Pubertiaci a povedomie o autizme

13. apr 2023

Ako by ste reagovali, ak za Vami príde dieťa v puberte, že hraje online hru a v hernej skupine má aj kámošov s autizmom? Vedia vaše deti čo je vlastne autizmus? Vedeli by ste reagovať?

andrea_82
13. apr 2023

a čo je na tom také ťažké na reagovanie? Proste vysvetlíš, že dieťa s autizmom má určitú chorobu, kedy potrebuje špeciálny prístup. Lebo je veľa rôznych druhov autizmu, každé dieťa má iné potreby. A áno, môj 15-ročný syn vie, čo je autizmus.

viestta
13. apr 2023

Ano, vedela by som reagovat. Vysvetlila by som co je autizmus aj to ako sa k takym ludom spravat. Neviem co je na tom zlozite.
(nas vie co je autizmus z osobnej skusenosti, mame kamaratku s autistickym dietatkom a stretavame ich pomerne casto, uz vie co moze a co nemoze)

anjelicek26
13. apr 2023

Ja autizmus napriklad ako chorobu nepovazujem... je to iny sposob vnimania sveta a spracovavania emocii... deti to vedia, ziadna novinka, maju takeho brata, aj spoluziakov... a v hernej skupine je to uplne irelevantna zalezitost, proste drtia hry.. navyse je kazdy iny, univerzalny "autista" neexistuje...

matabb73
13. apr 2023

Teraz sa deti už majú možnosť stretnúť s autistom, lebo sa medzi ľuďmi pohybujú. Moja dcéra bola na lyžiarskom cez prázdniny s autistom asi tri roky po sebe. Videla, že sa ten chlapec inak správa. Len som jej povedala, že je to preto, že je autista a viac to neriešila. Aj v niektorých seriáloch sú autisti alebo ľudia s aspergerom. Takže povedomie o tejto poruche je dosť veľké oproti minulosti.

mandzula
13. apr 2023

Podľa mňa je povedomie o autizme celkovo veľmi biedne. A hlavne, povedzme si pravdu, autizmus je ludom, ktori ho neriesia a nezazivaju, aj velmi tazko vysvetlitelny. Ma totiz take siroke spektrum prejavov, ze ho tazko zhrnut do nejakej skatulky s navodom na pouzitie.

babulkomale
13. apr 2023

Ano vedia, mame kamarata a syn bohuzial aj spoluziaka ktory terorizuje celu triedu, nemozu sa sustredit, mnohe deti sa zhorsili v prospechu, lebo integracia za kazdu cenu 😵‍💫

svetlonos
13. apr 2023

@babulkomale
to je hrozna sprostost! Aj ja som za integraciu ale nie na ukor ostatnych. Je to masaker. Oni maju mat asistenta, skratene vyucovanie a ked to vobec nie je mozna, su doma.
Skoda, ze system neumoznuje viac moznosti pre deti so specialnymi potrebami a pedagogmi. Skoly musia dosliva vybojovat asistentov.

svetlonos
13. apr 2023

Autorka,
vobec nie je hanba pozriet relacie na youtube o autizme. Niekedy su rozhovory priamo s autistami ci ich rodicmi a vnesu dobre vysvetlenie tohoto ineho vnimania sveta. Preto sa tomu hovori aj porucha autistickeho spektra. Ma to velmi siroky zaber. Nie su len tazke formy, kde dotycny len krici a trpi samoposkodzovanim.
Nas kolega, pomocny kuchar je super - len ked na neho kolega nedava sustavne pozor, dokaze nakrajat uhorku na 4 rozne sposoby. Od dokonalych rovnakych kuskov a po polku uhoky v celku hodenu k tym malym kuskom. Ale bavit sa s nim mozes v pohode.

autor
13. apr 2023

No asi musím upresniť - ja už o PAS dosť veľa viem. Hlavne viem že to nie je choroba 🙈, ale iné vnímanie sveta. Že sa k nemu netreba správať ináč 😔, ale len treba rešpektovať jeho pohľad na vec. A ako čítam tieto komentáre, som rada, že málo ľudí v mojom okolí o PAS môjho dieťaťa vie. Pretože na SK je to fakt stále bieda.
@anjelicek26 @mandzula ďakujem za komentáre, dúfala som že bude viacej takých.

