Ahojte,
Úprimne ani neviem kde mám začať. Pred nedávnom sa mi 14 ročná kamaratka priznala že sa reže. Reže sa hlavne na rukách a nohách vraj nožnicami. Začala s tým kvôli škole a zlým vzťahom s rodičmi. Veľmi ma to trápi keďže je to moja veľmi dobrá kamarátka už od detstva a veľmi rada by som jej pomohla ale bohužiaľ neviem ako. Snažila som sa jej dohovoriť nech ide k psychologičke, ale ona na to povedala že nič nevyrieši. Rodičia o tom nevedia. Rozmyslala som že by som sa porozprávala s jej rodičmi a poprípade by oni zašli s ňou k psychologičke. Neviem ako ďalej postupovať...
Za každú radu budem veľmi vďačná🙂
sa mi nezdá aby si to rodičia nevšimli...
@deti95060810 začala s tým nedávno a teraz cez zimu väčšinou nosí mikiny a dlhé gate takže to bežne nevidieť. Navyše sa to dá dobre skrývať.
@deti95060810 ono, sú aj rodičia, ktorí si nechcú všimnúť, že dieťa má nejaký problém... Potom takýmto spôsobom doslova kričí o pomoc... @67neries Opýtaj sa jej, či jej ty vieš nejak pomôcť. Ale dávaj pozor aj na seba. Si tiež ešte veľmi mladučká, nemusíš na seba nakladať problémy druhých, aby to náhodou neublížilo aj tebe. Možno sa porozprávaj s maminou alebo aj s tou školskou psychologičkou (ak nechceš, nemusíš hovoriť o koho ide, pokojne povedz, že trebárs sesternica, kt. chodí do úplne inej školy alebo čo...). Prípadne sa opýtaj napríklad v ipčku, že ako môžeš kamarátke pomôcť. Ale dávaj si veľký pozor na svoje limity a svoju zdravú psychiku...♥️. Niektoré problémy sú ťažký oriešok aj pre skúseného terapeuta, neskúsené mu človeku môžu aj ublížiť (napríklad sa začneš cítiť vinná, že sa máš lepšie ako ona).
Bohuzial toto poznam s dcerinej triedy velmi dobre, vo veku 12-15 rokov to robila snad tretina deti na "odburanie stresu"... neviem, ci je ta statistika "pravdiva", alebo len dcerin odhad, ale skutocne z okolia, velmi blizkeho okolia takych pripadov poznam viacero aj ja... skolsky psycholog je velmi dobre odporucanie, pripadne povedat to rodicom - ak mate dobre vztahy - a oni to poriesia diskretne s jej rodicmi bez toho, aby si do toho bola vtiahnuta aj ty. Ona sa potrebuje naucit zvladat emocne napatie aj bez uvolnenia bolestou. A na tom treba pracovat dlho, s psychologom.
@67neries mozes to povedat triednej ucitelke alebo psychologicke v skole. casto sa poskodzuju apaticke deti, pre ktore je zranenie kratkodobym "vzrusenim", ale potom dieta opat upada do apatie a takto to ide dookola.
@67neries Ty si tiez maloleta 14 rocna skolacka?Ak ano a tvja kamaratka v rovnakom veku ma tento zavazny poblem,tak ty st ym priamo urobit nic nemozes.... porozpravala si sa s nou a odporucila si jej ist za psychologom.Odmietla... Vt vojom veku podla tvojich reakci si dost vyspela.takze urcite tusis,ze tvoja kamaratka ma psych .problemy.
Never,ze si to rodicia/pokial nie alkoholici,fetaci a pod/ nevsimli,ze s nou nie je vsetko v poriadku.A urcite si matka vsimne ,ze jej dcera sa sebaposkodzuje tiez.
Jednie,co mozes ty ako maloleta urobit,je povedat to svojim rodicom. A ti uvazia,ci by nebolo dobre informvat urad detskeho kuratora..ten je ochancom prav a deti .... Pretoze je vhodne,aby tu rodinu sleoval ten urad..kedze vidtelne to dieta potrebuje pomoc...
To je najlepsi sposob,ako jej ty ako maloleta mozes pomoc.-...
@deti95060810 nevsimli. vlastne okolie. a ked sme upozornili rodicov / skolu - este my sme boli tie zle.
je to hnusne, ale ja to uz nemam silu riesit. Takze neriesim.
A nie, pubertacka mne blizka nie je tak, aby sa mi zverila... takze co teraz? sme to proste nechali tak.....
@67neries skus jej vysvetliť ze na tom vzniká závislosť. Malý dočasný únik pred realitou. Ale v konečnom dôsledku jej nepomôže, iba co jej časom pravítko nebude stačiť a siahne po niečom ostrejsom. Môže to zájsť naozaj daleko a v dospelosti sa bude hanbiť za škaredé zjazvene ruky.
Psychológ vyrieši veľa. Nie, rodicia sa nebudú správať inak, ale naučí ju to vedieť byt voči nim odolná.
@deti95060810 velmi ľahko sa to da skrývať ked clovek chce :(
@67neries chodíte spolu do školy? Ak áno, tak ty chod za školskou psychologickou a povedz jej čo sa deje