Rok pauza a čo ďalej?

25. jún 2024

Pekný deň, tento rok končím gymnázium. Rok sa chcem venovať hlavne sebe, cestovaniu atď.
Pritom sa stále chcem venovať štúdiu aspoň vo forme čítania si materiálov, keďže sa po návrate plánujem prihlásiť na VŠ.
Nie som stále rozhodnutá čo študovať. Bavili ma a išli mi predmety ako občianska náuka, dejepis - to boli moje obľúbené. Plus ešte som mala jednotky z biológie a geografie.
Chémia, fyzika, matematika, informatika a pod. sa dali naučiť, ale veľmi by som sa im venovať nechcela.
Čo sa týka jazykov tak to vôbec, možno sa počas cestovania naučím niečo ale študovať ich neplánujem.
Akým smerom by ste sa odporučili zamerať?

sisa_s
25. jún 2024

Pravo? Pedagogika?

naneta258
25. jún 2024

Skor by som sa zamerala na to, čo chceš robiť v živote.. nie na to čo ťa baví na skole, pretože kopec z týchto predmetov budeš mat len prve roky a potom sa preberajú aj tak iné veci 🙂

hnedovlaska1234
25. jún 2024

Ja som tiež nevedela či ísť na výšku alebo nie, keď som bola v poslednom ročníku gymnázia. Mala som myšlienky,že tiež by som si dala rok pauzu, alebo by som cestovala…lenže som potom zistila,že v mojom prípade to nie je úplne najreálnejšia predstava. Tiež som nevedela čo by som študovala. Nakoniec som si podala prihlášku na VŠ a nikdy by mi nenapadlo,že teraz už končím prvý ročník učiteľstva,ktoré som si nikdy nemyslela,že by som išla študovať😄

haley7897
25. jún 2024

Súhlasím s @naneta258 skus sa zamyslieť, napísať kam by ťa to mohlo pracovne ťahať. Aké oblasti, pripadne špecificky co ta baví.

luccija
25. jún 2024

Prírodovedecka biológia..., ale ťažko povedať presne tie predmety bavia moju dcéru plus chemia

autor
25. jún 2024

Bohužiaľ neviem presne povedať, že áno raz by som chcela zachraňovať ľudské životy - napríklad.
Brigádovala som počas štúdia na recepcii a kancelárií. Najviac sa mi páčilo keď som pracovala na recepcii a mali sme podujatie. Zúčastňovala som sa na príprave, samotnom prevedení, aby všetko fungovalo ako má atď. Avšak nemyslím si, že toto by mi dalo nejaké plus k tomu, aby som vedela čomu sa chcem venovať. Mám rada, keď musím niečo riešiť. Keď som postavená pred problém, situáciu (ako napríklad tie podujatia) a vyrieš to.

naneta258
25. jún 2024

A niečo také ako učiteľka v MŠ, ktorá pripravuje rôzne besiedky atď? Alebo svadobná koordinatorka (tuším tak sa to vola). 🙂

naneta258
25. jún 2024

Napríklad ja som mala rada biológiu, no chémiu a fyziku som doslova neznášala. Prvé roky na vš boli čisto fyzika, chémia a biológia. Dokonca ďalší rok to bola biochémia, biofyzika 😀 Ale zvládla som to a som v 5.rocniku 🙂 teraz ma zasa iné predmety nebavia 😀😀 vždy človeka počas vš nebude baviť nejaký predmet.

haley7897
25. jún 2024

Naopak, to je skvelý popis a začiatok. Popozeraj sa po smeroch ako event planner, PR specialist, catering manager, event coordinator, možnosti he vela, mnohé sa dajú skĺbiť. Bolo by fajn si sadnúť s kariernym poradcom. Určite ti však odporúčam ísť do jazykov. Aspoň jeden poriadne. Dokázala si sa už jeden plynule naučiť od základov a to dokonca ako malé dieťa, takže určite dáš aj ďalší. Bez toho budú tvoje možnosti výrazne obmedzené

revikat
25. jún 2024

Ahoj, ak sa vyznáš v prírodných vedách, tak určite by som išla tým smerom.
Ak by si chcela zachraňovať ľudí, na UPJŠ je teraz relatívne nový odbor biofyzika, kde sa dá skúmať liečba rakoviny a vývoj nových liečiv 😊 prípadne potom pedagogický smer napr. biológia -geografia, ale neodporúčam kombináciu s občianskou alebo dejepisom, lebo tých učiteľov je dosť (hoci na západnom Slovensku by si našiel učiteľ miesto aj s takou aprobáciou).
Ak si dobrá v biológii, tak ešte môžeš skúsiť farmáciu, veterinu, prípadne ošetrovateľstvo.