Šikana 12 ročnej v škole

25. jan 2022

Ahojte, chcem vás poprosiť o radu. Dcéra (12r) dneska prišla domov zo školy s plačom. Ledva som z nej vytiahla, že čo sa stalo. Zdôverila sa mi, že sa jej spolužiaci už nejakú dobu vysmievajú, že jej ničia veci a že ju tam nikto nemá rád, lebo je vraj iná. Spýtala som sa jej, že ako to myslí, že iná. Povedala mi, že ona je väčšinou ticho a že sa nevie medzi nich začleniť, že ona už nechce ísť viacej do tejto školy. Hovorila mi, že čo všetko jej tí spolužiaci povedali a ja som až ohromená, aké vedia byť deti k sebe zlé...Ako by ste to riešili na mojom mieste? Mala by som ju zapísať do novej školy? Mala by som zobrať dcérku k psychológovi? Ďakujem za odpovede

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina0078
25. jan 2022

Aj ja by som ju zapisala do novej skoly a snazila sa s nou bavit na temu kolektiv alebo si vsimat ako je v kontakte s detmi aby aj na novej skole sa to neopakovalo... Snazila by som sa ju namotivovat, nech si najde kamarátky a nech sa snazi zaclenit.

majkappp
25. jan 2022

Urcite riešiť a okamžite- triedny učiteľ, vedenie školy...hovorí sa, že dieťa neprekladať, že šikane sa nemá ustúpiť. Osobne by som však asi na požiadanie dieťa preložila. NEmôže mať zo školy traumu, takto vyrastať nie je dobré
.

adri266
25. jan 2022

V prvom rade kontaktuj triedneho ucitela. Je vzdy dobre si vypocut aj druhu stranu. Triedny ucitel by mal kontaktovat sk. psychologa a ten by mal zistit klimu v triede.

Je to nova skola? Stalo sa to prvykrat tento skolsky rok? Je to dlhodobe? Skus najprv riesit veci inak. Dieta zapisat na kurz sebaobrany, doda si trochu sebavedomia a toto velakrat pomaha. Lebo nie vzdy pomaha preradit ziaka na inu skolu. Niekedy sa ide z dazda pod odkvap ☹

Kazdopadne, drzim prsty.

mirkava
25. jan 2022

No ja by som vyštartoval jak ďabel. Triedna uč. hneď by som jej volala. Zajtra aj riaditeľ. Ak ide o moje dieťa tak to by sa diali veci.... Raz prišiel syn že mu spolužiak prisadol ruku a ze ho teraz ruka boli..... hneď som to riešila s triednou nech na nich dohliadne....

savoya
25. jan 2022

Zmenit skolu okamzite.Bude to len horsie ver mi.

silviazlat
25. jan 2022

Hned za riaditeľkou a nahlásiť mena deti, kontaktovat ich rodičov.
Keď das dcéru inam, nájdi si inú obeť a ako píšu vyššie, šikane sa nesmie ustupovať

mata1001
25. jan 2022

Este dnes by som volala ucitelke...

luccija
25. jan 2022

@silviazlat ale, ak je dievča nepriebojne utiahnuté tam ju bude čakať to isté ešte, keď to bude zohrat kolektiv
Volala by som riaditeľke nech spraví triednicku hodinu a tam o tom rozprávať.Ja by som ju nechala kde je deti sa zľaknú a dajú jej pokoj...Moja kamarátka rieši podobne, že dcéra je tichá nevie zapadnúť do kolektívu a neberú ju medzi seba hlavne dievčatá sa skupinkuju.

zuzubb007
25. jan 2022

Ak je dievca tichej povahy, zmena skoly s istotou nepomoze a aj na dalsich 20 skolach bude to iste, preco nema kamosky, predtym mala v triede??? Treba sa opytat triednej ako to ona vidi, ale slusne nie hned vystartovat ako niektori rodicia

autor
25. jan 2022

Ja som vôbec ani netušila, že je v škole utiahnutá... Prekvapilo ma, že sa mi zrazu priznala s týmto. Zajtra zájdem za jej triedným učiteľom a uvidí sa, čo bude ďalej.

