Problém so strednou školou

maryburu
3. jan 2018

Dcéra mojej kamarátky chce byť učiteľka na Zš, konkrétne vytvarnej výchovy a anglického jazyka. Chcela sa prihlásiť na pedagogickú školu ( odbor materské školstvo) do Prešova, ale od niekoľkých ľudí počula, že škola nie je boh vie ako dobra a nijak ich nepripravila na vysokoškolské štúdium. Chcela by som sa vás opýtať či niečo o danej škole neviete, poprípade či nemáte niekoho kto na nej študuje?

Za odpovede dopredu ďakujem. 😇

hettinka
3. jan 2018

Ak chce byť učiteľka, jednoznačne gymnázium + vysoká škola v danom odbore. Učiteľka na ZŠ musí mať vysokoškolský diplom, nestačí pedagogická stredná škola.
O to viac, ak chce študovať angličtinu, o nejakej pedagogickej strednej škole by som ani neuvažovala! Na odborných školách pripravujú žiakov na úroveň B1 (len pár si vyberie B2 s tým, že sa venujú jazyku mimo školy, alebo sú to talenty, prípadne žili nejaký čas v UK). Úroveň B1 pre ďalšie štúdium jazyka dnes už nepostačuje. A ešte ak tá škola nemá moc dobrú povesť ... no neviem, v našom okolí idú na takéto odborné školy trojkárky aj štvorkárky, takže s takými žiakmi sa potom kvalita budovať nedá...

Na gymnáziu bude maturovať povinne z B2 (čomu je prispôsobená aj časová dotácia, učebnice, nároky učiteľov...) a má oveľa lepši predpoklad uspieť vo vysokoškolskom štúdiu jazyka.
Ak chce výtvarnú výchovu, podporila by som to navštevovaním nejakej výtvarky v ZUŠ.

montemotherone
3. jan 2018

@maryburu Stredná škola s pg. zameraním pripravuje ľudí pre materskú školu, prípadne detské kluby. Ona by mala ísť na gymnázium a potom VŠ 😉

lavieenrose
3. jan 2018

ked chce ucit vytvarnu mala by ist na umelecku..potom moze ist aj na VSVU ist na erazmus(naucit sa jazyk)...ja mam strednu umelecku ale dalej som nepokracovala... ucitelky vytvarnej co poznam nemaju druhy predmet...je to zvlastna kombinacia kedze umenie vyzaduje viac znalosti ako prskanie farby na platno...

bona_dea
3. jan 2018

@lavieenrose vobec nemusi ist na umelecku alebo VSVU.

nech ide na gympel a potom si na pedagogickej fakulte vyberie kombinaciu anglicky jazyk - vytvarna vychova

lavieenrose
3. jan 2018

@bona_dea ano ale na umelecku sa ide cez talentovky...aj na ucitelstvo ved hadam ten kto chce ucit kreslit to aj musi vediet..

lavieenrose
3. jan 2018

takto sesterka ma mateja belu v bb ucitelka vytvarnej aj v trnave mam kamaratku kt druhy predmet nemala..viem o chalanoch co sli v nitre na vytvarnu a telesnu...asi to niekde ide a niekde nie...

lavieenrose
3. jan 2018

@bona_dea viem ze nemusi ist na vsvu ale ma tak viac dvier otvorenych...

dorottka
3. jan 2018

Z kazdej skoly sa da, ked sa clovek pripravuje - pani profesorka na mojej veterine ma napriklad strednu pedagogicku skolu a kamos zubar zasa strednu skolu hutnicku. Jedna z najlepsich anglictinarok v meste zasa vysoku skolu geologicku a kamoska, ktora ma vlastnu modnu znacku je vystudovana strojarka. Svagor programator je vystudovany historik. Formalne vzdelavanie sa dnes hrozne precenuje, v dnesnej dobe so vsetkymi moznostami a internetom, by som skole daky super dolezity ci nebodaj klucovy vyznam nepridavala, pokial sa teda nejedna o jeden z mala odborov, kedy sa bez skoly praca vykonavat podla zakona nemoze.

siska012
3. jan 2018

prečo hned gympel ??? ved nech ide normálne na strednú pedagogickú a potom na výšku ... čo bude mať z toho gympla ak už potom nebude chcieť ísť na vysokú ?

ewell13
3. jan 2018

Ahoj kamoska chodila do turcianskych teplic na pedagogicku a potom isla na vs kde mala spoluziacky z gymnazia....
Co sa ucila na vs ona uz mala zvladnute a spoluziacky z gymnazia sa museli viac ucit lebo taketo predmety na gymnaziu nemali...a taktiez ze ked sa chcela zamestnat radsej prijali tie co mali strednu skolu pedagogicku

elainedeclerq
3. jan 2018

Ja som.studovala na pedagogickej v Po...ale to je skor ucitelstvo pre MS, opatrovatelstvo...ked chce vytvarnu fakt by som radsej tu umelecku skolu riesila. Stredna pg je fajn predpriprava na VS v odbore ucitelstvo pre materske skoly alebo ucitelstvo 1-4

elainedeclerq
3. jan 2018

A este tolko, ze neviem ako teraz, ale pred 12r. ked som tam nastupila to bola uplne skvela skola..a ked porovnavali na praxi studentky strednej skoly a vysokej v rovnakom odbore, tak tie z vysokej boli dost onicom...

