Ahojte. Som matkou štyroch detí, ale výchova jedného z nich sa mi akosi vymkla spod kontroly. Syn má 17 ( o cca mesiac 18) rokov. Minulý týždeň si urobil vodičák, a vlastne od toho dňa doma takmer ani nebol. Nerešpektuje, že nesmie jazdiť sám, bez doprovodu osoby, ktorá pri ňom musí byť, stretáva sa s ľuďmi s ktorými som mu zakázala stretávať sa (kvôli skutočnostiam, ktoré sa stali pár rokov dozadu a syn má z toho problémy) fajčí, pije.. Odíde dajme tomu vo štvrtok, príde domov v sobotu, osprchuje sa a bez slova znovu odíde. Ak sa ho niečo pýtame, klame. Je to šikovný chalan, bohužiaľ vždy bol taký frajer a dostal sa do skupiny kde fajčia, pijú.. Moje prosby, ani pokus o nejakú konverzáciu nezaberajú, povie mi nerieš, to je v pohode, nie je to tvoja starosť atď. Lenže ja už nemám na neho nervy. Čo mám robiť, aby horšie nebolo?
Som z rodiny, kde otec nebol prítomný a matka ma týrala, chcela som svoje deti vychovať s láskou, nikdy som ich nebila, vždy som sa snažila o komunikáciu, bohužiaľ mám pocit, že som zlyhala..
Prosím nesúďte, len mi pomôžte sa správne rozhodnúť..
a odkiaľ ma peniaze ? brigaduje ?
A kam chodí kde je cely čas ? Ma peniaze ? Ak áno, odkiaľ ? Ak od vas tak veľa urobí nedať vreckové a auto ? 17 ročný si ho asi sám nekúpil či ?
Auto si kúpil sám, cez prázdniny chodieval na brigádu, pekne zarobil. Manžel mu tiež dohovára, ale synova odpoveď je rovnaká..
@sabinami vraj u kamarátka u ktorého brigáduje, ale pochybujem. My si myslíme, že sa stretáva s bývalou frajerkou, ktorá ho dostala do problémov, pretože som ho nie raz videla voziť ju respektíve vždy vždy keď som ho videla, bol s ňou..
Piatky nechodí do školy?
A ma aj viac našetrených peňazí že si to auto aj sám tankuje ?
Ako prvé mi teraz napadlo urobiť mu defekt 😅😅 ak by nemal peniaze na nové gumy asi by musel začať sekať dobrotu aby ste mu prispeli na nové 😂
@maranco on už končí školu, dnes má posledné skúšky
@sabinami áno. On chodí na brigády, vravím, že zarobí pekne.
no musí sám dospieť a dostať rozum...o chvíľu má 18...sám za seba zodpovedný..žiaľ v tomto smere my ako rodičia už môžeme len dúfam, že sa spamätá
@irusa neverím tomu. On je strašne prchká povaha. Minulý rok mal frajerku (on 16 rokov, ona 15 rokov) nedovolila som mu u nej prespať tak vyskočil z okna.. Proste on si musí urobiť po svojom aj keby neviem čo bolo...
Ak ťa trápi ,že jazdí sám,tak anonymné udanie policajtom a ma po vodičáku a zvyšok,no to asi nič.Musi sa sám uvedomiť
fúúha, tak to ťažký prípad.... už len sa spoliehať, že život mu dá príučku....môj syn má 17.. a veru môžem byť rada, síce je tiež expert, no zatiaľ mi neskáče po hlave...
