Rodičia chcú, aby som išla na vysokú školu

kukuleinka18
23. mar 2024

Ahojte, mám take stresy. Som maturantka, rodicia chcú aby som išla na vysokú skolu ale ja nechcem. Bojim sa že budem nezamestnaná. Som z toho v strese. Ako riesit a dat sa do pohody ?

lindous
23. mar 2024

Na akej SŠ si a aké sú tvoje kariérne možnosti hneď po skončení školy? Čo by si chcela robiť? Na akú VŠ by si išla, ak by si išla a prečo si myslíš, že by to zhoršilo tvoje možnosti sa zamestnať?

pribinak
23. mar 2024

Veľmi malo info si dala. Akú strednu školu budeš končiť? V akom regióne žiješ? Máš nejaký konkrétny dôvod prečo nie VS?

hnedovlaska1234
23. mar 2024

@kukuleinka18 ja som tiež bola maturantka keď som bola na tom tak,že asi na tú VŠ nechcem ísť. Ale to preto,pretože som nevedela čo študovať. Nakoniec som podala prihlášku na VŠ. Proste to prišlo. A rozhodla som sa sama a nikto ma nenútil. Podľa mňa ty musíš vedieť,čo chceš. VŠ nemusí byť nutne zlá a nieje zlé si to vyskúšať (prinajhoršom človek zistí,že to nie je preň). Samozrejme nie je nič zlé na tom ak by si išla pracovať hneď po strednej. Veď VŠ si človek môže dorobiť aj časom. A prečo si myslíš,že by si skončila nezamestnaná ak by si mala VŠ? Či sa bojíš,že budeš nezamestnaná po skončení strednej?

kukuleinka18
autor
23. mar 2024

@hnedovlaska1234
@lindous
@pribinak budem koncit obchodnú akadémiu. Vôbec má nebavi tento odbor. Chcela by som si otvoriť salón. Ale rodicia chcú aby som išla študovať. Ja študovať nechcem keďže ucenie som neznasala už od základnej skoly.

martul
23. mar 2024

@kukuleinka18 a čo budeš robiť v tom salóne, keď končíš OA?
Asi si budeš musieť spraviť aspoň nejaký kurz, ten kurz niečo stojí, začiatok podnikania tiež nie je zadarmo, kto to všetko zaplatí? A kto bude zatiaľ živiť teba, kým sa ten salón rozbehne? Ako a kde si chceš hľadať klientelu, v čom chceš byť ,,iná" od ostatných čo už fungujú v ,,tvojom" obore. Lebo keď nebudeš už študovať, rodičia nie sú povinní ti pomáhať. Z čoho chceš za ten čas žiť?

lindous
23. mar 2024

Skús sa pozrieť na to štúdium ako na nástroj, ktorý poslúži k spleninu tvojho sna, možno to pôjde potom ľahšie... dobre vybraný odbor ti môže v podnikaní veľmi pomôcť, popri škole brigáda, aby si zarobila na potrebné kurzy a na rozbehnutie salónu a potom to môžeš zvažovať

gribka1
23. mar 2024

Choď na VŠ, ktorá ti pomôže podnikať. Potešíš rodičov a možno raz budeš rada, že si šla. A popri štúdiu otvor salón. Sama uvidíš, ktorá cesta bude tá správna.

cherrystone
23. mar 2024

@kukuleinka18 ako planujes postupovat po skonceni skoly? nemyslim viziu mat vlastny salon, ale ake konkretne kroky po skonceni skoly ides robit na to, aby si to dosiahla? lebo od maturity na OA po otvorenie vlastneho salonu to bude dlhsia cesta. predpokladam, ze budes potrebovat absolvovat nejake kurzy, nabrat prax, zarobit peniaz, mat dobre PR, byt sikovna. v salone bez praxe ta nezamestnaju, ked budes robit inde nemusis mat dost casu na kurzy, a ked budes nezamestnana nebudes mat peniaze. takze predpokladam, ze budes potrebovat podporu od rodicov, ci uz financie alebo byvanie. no, nie je to az take prekvapive, ze rodicia nie su nadseni, ak prides s tym, ze nejdes na vs, ak nemas v ruke lepsi konkretny plan. a najhorsie, co sa moze stat, ze nakoniec zistis, ze ta to az tak nebavi, nemas na to zrucnost alebo sa ti nebude pozdavat financne ohodnotenie, pracovna doba, praca s ludmi.. tym ta neodhovaram od rozhodnutia neist na vs - len popisujem, ake rizika za tym vidia tvoji rodicia. ak si odhodlana, a salon je srdcovka, tak sup-sup do toho.

ella1234
24. mar 2024

@kukuleinka18 nechces? Nechoď.
Ty budes robis skúšky, písať zápočty, nie tvoji rodicia. Ked ty do toho nemáš chuť ísť tak naco sa tam trápiť. Si dospelá žena, nezabijaj čas na to v čom nevidíš význam, možno ked ta prijmu tak zaberies miesto niekomu kto chce ist naozaj študovať.
A vzdy sa mozes na VS vrátiť keby si to rozmyslis. Alebo robiť školu externe.
Stoj si za svojím, rodicia to prežijú.

h2
24. mar 2024

@kukuleinka18 Ako osoba, ktorá tiež bola taká múdra a po strednej škole nechcela ísť na VŠ a ani na ňu nešla, napriek želaniu rodičov, ti na základe vlastnej skúsenosti radím: choď na tú VŠ. Ja som na ňu napokon išla, po roku. Potrebovala som tú vlastnú skúsenosť "pádu na papuľu".