danielle37
3. jan 2018

Na strednu pedagogicku sa robia aj talentovky - dcera nema rada telednu, z toho dovodu tam nejde. Este si musim zistit ci musi talentovky robit z TV, spev, hudob.nastroj, vytvarna ....

zuzana76
3. jan 2018

@maryburu ak chce studovat anglicky jazyk a vytvarnu vychovu odporucam ludovu skolu umenia- vytvarny odbor, plus gymnázium, na gymnaziu ma predmet umenie a kultura, ak sa bude ucit a nebude to povazovat za predmet ako strata casu, tak sa aj nieco nauci , no a anglicky jazyk urcite najskôr na gymnaziu, kedze maturovat bude z urovne B 2 a na strednej odbornej skole sa maturuje len z urovne B 1, cize ten rozdiel by sa musela doucit sama, resp navstevovat jazykovu skolu, co by som jej sice odporucala aj tak. Pre mna teda najschodnejsia cesta gympel, jazykovka ANJ a LSU - vytvarny odbor

maryburu
autor
3. jan 2018

Chcela by som poďakovať všetkým, ktorý sa snažíte pomôcť. Ja aj moja kamarátka s dcérou sme vám velmi vďačné za vaše názory a skúsenosti. Pokiaľ by ste ešte niečo vedeli, určite napíšte. 😇

hettinka
3. jan 2018

@lavieenrose mat len VV bez druhého sprobacneho predmetu v súčasnosti je v rámci školstva bez budúcnosti. S Aj si zo viem predstaviť, to by sa jej nazbieral úväzok. Čisto s vv dnes sotva niekoho príjmu na ZŠ a na SŠ už vôbec nie.
Jedine by mohla učiť na ZUS + ešte čiastočne na nejakej odbornej škole možno.

hettinka
3. jan 2018

@zuzana76 chodím na maturity skúšať a z UMK sa aj maturuje, normálne otázky a k tomu vlastný projekt. Kamaratkina dcéra fotografuje a na gympli takto maturovala.

hettinka
3. jan 2018

@elainedeclerq je to možné sk porovnávaš v ranči učiteliek v materskej škole. Dievča chce však robiť v živote niečo iné. Pedagogická škola ju v jej prípade na VS štúdium nepripravi.

katka253111
3. jan 2018

Za mna tiez gymnazium a potom vysoka skola... ja som tiez tak - chodila som na 8rocne gymnazium a na vysoku skolu do BB, odbor slovensky jazyk a hudobna vychova 🙂

zuzana76
3. jan 2018

@hettinka ved ja viem, ucim to, len mnohi studenti to maju len ako doplnok, ze si nemaju co zvolit ako maturitny predmet, tak takym to neodporucam, myslia se, ze ved umenie, ze to nic tazke nie je a potom su sklamaní

hettinka
3. jan 2018

@zuzana76 no tým, že na ich škole museli mat svoj umelecky projekt, nemôžu si to voliť ako “predmet záchrany”. Vy máte ako stavané otázky?

Inak, ešte to dom chcela, že z odborného hľadiska sú v učiteľstvo elementárnej a predškolskej pedagogiky uplatňované úplne iné princípy a metódy. Takze odborne predmety - pedagogické by dievčaťu pri ďalšom štúdiu na VS pomohli len čiastočne, ak vôbec. Možno ak by chcela učiteľstvo pre 1. stupeň, tak by jej to ešte pomohlo. Moje spolubývajúce BA internáte zo stredných pedagogických škôl, ktoré študovali učiteľstvo pre 1. stupeň, mali istú výhodu vo “vychovách” ale z ostatných predmetov problém - matematika hlavne, ale aj sj a biológia.
Angličtina pre 1. stupeň sa potom dorába rozširujúcim štúdiom.

hettinka
3. jan 2018

Sorry za preklepy, píšem cez mobil.

zuzana76
3. jan 2018

@hettinka mame teoreticke a prakticke otazky, ale prakticke nie v zmysle nieco vytvorit, teda vlastnu umelecku tvorbu, na to nam sluzi rocnikova praca, kde si mozu volit predmet a bud napisu pracu z nejakého odborneho predmetu, napr biologia, alebo mozu mat rocnikovu pracu ako vlastny umelecky projekt, co si aj mnohi volia, cize to nemame v ramci maturitnej skusky.

