Problémová 13 ročná dcéra

18. máj 2021

Ahojte idem sa trosku poradit. Mam kamaratku, ma dost problem s 13 rocnou dcérou, ktoru ma s ex priatelom. Ona uz je vydata a maju aj syna spolu. Takze asi taka "klasicka" rebelia, dcera neprijima otcima a ona zas nie je podla jeho predstav. No a tam vznikaju konflikty. Proste uz ju vraj nezvláda. S otcom sa nestretava uz skoro 2 roky. Aj ked predtým byvala normalne kazdy druhy vikend u neho, ale mama jej to zakazala, lebo si myslela ze prave otec ma na nu zly vplyv. Toto ja potvrdit neviem. Proste sa odcudzili, lebo tam boli zas hadky, potom aj tá malá sa nepekne navazala do otca, no cele zlé. No lenze ta moja kamaratka sa mi zverila, ze sa chce dcery vzdat aby si ju zobral otec. Co mi proste hlava neberie, a nevedela som ako jej na to zareagovat. Tiez mam deti a aj neviem ako zle by bolo nevzdala by som sa ich. Lenze mne to pride ze ona uz to ma nahnute aj s terajsim muzom a ide to riesit takto. Je to vobec mozne aby sa jej vzdala? K otcovi urcite nepojde, ten si ju nezoberie. Alebo co jej poradit nejaky napravny ustav? K psychooogovi chodia ale ten jej len lieky predpisuje, terapie ziadne. Podla mna aj to by im pomohla nejaka rodinna terapia. Lenze to zas otčim nechce ist.

anjelicek26
18. máj 2021

Ale to ty nevyriesis, ona sa musi spojit s psychologom, socialkou, ked potrebuje pomoc... mozno pomoze terapia dietata, terapia rodinna alebo dieta docasne umiestnia v domove pre mladistvych. Zavisi, co je rebelia a co je, ze to nezvladaju oni - ako rodicia. Mama ma nove dieta, noveho muza, robi s nej "problem", vlastny otec ju nechce. To, ze ju nikto nechce musi byt pre to mlade dievca strasny pocit... ani tam, ani tam nie je vitana.Kazdy pubertiak je "problem" v urcitej faze skusa hranice, zvysuje hlas, prepina mu, ale potom sa to unormalni, stabilne rodiny toto normalne ustoja, lebo drzia pokope a dookola budu tomu dietatu opakovat, ze stoja za nim nech sa deje co chce. Tiez by som nevedela, ako zareagovat, asi by som hodila dost skaredy pohlad na nu, ze ci to mysli vazne :(

autor
18. máj 2021

@anjelicek26 no ved praveze tej mojej kamoske ked prepne, tak jej zacne vykrikovať ako ju da do domova, ze tam jej ukazu ako sa ma spravat a podobne. Teraz najnovsie toto, ze sa jej vzda a pojde k otcovi. Urcite to celu situaciu zhorsuje, neraz som bola toho svedkom a uz sa im radsej trochu vyhybam, lebo len rozmyslam co s ňou bude.

makova333
18. máj 2021

Psycholog jej urcite nepredpisuje ziadne lieky. Ostatne si musi riesit kamoska, nie ty.

ivkazba
18. máj 2021

Ja osobne by som to neriešila. Nakoniec budeš ty tá zlá. Ide o dospelú a snáď svojprávnu ženu. Čiže musí si to poriešiť sama. Osobne mám názor, že chúďa dievča. Pre žiadne dieťa nie je ľahké, ak sa rodičia rozvedú a keď si matka nájde nového partnera, pre ktorého dievča nie je podľa jeho predstáv (wtf???) plus k tomu pubertálny vek, tak sa rebélii vôbec nečudujem. Dievča potrebuje podporu matky, potrebuje cítiť, že matka tu je v prvom rade pre deti, až potom pre chlapa. Z tohto mám pocit, akoby sa matka išla vzdať dcéry, lebo je dieťa v puberte a novému partnerovi sa nepáči. Fakt chúďa dievča. To je tak, keď majú deti nevyzreté a nevyrovnané ženy (aspoň tak dotyčná na mňa pôsobí z toho, čo píšeš). Je mi smutno, koľko dobrých ľudí nemôže mať deti a potom sú tu chúďatá deti, ktoré majú takýchto rodičov.

