Problémy s pubertiakom

krpanik
14. júl 2023

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či mál niekto podobný problém.Chcela by som umiestniť dieťa na dobrovolný pobyt do výchovno vzdelávacieho centra pre deti pre problémové správanie.Keď som sa informovala tak mi bolo povedané že bez súhlasu otca mi ho nevezmú.Ja ale s otcom dieťaťa nie som v kontakte.Že si mám podať na súd neodkladné opatretie o umiestnenie dieťaťa.Stretol sa už prosím vás niekto s takýmto niečim?Za odpovede ďakujem

taminka1986
14. júl 2023

@krpanik zvaz to este. Z okolia poznam 3 teraz uz byvalych pubertiakov co tam boli a vysli este horsi,2ja su stale v base a este dlho budu. 1 si siahol na zivot. Neviem co robi a preco ho tam chces dat ale to neni tabor,nauci sa aj veci ktore predtym nevedel🤷

jan510
14. júl 2023

Ano je to bezny postup, ked sa neda na dobrovolny pobyt tak cez kuratelu sa dueta umiestni. Chod na upsvar kuratorka ti pomoze, spise, vysvetli

ivangeline
14. júl 2023

Radsej s nim trav viac casu a lub ho.

hyta
14. júl 2023

Súhlasím s príspevkom vyššie, že si to treba ešte uvážiť. Ja poznám z blízkeho okolia iba jedného chlapca, dnes už mladého muža. Čo nevedel, to sa tam "priučil". Dnes ide z väzenia do väzenia.

eva8
14. júl 2023

@krpanik navštívili ste už psychológa/psychiatra? Ak neodporúča, tak dobrovoľne ho tam nedavaj

krpanik
autor
15. júl 2023

@eva8 Navštívila som psychiatričku a ona mi to odporučila lebo bol aj v Kremnici na psychiatrii a to mu nepomohlo.

januarova
15. júl 2023

@krpanik a aké más s nim problémy?

eva8
15. júl 2023

@krpanik je mi to veľmi ľúto. Neviem ako pomôcť. Veľa lásky, trpezlivosti a sily prajem. Skús sa s ním zblížiť, nech začne cítiť v tebe dôveru.

krpanik
autor
17. júl 2023

@januarova Odmietal chodiť do školy.Začalo to tým že dostali nového triedneho ktorý neni poriadny učitel ale prišiel cez projekt na dva roky.Nesadli si nakolko moje dieťa je ADHD a je integrivané a on s takými deťmi nevie pracovať.Pýtala som sa aj iných učitelov či majú s mojim dieťaťom problém a nikto žiadny.Riaditelka pred tým zatvárala oči lebo že nemá kto učiť a je rada aj za takýchto bez pedagogického vzdelania.Každé dva roky sa nám na škole striedajú zo štyria takýto učitelia.

krpanik
autor
17. júl 2023

@eva8 Ďakujem medzi nami je láska aj dôvera.Vela sa rozprávame aj si vela krát povieme že sa lúbime.Problém je v tom že začal odmietať chodiť do školy a preto som to musela riešiť najprv so psychológom,neurológom a psychiatrom.Má ADHA a nie každý to chápe a vie s takými deťmi pracovať.

tomcimka
17. júl 2023

@krpanik neviem, čo robia na psychiatrii v Kremnici no keď sme tam mali umiestnených klientov,tak niektorí prišli ešte horší, alebo ako namesacni. Máloktorým pomohol pobyt.
Takže: buď zmeniť školu, alebo psychiatričkú a umiestniť ho na inú psychiatriu. Ďalej, odporúčam nejaké centrum, ktoré pomáha rodinám s takýmto deťmi.
Veľa ľudí odporúča sa zblížiť s takýmito deťmi. Lenže čím je človek milší,tým viac to dieťa zneužíva. Treba sa ľúbiť, mojkať, veľa rozprávať a tráviť veľa času, ale treba aj stanoviť hranice. Veľa času sa dá tráviť aj pri domácich prácach- treba nájsť,čo ho najviac baví a dať mu to na starosť. Veľmi dobrou voľbou je starostlivosť o kvety.
Držím palce.

