť ťažko.
Podla mna je to uplne v poriadku. 15 rocny uz nie su male deti. Kedysi sa tiez chodilo do Osviencimu na exkurzie.
Je to silne a je to historia ktoru si treba pripominat. Zvlast v tejto dobe.
povinne by mali deti chodiť na výlety nie len do Serede, ale aj do Osvienčimu. Lebo potom tu máme skupiny ľudí, ktorí sa tvária, že holokaust je vymyslená záležitosť a náckovia sa v pohode prepracujú do parlamentu a dostanú právomoci... Tí, ktorí si nepamätajú históriu, budú nútení si ju zopakovať...
Školský výlet nie je povinný, môžeš nesúhlasiť. Na hrad, do jaskyne, kontaktnej zoo a najesť sa ju môžeš zobrať kedykoľvek, teda vlastne verím, že to pravidelne robíš a vlastne už máte dávno všetko pobehané. Príspevky na ZRPŠ sú tiež dobrovoľné a máš právo sa pýtať, ako boli tieto financie využité.
@jarmila2010 Viem, ze sa o tom dost rozpravalo, aby bol povinny tak neviem ako je to teraz. No pred covidom 9 r. zo skoly kde chodili synovia tam pravidelne chodili. Syn tam bol a bavilo ho to no jeho dejiny celkovo bavia. A chce tam ist znova. Myslim, ze tym 15r.deckam to neuskodi nech vidia co si museli ludia v min. vytrpiet hlavne teraz v tejto hnusnej dobe
Si uzkostna. Sú to už veľké deti. A častokrát keď počujem aké majú nemiestne poznámky na Židov, na druhú svetovú vojnu, a na Osvienčim-je to smutné. Treba ich tam zobrať a vysvetľovat im. Zober si, co sa teraz deje za našimi hranicami. Tam to tie deti realne ziju. A je mozne, ze to pride aj sem, ked si ten rusky psychopat zaumieni. Nehyckajme tie deti vo vaticke. Castokrat su tie deti tak rozmaznane, ze ziju mimo reality.
Bežne tam decka chodia na exkurziu. X autobusov som tam videla odvselikial
🙈
Tiež si myslím, že to nie je vhodné ako koncoročný výlet. Ako exkurzia v rámci vyučovania áno, ale podľa mňa by deti na koncoročnom výlete mali zažiť niečo pekné, zábavné na čo budú v dobrom spomínať.
Neviem, v akom veku je tvoje dieta. Skola, kam chodi moja dcera, organizovala tiez vylet do pracovneho tabora v Seredi pre ziakov 9. rocnika a zdielali to aj na fb a malo to pozitivne komentare rodicov, ako sa o tom aj doma este rozpravali a ze je to tazke, bavit sa o tom, ale zaroven aj poucne a potrebne.
Kazdopadne ale k veci, ak sa ti napad s vyletom nepaci, tak nemusis suhlasit, nikto ta predsa nemoze nutit. Na druhej strane mozes prist s napadmi na vylet ty, alebo v neposlednom rade, ak sa vylet uskutocni do pracovneho tabora a ty nechces, nemusis tam svoje dieta pustit.
Vekovo to je vhodne urcite. Ja by som sa ale skor prihovarala urobit do pracovneho tabora exkurziu v ramci dejepisu. A neskor este vylet ako rozlucku so ZS.
Aj nasi tam teraz boli na exkurziu a sme priamo zo Serede a nieje to take ako keby idu priamo do Osviencimu… Aj ked uz aj tam som bola s dcerou a mala vtedy 13rokov.
Podla mna sa spytaj priamo jej ty tam s nou nepojdes…..ci ma chut na taku exkrziu.
Keď vidím, akým bludom sú dnes ľudia schopní veriť tak každé spoznanie historických súvislostí mi príde ako vynikajúci nápad.
@vamajka ja sa s nasimi detmi bavim aj o vojne..primerane veku...a urcite sa dozvedia viac neskor...a mozno aj tym,ze som generacia,kt bola presytena informaciami,filmami,dokumentmi o hrozach vojny,pride mi to dost krute,taky stret s realitou pre cca 15rocnych...teda,urcite ten Osviencim..Sered neviem,ake ma expozicie
@jarmila2010 Krute? V 15-tich? Krute by to bol pre 10r. ale nie pre 15r. Ale to nie je, ze vymysleny horor v telke to je realita nasa minulost. Nech vidia co sa dialo ich rovesnikom pocas vojny. Dufam, ze oni to nikdy nepocitia na vlastnej kozi.
@vamajka neviem,ci necitas..nepisem,ze toto obdobie nemaju poznat...a ved,kazdy nech robi podla svojho usudku...ja by som tam deti nepustila...
v živote ju nečakajú len príjemné a veselé veci, vo svojom veku by už mala byť schopná takéto dojmy spracovať. Historické povedomie je dôležité pestovať, práve preto, aby sa také veci v budúcnosti nestávali. Keby ho boli pestovali v Putinovi, možno by Hitlerovým štýlom nevraždil na Ukrajine
Ona sa cíti ukrivdena, že všetci chodia na dobre výlety.Suhlasim s vami, že v rámci dejepisu, ale nie rozlúčka so školou a posledný výlet.To, že ju nemusím pustiť viem, nebudem ju trhať z kolektívu roky nikde neboli.Vylet má byť o zábave, niečom príjemnom.Som zvedavá či by ste si vy vybrali so svojimi deťmi v rámci nedeľného výletu toto miesto.
a preco si to neporiesite na rodicku?alebo napis triednemu svoj nazor...
@danica2711 ja nepíšem, že sa z toho psychicky zruti dejepis ju veľmi baví.Ale výlet je pre mňa utuzovanie kolektívu, sranda a nie smútok a historia
@jarmila2010 rodičovské nemame a triedna učiteľka išla na MD majú 2m náhradnú učiteľku.
Je to ich rozhodnutie rešpektujem len som prekvapena
ak sa ti to zda nevhodne, tak ju proste nepusti, niet co riesit, ty si rodic a poznas svoje dieta. V Seredi som neboa, ale v Osviencime 3x. A teda, kto bol, pochopi, ze to ozaj nie je pre deti a ta atmosfera tam je naozaj velmi silna. Citlivejsie povahy mozu mat z toho az traumu a ja by som veru tiez nevystavila 15 rocne decko tomuto, pokial samozrejme by same nechcelo a zaujimalo by sa o to z vlastnej vole. Ako koncorocny vylet je to tiez podla mna nanic, rozlucka so skolou by sa mala niest v pozitivnejsom duchu. Mozes vyjadrit svoj nazor, nech ucitelky vedia, ze s tym nesuhlasis.
koho rozhodnutie?nemali by s tym suhlasit deti a aj rodicia?nemalo by ist o nejaku vzajomny plan,dohodu?vsetci ostatni su s tym ok?
@jarmila2010 neviem ako mam vedieť názor ostatných rodičov?Neposlali nám na výber žiadne tipy na výlety.V škole som bola pred 2,5 r rodičovské bolo 2x online.Dcera sa dobre učí nemám dôvod chodiť do školy.Nie som hyperprotektivna matka.Tento výlet sa mi nezdá vhodný, ale chce ist nech ide.
Napis cez EDUPAGE, ze sa ti vylet nepozdava a mozno sa k tebe pridaju viaceri rodicia. Aj ked fakt nechapem zmyslanie niektorych matiek.
tak,my komunikujeme aj v skupinach a som v kontakte s niekolkymi rodicmi s kazdej triedy cez mess a pod...a aj s riaditelkou pisem cez mess..ked nieco treba...ved,v dnesnej dobe je vela moznosti..to,ze tu budes pisat a pytat si nazor,ti moc nepomoze v tom,aby pripadne zmenili ten vylet
Pokial je dcera v 9r. tak je to uplne v poriadku. Bude to poucne a na obed sa urcite zastavia. Napr. taky Osviencin v PL bol povinny vylet pred covidom neviem ako teraz.