Ruské básne na súťaž

baboadel
10. sep 2023

Ahoj vie mi niekto poslať link na ruskú literatúru hlavne básne pre stredoškoláka.

ckocka
10. sep 2023
baboadel
autor
10. sep 2023

@ckocka Ďakujem krásne🙂

lomlsomi
13. sep 2023

@baboadel otázka je, prečo ruská literatúra? 😃 to už sme riadne proruskí tu

baboadel
autor
13. sep 2023

@lomlsomi Tak to nechápem tvoju otázku prečo ruskú báseň ? Že by preto že dcéra študuje na bilingve a má angličtinu a ruštinu. A prečo nie ? Žeby proamerická loby zafungovala ?😉

lomlsomi
16. sep 2023

@baboadel tak to je potom otázka, prečo vôbec sa na školách vyučuje ruština namiesto napríklad nemčiny. človek z toho nič nemá 😃

baboadel
autor
17. sep 2023

Pokiaľ viem na školách sa vyučuje aj nemčina, francúzština a iné svetové jazyky a kto ti povedal, že z toho aby študent vedel napr. po rusky nič nemá. To je nejaké skreslené myslenie. Ak je podľa teba dôvod konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, tak to je veľmi zlý dôvod. Aj Nemecko napadlo Európu a napriek tomu sa nemčina vyučuje. Znalosť jazykov nie je ovplyvnená konfliktmi. Je to práve obdivuhodné, že mladí ľudia majú záujem aj o iný jazyk ako angličtina, ktorú tiež dcéra ovláda na vysokej úrovni. Aj v Rusku sú prestížne vysoké školy A ešte dôvody prečo sa učiť po rusky : Ruský jazyk je najväčším rodným jazykom Európy a siedmym najväčším jazykom na svete . Približne 260 miliónov ľudí hovorí po rusky , Ruský jazyk sa používa ako prvý aj druhý jazyk a je oficiálnym jazykom pre Rusko, Bielorusko, Kirgizsko a Kazachstan. Niektoré medzinárodné organizácie ako OSN, WHO, NASA, GUAM, SCO a CIS tiež používajú ruský jazyk ako jeden zo svojich úradných jazykov. Ešte stále sa ti zdá, že je to zbytočné. ?

akiana
17. sep 2023

Akoze este pochopim, ze sa z nejakeho nostalgickeho dovodu na sukromnych skolach vyucuje Rustina, ale odovodnena je otazka, ci jej to po najnovsom vyvoji situacie vo svete na nieco bude. Rusko ekonomicky a politicky skoncilo napadnutim Ukrajiny, a po prehratej vojne si moze urobit uniu s Kazachstanom a Severnou Koreou. Ak tvoja dcera nie je padnuta na hlavu a nerozhodne sa pre karieru velvyslankyne v Rusku, je jej Rustina na dve veci. Teda by som sa uplne vykaslala na zhananie nejakych pripagandistickych basniciek o krasnom Rusku.

n3la
17. sep 2023

To snáď nemyslíte vážne 🙂 Poznať akýkoľvek ďalší jazyk je vždy len plus, zato že sa dievča naučí ruskú báseň neznamena že je proruská a vôbec jej to neublíži. Pokiaľ viem na školách sa stále na literatúre rozoberá Anna Karenina, vojna a mier či zločin a trest a nemá to s propagandou nič 🙂

akiana
17. sep 2023

Kedze autorka pouziva slova ako “proamericka lobby” a glorifikuje ruske vysoke skoly (o ktorych je zname, ze vyrabaju data na zelanie Kremla a ze kritici systemu medzi akademikmi maju zvlastnu tendenciu vypadavat z okien), rusky jazyk a rusku sferu vplyvu, tu budu okrem zaujmov o linguisticke vzdelanie aj zaujmy ideologicke.

20erika07
17. sep 2023

Čítam si dookola autorkinu otázku a neviem či som slepá, no fakt nevidím, že by sa pýtala či je študovanie ruského jazyka dnes osožné a pod. 🙈
Podľa mňa a je to aj dosť zrejmé, chcela vedieť iba nejaké ruské básne 🙂

vevesh
17. sep 2023

@baboadel sj v eu a nato je rustina uradnym jazykom. A dcere drzim palce, vybrala si super kombi😎😎

@lomlsomi nemcina nie je vobec perspektivny jazyk, jedine, ze by si chcela byvat v rakusku. Ziadna medzinarodna organizacia ho nema medzi uradnymi jazykmi, dokonca ani EU. Nechapem, preco sa na sk skolach tak velmi univerzalne pretlaca. "Moderne jazyky"- rozumej vyzadovame na medzinarodnej urovni su v sucasnosti okrem anglictiny, francuzstina, spanielcina, cinstina a arabcina. A ano, aj rustina.

akiana
17. sep 2023

@vevesh Po nemecky sa hovori okrem Rakuska oficialne v Nemecku, Svajciarsku, Luxembursku, Lichtenstajnsku a vychodnom Belgicku, co je dokopy asi polovica Europy, ak nie viac, okrem ineho su to najbohatsie krajiny Europy s najvyssou zivotnou urovnou. Mozno preto sa to tak “univerzalne pretlaca”.

vevesh
17. sep 2023

@akiana v belgicku sa hovori po flamsky, nie nemecky. A ano, par casti svajcu, rakusko a nemecko (luxemburg a liechtentein su doooost male mestecka, aj ked su ako staty). Ale k veci, nemcinou hovori stvrtina eu, ale kolkoze ludi ju aktivne vyuzije v praci? Fakt velmi minimalne, viac ide anglictina. A ako druhu vyuzijes bud francuzstinu alebo spanielcinu. Cize, nie nechapem to pretlacanie, a to mam sama nemcinu vystudovanu- ale pracovne som sa s nou velmi nepohla, iba ak co mi je super zit v nemecku.