tomcimka
17. júl 2023

@krpanik a ešte dodám: odporúčam psychiatriu Hronovce👌

eva8
17. júl 2023

@krpanik tvoje dieťa má šťastie, že má takúto mamku ♥️ V tomto prípade by som ho nedávala do toho prevychovneho centra. Môj syn prvýkrát nechcel ísť do skoly, lebo nechcel byť na matematike "zlý". Problém bol v tom, že bol veľmi šikovný, všetko hneď spravil, potom sa hral s perečnikom a vyrušoval (spadol mu, šramotil) Druhýkrát nechcel do školy kvôli šikane. Všetko som zle poriešila, prestalo mu záležať na škole, až kým ho "nepodchytila" učiteľka na strednej, vďaka ktorej si začal opäť veriť. Nie je chyba v dieťati.
U nás sa stala ešte jedna závažná vec v rodine, a následne sa syn dostal do nie dobrej spoločnosti. Hneď som sama navštívila psychiatričku, okamžite odporučila prevychovne centrum, aby sa odizoloval od tej zlej spolocnosti. Nie, nesúhlasila som, poznám prípad chlapca, ktorý bol milý, inteligentný, len nezvládal situáciu u nich doma (jeho dvaja súrodenci áno) a vrátil sa z centra s horšími skúsenosťami. S odstupom času som vďačna p. psychiatričke, odhadla, že máme na to, aby sme situáciu zvládli doma samy, a dali sme to.

Môžte zmeniť školu? Z tried oboch mojich detí veľa spolužiakov zmenilo školu. A skúsila by som psychologičku, nech sa vyrozpráva. V súčasnosti má veľa detí adhd, je málo pedagôgov, ktorí to zvladajú s takými deťmi a tie na to doplatia.

krpanik
autor
17. júl 2023

@eva8 Ide do deviateho ročníka tak som velmi školu nechcela meniť ale ak to inak nepôjde tak od septembra ho preložím.Boli sme u psychiatričky a tá mi poradila nech sa obrátim na kuratelu keď mu Kremnica nepomohla.V Kremnici bolo všetko fajn žiadny problém ako sa vrátil do školy zase to začalo.Odmietanie chcel len behať von za kamarátmi.No a na sociálke mi poradili ten dobrovolný pobyt ale nakolko nemám súhlas otca aj keď sme 10rokov neni v kontakte tak to môžem dať len súdom.Známa tak dala a o dieťati teraz nemôže rozhodovať len oni určujú čo a ako.A to si neviem ani predstaviť že o mojom dieťati majú rozhodovať cudzí ludia.

eva8
17. júl 2023

@krpanik neviem, čo by som robila. Poradila sa sa so synom, čo by chcel. Môj, ked bol na ZŠ, nechcel školu meniť. A v konečnom dôsledku ho tam mali radi, v deviatke opäť od 1. stupňa dostal riaditeľsku pochvalu. Pre istotu by som zistila okolité školy, ako to tam prebieha, akých pedagógov tam majú, aké recenzie. Písala si, že radšej chodí s kamarátmi von, školu odmieta. Je to taký vek, že kamaráti sú prví. Jeho kamaráti navštevujú akú školu? Možno by bolo vhodné sa spojiť s rodičmi tých kamarátov, nech všetci chodia do jednej školy. Naozaj neviem, čo by som robila. Zistiť, aký predmet dieťa baví a poprosiť tu ucitelku, aby ho v Tom povzbudila, pomohla mu s nejakým projektom? Nech sa teši do školy kvôli tomu predmetu. Naozaj neviem. Nájdete spoločnú cestu, nestrat dôveru svojho dieťaťa.

krpanik
autor
17. júl 2023

@eva8 Ďakujem veľmi pekne za povzbudivé slová🙂

januarova
17. júl 2023

@krpanik ako píšu baby predomnou, tiež myslím, že chyba bude v prístupe školy a nie v tvojom synovi. Čo ti syn hovorí ako dôvod, že nechce do školy? Nedávala by som ho preč od seba. Vzdialite sa ešte viac od seba... Je to ťažký vek, tá puberta. Držím vám palce aby ste to prekonali....

eva8
18. júl 2023

@krpanik ❤️

krpanik
autor
18. júl 2023

@januarova Ďakujem❤️