sandral
3. jan 2018

@maryburu Ja mám PaSA a potom som sa dala na špeciálnu pedagogiku. Vôbec neľutujem, že som nešla na gymnázium, lebo PaSA mi dala aspoň niečo, čo by som na gympli nedostala. Ak sa jej nepodarí dostať na VŠ, tak z gymnázia je stratená.
V prvom rade je otázne, či jej "sen" stať sa učiteľkou vydrží aj potom, alebo nie?! Mala som spolužiačky, ktoré po 2. ročníku prišli nato, že nechcú mať nič s učiteľstvom a začali sa pripravovať na prijímačky na VŠ iného smeru (medicína, ekonomika).
Na PaSA bude mať dosť silnú výtvarnú, ale AJ je oveľa slabšia ako na gymnáziu. Ja som síce s AJ nič neplánovala, ale chodila som do jazykovky a v 4. ročníku som si spravila certifikát. Týmto chcem povedať, že je iba na nej, pre akú školu sa rozhodne, na VŠ môže z hociktorej strednej školy.
PaSA poväčšine organizuje DOD, môže sa ísť pozrieť a uvidí. Mnohí z nás, čo sme sa dostali na PaSA mali skreslené prestavy o škole a boli sklamaní.
To, či je PaSA v PO slabá Vám v skutočnosti nepovie nikto. Každá škola je taká, akou si ju spraví. Ak chce ísť na VŠ potrebuje sa učiť viac, nielen to, čo musí.

sandral
3. jan 2018

@danielle37 Ak sa rozhodne pre učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, tak áno, testujú sa pohybové, hudobné a výtvarné zručnosti. V Turčianskych Tepliciach aj jazykové zručnosti.
Telesnej bude mať až - až, takž skôr, či neskôr sa s ňou musí zmieriť.

abbey1
3. jan 2018

Osobne by som odporučila strednú umeleckú školu. Anglický jazyk sa naučí pri troche snahy i bez gymnázia. Dovolím si tvrdiť, že väčšina detí sa cudzí jazyk nenauči v škole, pokiaľ nehovoríme o kvalitnej, väčšinou, zahraničnej škole.
Cizennásledne prijímacie pohovory z Aj nebudú problém. A dievča bude mať aspoň kvalitnú prípravu z umeleckej školy a ak bude šikovná, môže sa i tým živiť.
Za mňa lepšia voľba ako gymnázium. To vidím ako výhodu len pre špecifické povolania ako napr medicína, právo. Inak by som skôr vyberala kvalitnú odbornú strednú školu.

dorottka
3. jan 2018

Aj na gympli vie byt anglictina extremne slaba - my sme ju mali napriklad otrasnu, a to nie som jedina ex gymnazistka s takymto problemom. Celkovo nevidim dovod spoliehat sa na skolu v pripade jazykov, nikto sa tak ci tak dobre jazyk len z hodin nenauci. Napriklad anglinu doucujem ako bokovku a skoro vsetko su deti zo strednych skol - vacsina je gymnazistov a tie znalosti, ktore maju zo skoly, su skor chabe. Tie deti, ktore maju anglinu lepsiu, ju maju vdaka zdrojom mimo skoly - serialy, hudba, knihy, hry, internet.

sasesoe
4. jan 2018

Gymko ma vyhodu v tom,.ze lepsie.pripravi na VS a ak by si to este rozmyslela, tak moze ist aj ine studovat. Na druhej strane ale sa bude musiet venovat aj vela "zbytocnostiam", kt ju nebudu bavit. Na.pegecke bude mat viac praktickych predmetov - vytvarnu, hudobnu, prax v skolke...ale zas je pravda, ze celkovo ta uroven je na zaplakanie, najma co sa jazykov tyka. No jazyk s aj tak najlepsie nauci "sama" - teraz je kopec materialov kade tade, aj zadarmo, staci len sadnut na zadok a venovat sa tomu. Napr.nech pozrie stranky BBC na webe, ci tipy od jazykovy mentoring, anglistina rychlo, s anglistinou na koni, landigo a pod. Kopec videi na youtube, kopec aplikaacii do mobilu, kolec online cviceni a testov i s vysvetlenim (helpforenglish). Potom uz "len" zaplatit preskusanie na jazykovke a moze mat statnicu z angliny este pred maturitou.

sasesoe
4. jan 2018

Este doplnim tipy na apl. - duolingo, memrise, 50languages, anglistina fun a na konverzovanke stranka italki.

petrofka
4. jan 2018

:D co tu riesite.. Zoberu ju z hocijakej SŠ skoly na VS a verte, ze tu VS dokonci. A dovolte mi zasmiat sa, jej preferencie ohladne buduceho povolania sa tak na 90% este zmenia ;) Sla by som na gympel, pretoze pedagogika... to ke dnes aj zbytocne studovat. Radsej jej to ucitelstvo vyhovorte. Je to hrozna robota a hlavne nedocenena. Ani financne, ani spolocnostou. Bude nestastna casom z tej prace.. to nech radsej ide na prekladatelstvo.