baboadel
autor
17. sep 2023

@akiana To teraz zahodíme všetky krásne diela ruskej literatúry, zabudneme že žil a tvoril napr. Puškin, Tolstoj , Dostojevskij čítala si aspoň jedno ich dielo ?

baboadel
autor
17. sep 2023

@vevesh Ďakujem 🙂

akiana
17. sep 2023

@baboadel Nehovorim, ze zahodit, ale momentalne by sa mala pozornost verejnosti orientovat inam. Brutalna genocida jedneho celeho naroda je zlocin tak strasny, ze je teraz uplne nepodstatny nejaky Tolstoj alebo Dostojevsky. A nie este aby sme poriadali sutaze pre deti v ruskych basnickach, ked sa cely civilizovany svet snazi od Ruska podla moznosti odtrhnut, nenechat sa vydierat ruskymi energiami.

akiana
17. sep 2023

@vevesh V Belgicku sa OFICIALNE hovori po flamsky, francuzsky a nemecky. Prosim ta otvor Google a nestrapnuj sa. Nemecky hovoriaca populacia Europy je okolo 100 milionov, to je len taky z brucha vypocet. To je viac, ako spanielsky a francuzsky hovoriaca populacia Europy.

To, ze si sa s nemcinou pracovne nikam nepohla, vypoveda skor o tvojej neschopnosti, ako o nemcine.

akiana
17. sep 2023
vevesh
17. sep 2023

@akiana v belgicku som zila, takze mi nemusis hovorit. Nemcinou si velmi nepomozes, aj ked ju maju medzi uradnymi jazykmi- hovori nou fakt minimum. Pri valonoch si ani flamstinou, ani anglictinou a ani nemcinou neskrtnes.🙄🙄🙄🙄

akiana
17. sep 2023

@vevesh Joj ale si mudra, ako keby som v Belgicku nezila aj ja. Len sa ti snazim tym ilustrovat, ze ta tvoja zanedbatelna a neperspektivna nemcina je druhy najrozsirenejsi materinsky jazyk v EU, a ten pocet je este vyssi, ked priratas nemecky hovoriacich ludi, ktori ju nemaju ako materinsky jazyk. Rustina, naopak, aj ked Rusov je poctom vela, je jazyk krajiny, od ktorej sa postupne oddaluje cely civilizovany svet, takze tolko k perspektive. Proste ked trepes, tak cakaj reakciu.

baboadel
autor
17. sep 2023

@akiana Prepáč, ale prečo urážaš niekoho za jeho názor. A ak chceš diskutovať o politike, tak si prosím otvor svoju diskusiu. Podľa toho ako si vieš všetko rýchlo nájsť na GOOGLE tak bude tvoja diskusia naozaj veľmi plodná, veľa zdaru.

nikasmile
17. sep 2023

Toto nemôžete myslieť vážne! Kvôli konfliktu na UA sa neučiť ruský jazyk?! Ruština nie, ale "fašistická" nemčina áno....Mne to žiaľ na škole nevyšlo pre nízky počet prihlásených študentov, ale chcela som chodiť na ruštinu a rada by som aj za tu nemčinu bola. 😉

@baboadel Dcére prajem veľa šťastia v štúdiu🍀

akiana
17. sep 2023

@baboadel Pocty a fakty nie su nazor. No idem sa ja venovat niecomu produktivnejsiemu.

baboadel
autor
17. sep 2023

@nikasmile Ďakujem.

vevesh
17. sep 2023

@akiana no, vidno, ze si sa nepohybovala na medzinarodnej urovni. Diplomaticky jazyk je frnacuzstina. Uradny jazyk eu je francusztina, anglictina a RUSTINA. Takisto to ma Nato. To nie je ziadne trepanie, ale odzite. Jednoducho, nemcina ma perspektivu, ked chces ist zit do nemecky hovoriacich krajin alebo robit pre nemecky koncern, aby si sa dorozumela s vedenim. Alebo volnocasova aktivita. Nie v skolach ako nedajboze prvy jazyk.

akiana
17. sep 2023

@vevesh Preco som si prave nasla, ze Rustina nikdy nebola jednym z oficialnych/uradnych jazykov EU, a je relevantna len v post-sovietskych clenskych statoch? Ty odzite 😁 boze rusofilia je fakt diagnoza, vy vidite veci tam, kde nie su a nikdy neboli.

soffek
17. sep 2023

@lomlsomi Ježiš si si to mohla odpustiť 🤦

akiana
17. sep 2023

@vevesh Tu mas NATO, tiez nevidim Rustinu, tam ju ani len nepotrebujes na uchadzanie sa o pracu, ty medzinarodna uroven

akiana
17. sep 2023

@vevesh Takze podtrzeno a secteno, ak sa na to pozries bez optiky nejakeho tvojho odziteho ruskeho sna, Rustina nefiguruje vobec nikde okrem Ruska a ruskej sfery vplyvu (byvalej alebo aktualnej) ako uradny jazyk, toboz nie v europsko-transatlantickych sferach. Uz len to robi z nemciny daleko perspektivnejsi jazyk. Teda ak niekto nechce ist do tej vrazednej ruskej diery zit.

jajka257
17. sep 2023

@baboadel nič si z niektorých tu nerob. Dcéra tiež chodí na ruské gymnázium. A co akože teraz. Osobne sa mi viac páčil študijný program tohto gymnázia, ako tých, čo sú v ANJ. A pre rypacov, ANJ ovláda na veľmi vysokej úrovni. Dokonca od 2.rocnika budeat okrem RSJ a rozšírené štúdium ANJ.