Siedmak stále potrebuje dohľad pri učení

mino888
16. máj 2024

Dobrý deň ako to máte s učením vašich detí mám siedmaka a stále potrebuje dohľad

pribinak
16. máj 2024

Niektore decka potrebuju dohľad aj v 9.roc.

koniarova
16. máj 2024

Keď potrebuje, tak mu pomôžte. Nie je o čom debatovať. Kto iný mu má pomôcť?

anna_anicka83
16. máj 2024

@mino888 No, to máš iné od dieťaťa k dieťaťu. Ty vieš, čo tvoje dieťa potrebuje. Alebo v čom musíš mať dohľad. Ja mám dieťa, čo sa s ňou neučím už od 1. ročníka (končí piaty). Zato som celý prvý stupeň musela mať dohľad, či má všetko v taške, kľúče, čip, telesná. Už je to lepšie. Moja známa mala dve deti, staršiu nemusela riešiť vôbec a s druhou sa každý deň montovala do noci. Ale nie, že by bola hlúpa, len sa jej nechcelo. Na konci piateho ročníka som jej povedala, že už nech to nechá na ňu, lebo ona vážne po robote, uťahaná, samoživiteľka a do noci škola. Tak na začiatku tam boli aj zlé známky, na vysvedčsní aj 3, ale naskočila. Študuje ekonomiku na VŠ druhý rok. Ak máš dieťa napr. s poruchami učenia alebo pozornosti, tak aj to zohráva úlohu.

thirstymonk
16. máj 2024

Otázka je, či to potrebuje naozaj, alebo či to chceš ty. Inými slovami - tvoj siedmak možno na rozdiel od teba, nepovažuje za podstatné v živote mať čisté jednotky. Možno chce robiť s bágrom, alebo elektrikára, alebo automechanika a tak nehodlá strácať svoj čas nejakým dejepisom, alebo náukou o spoločnosti. Porozprávaj sa s ním a uvidíš.

Známky sú, hneď po čísle na váhe, druhá najnepodstatnejšia vec na svete... Nikdy nikoho zaujímať nebudú...

Samozrejme, ak chce byť lekár, alebo právnik, potom sa od neho budú čakať lepšie známky, to už by v tomto veku mohol aj pochopiť ;)

melanta
16. máj 2024

Aký dohľad a prečo? Aby mal samé jednotky alebo aby mal aspoň štvorky?

mikadooo
16. máj 2024

@mino888 občas - keď sa učí príliš zle z nejakého konkrétneho predmetu, tak sa spolu naučíme pred písomkou. Keď sa priemer vylepší, tak ju zas nechám. Prúser je, ak je zanedbané učivo povedzme rok dozadu, napríklad najhoršia je matika, ak zistím, že slečna nevie napr. 8x7, 6x8, atď., tak potom je celkom ťažko vysvetľovať napr. zjednodušovanie zlomkov, žejo 🤷. V tomto prípade je asi lepšie investovať do nejakého matikára, ktorý objaví tieto "diery" a dotrénuje ich. Jazyky sú tiež horor, ak nemá základy (u nás kolísavé výsledky). Predmety ako geografia/dejepis, atď., tam stačí naučiť sa pred písomkou - občasné tlaky u nás robím. Ale teraz sa bavíme o nejakých dvojkách-trojkách, nie o niekom, koho chceš dostať s čistými 1 na bilingválne gymnázium alebo čo...

mimimoje
16. máj 2024

Aj môj potreboval - do siedmeho ročníka, potom sa to nejako samé zlomilo . A čo som sa ja napočúvala, že už sa musí sám učiť a pod. Každé dieťa je iné, ja viem, že to je pre teba náročné, tak ti radím len pevné nervy, vydrž, raz to skončí. On bol salámista, bolo mu jedno, že má zlé známky, ale mne to jedno nebolo, pretože bol šikovný, len ohromne pohodlný a lenivý. Doteraz má veľmi dobré známky, len pochopil až v siedmom ročníku, že učiť sa naozaj musí. Tu ti určite budú písať mamy dokonalých detí, ktoré sa od druhej triedy učia samé, pretože tie mamičky, ktoré to majú inak, si myslia, že robia niečo nesprávne - nerobia, len majú iné dieťa. Sú deti, ktoré sa učiť nemusia, pochopia v škole všetko, max. si spravia úlohu a koniec a sú deti, ktoré sa učiť musia.

