Syn si dal prihlášku na ruské bilingválne gymnázium.Bavia ho jazyky a chcel ďalší...prijímačky hovoril, že boli ľahké, ale stretla som sa s posmeškami, že zbytočná škola Rusko bude odpisane, nikto s nimi nebude spolupracovať ..čo spraviť, keď ho príjmu vybrať si iné na ktoré spraví prijímačky?
Každý jazyk, ktorým sa človek dohovori je dobrý. Áno, teraz to Putin dosral, ale Rusko je aj Puškin a Dostojevskyj, nielen ten zmrd z Kremla
A kam sa ešte hlási na aké školy?
@yoxinka na anglický bilingval, ale tam sa asi nedostane, elektrotechniku PC odbor, a ešte jedno normálne gymnázium
Veľmo ťažko povedať, závisí od kvality školy a na to, aký je chalan šikovný, prípadne na to, či by šiel na vysokú. Tá elektrotechnika je fajn, keď by ho to bavilo, keby nevie a skôr je tak všeobecne orientovaný, tak tie gymnáziá a ja osobne by som jeho pozornosť usmernila na to anglické prípadne obyčajné. Áno, Rusko je Puškin a Dostojevskij aj Rachmaninov a Solženicyn … ale neviem, či má v blízkej budúcnosti niečo ruské perspektívu. Keď ho bavia jazyky, nech sa učí rusky sám, moja kamoška sa naučila rusky, lebo ju to bavilo. Vedela anglicky, nemecky a poľsky a naučila sa ruštinu sama.
@yoxinka veď to..elektrotechnika a Pc odbory majú veľký potenciál, ale neinklinuje k tomu chcel si dať prihlášku aj na niečo iné ako gymnazium.To anglické by bolo výborné, ale hlási sa tam 300 deti a ten normálny gympel 190.Bavi ho chémia, bio, psychologicka povedala, že je jasný kandidát na gymnazium len je veľmi veľa dobrých žiakov a obávam sa toho.Ze, ak by mu vyšlo toto ruské či to má význam?ale tak bude tam mať aj anglický jazyk a tie predmety či ho bavia.Este je možnosť, že otvárajú aj 3 triedy normálneho s rozšíreným AJ, NJ uvidím, ak by ho prijali možno by som išla za riaditeľom či by nemohol nastúpiť na normálne k nim.
Aj nas syn sa tam hlasi a aj ho prijali. Rustina je krasny jazyk a urcite by som kaslala na vsetky posmesky, kazdy jazyk ktory clovek vie je prenho len plus. Na anglictinu chce ist vacsina, ale tak kvalita je niekde mimo, cest vynimkam.
Veď uvidíš, možno ho vezmú na viaceré a budete vyberať. Ak by mu ostal len ten ruský gympel, tak pôjde tam 😉. Pre mňa osobne by bolo podstatné, ako je to ruské gymnázium hodnotovo orientované, lebo nejaké ruské propagandistické kydy by som si do dieťaťa nalievať nenechala v žiadnom prípade. Ale neviem vôbec, takže toto nechcem posudzovať, ale pre mňa by toto bol významný faktor.
Pozri my máme v rodine čo má ukrajinské gymnázium, je to gymnázium , dá mu základ ani všetko , bonus jeden cudzí jazyk, na škodu mu nebude , posmešky nerieš , ber tie benefity
@yoxinka zamyslam sa, ked je bilingval anglicky, ci ss venuju uceniu beznych predmetov v anglictine alebo propagande, detto spanielske, francuzske, talianske. Jedine co viem, ze mavaju vymenne pobyty, no tak tie teraz nebudu a bodka. Neter skoncila francuzsky, dokonca ani vo Francuzsku za cele studium nebola, detto kamoskina dcera na spanielskom gympli. Ja prva som proti tomu, co Rusko aktualne sposobilo a dalej sposobuje. Ten psychopaticky idiot tu vsak nebude naveky, nadalej ostava fakt, ze rustina bude vzhladom na rozmer krajiny stale jednym.zo svetovych jazykov
@yoxinka veď tak to beriem
@ddaassuullaa
Preto píšem, že neviem, ako to je na tej škole. Pokiaľ by sa toto nijako neriešilo, tak ok. Aj ja poznám absolventov kadejakých bilingválnych škôl a áno, propagande sa tam nevenujú, ale Rusko je v tomto kapánek špecifické. A nesúhlasím, že je to len záležitosť jedného psychopata … ten národ skrátka skrz propagandu nie je ok.
@berika ak by nebola vojna a všetko sa pokazilo ..sledujem profesiu a ruský jazyk bol dosť žiadaný.Aj v logistike, doprave, či administrative.Ved to, že AJ, NJ vedia všetci mladí väčšinou.Talianske gymnázium je ďaleko a španielske nechcel.Stále ma skúšal z azbuky plus potom počul, že hľadajú ľudí kvôli pomoci Ukrajine na tlmočenie, ale on už pred rokom o tom uvazoval a ruský jazyk sa mne zdal ľahší a dobre sa mi učil aj, ked som ho mala len 3 roky
Haha dobre si vybral. Na Slovensku je ix povolaní kde zháňajú rusko hovoriacich ľudí a nevedia nájsť. A ani to nieje ťažký jazyk.
