Príprava dieťaťa na test všeobecných študijných predpokladov.

petra212009
24. okt 2019

Dobrý deň, poradí mi niekto ako pripraviť dieťa na prijímačky na bilingválne gymnázium, ktoré budú test všeobecných študijných predpokladov a test všeobecných jazykových predpokladov. Má niekto nejaké skúsenosti. Vopred ďakujem

klaudi31
24. okt 2019

@petra212009 tak asi bude mať príjmačky z cudzieho a slovenského jazyka nie? https://www.scio.sk/nps/vsp.asp pozri si toto 🙂

felycity
24. okt 2019

very neporadím, pripnem sa, nas to to čaká tiež, niektoré bilingválne gym prechádzajú na tento systém, že pohovory budú robené tak, že je nutné použiť v prvom rade logické myslenie

fokuska
24. okt 2019

@petra212009 Ja som ako dieta absolvovala prijimacky na bilingvalne gymnazium a test vseobecnych a jazykovych predpokladov volali "talentovky" - mali sme ulohy nieco ako na styl IQ testu - rozne rebusy. Napriklad vyber co sem nepatri, ako bude pokracovat rad a pod - boli to napriklad obrazky - stvrtgula, polgula... co nasleduje - plna gula. Niektore ulohy boli s cislami - ci najdes na zaklade akej logiky su zoradene a ake cislo bude nasledovat.
Potom boli ulohy, kde nam citali slova v nejakom cudzom jazyku (takom nezvycajnom) a mali sme sa to pokusit zapisat co najpresnejsie, podla toho ako sme ich poculi. Jedna uloha bola, ze nam dali na papieri asi 30 cudzich slov aj so slovenskym prekladom - taky divny jazyk a mali sme na to isty cas aby sme sa ich "naucili", potom nam to pozbierali, mali sme niekolko minut pauzu a vzapati zadanie, ako sa povie stol? a na vyber moznosti, alebo povie sa stolicka takto? Islo o to kolko si vieme zapamatat a nakolko si to potom vieme vybavit po istom case.

Myslim si, ze na to nie je mozne pripravit sa, bud tam ten talent a cit a myslenie pre jazyk je, alebo nie je.

dskjhfdlkdjhl
24. okt 2019

@petra212009 skusenosti nemam, ale tu som Ti nasla jeden ukazkovy test z nejakeho biling. gymnazia, to bolo jedno z prvych, co mi vyhodilo.
https://bilgym.sk/wp-content/uploads/2017/10/Vs...
Daj si do googla "test vseobecnych studijnych predpokladov na gymnazia" a mozes studovat.

lady083
24. okt 2019

Na to sa ani velmi cielene pripravovat neda. Hlavne nech sa snazi urobit Mat a SJ na maximum, ostatne ak je sikovna da. Mam dve deti, jedno uz skoncilo a jedno este studuje na bilingvalnom gympli.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
missviolet
30. nov 2019

Presne ako popisuje @fokuska. Mozno sme chodili na rovnaku skolu :D na to sa pripravit neda. A uprimne, ak dieta neuspeje na zaklade tych testov, tak by sa na bilingvalnom len strasne trapilo. Ten prirodzeny talent tam musi byt jednoducho, inak nebude dtihat ucit sa tie kvanta. Ja som sa bezne musela ucit zo dna na den 300+ novych slovicok v prvaku. Doteraz som kamoska s mnohymi spoluziackami a vsetci sme sa na tej skole zapotili, aj ked mnohe su skutocne obdivuhodne, uspesne zeny. Ja mozno aj lutujem, ze som sa pripravila o bezne dospievanie, stravila som ho nad ucebnicami. Ale zas napriklad vysoka skola je potom malina ;)

evabb35
6. feb 2020

@petra212009 sú tam psychotesty, rôzne rébusy, doplňovačky...testy na čítanie s porozumením...testy na rýchlosť, čiže majú na niektoré testy vymedzený čas...potom matematika a slovenčina - tam majú na to vymedzený čas. Najlepšia príprava je každoročná účasť na rôznych predmetových olympiádach už od piateho ročníka - tam sa naučí spracovať stres, naučí sa, poriadne si prečítať otázku, dávať pozor na rôzne chytáky a naučí sa začať jednoduchšími otázkami a tie ťažšie nakoniec..naučí sa, že počas prestávok sa musí napiť a niečo zjesť....ostrieľa sa a potom prijímačky na bilingválne gymnázium lepšie zvládne....

evabb35
6. feb 2020

@petra212009 a tiež súhlasím s missviolet - na bilingválne gymnázium treba šikovné deti, ktoré patria medzi naj v ročníku a s veľmi dobrou pamäťou a reprezentujú školu na predmetových olympiádach. Jasné, že rodičia sú často ambiciózni a s cieľom štúdia v zahraničí prihlásia dieťa na bilingválne gymnázium, hoci nepatrí medzi najlepších žiakov a potom takéto gymnázium je pre celú rodinu len trápenie. To je podľa mňa škoda, veď by mohli byť úspešné na strednej odbornej škole a to by im určite dalo do života viac ako roky trápenia na bilingválnom gympli. To podľa mňa potom zbytočne zabitý čas.

lililili
21. sep 2022

Na prijímačky z VŠP a VJS pripravujú v Cielene (cielene.sk), myslím, že ako jediní na SR majú kurz len na to - precvičuje sa analytické myslenie, logické úlohy, čítanie s porozumením, z grafov a tabuliek i schopnosť porozumieť textu v cudzom jazyku, ale aj (slovenská) slovná zásoba.

lulamx
Autor odpoveď zmazal
Zobraz