cyberk
13. apr 2023

Len podotknem, ze nazvat niekoho autistom v hrach neznamena, ze ten clovek je fakt autista… v hernom slovniku je to skor “nadavka” … neviem kolko ma tvoj syn rokov, ale bezne sa pubertiaci takto v hrach dotahuju, ze ten a ten je autista… ono je fajn dietatu aj vysvetlit, co to realne ten autizmus je

mandzula
13. apr 2023

@autor Budem ti oponovat - to respektovanie znamena aj to, ze sa k nemu musis aj inak spravat. Mam dceru PAS, takze to mam z prvej ruky. Musim sa vediet vcitit do jej pohladu na svet a podla toho reagovat.

andrejka1974
13. apr 2023

@svetlonos by si sa čudovala s tím že keď to nejde deti sú doma ,moja je úplne neverbálna ťažký stupeň mentálneho postihnutia je mentálne na úrovni ročného dieťaťa má 11 rokov a do školy chodiť musí a chodí dvakrát do týždňa na jednu hodinu pretože sú podľa zákona všetky deti vzdelavatelne bez ohľadu na ich zdravotný stav zvyšok dňa je v DSS od 8.00 do 14.30 a vermi má starších súrodencov a vermi moje deti vedia aké to je ťažké ,ale veľa ľudí pokiaľ to nezažijú nevedia stretla som pár ľudí s tím že nám povedali popritom videli malú však to nie je ťažké to by som aj ja dala v pohode a ja vravím skús si ju zobrať na chvíľku a oni už že nie radšej nie

aniele
13. apr 2023

@cyberk Len to by ten pubertiak aj musel chcieť! pochopiť. Gymnazistom, ktorí to používali ako nadávku, som to márne vysvetľovala. "Zapchali" si uši. "Ale veď my vieme, ale to je len sranda..."

svetlonos
13. apr 2023

@andrejka1974
No ta poznamka od ludi ako by to dali, mi pride ako prejav cistej hluposti s absenciou pre vnimanie reality.
Ja som to asi zle napisala ale tak som to myslela, ze chodia do skoly minimalne a potom su doma/ v zariadeni.
Zaregystrovala som, ze mate dieta s postihnutim ale az takty tazky stupen som nevedela. To je fakt masaker a klobuk dolu. V zivote by ma nenapadlo povedat, ze to zvladnem v pohode, fuu.

andrejka1974
13. apr 2023

@svetlonos proste človek sa s tím naučí žiť a vermi ak niekto povie že mám nevychovane dieťa keď sa mi napríklad hodí o zem tak mu poviem však skúste ju utíšiť a ja vám budem vdacna

adara777
13. apr 2023

Ale ty sa zle pýtaš. Nie je autista ako autista. To sa nedá len tak zaškatulkovat. A deťom pri hrách je to úplne jedno, tolerujú sa lepšie ako dospeláci.

tykat
13. apr 2023

Ano, syn takeho online kamosa (VFA) v skupine ma, uz zo 4 roky. Aj si volaju a kecaju spolu a riesia aj bezne veci. Syn mu dokonca poslal darcek na vianoce. Akurat ze sa tak skoro neuvidia nazivo kedze kamos je cudzinec a par tisic km daleko.

marsmykkok
23. apr 2023

@andrejka1974 no tie poruchy autistickeho spektra majú široké spektrum fakt. Od deti, kde by sa dalo polemizovať, či to je vôbec na diagnózu alebo je to len introvert s menšou empatiou. Potom deti, čo majú sklony k depresiám, uzkostiam, majú ťažšie fungovanie, ale vyzerajú navonok ok až po deti ako máš ty, kde je aj znížený intelekt a tá diagnóza je vidno už z diaľky. Len práve preto,.že spoločnosť pozná veľa autistov kde nič nevidno je asi tendencia tú diagnózu zlahcovat.