Pustili by ste 14-ročné dievča na výlet za kamarátom?

2. sep 2022

Baby mám takú dilemu. Dcéra bola v tábore 80km od nás. Našla si tam kamaráta, pár krát bol za ňou cez prázdniny. Boli na pizzu, na kolobežkách a potom ho odprevadila na vlak a šiel domov. Chlapec má 15 rokov, žije s mamou. Chlapcova mama nevedela, že chodí vyletovat 80km od domu, ale vždy to ohlásil otcovi, aby vedel kde je.Mamina na to prišla a jasné, že tieto výlety zatrhla. Odvtedy sú v kontakte iba cez mobil. Dcéra má teraz ukecáva, že či by nemohla ísť ona za ním. Pozrela si už aj spojenie, autobusov, vlakov. V Tom meste by strávila 4,5h.Cesta vlakom trvá 50min. Dcéra má 14,5. Ja v jej veku som presne takto nastupovala na internát do rovnakého mesta. Ale predsa mám dilemu.. 🙂

nyusika
2. sep 2022

nepustila samu, ale kludne by som tam sla aj ja - jasne, ze by som si spravila vlastny program.

fakt ale je, ze nikto tvoju dceru nepozna, cize tazko tu radit.

lucka_ke
2. sep 2022

a čo od toho očakáva? láska na diaľku dlho nevydrží, nepodporovala by som to

autor
2. sep 2022

@lucka_ke neočakáva od toho nič. Proste kamaráti. V tábore si padli do oka. Sama povedala, že keď začne škola, už nebude čas na takéto výlety.

lucka_ke
2. sep 2022

mám syna presne v tomto veku, ako píšem, nepodporovala by som to hneď od začiatku, lebo to nemá budúcnosť

melindaaaa
2. sep 2022

Ak dcére dôveruješ, že je zodpovedná- tak by som ju pustila. Odprevadíš ju na vlak, on ju počká na stanici, napíše sms- že prišla do cieľa- a takisto sms- keď pôjde domov- nevidím v tom problém.

deginko
2. sep 2022

Nie nepustila,sama povedala,že cez skolu už nebude čas a to kamarátstvo skôr či neskôr odoznie...

autor
2. sep 2022

@melindaaaa presne to som jej vravela, že ak by som ju pustila, musia byť celý čas spolu, nie, že mu mamina zatelefonuje, že niekde idú, alebo, že musí ísť domov a ju nechá vonku samu. Dohodli sa, že by ju počkal aj odprevadil na vlak a že by bol celý čas s ňou. Dcéra je zodpovedná, určite nebudú požívať alkoholické nápoje.. Ale aj tak mám proste obavu, je to ďaleko. Nie je to 10min. autom.

pukina
2. sep 2022

Vies za kym pojde, ked sa dohodnete na pravidlach - ze sa priebezne ozve, ze je ok a keby nieco, bude ti okamzite volat - nevidim dovod, preco by nemohla ist. Sama s tym za tebou prisla, nic ti od zaciatku nezatajuje, daj jej pocitit aj ty, ze jej doverujes. Ako sama pises, v jej veku si uz isla na internat, takze to neboli iba vyhradene hodiny v cudzom meste ako chce ist teraz ona, ale rovno cast zivota tam stravena, kedy si bola aj sama a predsa si si urcite poradila.

kvetinka75
2. sep 2022

išla by som s ňou a ja by som si spravila svoj program. Autobusom tam a späť by sme išli spolu. Nikdy nevieš čo sa stane. Môže autobus aj zmeškať a čo potom? Budeš mať len zbytočné nervy. Keď tam budeš lepšie poriešiš prípadné problémy.

jujala
2. sep 2022

ja len tolko, ze som pustila syna 11r tento rok sameho na vlak k babke na prazdniny. posadila na vlak a tam ho uz cakala. cesta vlakom do BA 1hod. Sa mi hlasil cez SMS. Ak mas strach, tak chod s nou a ty si urob program.

autor
2. sep 2022

@kvetinka75 no práveže ja mám povinnosti na zajtra a nechce sa mi trčať niekde na káve 4,5h v meste...lebo to to je v podstate celý deň aj s cestou
Ja som jej vravela, že ak by som ju pustila a vlak by náhodou meškal, že prídem po ňu do mesta autom. Nežijeme v meste, ale na dedine. Ona je celkom scestovana, samostatná. Nerobí hlúposti a vždy keď ju pustím, dodržiava pravidlá, hlási sa mobilom.

nwnw
2. sep 2022

Odviezla by som ju tam a jaby som si pobehala po obchodoch a tak a potom by som ju zobrala domov.

kvetinka75
2. sep 2022

autorka - tak by som v tom problém nevidela a pustila ju

janinah
2. sep 2022

Nepustila,nech si píšu,ak chcú,kecaju cez pc,ale načo osobné stretko v takom veku v inom meste?

