Rozhovor s deťmi o sexe

monicka20
13. dec 2014

Ahojte, kedy ste sa prvykrat rozpravali na temu sex so svojimi detmi a co ste im povedali ?

tova
14. dec 2014

maju o tom detske knihy , minule som jednu pozerala v obchode mohla byt pre asi 10r. deti. vysvetlene primerane, aj o vztahoch ak napr. sa dievcatu paci chlapec a on ju odmieta

zitaje
14. dec 2014

@monicka20 fuuuuha, velmi skoro, moja stredna dcera ledva vedela ceruzku drzat, mohla mat tak dva-tri roky, nakreslila tri kolieska s chvostikmi a povedala, ze to spermie utekaju k vajicku 😀
Podla mna cim skor, tym lepsie, deti to beru prirodzene.
V utlom veku samozrejme netreba objasnovat podrobnosti pohlavneho aktu, ale primerane veku sa o tom da rozpravat s detmi hned, ako ich rozdiely medzi chlapcami a dievcatami zacnu zaujimat. Napr. povedat chlapcovi, naco ma vajka, vysvetlit dievcatam, ze maju v bruchu aj maternicu a ze ked vyrastu, tam budu mat babatko, nebat sa odpovedat ohladne menstruacie... ono to pride same, teda aspon ja som nejak cielene neriesila tieto temy, a pritom sumoje baby myslim dost dobre informovane obidve.

janinah
14. dec 2014

spomenula som si ako môj vtedy 4r. syn si čumel medzi roztiahnuté nôžky....ty čo robíš? sa pýtam....hľadám si dierku,čo mi cez ňu babetko vyskočí z bruška......takže niekedy začínaš taký rozhovor viacmenej nepripravene,lebo situácia si to žiada...samozrejme veku primerane....

horana
14. dec 2014

V tom veku kedy to bud sami iniciovali alebo nastala situacia ktora by si to vyzadovala. Ziadne knihy, ziadne "podme si sadnut" s naslednym vybalenim celej pravdy. Skor po kuskoch, kedze vacsina deti ani nechce vediet vsetko, zaujal ich nejaky konkretny aspekt, stacia im cistkove odpovede ku ktorym sa potom v patricny cas pridavaju dalsie diely mozaiky. Vela si medzitym vycitia a vypozoruju (napr. na zvieratkach) same, aj si podomyslaju, je to prirodzena inteligencia... Som zastanca nesilit ale ani vonkoncom nezastierat. Som osobne typ ktory absoltne zabrany nema, ani sa nehanbi o takychto veciach hovorit. Mensie deti pritom vyslovene skor ocenia nejake take opisnejsie prirovnanie trochu akoby take snove, rozpravkove, nez fakticke vedecke pomenovania. Cize ja to nevidim na jendotny navod platny pre vsetky deti v zmysle v tom a v tom veku by uz mal byt oboznameny s tym a s tym, nie, kazde dieta to zacne zaujimat v inom veku (a ze tie rozdiely mozu byt fakt velke) a po inak celkych celkoch bude postupne siahat jeho zvedavost. Darmo mu vysypeme celu pravdu, casto ju ani nehce pocut, resp. neporozumie hned a neskor to bude riesit az ked ho zrelost k tomu zavedie. Tak s ohladom na individualitu, ved si kazdy najlepsie to svoje dieta pozna...

