Ako by ste reagovali, ak za Vami príde dieťa v puberte, že hraje online hru a v hernej skupine má aj kámošov s autizmom? Vedia vaše deti čo je vlastne autizmus? Vedeli by ste reagovať?
Ano, vedela by som reagovat. Vysvetlila by som co je autizmus aj to ako sa k takym ludom spravat. Neviem co je na tom zlozite.
(nas vie co je autizmus z osobnej skusenosti, mame kamaratku s autistickym dietatkom a stretavame ich pomerne casto, uz vie co moze a co nemoze)
Ja autizmus napriklad ako chorobu nepovazujem... je to iny sposob vnimania sveta a spracovavania emocii... deti to vedia, ziadna novinka, maju takeho brata, aj spoluziakov... a v hernej skupine je to uplne irelevantna zalezitost, proste drtia hry.. navyse je kazdy iny, univerzalny "autista" neexistuje...
Teraz sa deti už majú možnosť stretnúť s autistom, lebo sa medzi ľuďmi pohybujú. Moja dcéra bola na lyžiarskom cez prázdniny s autistom asi tri roky po sebe. Videla, že sa ten chlapec inak správa. Len som jej povedala, že je to preto, že je autista a viac to neriešila. Aj v niektorých seriáloch sú autisti alebo ľudia s aspergerom. Takže povedomie o tejto poruche je dosť veľké oproti minulosti.
Podľa mňa je povedomie o autizme celkovo veľmi biedne. A hlavne, povedzme si pravdu, autizmus je ludom, ktori ho neriesia a nezazivaju, aj velmi tazko vysvetlitelny. Ma totiz take siroke spektrum prejavov, ze ho tazko zhrnut do nejakej skatulky s navodom na pouzitie.
Ano vedia, mame kamarata a syn bohuzial aj spoluziaka ktory terorizuje celu triedu, nemozu sa sustredit, mnohe deti sa zhorsili v prospechu, lebo integracia za kazdu cenu 😵💫
@babulkomale
to je hrozna sprostost! Aj ja som za integraciu ale nie na ukor ostatnych. Je to masaker. Oni maju mat asistenta, skratene vyucovanie a ked to vobec nie je mozna, su doma.
Skoda, ze system neumoznuje viac moznosti pre deti so specialnymi potrebami a pedagogmi. Skoly musia dosliva vybojovat asistentov.
Autorka,
vobec nie je hanba pozriet relacie na youtube o autizme. Niekedy su rozhovory priamo s autistami ci ich rodicmi a vnesu dobre vysvetlenie tohoto ineho vnimania sveta. Preto sa tomu hovori aj porucha autistickeho spektra. Ma to velmi siroky zaber. Nie su len tazke formy, kde dotycny len krici a trpi samoposkodzovanim.
Nas kolega, pomocny kuchar je super - len ked na neho kolega nedava sustavne pozor, dokaze nakrajat uhorku na 4 rozne sposoby. Od dokonalych rovnakych kuskov a po polku uhoky v celku hodenu k tym malym kuskom. Ale bavit sa s nim mozes v pohode.
No asi musím upresniť - ja už o PAS dosť veľa viem. Hlavne viem že to nie je choroba 🙈, ale iné vnímanie sveta. Že sa k nemu netreba správať ináč 😔, ale len treba rešpektovať jeho pohľad na vec. A ako čítam tieto komentáre, som rada, že málo ľudí v mojom okolí o PAS môjho dieťaťa vie. Pretože na SK je to fakt stále bieda.
@anjelicek26 @mandzula ďakujem za komentáre, dúfala som že bude viacej takých.
Len podotknem, ze nazvat niekoho autistom v hrach neznamena, ze ten clovek je fakt autista… v hernom slovniku je to skor “nadavka” … neviem kolko ma tvoj syn rokov, ale bezne sa pubertiaci takto v hrach dotahuju, ze ten a ten je autista… ono je fajn dietatu aj vysvetlit, co to realne ten autizmus je
@svetlonos by si sa čudovala s tím že keď to nejde deti sú doma ,moja je úplne neverbálna ťažký stupeň mentálneho postihnutia je mentálne na úrovni ročného dieťaťa má 11 rokov a do školy chodiť musí a chodí dvakrát do týždňa na jednu hodinu pretože sú podľa zákona všetky deti vzdelavatelne bez ohľadu na ich zdravotný stav zvyšok dňa je v DSS od 8.00 do 14.30 a vermi má starších súrodencov a vermi moje deti vedia aké to je ťažké ,ale veľa ľudí pokiaľ to nezažijú nevedia stretla som pár ľudí s tím že nám povedali popritom videli malú však to nie je ťažké to by som aj ja dala v pohode a ja vravím skús si ju zobrať na chvíľku a oni už že nie radšej nie
@andrejka1974
No ta poznamka od ludi ako by to dali, mi pride ako prejav cistej hluposti s absenciou pre vnimanie reality.
Ja som to asi zle napisala ale tak som to myslela, ze chodia do skoly minimalne a potom su doma/ v zariadeni.
Zaregystrovala som, ze mate dieta s postihnutim ale az takty tazky stupen som nevedela. To je fakt masaker a klobuk dolu. V zivote by ma nenapadlo povedat, ze to zvladnem v pohode, fuu.
@svetlonos proste človek sa s tím naučí žiť a vermi ak niekto povie že mám nevychovane dieťa keď sa mi napríklad hodí o zem tak mu poviem však skúste ju utíšiť a ja vám budem vdacna
Ale ty sa zle pýtaš. Nie je autista ako autista. To sa nedá len tak zaškatulkovat. A deťom pri hrách je to úplne jedno, tolerujú sa lepšie ako dospeláci.
Ano, syn takeho online kamosa (VFA) v skupine ma, uz zo 4 roky. Aj si volaju a kecaju spolu a riesia aj bezne veci. Syn mu dokonca poslal darcek na vianoce. Akurat ze sa tak skoro neuvidia nazivo kedze kamos je cudzinec a par tisic km daleko.
@andrejka1974 no tie poruchy autistickeho spektra majú široké spektrum fakt. Od deti, kde by sa dalo polemizovať, či to je vôbec na diagnózu alebo je to len introvert s menšou empatiou. Potom deti, čo majú sklony k depresiám, uzkostiam, majú ťažšie fungovanie, ale vyzerajú navonok ok až po deti ako máš ty, kde je aj znížený intelekt a tá diagnóza je vidno už z diaľky. Len práve preto,.že spoločnosť pozná veľa autistov kde nič nevidno je asi tendencia tú diagnózu zlahcovat.
a čo je na tom také ťažké na reagovanie? Proste vysvetlíš, že dieťa s autizmom má určitú chorobu, kedy potrebuje špeciálny prístup. Lebo je veľa rôznych druhov autizmu, každé dieťa má iné potreby. A áno, môj 15-ročný syn vie, čo je autizmus.