Absolútne by som neriešila posmešky, dôležité je, čo chce syn. A popri AJ vôbec nie je na škodu vedieť aj slovanský jazyk. Ja som už X-krát v živote využila RJ, aj teraz s ukrajincami, aj keď to nie je to isté, ale určite sme sa dohodli ľahšie s mojou oprášenou RJ 😅, ako keď by som nevedela nič.
nech určite ide aj na anglický, tam je väčši potenciál, moje decko bolo na takom, kde sa hlásilo 500 deti 😨 a bol druhý 😝 takže, treba určite skúsiť. A čo sa týka ruštiny, nemyslim si, že to bude tak ako sa vravi. Rusko je obrovské, aj krajiny rusky hovoriace, tých je tiež dosť.
Aj s nepriateľom treba komunikovať.ruštiny by som sa nebála.anglicky vie každý z jeho generácie.Skor by som sa bála či ako chlap s týmto uživí rodinu.Teda vedieť ruský jazyk je super.ale byť ruský hovoriacim ekonómom.diplimatom.technikom..by bolo lepšie.
@pininka1
Vieš čo, nechcem túto debatu strhnúť na rusko vs. usa, takže nebudem sa tu dohadovať o propagande. Ja si vôbec nemyslím, že vedieť rusky je zbytočné a to som aj autorke napísala, za mňa, super. Len som vyjadrila obavu s uplatnením, ale hneď prvé mi napadlo pracovať ako humanitárny dobrovoľník/pracovník … na Ukrajine bude kopa takýchto ľudí treba a chalan vyjadril chuť ísť im pomáhať, takže za mňa 👍.
Ak ide iba o jazyk, kľudne môže popri škole chodiť na jazykovú školu a potom si spraviť B2, alebo C1 štátnicu.
Asi by som si vybrala ine, vidis co sa deje, mam na mysli najma tie sankcie proti Rusku.
Je to ako napr. ist studovat po korone cestovny ruch...
Tak ono si treba uvedomiť, že ruštinou sa nehovorí len v Rusku, ale aj v mnohých iných krajinách. Je to jeden zo svetových jazykov a momentálnu situácia by som vôbec nebrala do úvahy. Angličtina je už úplný štandard, takže by som radšej pridala druhý jazyk - v tomto prípade ruštinu. Anglicky hovoriacich je kopa, ale málo ľudí ovláda dva cudzie jazyky na konverzačnej úrovni (B1/B2). Ak sa nemýlim, z bilingválneho gymnázia by mal vyjsť na úrovni C1, čo sa mu určite zíde. Na elektrotechniku nech ani nepomýšľa, ak nemá vzťah k technickým veciam, matematike, fyzike - to sa bude veľmi trápiť.
Ak tam chce ísť a bude ho to baviť tam posmešky by som neriešila.Syn je síce siedmak ale v prvom kole mal vybratý druhý cudzí jazyk ruštinu len bohužiaľ ju zrušili ,lebo rustinarka odišla do dôchodku tak ma nemčinu.Stale píli nervy ,že on chce ruštinu sa učiť,že nemcina ho nebaví.
@ddaassuullaa na bilingválnom majú predmety všetky v angličtine, teraz robil slovenskú maturitu z informatiky a sťažoval sa , že si všetko musel predkladať do slovenčiny 😂 My máme ale suprovú tu školu 👍
Ja mám štátnicu z ruštiny, kedysi o to nebol vôbec záujem a teraz ako sem chodia ukrajinci, zrazu sa mi už párkrát zišla a pomohla som.
Gymnazium uz same o sebe je onicom. A ruske. Ja by som to nedovolila. velka sanca, ze tam budu proruski ludia s proruskymi recami, naco sa od takych ucit ich historiu a blbosti... dava mi to zmysel jedine, ak ste doma proruski.. Bavia ho jazyky? Nech sa ju uci doma, alebo ide na kurz. Alebo nech si vyberie spanielcinu, taliancinu, francuzstinu, alebo aj svedsky, cinsky a neviem aky jazyk, co ich je malo?
@sivana09 uplne nesuhlasim. Ta skola fungovala aj pred vojenskou agresiou a deti tam studovali. Ako som uz pisala, som prva antirusky orientovana. Jednej znamej na rusky bilingval chodi dcera druhy rok, prvy bol distatncny, takze dokopy nebola sanca na nejake vymyvacky. Jasne, ze sa jej kazdy pyta, co sa tam deje. Velke prekvapko - ucia sa normalne. Dievcatu sa rustina pacila ako jazyk, este na ZS. Rodina nie je absolutne prorusky orientovana, travime s nimi dost casu, aj dovolenky. Netvrdim, ze sa to stat nemoze, urcite vsak nie od vsetkych vyucijucich a tiez na kazdom gympli. Pytala by som sa rodicov deti, ktore tam uz chodia
Posmesky nechat posmeskami, ak dieta chce ist a bude prijate, tak nech ide. Urcite okrem rustiny ovlada a uci sa aj iny jazyk