Pubertálny 17-ročný syn

17. jún 2024

Ahojte. Som matkou štyroch detí, ale výchova jedného z nich sa mi akosi vymkla spod kontroly. Syn má 17 ( o cca mesiac 18) rokov. Minulý týždeň si urobil vodičák, a vlastne od toho dňa doma takmer ani nebol. Nerešpektuje, že nesmie jazdiť sám, bez doprovodu osoby, ktorá pri ňom musí byť, stretáva sa s ľuďmi s ktorými som mu zakázala stretávať sa (kvôli skutočnostiam, ktoré sa stali pár rokov dozadu a syn má z toho problémy) fajčí, pije.. Odíde dajme tomu vo štvrtok, príde domov v sobotu, osprchuje sa a bez slova znovu odíde. Ak sa ho niečo pýtame, klame. Je to šikovný chalan, bohužiaľ vždy bol taký frajer a dostal sa do skupiny kde fajčia, pijú.. Moje prosby, ani pokus o nejakú konverzáciu nezaberajú, povie mi nerieš, to je v pohode, nie je to tvoja starosť atď. Lenže ja už nemám na neho nervy. Čo mám robiť, aby horšie nebolo?
Som z rodiny, kde otec nebol prítomný a matka ma týrala, chcela som svoje deti vychovať s láskou, nikdy som ich nebila, vždy som sa snažila o komunikáciu, bohužiaľ mám pocit, že som zlyhala..
Prosím nesúďte, len mi pomôžte sa správne rozhodnúť..

andreakotesova
17. jún 2024

Odkiaľ má auto? Pokutu zaplatí sám? Jeho otec čo na to hovorí?

irusa
17. jún 2024

a odkiaľ ma peniaze ? brigaduje ?

sabinami
17. jún 2024

A kam chodí kde je cely čas ? Ma peniaze ? Ak áno, odkiaľ ? Ak od vas tak veľa urobí nedať vreckové a auto ? 17 ročný si ho asi sám nekúpil či ?

autor
17. jún 2024

Auto si kúpil sám, cez prázdniny chodieval na brigádu, pekne zarobil. Manžel mu tiež dohovára, ale synova odpoveď je rovnaká..

autor
17. jún 2024

@sabinami vraj u kamarátka u ktorého brigáduje, ale pochybujem. My si myslíme, že sa stretáva s bývalou frajerkou, ktorá ho dostala do problémov, pretože som ho nie raz videla voziť ju respektíve vždy vždy keď som ho videla, bol s ňou..

maranco
17. jún 2024

Piatky nechodí do školy?

sabinami
17. jún 2024

A ma aj viac našetrených peňazí že si to auto aj sám tankuje ?

sabinami
17. jún 2024

Ako prvé mi teraz napadlo urobiť mu defekt 😅😅 ak by nemal peniaze na nové gumy asi by musel začať sekať dobrotu aby ste mu prispeli na nové 😂

autor
17. jún 2024

@maranco on už končí školu, dnes má posledné skúšky

autor
17. jún 2024

@sabinami áno. On chodí na brigády, vravím, že zarobí pekne.

irusa
17. jún 2024

no musí sám dospieť a dostať rozum...o chvíľu má 18...sám za seba zodpovedný..žiaľ v tomto smere my ako rodičia už môžeme len dúfam, že sa spamätá

autor
17. jún 2024

@irusa neverím tomu. On je strašne prchká povaha. Minulý rok mal frajerku (on 16 rokov, ona 15 rokov) nedovolila som mu u nej prespať tak vyskočil z okna.. Proste on si musí urobiť po svojom aj keby neviem čo bolo...

minenkak
17. jún 2024

Ak ťa trápi ,že jazdí sám,tak anonymné udanie policajtom a ma po vodičáku a zvyšok,no to asi nič.Musi sa sám uvedomiť

irusa
17. jún 2024

fúúha, tak to ťažký prípad.... už len sa spoliehať, že život mu dá príučku....môj syn má 17.. a veru môžem byť rada, síce je tiež expert, no zatiaľ mi neskáče po hlave...