simca06022011
16. máj 2024

Moja tiež, inak by sa absolútne naučila.. sedieť nad ňou nemusím ale na základe skúseností sem tam.chytim niečo a spýtam sa, musí sa doucit potom a na písomky ju veru preskúšam. Minimálne pred písomka mi musím obmedziť mt/pc. Inak.je schopná "sa ucit" non stop a nevedieť nič. Bohužiaľ bola.to.len moja predstava ako sa dieťa bude pripravovať a učiť samé:D
Ja som asi urobila.chybu na prvom stupni, keďže vtedy sme sa doma neucili, úlohy nemali, nemala.domacu prípravu.. až kým neprišiel covid a studená sprcha keď všetky pracaky a knihy prišli domov :F

simoli
16. máj 2024

ja mam doma obidve varianty...jeden od 4ej úplne samostatný, druhý je prvák na gymnáziu a potrebuje pomoc aj teraz - má poruchy a dys. Je veľmi šikovný ale bez pomoci sa ťažko učí, v škole veľa zachytí pri výklade - sluchové vnímanie ma OK, zrakové má oslabené a tiež poruchu pozornosti, takže sám sa ťažko učí ... veď slepému, starému, postihnutému tiež pomôžeme, prečo nie žiakovi so školou ? To som ho mala ponechať osudu, že veď murárov tiež treba? Keby to inak nešlo ok, ale mal na zš čisté a monitor slj 90 a mat 97% 🙂 a nie, nepríde mi to ani trápne ani šialené ani nič iné. Som jeho matka 🙂 a obidvoch mám na GJH 🙂

renka30
16. máj 2024

S dcerou som sa ucila este v 9. triede - hlavne matiku, teraz je na strednej a uz sa nestaram, aj tak je na odbornej skole a to uz nedavam, znamky ma 2-3 co je na strednej za mna fajn. Mladsia bystra jak hovado ale nechce sa jej, je siedmacka. Tento polrok uz nabehla na samostatne ucenie, uz si uvedomila, ze nechce mat zle znamky. U nej obcas preskusam, prepocitame priklady pred pisomkou, pripadne dovysvetlim ak nieco nerozumie, napr. z fyziky...ale inak ju nastaste nemusim riesit

thirstymonk
16. máj 2024

Akože ja poviem rovno. Fyzika, chemia, biologia, geografia... Táto veľká štvorka mi šla nejako sama od seba. Neučil som sa. Rovnako som exceloval z gramatiky a failoval z memorovacích predmetov - z jazykov, z dejepisu, z náuky o spoločnosti. Tam som mal štvorky. No a čo? Kedy to koho zaujímalo? Nikdy nikoho.

A faktom dnes je, že absolventi vysokých škôl dnes väčšinou naberajú hranolky v mekáči, alebo dokladajú tovar v Lidlu, kým "socky" čo ledva dokončili ze de eš-ku bagrujú za 80€ na hodinu a tak... 🙂

Pozri sa, je to život tvojho dieťaťa. V siedmom ročníku už aspoň začína tušiť, čo chce reálne robiť. Podporuj ho v tom. Nie je cieľom zarábať. Cieľom je robiť to, čo ťa baví, aby tvoja robota bola hobby. Inak budeš ako naši dedovia - celý život prdieť dakde za pásom a utešovať sa tým, že sú ľudia, čo sú na tom horšie...

zazka666
23. máj 2024

@thirstymonk nie je to pravda. To že niekto z VS brigádaduje hovorí len o jeho výbornom morálnom profile, nie o tom že v budúcnosti si nenájde prácu v odbore. A vždy platí: že vysokoškolák môže robiť murara, ale murár nemôže robiť na pozícii, ktorá vyžaduje VŠ vzdelanie.

thirstymonk
23. máj 2024

@zazka666 Asi ťažko bude panička s VŠ socialna praca robiť murára, nemyslíš? Robiť murára nemôže len tak hocikto, resp. môže a potom to tak aj vyzerá. Chce to skúsenosti, a musí mať človek k tomu vzťah.

luccija
23. máj 2024

Aj ja som sa s dcérou v 7 r ešte učila skôr pomohla zase som nesedela nad ňou, vyskúšala, poradila.Potom prišiel COVID a bolo to ešte horšie🙂dohľad myslíš aký?nenaučil by sa, odflakol, nevie učivo ..

maxalla
23. máj 2024

So mnou sa mama ucila vseho vsudy asi 5 hodin, v prvom rocniku. Potom ju to prestalo bavit a musela som sa ucit sama. Kedze ale vyzadovala dobre znamky, musela som sa skratka snazit. Naucilo ma to samostatnosti, neublizilo mi to, tu som.