anjelicek26
18. máj 2021

Najhorsie je, ze to potom vsetko hodia na to "zle nezvladnutelne dieta"... pritom dietatu beru podu pod nohami a zakladne istoty milujucej rodiny a domova...

stanulienkat
18. máj 2021

Nadpis mal byt "problemova matka".

suzitok
18. máj 2021

Ja vidím problém v matke, nie v dcere...ked ma lieky, tak od psychiatra, psycholog lieky nedava...mozno by pomohl naozaj psycholog, ale na sedenia v prvom rade s matkou a potom s dcerou, najvacsi problem vidim v tom, ze tu dceru vnimaju vsetci dajako "navyse", ked uz je tam nova rodina...

janinah
18. máj 2021

Odporúčam psychologa a príp. ústav ---pre tú matku.Chudák dievča....

dskjhfdlkdjhl
18. máj 2021

Dcera je "len" v puberte, matka nie je celkom OK, ta by sa mala dat vysetrit. Najskor dceru hucka proti vlastnemu otcovi, teraz kvoli novemu partnerovi sa chce dcery vzdat. Chapem, ze nie kazda ma na ruziach ustlane, ale tu naozaj nie je problemove dieta, ale rodic.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simcika
18. máj 2021

Nehnevaj sa, ale od tohto momentu by to už prestala byť moja kamaratka. Co ta s nou spájalo? Nevedela si predtým aká je? Vykrikuje jej ze ma ísť do domova...paneboze. Proste by som sa nestarala do takých extrémnych veci, lebo evidentne matka má veľa traum v sebe, ktoré prenesiela na dieťa. Jedine by som jej odporučila dobrého terpauta, ktorýa psycho dynamický výcvik a robi rodinné sedenia.

erickatt
18. máj 2021

Ale tu nema problém 13 ročne dievca...tu ma problem matka

monka105
18. máj 2021

V prvom rade nič v zlom, ale ja by som nevedela byť s chlapom, ktorý považuje moje dieťa za ,,nie podľa jeho predstáv”. Dcéra evidentne bojuje o pozornosť, cíti sa byť odmietaná z každej strany, tak sa snaží zaujať rodičov, ako sa dá. Na jej správaní iba krásne vidno, aká je v skutočnosti zúfalá, pretože má pocit, že mama má nový život a otec sa o ňu nezaujíma, plus otčimovi vadí. Tvoja kamarátka, miesto toho, aby riešila situáciu cez psychológa (a to aj pre seba), sa chce už bez tak zúfalého decka vzdať. Kvôli tomu, aby jej to fungovalo s nejakým ochechulom, ktorý by mal tiež tej malej prejaviť lásku a venovať pozornosť, či už to je jeho dieťa alebo nie. Chúďa dievča. Na čo si tvoja kamarátka robila deti? Je jasné, že ty to nevyriešiš, ale byť tebou kamarátke by som poriadne vyčistila žalúdok, či si je vedomá, čo všetko môže svojej dcére spôsobiť.

simona139469
20. máj 2021

Tak ako pardon ale nedivím sa 13 ročnému dievčaťu že je neviem aka ,, zlá “ keď sa jej chce jej vlastná matka vzdať. Veď ja by som znenávidela celu moju rodinu a ako sa poznám, brala by som to asi tak že moja matka mi zakázala stýkať sa s otcom, lebo jej to nevyhovovalo, ďalej uprednostnila muža ktorý ma nemá rad a plus s ním ma decko, syna ktorý je jej prednejší pritom ja som jej dcéra a ona sa ma chce ešte vzdať? No wow... nič vzlom samozrejme, je to môj názor... a teda ak to správne chápem.