Pubertiak - chovanie

1. máj 2022

Môj syn trávi čas na PC s kamarátmi ,nevieme mu nájsť niečom čo by ho bavilo .. vonku keď je nosí kapucňu akoby sa hanbil ľudí.😒neviem ako si s ním pohovoriť.
Neviem si rady.

althejka
1. máj 2022

Oni vsetci nosia tie kapuce, to pubertaci teraz tak robia. A cumia do mobilov a maju sluchatka na usiach a maju svoje svety. Pohovorit si podla mna normalne bez divadielka ze sa nieco deje. Ako sa ma a tak. 🙂

monkasponka
1. máj 2022

To robi aj moj 😁, zas na mobile s kamaratmi riesia vsetko možne, aj hry aj školu aj hokej . Von tiež len s kapucňou, lebo sa nechce ,,ukazovať,,. Ale nerobim z toho tragediu, dost sa o vsetkom rozpravame aj o kamaratoch aj o hrach , uči sa ( teda snażi sa) je chapavi a beriem ho von na vylety ktore sa jemu pačia...aj keď len sa najest 😉

bettie
1. máj 2022

@monkasponka aj nas, jediny vylet, ktory neofrfle je ist sa niekam najest 🤣

monkasponka
1. máj 2022

@bettie božinku ano, mc donald, kebab alebo pizza 😀, a čert to ber, aspoň sa tak utuži vztah.

vanda323
1. máj 2022

Podľa mňa toto obdobie pubertalne prosto musí len prejsť...a my ako rodičia cez neho musíme deti previesť a nasmerovať správne

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bettie
1. máj 2022

@vanda323 len keby sa tak nebranili 😁

bettie
1. máj 2022

@monkasponka tiez to tak vnimame 😆

andrea78
1. máj 2022

Moj kapucu nenosi, nosi stale siltovku. Vonku kraca raketovym tempom, nech je rychlo na mieste urcenia , lebo moze stretnut ludi a on nikoho vidiet nechce ( podla mna sa na nom podpisala pandemia a ziadne socialne kontakty, lebo takyto nikdy nebol). Ideal bol ak este mohol mat respirator/rusko, bolo mu vidno len oci, stacilo dat hlavu dolu a rychlo ist, bol inkognito😀 Ako sa prestali nosit, bol prve dni uplne mimo komfortnej zony, akoby sa vyslovene hanbil. V usiach nastastie nenosi nic, to som mu nedovolila, aby pocul auta, premavku, o tomto so mnou nevyjednava, berie to ako fakt, no urcite pride s odchodom na strednu skolu aj obdobie zastuplovanych usi. Uz toto s jednym dietatom za sebou mame😁.

mergimar
1. máj 2022

Moj nosi siltovku a na to kapucnu. Dlhe vlasy, s ktorymi si narokom zakryva tvar. Mobil, notebook- klasika od rana do rana(ak by sme mu dovolili). Ale nastastie nasiel zalubu vo futbale, takze je aj casto vonku. Mam aj dcerku pubertacku. Iba rocny rozdiel je medzi nimi. Tak to mam rovno 2x. Ja mam zauzivane s nimi sa bavit o vsetkom od malicka. Zaujimam sa co bolo v skole, viem o kazdej jednej pisomke, kazdej znamke, mam prehlad o kamaratoch(ach). Aj ked je to niekedy tazke, lebo treba z nich vsetko tahat, nakoniec sami pridu a sa rozkecaju. A ked vidim, ze sa rozpravat nechcu, nesilim to. Snazim sa im navodit pocit bezpecia, podpory, ze vzdy vo vsetkom sa na nas rodicov mozu spolahnut. Vedia nas aj poriadne nas*at ked trucuju a robia napriek, ale viem, ze sme si tym aj my presli a je to normalne.

podmostom
1. máj 2022

Koľko sa hráva na PC? Možno tam je problém. Ak priveľa, môže strácať záujem o iné veci.