sabinami
17. jún 2024

Tak ďalšia možnosť veľmi naňho tlačíte ? Možno ma pocit že sa mu priliz “staráte” do života 🤷🏻‍♀️ je v puberte a takmer dospely, tazko povedať nevidím ako to u vás funguje bezne dni ale skúste porozmýšľať či naňho veľmi netlačíte a či sa až priliz nesnažíte kázať mu čo ma robiť, s kým a kedy 🤷🏻‍♀️ ja rozumiem že pre rodicov je to ťažké, chcete prenho predsa to najlepšie ale on to vidí inak

autor
17. jún 2024

@minenkak mňa trápi jeho správanie celkovo.. To, že si robí čo chce, to, že sa dal znova dokopy s bývalou frajerkou s ktorou pred rokmi havaroval na aute, ktoré nemalo ŠPZ a doteraz musí splácať 18.000 eur (platí po 100 eur mesačne) a ona aj jej matka nás škaredo poohovárali, teraz ju denne vyváža. Ja sa bojím, že ho na niečo znova nahovori a chlapec sa nespamätá..

irusa
17. jún 2024

fuuuha....

autor
17. jún 2024

@sabinami práveže nemám pocit, že by sme na neho tlačili.. On si vždy robil čo chcel, ale kedysi sme sa v rozumnej miere vedeli dohodnúť na kompromise, teraz už nie..

minenkak
17. jún 2024

S tym ty nespravis nič,on aj tak teraz nerozmýšľa hlavou ale vtákom a frajerkyne ústa sú teraz to naj,toto asi len vydržať.V takomto veku s človekom nepohnes už

autor
17. jún 2024

Je toho veľa a ja by som ho fakt najradšej vyhodila z domu aby si uvedomil, že život nie je taký ružový a nebudú mu všetci skákať okolo zadku ako si on myslí. Naozaj som z neho už na pokraji zrútenia 😭

minenkak
17. jún 2024

Ak to zvládneš,vyhod ho z domu

sabinami
17. jún 2024

Možno skus úplný opak, je to ťažké ale vyskusaj ignorovať možno mu to zacne vrtat v hlave a príde sám porozpravat sa ? Že by bolo prenho zrazu divne že sa nepytas a nezaujimas a neriesis ? 🤷🏻‍♀️

autor
17. jún 2024

@minenkak lenže ešte nemá 18.. Fakt ja už neviem čo s ním..

minenkak
17. jún 2024

Tak mu nerob servis,výmen zámok na byte a ak sa bude chcieť dostať dnu bude musieť slušne zazvonit

autor
17. jún 2024

@sabinami od štvrtka sa s ním nebavím, vlastne od štvrtka bol doma len včera a dnes ráno. osprchoval sa a odišiel. Vo štvrtok mal jedny skúšky, tak som mu poslala sms, že mu držím palce, dnes má druhé a posledné skúšky, tak som mu tiež poslala sms, že mu držím palce. Ale inak sa s ním nebavím. Myslím , že mu to aj vyhovuje.

lucka_ke
17. jún 2024

o mesiac má 18, myslím, že už s tým veľa neurobíš... doma ho nezamkneš a ak je aj finančne nezávislý tak už vôbec nič

sabinami
17. jún 2024

Asi len vydržať…obrniť sa nervami a vydržať, puberta co chvíľa ustúpi a bude to iné, verím a prajem mu nech si sám uvedomí s kým sa stretáva a ako sa správa.

7miriam77
17. jún 2024

Ťažká situácia, no chlapec bude o chvíľku dospelý, dokáže si na seba zarobiť peniaze.....viac ako dohovaranie asi nemôžeš urobiť. Ono niekedy stačí, keď človek ako sa povie, padne na hubu a uvedomí sa. Proste potrebuje ponaučenie. Mladý človek sa cíti, že mu patrí celý svet...veď sme všetci boli mladí a stačí zaspomínať.

autor
17. jún 2024

@sabinami ďakujem, no od jeho trinástich s nami poriadne cvičí, takže si myslím, že on si nikdy neuvedomí svoje správanie. Jeho strýko má podobnú povahu, bude mať 50 rokov (ten strýko) a stále je na tom tak, že jemu patrí celý svet... Bojím sa, že syn dopadne ako on.. Šikovný chlap, ale alkoholik od ktorého aj žena s dcérou odišla, pretože si nevie nikdy priznať chybu..

januska12323
17. jún 2024

Teraz ho už nevychováš na to ste mali šancu do puberty. Ako mohol pred rokmi šoférovať? Mal z toho vôbec nejaký trest okrem pár eur každý mesiac? Neuznávam fyzické tresty ale vtedy by si zaslúžil. Mne to pripadá, že ste naňho príliš mäkký a on vie, že si môže dovoliť všetko.