mandzula
2. sep 2022

Minulý rok bola vtedy 14-ročná dcéra v tábore, kde si našla frajera zo 160 km vzdialeného mesta. Sú spolu doteraz, raz je on u nás a potom ona u neho, do Bratislavy už rok cestuje sama. Nebudem ju celý život držať na špagáte, sediac doma na zadku sa nič nenaučí, len skúšaním v reálnom živote.

autor
2. sep 2022

@mandzula kde bola v tábore? 🙂

mandzula
2. sep 2022

@autor Môťová pri Zvolene.

cocolino234
2. sep 2022

@autorka prosím ťa úplne ignoruj poznámky typu, že sú ešte mladí na osobné stretká alebo to, že im vzťah na diaľku nevydrží, to sú fakt slepačie reči od žien, ktoré neveria vlastným deťom. Jednak oni spolu ani chodiť nemusia, aj ja mám kamarátov opačného pohlavia a aj v tom veku som mala, nič som s nimi mať nechcela a po druhé ja dnes žijem s chlapom, s ktorým som začínala na diaľku a je tu mnoho takých párov. Prečo by sa kamaráti nemohli stretnúť osobne? a prečo nie v meste, v ktorom býva jeden z nich? a príde mi absurdné vôbec riešiť ich vzťah keď žiadny existovať nemusí i keď môže ale tieto obmedzené názory sú už niekedy moc.

Normálne by som ju pustila, musela by sa mi ozývať vždy keď zavolám, chcela by som číslo na jeho maminu (nevolala by som vopred, iba v prípade potreby s vierou, že potreba nebude) a všetko by bolo v poriadku. Uvedom si, že v jej veku bežne deti odchádzajú študovať tisíce kilometrov a ona ide za kamarátom, dokonca si si istá, že je zodpovedná, scestovaná, tak kde je problém? strachu ešte budeš mať mnoho, toto je najmenej. 🙂 Horší nápad bol písať sem. :Dd

mandzula
2. sep 2022

@cocolino234 konečne niekto, kto má zdravý rozum.🙂 Chce to len nastaviť pravidlá a dieťaťu veriť, zbytočne do neho nezasievať strach.

fatimuska
2. sep 2022

Pustila, ja som od 12 chodila 130 km busom do Bratislavy z Hronskeho Benadika, a to neboli mobil ani nič podobne

autor
2. sep 2022

@mandzula ja zase takéto vzťahy nejak nepodporujem, ale zas nebránim jej ísť von s kamarátom. Keď prišiel on, nemala som s tým problém. Dokonca som sa s ním stretla. Ale také prespavacky a víkendovky ešte nieee, na to má dosť času.

janinah
2. sep 2022

@mandzula nik nepíše o celoživotnom držaní,ale frajera v 14? to načo je toto dobré? aj HAK berie predpokladám od 15. a ničí si mladý organizmus...no,vaša vec....
moje dcéry sa rozbehli do sveta po maturite a nič im neušlo

autor
2. sep 2022

@cocolino234 keď tu je tiež toľko zodpovedných mám.. nejde o prvé stretko, to by som ju nepustila. 🙂 Poznajú sa a chcú sa ešte stretnúť, keďže je koniec prázdnin.

mandzula
2. sep 2022

@janinah áno, frajera v 14, no a? Aj ja som mala, od mojich 16 u nás spával a čuduj sa svete, i som vyštudovala, i dieťa až v 25 mala. A vieš prečo? Lebo mi rodičia vždy verili a ja som ich nechcela sklamať.
To isté aplikujem aj na svojej dcére a funguje to, je to múdra a šikovná baba.

janinah
2. sep 2022

autorka,je to tvoje dieťa,rob ako ty myslíš,názory iných si prečítať môžeš,ale urob si podla seba,vidíš,že miektorým nevadí,že má ich ddéra frajera od 14. ..a istoiste so sexom čakajú...že je to nevyzreté decko im nevadí,lebo však idú s dobou....hmm

0silvia0
2. sep 2022

Nikdy som nebola držaná nakratko v mladosti a nerobila som to ani mojim detom. Kazde decko ma svoje obdobia a prave toto je vek, ked sa treba ucit samostatnosti a rozletu.
Cize ja by som pustila, cim viac dovery v dieta vlozis, dieta si to bude o to viac vazit.

janinah
2. sep 2022

@mandzula rodičia verili aj mne a rovnako ja verím mojim deťom,to nie je o tom....ale nebudem vysvetľovať...je to skoro,psychika 14r. nikdy nie je pripravená na frajera,hoc fyzicky to už môže byť riadna baba

mandzula
2. sep 2022

@janinah mám to odskúšané na sebe, moja psychika to bez problémov zvládla.🙂

janinah
2. sep 2022

@0silvia0 od 14.5 r. som žila na internáte v meste 30km od domova,samostatná som bola až priveľmi,ale frajera som si veru nehľadala,učila som sa ,aby som nesklamala našich a niečo dokázala

veronicka88
2. sep 2022

@janinah ja som s mojím manželom od 14tich🤭🤭🤭🤭