Ahojte,
velmi vas prosim o pomoc. Skusala som kadeco, ale nikde som nenasla dobru radu, dufam, ze mi pomozete. Mam starsiu dceru, je siedmacka a na biologiu maju pripravit projekt - ma na to cca mesiac ma ist o nejaky vyskum. Temu si ma zvolit sama.
Prosim, pomozte mi ☹
Nejaky vyskum, moze to byt zamerane aj na ekologiu
Byvame na dedine a popravde by som povedala, ze momentalne ju zaujima vsetko, vsetkemu sa chce venovat 🙂
Čo ju baví a zaujíma? Zvieratá,šport alebo co? K téme musí byť vztah
Bavi ju priroda - minuly rok skumala zeruchu...zalievala ju vodou z potoka, akvaria a z vodovodu napriklad
@nikky60 To s tou žeruchou je milé, taká klasika... a nestačilo by to teraz rozšíriť napr. tak, že bude zalievať hnojivom: polovica odporúčanej dávky, odporúčaná dávka, dvojnásobok a desaťnásobok odporúčanej dávky? Môže zobrať namiesto žeruchy pšenicu, kukuricu alebo redkvičku...
No to by bolo fajn 🙂 a stihne to za mesiac? viem trapna otazka ale zufalstvo 🙂
je taky pokus, tri misky, vata a semienko. Prva miska ma svetlo, aj vodu. Druha miska ma iba svetlo. tretia ma iba vodu a je zakryta. Kazdy den sa zalieva, teda okrem misky 2. Potom vysleduje, ako sa rastlinka sprava. Prvej sa dari, druha nic a tretia sice vyklici ale je neduziva, vytiahnuta, lebo sa taha za svetlom...
@nikky60 za mesiac máš aj 3 opakovania 🙂
namočiť semená do vody a dať do chladničky na 2 dni. potom nasadiť na filtrák, každý do inej koncentrácie hnojiva a čakať... cca 3-5 dni po nasadení meriaš korienok... záleží od rastliny akú zvolíš. Prípadne aj dĺžku výhonku. Po min. 10 rastlín na každú koncentráciu hnojiva. a porovnáš priemer... ak máš na počítači Excel, tak aj strednú chybu ar. priemeru ti to vie vypočítať a porovnať ttestom... a to je už seriózny vedecký výstup. Odfotíš v posledný deň rastliny položené na tácke vedľa seba... koniec vedy. 😉
Dakujem vam!!!! velmi ste mi pomohli! 🙂
@nikky60 výskum zameraný na ekológiu? Dajme tomu 1-2 týždne zapisovať u vytipovaných ľudí, či ľudia triedia separovaný odpad a akým spôsobom. Potom môže dcéra vytlačiť letáčiky prečo je dobré separovať odpad, ako správne separovať odpad, letáčiky rozdať a následne opäť zapisovať, či jej intervencia zabrala a či ľudia zmenili/nezmenili postoj k separovaniu odpadu.
Alebo vieš čo, teraz mi napadlo niečo, na čo by som bola aj sama zvedavá.
Nemenovaný výrobca, čo vyrába a systémom reťazovej hry predáva svoju drogériu "na prírodnej báze", ktorá sa hodí na všetko od umývania podláh a riadu cez likvid áciuplesne na záchode až po hnojivo na kvety a dá sa použiť aj ako kypriaci prášok do pečiva: tak tento nech otestuje. A dá nám všetkým vedieť,:
a) či to rastliny prežili,
b) či bolo vidieť nejaké zlepšenie rastu.
😉
...alebo vplyv dateliny na ostatne rastliny, tzn ked rastie datelina hned vedla plodin, nieje potreba ich hnojit, nakolko datelina tlaci vzdusny dusik do pody.
Siedmaci maju ludske telo ze???? Co ma ten projekt vsetko obsahovat????