kacena4
2. máj 2022

presne ako pise podmostom, privela casu na pc, treba ho viac zapajat do domacich prac, povinnosti okolo domu, ci nakupy - tu sa daju utuzovat vztahy, ak bude zavrety v izbe tazko si s nim o niecom v tomto veku pohovoris treba ho zacat ucit zodpovednosti

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cairka
2. máj 2022

No pozor, áno, toto môže byť len puberta. Ale ak je to za istou hranicou, tak to môže znamenať problém. Prešli sme si fázou ťažkej depresie a prejavy boli (aj) ako sa tu píše, len samozrejme privedené do úplne iných sfér, než je tomu u zdravých pubertiakov. Takže ak má mamina pocit, že niečo OK nie je, tak je dosť možné, že to je naozaj pravda. Je rozdiel dať si kapucňu a dať si kapucňu , stiahnuť šnúrky a posadiť sa tak, aby ho nikto nemohol zazrieť v tvári..... Je rozdiel byť sám v izbe, lebo si chcem sám robiť hudbu a nebyť rušený a byť sám zavretý v izbe, lebo nechcem s nikým hovoriť a komunikovať....je rozdiel ubližovať si a potom to ukazovať všetkým spolužiakom, čo ja mám a ubližovať si tak, že tom nikto nevie.... Takže treba byť opatrní v hlásaní, že je to len puberta, Teraz už máme najhoršie za sebou a áno, aj nosí kapucňu, aj sa zatvorí v izbe, ale je to úplne iné, je to človek, ktorý po zavolaní z izby komunikuje, dokáže sa usmiať a smiať, dokáže zdieľať, čo bolo cez deň....Takže aj pri tomto platí, že to môže byť OK, ale ak má mama pocit, že to zachádza ďalej, ako by bolo primerané, tak netreba presviedčať, že je to OK.

yomiko
2. máj 2022

Táto téma mi pripomenula toto video :D

https://www.youtube.com/watch?v=MGXSPf9b-xI
vanda323
2. máj 2022

@bettie Veď toto 😀😀😀

renab
2. máj 2022

Hladat v puberte dietatu nieco, co by ho bavilo, je podla mna dost neskoro. To bude dost tazke. A kapucu nosia skoro vsetci.

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veroniak12
4. máj 2022

To je puberta, to na tom podla mna nic nie je, ono to prejde, tomu sa nejako pomoct neda, tiez mam v susedstve viacerych pubertiakoch a ked sa aj so susedou debatime, tak ona tiez hovori, ze nevie co a jak dalej, ako pomoct aby bol viac spolocensky alebo niec. Takze to chce cas.

m.a.r.t.i.n.a
6. máj 2022

Ja mám 13ročného puboša a kapuca, pod ňou šiltovka je na dennom poriadku. 😀
Mobil tiež ale on aj hráva futbal a chodí von s deckami. Myslím, že je to normálne aj keď nás to často vytáča.

luccija
6. máj 2022

Normálna puberta🙂
Tie decká sú zmätene 2 roky pomaly boli doma, prijímačky...vidím na našej, že je ako stratená vo svete.Ozije len, keď počuje, že sa ideme niekam najesť, či niečo kúpiť🙂oni sa už utiekajú k vrstovnikom, svoj svet.My sme dnes obe doma a, ak by som ju nevytiahla z izby je tam celý deň.Tak som dala návrh, že niečo spoločne uvaríme spravíme si svoj deň.Mne sa osvedčilo čo najviac chodiť z domu aj, keď len na zmrzlinu včera mi za pol hodinu snáď povedala viac ako za týždeň.Je to ťažký vek 🙂)

zlomika
6. máj 2022

heh kapucnu tak nosia vsetci teraz tak. proste sa to teraz tak nosi. no ma take obdobie ako osobne by som ho do nicoho nasilu nenutila, kedze aj tak by to bolo asi na nic