Rivalita medzi spolužiakmi

11. dec 2022

Dobrý deň. Prišla som sa sem vyrozprávať. Tento rok maturujem a chystám sa na prijímačky na medicínu. Spolu so mňou aj viacerí spolužiaci. Začala som si uvedomovať a pocitovať extrémnu rivalitu medzi nami. Ja osobne nemám potrebu s nikým súťažiť, ale moji spolužiaci niektori áno a už to začína býť nepríjemné. Hlavne takí dvaja, každého riešia, či na to má, nemá, ak ide niekto pri tabulu a niečo nevie, už sa z neho smejú, že ako sa už len on chce dostať na medicínu. Pritom, keď niečo nevedia oni, je to už z ich strany úplne v poriadku a im sa nesmeje nikto. Naposledy urobili podobný výstup, keď som bola pred tabulou ja. Zasekla som sa v strede výpočtu príkladu a nevedela som sa dostať ďalej, no a samozrejme, už som počula tie smiechy a poznámku na celú triedu: „No tá ak sa vôbec na medicínu dostane, poletí hneď v prvom ročníku.” … Odvtedy mám strašný blok chodiť medzi nich, začala som dokonca premýšľať, či na tú školu naozaj mám. Učím sa na 1, no myslím, že každému sa stane, že niečo nevie… Takýto kolektív denno denne ma už ubíja. Ako si v takejto situácii pomôcť?😔

denopeno
11. dec 2022

Vie o tom triedna učiteľka, že sa také niečo medzi vami deje?

tykat
11. dec 2022

Popracuj hlavne na sebavedomi. Lekar nemoze byt takyto neisty a lahko ovplyvnitelny nazorom okolia. V kazdom kolektive sa najde niekto taky ako su tvoji spoluziaci.

deedol
11. dec 2022

vobec sa tym netrap a chod si za svojim. moja spoluziacka mala napr. z matiky trojky celu strednu, ale naucila sa na prijimacky na medicinu (v ba), spravila ich, sest rokov makala a je z nej skvela dr. momentalne robi v rakusku 🙂

luccija
11. dec 2022

Zdravá rivalita človeka posunie.Chapem, že to je nepríjemné nevšímať si, a podobne...musís si iba variť a spraviť pre svoj cieľ čo najviac.
@denopeno to sú normálne veci v kolektíve.

marci77
11. dec 2022

hlavne sa sustred na tie tvoje profilove predmety biologiu, chemiu a z coho su prijimacky, potom na maturity .....a ostatne predmety na gympli treba nejako absolvovat........co tam po matike ....nejake priklady su lahke, niektore tazsie
drzim palce, spoluziakov si nevsimaj, jednym uchom dnu, druhym von😉
oni tiez urcite neovladaju z kazdeho predmetu vsetko

denopeno
11. dec 2022

@luccija Neviem, či toto sú normálne veci v kolektíve a nezačína to prechádzať do šikany...to je môj názor. Musí byť hrozné pre autorku chodiť do školy s takýmto pocitom. Sama som zažila jednu takú spolužiačku, ktorá vedela znepríjemniť život v triede.

deti95060810
11. dec 2022

najlepšie si zvyknúť....
v práci sa s tým budeš stretávať často...

majah212
11. dec 2022

@luccija prepac, ale to nie su "normalne" veci v kolektive, keby sa to deje v praci tak je to sikana, prip. ak by to robil sef, tak mobbing. toto nie je normalne spravanie a myslim, si ze aj ucitelka, by mala zasiahnut. Ak to ucitelka ticho toleruje, len zbytocne podporuje agresorov, sikana nemusi byt len fyzicka, ale aj psychicka.
autorka - ako kolektiv sa spojte a rieste ich (ci uz cez ucitelku, alebo ich vsetci poslite kade lahsie a spravte s nimi poriadky, je vas viac v triede a ked ukazete, ze sa dokazete spojit a pracovat spolocne, tak si to uz nedovolia). Preco by si sa nemala dostat na medicinu, s najvacsou pravdepodobnostou to mozno pocuvaju sami doma od rodicov, blizkych a papagajuju to aj v triede, sami su neisti

@deti95060810 toto je najhorsia rada -zvyknut si - potom ludia trpia a zvykaju si na zle zaobchadzanie doma, v praci,v spolocnosti atd.

komplikovana
11. dec 2022

to co si myslia tvoji spoluziacie, neznamena, ze je to pravda. Nedavaj tomu ziadny vyznam. Poznas samu seba, vies na co mas. Drzim ti palce, aby si sa dostala tam kam chces. V zivote takych ludi este stretnes - nanestastie. Ber to ako skusku do zivota. A ak sa ti nepaci ich vystupovanie, neboj sa ohradit.

hlubik
11. dec 2022

nepočuvaj ich, jednym uchom dnu druhym von. Nedajsi zmariť tvoj sen pre hlúposť iných.Držim palce. Neboj sa. Hlavu hore. Za 6 mesiacov uz s nimi ani nebudeš.

deti95060810
11. dec 2022

@majah212 najhoršia rada? možno pre teba...
ale v skutočnosti veľmi pravdivá...

majah212
11. dec 2022

@deti95060810 tvoja rada robi z cloveka len bezprizorny stroj, ktory musi znasat vsetko, co sa mu deje, bez toho, aby sa pokusil to zmenit, ozvat sa a zastat si sam seba ako osobu. tvoja rada vytvara len obete, co vsak moze vyhovovat agresorom.

beatrixx1525
11. dec 2022

Takýchto agresorov som si ja užila na strednej tiež, primitívi zakomplexoavaní z vlastnej malosti. Jeden mi to bez srandy robil lebo bol nevyrovnaný so svojou orientáciou. Ja som to neriešila lebo som nemala ako, nemal sa ma kto zastať. Dám ti radu, ktorá by mne bola veľmi pomohla: zastaň si sama seba, ozvi sa a reaguj priamo na takéto poznámky kľudne aj pred všetkými, aj za cenu, že sa ti za tvoju obranu vysmeju ešte viac. Skúsia to párkrát a keď uvidia že sa nedáš buď prestanú alebo pritvrdia. Ak pritvrdia, hneď riešiť s triednou, zarovno s tým nech to riešia tvoji a ich rodičia medzi sebou. Nie rodičia s deťmi alebo niečo, nech tvoji rodičia oslovia rodičov malých hajzlikov. Ak sa to neporieši nie že ti napadne prestúpiť na inú školu, pekne treba podať TO na políciu a dovidenia. Nech si hajzlici nemyslia že im v živote všetko prejde. Držím palce.

luccija
11. dec 2022

@majah212 čo má povedať učiteľke, že xy sa mi posmieval, lebo som nevedela príklad?Všetko je o jej prežívaní prečo to berie ako útok.Niekto s inou povahou by sa nad tým ani nezamyslel.Toto je o nej, nie o spolužiakoch.Vzdy aj medzi dospelými sa nájde niekto kto má posmešky, narážky...nie všetci sú empatickí, slušní vedia čo sa patrí.Celkovo chápem ako to myslíš, ale v prvom rade sa mala ona ozvať cez prestávku načo do nej rypali, tebe sa nikto neposmieva, keď niečo nevieš a pod ..

xsimon147b
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz