Problémy s 15 ročnou sestrou

nikol272
11. aug 2016

Dobrý deň,
mám starosti o svoju 15-ročnú sestru. Nedávno sa rozišla so svojím o tri roky starším priateľom, s ktorým bola skoro rok. Napriek ich mladému veku sme ich vzťah brali vážne a obľúbili sme si ho, keďže u nás trávil dosť času a aj rodičia sa navzájom už poznali. Pred pár dňami ma tento jej, teraz už bývalý priateľ požiadal o stretnutie. Dozvedela som sa od neho informácie, ktoré mi doslova vyrazili dych a neviem, čo mám robiť. Chcel ma varovať, aby som na ňu dávala pozor. Už predtým som vedela, že spolu majú pohlavný styk, no od neho som sa dozvedela, že ešte pred ním mala orálny sex s troma ďalšími chlapcami (mala vtedy len 14 rokov!). Okrem toho viem, že jemu a aj ďalším chlapcom posielala také fotografie istých častí svojho tela. Keď som sa jej na to priamo spýtala, len ma vysmiala a spýtala sa ma, či tomu naozaj verím. Nemyslím si však, že by sa ma jej priateľ snažil oklamať. Keby sa jej chcel pomstiť, mohol by to spraviť inou cestou, no on vedel, že ja si to nechám pre seba. Po skončení letných prázdnin nastupuje na strednú školu s mnohými novými chlapcami a príležitosťami a ja mám o ňu strach. Nevie o tom nikto okrem mňa a ja neviem, ako sa s ňou mám otvorene porozprávať tak, aby si moje rady vzala k srdcu...

mima283
11. aug 2016

A preco sa rpzisli? Nerozisla sa ona s nim? Pises, ze ste si ho ako rodina oblubili, takze podla mna vedel, ze ked ti nieco narozprava o sestre moue vam to vyrazne narusit vztah. A ty mas skutocne pocit, ze by tvoja sestra bbola toho schopna? Vies ako, my ti tu tazkobporadime, nevieme aka ona vlastne je, ale mna by absolutne neprekvapilo, keby sa chlapec len chcel pomstit za to, ze sa rozisli. Poznal vas, vedel ze tomu uveris

mysga
11. aug 2016

Inak, ak bol plnoletý a súložil s ňou, tak môže ísť sedieť do basy, odkáž mu to, keď sa chce takto pomstiť bývalke. Spať môžu spolu dvaja 15 roční (dvaja pod osemnásť), ale 18 ročný so 17 ročnou už nemôže, pozor. :D Je to zneužitie maloletej osoby.

sissy27
11. aug 2016

@mysga to je blbosť čo píšeš, pohlavný styk nemôže mať osoba mladšia ako 15 rokov... 15+ ročná môže sexovať s kým chce, kľudne aj so 40 ročným 🙂 teda samozrejme pokiaľ je to dobrovoľné...

mysga
11. aug 2016

@sissy27 Povinnosťou dospelého je sex s maloletou osobou odmietnuť. Aspon tak nás to učili :D 🙂 Jasné, že sa to nedeje, sedelo by v base pol slovenska. Ale stále je to maloletá osoba. Alebo si to mýlim - maloletý a mladistvý ?

sissy27
11. aug 2016

@nikol272 nech si sestra sexuje koľko chce keď ju to baví, s tým nepohneš... skôr treba apelovať na to, aby teda používala kondóm a ďalšiu antikoncepciu, nech nezíska nejakú "pamiatku na neznámeho hrdinu"...

stanqa123
11. aug 2016

Povedat rodicom, porozpravat sa s nou spolocne, pripadne vycapat za tie fotky, vziat ju do detskeho domova, pustit video s potratom. A slecna si rychlo rozmysli komu bude piskat na "pistalku" a posielat fotky s pekacom, alebo sulozit... btw.zda sa to iba mne alebo terajsie dievcata stracaju dievcenskost a rovnaju sa skor dlazdicom?? :(

sissy27
11. aug 2016

@mysga maloletý je do 15rokov, od 15 do 18 je mladistvý... samozrejme sexuálny kontakt s maloletou osobou je trestný čin, ale s mladistvou osobou je to ok, pokiaľ je to dobrovoľné a nejde o nejaký nátlak alebo zneužitie a podobne... 🙂 tam sa potom samozrejme zohľadňuje aj to, že sa jednalo o mladistvú osobu, a trest môže byť vyšší ako pri zneužití plnoletej...

mysga
11. aug 2016

@sissy27 tak som googlila a máš pravdu, mýlila som sa. 🙂

sissy27
11. aug 2016

@mysga 😉 stane sa...

dominika6
11. aug 2016

@nikol272
jeeežiši kriste,tak ja by som svojej dcére takú uťala,že by hrala všetkými farbami ...
povedz mi že je toto blbosť

sue
11. aug 2016

Mno.
Úplne v prvom rade - ty máš sestru v pestúnstve? Či len bez papiera sa o ňu staráš?

...po druhé. Okamžite by som ju vzala ku gynekológovi na prehliadku. Ak už nie je panna, ihneď nasadiť HAK a najmä nech jej gynekológ urobí riadnu prednášku o pohlavných chorobách.

Po tretie - dievčaťu treba naplniť program. Ak nemá poriadne záujmy, zapojte ju do povinností.

Asi je málo vyťažená, keď má čas na toto 😐

nikol272
autor
11. aug 2016

@mima283 ano, predpokladam, že bola, tiež kym som na vlastne oči nevidela fotky, tak som neverila... ale po tom, asi je toho schopna,... hovoril mi to s tym, že mam na nu davat pozor, kedže ju pozna a on už na nu pozor davat nemože, nakoľko sa rozisli... fotky posielala aj počas toho, ako spolu chodili... on to nasiel, pohádali sa, ona sa vyhovorila a zas bolo vsetko ok.....a že sa mam o nu zaujimat,... mam jej dohovoriť, nech si samu seba viac váži, nech ma nejake zabrany, a nie posielať fotky každemu, kto ju o to poprosi... rozisli sa viacmenej z toho dovodu, že viacero ľudí jej zacalo hovoriť, nech si užíva, že na čo jej je v takom mladom veku frajer a podobne.... bojim sa, ako poníma slovo "úžívať si" ked som sa jej na to pýtala, nad vsetkým sa len pousmiala, že je to jej vec...

tereskah
11. aug 2016

akože niektore napady, čo tu čítam, tak keby mne to spravili rodičia taku stenu by medzi nas postavili, že dakujem pekne... a s tym detskym domovom nic nedosiahnete, robila som v detskom domove a tam keby ste vedeli, čo robia tie deti, dokonca aj 7 , 13 ročne a chlapci medzi sebou .... to nie je ako ked ste pozerali modre z neba a nabehol tam vilo s hrackami cely vysmiaty...

sex je prirodzena vec, dokonca aj male deticky masturbuju, ale zial z mne neznameho dovodu je pre vacsinu ludi sex tabu... ked chce pofajcit niekoho, nech ho pofajci.... rodic s tym nic nespravi... ani vam nehovorili rodicia kedy mate prvy krat roztiahnut nohy, bola to vasa volba... skor by som sa zaujimala o to v akej partii je dievca, lebo vacsinou su to prave nespravne kamaratky, ktore sa chvastaju, ako ich chlapec vypalcoval v plechovej zastavke o polnoci.... ja som celu strednu pocuvala rozne prihody od spoluziacok... prvu pusu som mala v 18tich a sex v 21... ale vedela som o sexe vsetko, stacilo pocuvat baby cez prestavku... clovek sa musi zmierit s tym, ze to neovplyvni do sexuality inych sa nema nikto co vyjadrovat aj ked ma dievca 14 či 15 rokov... max tu antikoncepciu by som nejak uhrala, ale ani ta ta neuchrani od pohlavnej choroby

terezka1947
11. aug 2016

@nikol272 a co tak rodicia?povedat im to...ty zrejma pre nu nebudes ta spravna autorita,ked vobec nejaku autoritu v rodicoch ma
take mlade dievca-nechcem napisat,ze nema co mat sex.....ale napisem to...ked si pubertiacka neuvedomuje,co robi,musi si uvedomovat rodic...predpisanie hak nie je riesenie...treba vyriesit hlbsi problem
mam sice chlapcov...ale ze by som tolerovala chodenie v 15tich so sexom-tak to nie....uz co robia deti potajma....rodic neporiesi velmi,ale dobrovolne to schvalovat???????
tak vlastne naco je rodic?

stanqa123
11. aug 2016

@tereskah nejde o to co robia tie deti v domove medzi sebou, bolo to myslene skor tak na poucenie, kam az to moze zajst s tym jej pofajcenim.. iz vidim ako by ste zhovievavo vnimali pofajcenie 15rocnej bud dcery alebo sestry...ano mne nehovorili rodicia kedy mam co urobit mala som roznu zmes kamaratov a "partakov" so zazitkami zo zastavky ale ja som mala trosku sudnosti! Jasne ked takto kazdy povie vsak nech si mlada pofajci koho chce tak potom z tych dievcat je max tak rohozka ktora si nevazi samu seba..vsak je cool... vidim aj pocujem tieto dnesne dievcata, piju zarovno chlapcami, cigy trava rovnako, slovnik, ze by sa aj ten dlazdic pozastavil...ale hlavne keby ze dostane pozausi a ukaze sa jej kam to moze zajst tak by to bol taky mur pre "chudiatko" ze az... deti primitivneju z rodicov...

stanqa123
11. aug 2016

A uplne najlepsie je zahadzat mladu HAK v 15 v mladom este vyvijajucom sa tele, aby neskor po par rokoch mala z nej mozne a vysokopravdepodobneproblemy.. dnesny svet na kazdy problem, malickost-tabletky...des..

tereskah
11. aug 2016

@stanqa123 no neviem ja si myslim, že to je o sobnosti a ked raz z nejakeho dievčata vyrasta štetka, tak bohužial... mam aj susedu co ma mozno 16 a viem o nej že od 14tich mala tolko v sebe chlapov že dakujem pekne, je chorobna klamarka a aktualne berie pervitin a fajci marihuanu.... poznala som ju ako male dieta abola zlata slusne vychovana, no nasla si takych kamaratov ako si nasla a toto sa z nej stalo...to nie je o vychove alebo zhovievavosti, ja som este pomerne mlada a casto som bola v mladom kolektíve od tých 14 a vyssie nakolko som robila v bare a aj v zakladnej skole... deti maju svoj vlastny svet, o ktorom rodicia nevedia a niektorí rodicia by sa pod zem prepadli keby vedeli co robia ich deti a to si myslia ake maju vychovane deti... preto sa k tomu staviam inak a jasne nepacilo by sa mi keby moja dcera posielala nahe fotky v 14tich chlapom... ale ako to ovplyvnit? ten detsky domov, co tam chcete ukazovat? mam nevlastneho brata, ktory zacal fajcit marihuanu lebo sa dostal do zlej partie, mal vtedy mozno 14...teraz ma 30 a ziadna zmena, je stale rovnaky, nezije s nami ani s rodicmi ani pomaly o nom nic nevieme...skusalo sa vsetko... dokonca bol aj v centre, ktore je urcene pre take deti... myslite, ze to pomohlo? nie... spoznal este horsie deti a tak to aj dopadlo.... dievca ma uz dost rokov na to aby si samo uvedomilo, co robi a ci to je spravne a cesta ktorou sa chce vydat... skor by som ju zobrala na ulicu za kurvami, pardon za vyraz a ukazala jej aky stary chreni sa u nich zastavuju, alebo nejake dokumenty a filmy aby videla aky to je zivot....

tereskah
11. aug 2016

@stanqa123 nemusi mat tabletky da sa to aj inak riesit su rozne formy hak

sissy27
11. aug 2016

@stanqa123 tak mne sa to zdá lepšia varianta nasadiť sexuálne aktívnej puberťáčke HAK ako potom riešiť tehotenstvo pred jej plnoletosťou ... nikde nie je napísané, že to bude užívať po zvyšok života... a spoľahni sa, že nejaké "poza uši" je v tomto prípade len čisté zúfalstvo a vo väčšine prípadov len ďalší dôvod vyskúšať niečo ešte horšie... to, že ty si v tom veku bola ťažko uvedomelá ešte neznamená, že všetci sú rovnakí a nemusí to byť ani zanedbanou výchovou... jednoducho je to vek, kedy sa veľa vecí "zlomí" a dovtedy kľudné spoľahlivé uvedomelé dieťa dostane chuť vyskúšať niečo zakázané... môžeš len dúfať a každý deň sa na kolenách modliť, aby si raz nemusela riešiť podobné problémy so svojimi deťmi (ano ano ja viem, ty si si 120% istá svojou skvelou výchovou a zrovna tvojim deťom sa nič také nikdy nemôže stať... 😝 )

bosoriak
11. aug 2016

Ja sa len tak nahlas zamyslim: ako je fyzicky mozne ustrazit pubertacku (nech uz ma 14, 15 alebo 18) doma, aby nepila, nefajcila a nesexovala? Ked chce? Zavriet a zamknut do izby?

Ja si myslim, ze dolezitejsia je dovera a ziadne tajomstva. A ano, radsej zahadzem mladu v 15tich HAK ako sa starat o jej dieta. Rozpravat sa da o vsetkom, aj o sexe v 15tich, ale na to bolo treba sa rozpravat o vsetkom aj doteraz. Niektore 15tky dnes vyzeraju na 20. Netvrdim, ze su aj psychicky pripravene, ale bohuzial, deje sa to. Ci chceme ci nie. Radsej podporit jej sebavedomie a sebauctu, plus sexualna vychova doma, rizika sexu a podobne. Omielat do nemlatom, rozpravat sa az kym to nebude trapne.
(Zatial som teoretik, deti mam este krpate).

Mne moja mama nikdy nic nezakazala, fajcila som v 16tich, frajera som mala v 16tich, od 16tky som brala antikoncepcne tabletky, chodila som na zurky, pili sme vselico. Podla mna to k puberte patri, zakazat sa to neda, dolezite je skor, aby sam clovek zistil, ci mu taky sposob zivota nieco dava.

Ci uz je to vymyslene alebo nie, len som to musela napisat. Lebo ak by mne coby 16tke niekto nieco zakazal, pripadne by svoju "autoritu" podporil aj fackou, tak dosiahne pravy opak toho, co chce. Nastastie to moji rodicia pochopili. Pamatam si vsak, ze ti najautoritativnejsi rodicia mali zvycajne tie najutrhnutejsie individua v partii.

katrin21
11. aug 2016

@sue 15r nasadit HAK to je cista katastrofa pre jej organizmus.. ved sa este poriadne ani hormony nenaucili fungovat a uz ich odstavis ......

@nikol272 tu tazko radit.. to by chcelo asi nejakeho psychologa + asi niekde zlyhali rodicia... je pekne, ze ta to ako sestru trapi,ale neviem , co ine , ako porozpravat sa s nou mozes ty sama urobit.. Rodicia vedia co robi???? alebo co si o tom myslia?
Ja mam 15r dceru a otvorene sa s nou o vsetkom rozpravam, hlavne o nasledkoch takeho konania...
Sestra si asi neuvedomuje, ze takto straca cast samej seba.... s cim viacej chlapmi spi, tym viacej straca seba.. ono kazde spojenie je spojenie aj nasich dusi a energii , odovzdavame si nieco, nieco pripadne stracame... Necha sa len vyuzit v jej veku... tam bude nejaky dovod na to, preco takto skoro experimentuje.. potrebuje citit zaujem, lasku?? nieco jej chyba.... a tu to hlada, nieco si dokazuje..
Dalej jej skus povedat, ze s vyssim poctom partnerov stupa riziko rakoviny krcka maternice neskor... to je dokazane. lebo je vyssia sanca nakazit sa HPV virusom...
a tiez raz sa bude chciet vydat a bude mat takuto povest... mozno raz narazi na chalana, ktoreho bude chciet ona velmi, ale on ju nie, lebo ma takuto minulost, nech sa vspamata cim skor.

