Ahojte, moja 15-ročná dcéra má 156 cm. Myslíte, že môže ešte narásť aspoň do 165, aj keď má geneticky dané po straých rodičoch, že bude nízka? Viete o niečom, čo by jej pomohlo? Za všetky rady vopred ďakujem. 🙂
Tu je ťažko odpovedať. Ale ja by som sa asi opýtala pediatra. Inak, moja stará mama mala len 150 cm a ja mám 167, a moji súrodenci sú ešte vyšší. Ako je to po genetickej stránke, na to ti podľa mňa dá odpoveď iba odborník.
Ak máte v rodine predispozície na nižšiu postavu, tak asi už moc nenarastie. A ak už má dcérka dva roky menštruáciu, tak naozaj už moc nenarastie. Zober to tak, čo je malé - to je milé.
Moja mama má 155, sestra 160 a ja 162. Moja dcérka podľa mňa bude mať tiež len tak do 160. Od malička je učebnicová, a aj teraz /bude mať 11/ má výšku 142 a jej spolužiačky sú vysoké.
@bella26 neviem ,ci je to povera, ale vcelku sa mi zda, ze to aj sedi: Po tom, co dievcata dostanu menzes, uz vraj nejako dramaticky nerastu. Tak neviem. Ale isto je to najvhodnejsia otazka na lekara. Nastastie, pri dievcati tato vyska nie je hrozna, chlapec by to zvladal asi tazsie.
my máme opačne syn má 15r a 190cm dcera má 9r a 160cm,unas zasa nejak moc narástli ale hlavne že su deti zdrave. 😉
@bella26 v tomto veku uz nevyriesis nic u dievcat sa rast riesi najneskor na prvom stupni zs moja 12rocna ma 175-6 pritom mi nie sme az prilis vysoky syn ma zasa poruchu rastu ale on nie je nas biologicky napis vysky rodicov ale v tomto veku uz by som neratala ze vyrastie 10 cm najma ak uz ma menzes ale chod k pediatricke da sa urobit rtg zapastia a vedia pozriet ci su uz rastove strbiny uzavrete
Dievčatá rastú do 18 rokov. V 13 som mala tiež 155 cm a teraz 167cm. Ten rast sa tam spomalil, ale stále bol, nezastavil sa .....
Ešte pozri percentilové grafy detí
U dievcat sa rast zvykne zastavit v 16. rokoch. Max. ze podrastie do 18 rokov o nejake 2 cm, co je skor vynimka ako pravidlo. Ja som mala prvu menstruaciu v 14 rokoch a podrastla som este o 10 cm, co je vraj tiez velmi nezvycajne. Prerastla som aj otca. Moja mama meria 175 cm, ale napr. jej sestra len 150 cm, aj jej dvaja bratia len max. 165 cm. Ona je vraj vysoka po jej starom otcovi.
Ak menstruuje, uz nenarastie. Menarche ide spolu s uzaverom rastovych strbin. A ak su uz raz zatvorene rastove strbiny, mozes sa aj na usi postavit, uz nenarastie.
@zenazaba to nebude celkom pravda , ja mam menzes od 10 a mam 183 teraz .. isto som v desiatich tolko nemerala ..
@bella26 moja mama ma 165..my dve so segrou 155 a158 cm... A to mame v rodine aj 2metrovych...
Ja som nic nenarastla od 12r.