lejllamt
25. jan 2022

@zuzubb007 súhlasím....v novej škole bude ,,tá nová'' možno tá ,,nová čudná'' s výmenou školy by som bola opatrnejšia a brala ju ako poslednú možnosť... je ťažké byť dieťaťom bez kamarátov v takom kolektíve ale možno o tom bude niečo vedieť triedny a bude sa to dať riešiť.... psychológ by mohol pomôcť s komunikáciou aj poradiť.... ak ide len o vysmievanie a nie fyzické ubližovanie myslím, že s tým sa aspoň na chvíľu stretlo asi každé dieťa.... do budúcnosti sa tomu naučí čeliť

kittykat22
25. jan 2022

ved ked si tu anonymne napis co jej hovorili. To je tazko radit, ked nenapises. Co ti vsetko povedala? Treba vnimat aj to, ze deti nevedia robit kompromis ked su smutne. Hovoria "nikdy sa s tebou bavit nebudem", "nikdy sa tu nevratim" ... nevedia moc pracovat s pravdepodobnostami. Pre dieta trva kazdy den milion hodin a predtym ako ju prelozila z cista jasna na novu skolu by som najskor kontaktovala tu staru. Urcite by som ale dcere povedala, ze som na jej strane a ze to budem riesit a ze jej tu novu skolu vybavim - aby mala pocit bezpecia, ze ty si mama ktora to vyriesi.

syslik81
25. jan 2022

ist za triednou a do riditelne -nech to riesia ... isto by som hned skolu nemenila ..decka treba potrestat a vysvetlit im co ano a co nie je povolene .. dcere sa venovat rozpravat sa s nou ... bude ok ... a ak by nie az potom co skusis vsetky mozne opatrenia by som az riesila zmenu skoly ...

jamabe
25. jan 2022

Najskôr mi ako matke hned napadlo riešenie zmenit skolu.. Ale potom som si ako učiteľka spomenula na 1 pripad (uz dávnejšie) z mojej triedy. Mala som ziacku, ktora prisla do kolektívu neskor, tichsia.. Neprijali ju medzi seba, hoci ine dieta, ktore prislo rok skôr bez problémov.. Ona sama za mnou prisla, ze ju sikanuju, zacali sme teda riesit. Zavolala som si do triedy i psychologicku z centra, robila s nimi niekoľko sedeni.. Nakoniec psychologicka konstatovala, ze dievca je prehnane sebavedome a riadne kriticke voci vsetkym okolo, vsetci boli zli, hlupi, len ona bola bez chyby.. 🤷‍♀️ Ziadna sikana. Tym netvrdim, ze je tvoja dcera tento isty pripad, ale ries to s chladnou hlavou s triednou ucitelkou, skols. psychologom ak mate.

snehulak77
25. jan 2022

Ak chce, tak preložiť. Ale kontaktovať učiteľa a porozprávala by som sa s rodičmi, aby aj oni vedeli, na čom treba pracovať s tými deťmi. Ze nemôžu len tak sa správať ku niekomu takto.

macekovam
25. jan 2022

Skus si s nou sadnúť a rozprávať sa o tom prečo sú tí spolužiaci takí... A skúste diskusiou hľadať riešenie... Spoločne vymyslite co by mohlo zmeniť postoj spolužiakov.. Daj konkrétnu situáciu... Mohla si napísať viac... Nevedela by zmeniť správanie tak ze by bola extrovertnejsia?? Ze by ich,, šokovala,,.. Doslova.. A ony budú zaskočení a zrazu stratia dôvod mat ju za,, inú...

prasiatko30
25. jan 2022

Tiez si nemyslim, ze je najlepsi napad zmenit skolu lebo to neriesi jej zakladny problem - to, ze sa nevie zaradit do kolektivu. Skor by som sa snazila najprv porozpravat s triednym a uvidis ci ucitel je otvoreny tomu aby pomohol problem riesit. Problem nemusi byt len v ostatnych - neobhajujem vysmievanie a sikanu, ale asi je tam aj nejaka crta v spravani tvojho dietata co nepodporuje deti aby sa k nej priblizili, a mozno si to ani neuvedomuje 🤷‍♀️🤷‍♀️

prasiatko30
25. jan 2022

@macekovam toto sama matka s dietatom asi nezvladne, tam by mala byt aktivna pomoc pedagoga/triedneho a mozno este aj psychologa aby sa snazili zmenit dynamiku kolektivu a pomoct dietatu pracovat na sebe aby sa vedelo zaclenit plnohodnotne do kolektivu bez toho, ze by ju vysmievali alebo izolovali