alicka850
14. dec 2014

Nasa bola 4 rocna,ked doniesla zo skolky obrazky,co malovali . Bol tam muz a zena ako sa objimaju,potom svatba,potom tam bolo vajicko a spermia a nakoniec tam bola zena na posteli s bruskom ako rodi,prikryta plachtou,cize ziadne detaily a muz ju drzal za ruku. Na poslwdnom obrazku bolo babatko. Som sa.jej pytala,co to znamena,iba mi povedala,ze to su take semienka,z ktorych vyrastie babatko a dalej nemala zaujem.sa o tom bavit. Teraz asi po roku,ked idem kazdu chvilku uz rodit nam zahlasila,ze ona pojde k babke,aby ma ocko mohol ist drzat do porodnice za ruku.,lebo to boli ked sa narodi babatko. Takze si myslim,ze si z toho zobrala,co vsvojom veku povazovala za potrebne a ostatne ignorovala. Dieta sa samo zacne pytat,kedd uzna za vhodne,treba vzdy priebezne odpovedat na to,co ho zaujima. Sleduje veci okolo,napiklad uz len to,ze mam vlozky ulozene na zachode v policke ju viedlo k tomu,aby sa pytala naco to je atd.

mawka
14. dec 2014

@zitaje
@horana
suhlasim. kazde to dieta je ine. no ja pri mojich nezastieram nic. tak samozrejme, nehovorim im o sulozi a podobne detaily, ale vedia, co je maternica, spermie, vajicka, ze spojenim vznikne novy zivot a podobne. s malym uz sme pridali rok dva dozadu aj temu o kondomoch, o pohlavne prenosnych chorobach - to som dost zdramatizovala, ukazala som na webe nasledky HIV, prebrali sme, co je syfilis, kvapavka, vernost, partnerstvo, atd. dokonca sme sa s malym bavili o HPV. ale tak on je zase iny v tom, ze od malicka neveril na bocianov, proste mu to neslo do hlavy, vsetko potrebuje mat podlozene faktami. ziadne omacky. a presne sa zase dostavame k tomu, ze kazde dieta je ine. moje deti vedia aj ze zeny maju menstruaciu, co to znamena, atd. obe deti fascinuje medicina. mala sa minule pozerala na youtube na cisarske rezy okrem ineho a velmi ju to fascinovalo. miluje chirurgiu. stale sa hraje na lekarku. tak som jej musela vysvetlit, ze niektore deti sa rodia takto, ine prirodzene, tak si pozrela aj normalny porod a ani to s nou nehlo. velmi mi pripominaju mna, ked som bola mala. medicina ma fascinovala. preto doma mame aj anatomiu cloveka, aj v latincine. takze pre moje deti toto je prirodzene. a aj napriek tomu nemaju pocit, ze musia o tom kvakat v skolke, skole. beru to normalne.
mna skutocne skor strasia pohlavne choroby, skore tehotenstva, drogy, nevhodna partia.. toho sa ja bojim u mojich deti. aby boli dostatocne poucene, ze prvy sex netreba robit preto lebo polka triedy uz mala, ze ako sa chranit, ako k tomu zodpovedne pristupovat, ze na dobre sa oplati cakat, atd.

bets
14. dec 2014

Vzdy ked sa deti pytali, vzdy primerane, comu dokázali porozumiet. Som rada, že som stihla povedat, co som chcela, a co povazujem za dolezite, lebo syn je vo veku, kedy prisiel prirodzeny ostych a nemá záujem o nicom suvisiacom so sexualitou sa so mnou bavit. Čítala som, že chlapec potrebuje ženský pohlad a dievca mužský v tejto oblasti, ja som so synom presla mnohé temy, napr.aj porno, homosexualita, vztahy a pod. Teraz apelujem na muza, aby sa rozpraval s dcerou, len u nás s tymito otázkami prichadzaju obe deti za mnou, lebo od mala citia otvorenost k akejkolvek teme.

januus
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natuska87
15. dec 2014

@januus jasne, ze vacsina pride na vsetko okolo pohlavneho zivota, aj sama...Skusenost mojej 70 r.susedky...Mama jej ako 14 rocnej povedala, ze " po menzese sa nedaj chytit chlapom, lebo dostanes decko! "
Po tyzdni ju za skol.vysledky ocenoval riaditel skoly a samozrejme ju priatelsky objal...Vraj cely rok zila v prisernom strese, ze otehotnela.Preto, ako byvala ucitelka, aj ako byvala nepoucena pubertiacka, je za sexualnu vychovu...