bmuller
11. aug 2016

fuha, akoze mat sex cim skor je teraz "in", lenze levely ako vystavovanie a posielanie fotiek je uz silna kava. ale pubertakom rozum do hlavy nenalejes, a este si k tomu myslia, ake super... 😠 😠
slecne vymysliet poriadny program, makat na niecom zmysluplnom, a zapojit do serioznych veci - nejaku brigadu, sport, alebo podobne, lebo ma cas na blbosti, ktore moze raz sakramentsky lutovat. ale najvacsia skoda je, ze takto absolutne zdevalvuje svoju osobu a hodnotu ako zeny... v 20tke bude ako pouzita handra 😒

stanqa123
11. aug 2016

@sissy27 preco urazas? Pytala som sa ta na nieco alebo ziadala som ta o hodnotenie mojej tazkej uvedomelosti alebo 120% vychove? Cus tam za tym pc prosim ta a vyjadruj sa k zakladatelke a nehodnot a nesud mna dobre? 🙂 bud taka mila. Kazdy ma svoj pohlad na vec a kazdy by to riesil inac..deti niesu bohovia ktorych sa nesmie dotykat..a radsej dam decku po prdeli ako ho obhadzat tabletkami. A aj keby sa stalo ze by otehotnelo tak pomozem a pripadne vychovam..ako potom 27 ju chlacholit neboj moja tak si kupit krasneho psika ked nemozes mat dieta.. vidim to teraz nariekahu zenske ze po antike nedajboh otehotniet..a to niesu 2 pripady! Tak prosim ta pozri sa najskor na seba..

stanqa123
11. aug 2016

@tereskah vidis ci ju dovlecies a ukazes jej kurvy alebo deti same opustene v domove, lebo su tam urcite aj deti 15tiek, a podobne..ma v podstate podobny vychovny charakter..ako moze skoncit ona - ukazka kuriev a ako moze skoncit jej dieta- opustene v domove... chapes uz?

bosoriak
11. aug 2016

@stanqa123 Prosimta, mas aj nejake data k tym tvrdeniam, ze HAK sposobuje neplodnost, ci to len tak tvrdis, lebo sa ti zda? 🙂

landsmanka
11. aug 2016

15 ročná a už má za sebou sex? To ma podrž. Zachvíľu dievčatá, ešte nebudú mať za sebou ani prvý menzes, ale prvý sex áno. Kam to spejeme. Antikoncepcia dokonca hormonálna v jej veku je masaker, ktorý telo môže veľmi ťažko znášať.

tereskah
11. aug 2016

@stanqa123 bola si niekedy v detskom domove, alebo si ho videla len v reflexe na markize?

sissy27
11. aug 2016

@stanqa123 3x som si prečítala po sebe príspevok a nevidím tam nikde žiadne urážky a už vôbec som nenapísala, že deti sú nedotknuteľní bohovia... tak sa láskavo ukľudni a čuš ty tam kde si, prípadne si daj studenú sprchu a teplý čaj...
sme na verejnom diskusnom fóre, môžem sa slobodne vyjadriť k čomu uznám za vhodné, ja som žiadne hranice slušnosti na rozdiel od teba neprekročila... že si vzťahovačná a precitlivelá je tvoj problém, nie môj...

sissy27
11. aug 2016

@bosoriak absolútny súhlas 🙂

tereskah
11. aug 2016

Detské domovy boli niekedy vo forme internátov, teraz sú to "domčeky" kde funguje skupinka detí spolu s vychovávateľmi a pomocnými vychovávateľmi ako "rodina" Tieto deti sa nechcú ani vrátiť domov, pretože sa v domove majú lepšie ako deti z bežných rodín. Jasné, chýba im materinská láska, otec, celkovo rodina... Ale ak vezmeš dieťa do detského domova, tak uvidí len moderne zariadené domy, také nábytky tam majú, že ani ja nemám doma, také vybavenie, práčka so sušičkou a podobne, čo nemá doma každý... Hračiek, oblečenia milión. Tie deti si to nevážia, vyhadzuje sa to, toto sa robí s darovanými vecami aby ste vedeli... Deti majú ráno raňajky, nachystané na stole, desiatu majú, teplý obed, olovrant, a teplú večeru... Dve rozdielne teplé jedlá za deň. Chodia hore dole na výlety a všetko možné.... Tam nič zlé neuvidí jedno 15 ročné dievča...