54tinka54
25. jan 2022

Určite ísť za triednym učiteľom sa porozprávať, ako to vidí on.. že kde je problém.. a ak to nebude mať snahu riešiť pedagóg a nedôjde k vyriešeniu situácie, jednoznačne preklad do inej školy

baskakl
25. jan 2022

Z vlastnej skúsenosti rovná čiara smer učiteľka a požadovať vysvetlenie čo sa v jej triede deje keď sa deti takto k sebe chovajú + riešenie situácie. Ak nepomôže, za riaditeľkou a ak ani to, tak pohovor s fešákom ktorý toto iniciuje lebo keď si dovolí jeden alfa jedinec, dovolia si aj ostatní. S rodičom nemá zmysel riešiť veci, každy si obhajuje svoje dieťa a bude za ním stat. A psychológ je tiež dobrá voľba. Ale pre dcéru aby sa do budúcna takýmto útokom vedela brániť a nabrala sebavedomie. Možno sa niekomu nepáči môj postoj ale žiaľ inak to niekedy nejde.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
26. jan 2022

Mala by si ist za triednou učiteľkou/riaditeľkou.Triedny učiteľ na druhom stupni vidí v triede figu, ale riešiť to musí. Sikana sa berie vážne. Prehadzovat dceru zo školy do skoly je posledná vec, psychológ mozno neskôr a smerim k tomu aby ona sa naučila reagovať na toto, v prvom rade treba deti riešiť. Možno maju slabu osvetu v skole, u nas sa vysmievanie, nebodaj aj horsie, vobec netoleruje, ani medzi deťmi. Hned sa to rieši. Nájdu sa rypalkovia, aj sa pochytia deti, ale vzdy tam zasiahne niekto, dokonca z pomedzi spolužiakov. Prebrali to učitelia s detmi - aj vsetkymi, na rodicovskom,... Nenechávaju sa veci len tak.

luccija
26. jan 2022

@54tinka54 ako to vidí učiteľ no ja to mám z prvej ruky od kamarátky učiteľ nakukne cez prestávku do triedy aj to nie ich učiteľ, ale ten čo má dozor na chodbe či sa nenahanaku, netlcu a to je všetko.
Jej dcéra je tichsia, introvertna ešte taká neskazena detská tiež 12 r a pokým bolo distancne sa tie deti zmenili a teraz, keď v septembri nastúpili do školy to začalo.Ostatne sa už maluju, riešia chalanov a začali ju vyclenovat, že je divná, nedá sa s ňou rozprávať, my dve sme kamarátky ty chod za ostatnými, keď prišla k ďalšej skupinke stíchli a začala doma rozprávať, že nejde do školy, nemajú ju radi, bolelo ju brucho, plakala...bola za učiteľkou tá o žiadnom probléme nevie, že to si bežné konflikty v kolektíve a musí byť priebojnejsia.Tak začali chodiť k psychologické, aby ju naučili viac sa presadiť v kolektíve ono ti inrtoverti to majú ťažšie a čo je horšie dievča má pocit, že je divná prečo nemám veľa kamarátok ako xy, prečo neviem tak komunikovať ona nevie o čom sa s nimi rozprávať, lebo riešia témy, ktoré ju ešte nezaujímajú.Tiez zvažovala prestup na inú školu, ale psychologická jej povedala, že tam môže byť ďalších xy problémov, že pokým sú to len takéto slovné prieky treba ju naučiť obrániť sa, lebo to pôjde s ňou ďalej

54tinka54
26. jan 2022

@luccija mali sme podobný problém v rodine a preklad do inej školy všetko vyriešil - dievča je konečne spokojné, nový kolektív ju zobral úplne v pohode, má tam kamošky a nemá také problémy ako v predošlej škole… jednoducho tam mala smolu na blbý kolektív a pedagógovia nemali snahu situáciu riešiť.. tak prišlo k tomu, že ju rodičia preložili do inej školy a bol to dobrý krok