Tak ďalšia možnosť veľmi naňho tlačíte ? Možno ma pocit že sa mu priliz “staráte” do života 🤷🏻♀️ je v puberte a takmer dospely, tazko povedať nevidím ako to u vás funguje bezne dni ale skúste porozmýšľať či naňho veľmi netlačíte a či sa až priliz nesnažíte kázať mu čo ma robiť, s kým a kedy 🤷🏻♀️ ja rozumiem že pre rodicov je to ťažké, chcete prenho predsa to najlepšie ale on to vidí inak
@minenkak mňa trápi jeho správanie celkovo.. To, že si robí čo chce, to, že sa dal znova dokopy s bývalou frajerkou s ktorou pred rokmi havaroval na aute, ktoré nemalo ŠPZ a doteraz musí splácať 18.000 eur (platí po 100 eur mesačne) a ona aj jej matka nás škaredo poohovárali, teraz ju denne vyváža. Ja sa bojím, že ho na niečo znova nahovori a chlapec sa nespamätá..
fuuuha....
@sabinami práveže nemám pocit, že by sme na neho tlačili.. On si vždy robil čo chcel, ale kedysi sme sa v rozumnej miere vedeli dohodnúť na kompromise, teraz už nie..
S tym ty nespravis nič,on aj tak teraz nerozmýšľa hlavou ale vtákom a frajerkyne ústa sú teraz to naj,toto asi len vydržať.V takomto veku s človekom nepohnes už
Je toho veľa a ja by som ho fakt najradšej vyhodila z domu aby si uvedomil, že život nie je taký ružový a nebudú mu všetci skákať okolo zadku ako si on myslí. Naozaj som z neho už na pokraji zrútenia 😭
Ak to zvládneš,vyhod ho z domu
Možno skus úplný opak, je to ťažké ale vyskusaj ignorovať možno mu to zacne vrtat v hlave a príde sám porozpravat sa ? Že by bolo prenho zrazu divne že sa nepytas a nezaujimas a neriesis ? 🤷🏻♀️
@minenkak lenže ešte nemá 18.. Fakt ja už neviem čo s ním..
Tak mu nerob servis,výmen zámok na byte a ak sa bude chcieť dostať dnu bude musieť slušne zazvonit
@sabinami od štvrtka sa s ním nebavím, vlastne od štvrtka bol doma len včera a dnes ráno. osprchoval sa a odišiel. Vo štvrtok mal jedny skúšky, tak som mu poslala sms, že mu držím palce, dnes má druhé a posledné skúšky, tak som mu tiež poslala sms, že mu držím palce. Ale inak sa s ním nebavím. Myslím , že mu to aj vyhovuje.
o mesiac má 18, myslím, že už s tým veľa neurobíš... doma ho nezamkneš a ak je aj finančne nezávislý tak už vôbec nič
Asi len vydržať…obrniť sa nervami a vydržať, puberta co chvíľa ustúpi a bude to iné, verím a prajem mu nech si sám uvedomí s kým sa stretáva a ako sa správa.
Ťažká situácia, no chlapec bude o chvíľku dospelý, dokáže si na seba zarobiť peniaze.....viac ako dohovaranie asi nemôžeš urobiť. Ono niekedy stačí, keď človek ako sa povie, padne na hubu a uvedomí sa. Proste potrebuje ponaučenie. Mladý človek sa cíti, že mu patrí celý svet...veď sme všetci boli mladí a stačí zaspomínať.
@sabinami ďakujem, no od jeho trinástich s nami poriadne cvičí, takže si myslím, že on si nikdy neuvedomí svoje správanie. Jeho strýko má podobnú povahu, bude mať 50 rokov (ten strýko) a stále je na tom tak, že jemu patrí celý svet... Bojím sa, že syn dopadne ako on.. Šikovný chlap, ale alkoholik od ktorého aj žena s dcérou odišla, pretože si nevie nikdy priznať chybu..
Teraz ho už nevychováš na to ste mali šancu do puberty. Ako mohol pred rokmi šoférovať? Mal z toho vôbec nejaký trest okrem pár eur každý mesiac? Neuznávam fyzické tresty ale vtedy by si zaslúžil. Mne to pripadá, že ste naňho príliš mäkký a on vie, že si môže dovoliť všetko.
Odkiaľ má auto? Pokutu zaplatí sám? Jeho otec čo na to hovorí?