januus
15. dec 2014

no dobre..ale tak vydite aku vychovu, metodu zvolila ta matka.. bola by lepsie urobila ak by bola ticho.. btw ta mama bola mimo, ci co?! za toto by som jej..no radsej nepisem, co..

januus
15. dec 2014

@natuska87 no dobre..ale tak vydite aku vychovu, metodu zvolila ta matka.. bola by lepsie urobila ak by bola ticho.. btw ta mama bola mimo, ci co?! za toto by som jej..no radsej nepisem, co..

natuska87
16. dec 2014

@januus Co sa Vam zda nepochopitelne? Napisala som, ze 70 rocna suseda...Spocitajte si, kolko mohla mat jej matka vtedy, aka bola doba...Sex bol v 40 tych rokoch tabu, nizka uroven vzdelania, povedomia...Preto nam pride nezodpovedne,hrat sa na "tajomstva" aj dnes, ked je zivotna uroven vyssia..Môj prispevok mal pobavit a ukazat, ake môze mat nasledky zle podana, alebo vôbec ziadna vychova...

januus
16. dec 2014

ale ved ta matka aj v 40tych rokoch, pre mna za mna i v roku 1800 musela počítať s tým, že človeka hocikde hocikto obíjme.. 😀 aj pred 100 rokmi ľudia mali kamarátov a rodinu a podľa mňa keď sa stretávali, pri najmenšom aspoň rodina sa obímala 😉
@natuska87

natuska87
17. dec 2014

@januus Tu nejde o objatie, ako take...To je nam jasne,ze aj pred rokom 1800, ako pises.Tu ide o vyvoj akehokolvek ludskeho poznania a jeho interpretacie, moja.Pred 40 rokmi napriklad, sme nepoznali led televizor, aj ked televizor bol...asi tak...Neviem, kolko mas rokov / nie je podstatne/, ale Tvoje videnie sveta je urcite ine, ako pohlad Tvojej starej mamy, ze?Jedine vzdelanie, ktore vtedy zeny mali, co povacsine nemali, boli klastorne skoly! A vtedy bola tema sexu tabu...Mala si sa zasmiat, ako kazdy, kto tu historku pozna, nemedituj!

simcanka__
22. dec 2014

Ahoj..... Tak moja sestra má 11, a už toho vie dosť. Jedine mne hovorí všetko.. Oni sa aj učiteľke BIO pýtajú. Skús nejako naviesť na tú tému, povedz niečo, a potom máte otázky, chcete niečo vedieť alebo niečo také... podlľa mňa sa budú pýtať.
A tu máš link na knihu.... je to tam pekne vysvetlené, máme doma
http://www.martinus.sk/?uItem=75003
A keď tak, je aj v Panta Rhei... My sme pozerali sestre. Je tam taká, že čo chce vedieť dievča/chlapec o sexe. To sme pozerali.. a kúpili sme nakoniec bratovi /13)

juliakocka
22. dec 2014

Ja som sa všetko dozvedela na prirodopise na zš a nikdy som sa o tom nebavila s rodičmi,potom v biblickom tábore hovorili že čím viac sa žena rozdáva tým viac z nej ubúda,a ja som chcela byť pre toho pravého 100% takže som si chranila to nacennejsie takže tazko povedať čo je pre deti najlepšie,ale určite nie som za podrobné vysvetlenie

damotka
7. jan 2015

@januus Nuž zaujímavé argumenty riešite, dievčence. Ale k téme - keď si Henrich VIII zobral za manželku Anne de Cleves, bolo to v zastúpení. Keď ju videl naživo, tak bol otrasený ako vyzerala. Nemohol s ňou spať. Každý večer jej zaželal dobrú noc a pobozkal ju a ona stále čakala, kedy bude tehotná. Z toho vyplýva, že detičky treba veku primerane informovať pekne o všetkom. V teenagerskom veku to logicky odmietajú, lebo im je to trápne. Vždy sa dá nájsť spôsob, ako to povedať.