Ahojte, prosím hlavne maminy, ktoré to majú podobné. Mam úžasnú, vnimavu, bystru dcéru, dobre sa učí, je šikovná, ani neviem, že ma nejaké školské povinnosti. Akonáhle sa ale douci, všetok voľný čas venuje rozprávaniu. A rozpráva len mne. Viem všetko o jej spolužiačkach, o učiteľoch, o kamarátkach, ktorá co ma nove, čo dobre a zle sa jej udialo, kto jej co povedal, čo a ako odpovedala, kedy jej to povedal. A samostatná kapitola je oblečenie. Hodiny, nepreháňam, ak ju nestopnem, hodiny mi bude rozprávať, čo k čomu si oblečie, čo by si kúpila, keby mala neobmedzený rozpočet a pod. Ja viem, vždy som chcela dcéru, ktorá mi bude veriť a zdôverovať sa mi, ale keď príde zo školy, ja nemám čas na vlastné myšlienky... A nehovorím, že ma dve mladšie sestry, ktoré tiež potrebujú moju pozornosť. Ako jej jemne povedať, že nech sa stropné, že ma nezaujíma to všetko, čo hovorí, a ze v rodine nie je sama? Nechcem, aby mala pocit, že ju nechcem počúvať, ale proste je to nekonečné, keď začne... Skoro ako môj príspevok... Prosím o radu.,ako si nepokazit vzťah, ale zároveň dat najavo, čo mi vadí....
Kedze je sikovna, je vhodne ju zamestnat kruzkami. Plus by som skusila zabezpecit, aby sa stretavala s kamaratmi aj po skole. Ale urcite si na nu vyhrad kazdy den cas. Mozete sa dohodnut, kedy sa budes venovat len jej…mozno z teba citi, ze sa viac venujes mladsim detom a ona ta potrebuje 🙂
Ja by som ju stopla tvrdo. Pošli ju do obchodu, nech kúpi chlieb a maslo.
@guudy som momentálne na RD, takže som doma a čas na ňu mam. Aj som sa jej pýtala, či má pocit, že sme spolu malo, ale ona je s týmto v pohode. Dnes napr 50 min mi rozprávala o značkových kabelkach, kým som vystihovala veci pre mladšiu. Krúžky, ma gitaru a výtvarný. V triede je nastenkarka, ale je aj aktívna, sama nemá problém prihlásiť sa do každého projektu v triede. No neviem.
Treba ju fyzicky unavit, aby mala menej energie, nespominas žiadny krúžok: nema nič? Ani len tanečnú? Plavanie? Nejaké Loptove hry?
Treba ju učiť taktu, lebo toto musí byt vyčerpávajúce a je to take aj na hraníc ohovárania
Už nie je mala, stopni ju, že toto všetko nepotrebuješ a ani nechceš vedieť
@loliki jooj, to keby si videla ten vyraz v tvári, keď jej dám prácu... Ako za trest. Ale zase musim povedať, že urobí, o co ju poprosím. Ale tie reči a guľanie očami 🙄
@pribinak ano, presne toto som jej vravela. Ze ani ja, ani manžel doma nepreberáme kolegov alebo známych, a ak áno, ie pred deťmi.
Ale možno by mohla viac pomáhať, keď nad tým premýšľam. Lebo ona sedí a rozpráva, kým ja zbieram hračky, umývam riady, varím, vesam prádlo... Možno táto cesta by bola najlepšia.
Myslela som, kým pôjde do obchodu a späť aspoň máš ticho. Alebo nech číta knihu. Moja dcéra je zalezená v izbe, knihu číta v kuse na 1 x. Alebo nech ti hovorí učivo, ktoré má vedieť. Alebo robte spolu v kuchyni niečo užitočné.
Má kamosky? Možno sa nemá akým rozoravat a tak ty si jej obeť
@pribinak kamošky ma, cez týždeň sa nestretavaju, väčšinou na mobile. Mobil ma ale obmedzený na 1 a pol hod denne, tak sa potom asi nudí. Aj nám to vytkla, že spolužiačky môžu neobmedzene, ale toto nezmením. Zatiaľ jej to stačí.
Ja to mám rada, ale je pravda, že nemám ďalšie malé deti, ktoré ma potrebujú.Tiez príde zo školy a viem všetko kto čo povedal, čo sa učili atď...neviem prečo jej radíte, že čas ktorý chce stráviť s mamou majú radšej vymeniť za krúžky pre mňa zvláštne ..možno o rok, dva bude viac s partiou, frajerom a nebude už mať čas a potrebu sa zdoverovat.Ved rozprávať sa môžete aj pri varení, upratovaní...
Skúsila by som ju viac zamestnať, môže ti rozprávať počas toho, ako vešia prádlo napríklad 😄
No pravda, čím viac premýšľam, tým viac mi dochádza, že vlastne doma nemá žiadne povinnosti. Mne naozaj nevadí rozprávať sa alebo tráviť s nou čas, lebo je to perfektná dcéra, aj vtipná je, a teraz ten vek taky zaujímavý 😊 Ale proste na konci dňa vzdy zistím, že o mladšej neviem ani štvrtinu, že aky mala deň, lebo staršia ju nepusti k slovu 🤷♀️
Buď rada dnešné Maminy riešia v tomto veku deti ktoré majú rôzne psycho problémy nič doma nepovedia sú utiahnutie…
@ninusa221 ja som rada, aj som to napísala. Ale nemôžem sa s ňou aktívne zhovárať celé hodiny, pretože mám ešte dve ďalšie dcéry a niekedy sa mi žiada pár minút ticha. Len som cxhela rady, že ako nám pomôcť, aby sme obe boli spokojné. Pretože nechcem, aby so mnou prestala rozprávať.
Ahoj, ja mam podobnu 14 rocnu. Mne to nevadi, ak je toho obcas privela, dokazem "vypnut" odposluch a popri tom aj rozmyslat o svojich veciach ( zvyk z open-placu v robote kde mi za chrbtom hucalo 60 kolegov). A moja rada je zapojit manzela nech sa aj on s nou rozprava a ty si zatial od nej oddychnes.
U nás je brat taký ( už ma 17 r.) mama normálne pozerá telku a povie mu no dobre už ticho pozeram 😂..
Len to čítam a začína ma z nej bolieť hlava 😁 rozdeliť povinnosti medzi všetkých členov rodiny, vymedziť čas len pre vás dve a mimo toho času sa jej neboj povedať, že už stačí.
Ja by som toto nedala, mne by praskol mozog. Ale skusila by som delegovat cast tychto "dolezitych informacii" jej sestram stylom a Ninke si to uz hovorila? Aby si skusila pestovat aj surodenecke vztahy.
len tak pre zaujimavost, nie je nahodou blizenec?
Moje dve deti sú introvertne a tretí je extrovert.. majú všetky maly vekový rozdiel a všetci sú školáci - keď dôjdu zo školy je to u nás ako v bare 🤪 chodia spolu domov a všetci rozprávajú - dvaja preto lebo konečne chcú rozprávat a tretí preto lebo ticho býva málokedy.. každý si hovorí to svoje a ja ich musím brzdiť aby som vôbec vedela čo mi kto chce povedať.. viem že to je náročne, ale som rada že mi hovoria všetko a ja sa pýtam.. aj sa pýtam na spolužiakov, lebo je to ich svet (vďaka tomu som sa dozvedela že najstaršieho šikanujú a mohla hneď riešiť) ja som navyše tiež introvert čo je rad ticho, ale je dôležité deti počúvať a reagovat na ne.. príde čas keď už nebudeme tie ktorým sa budú chcieť zverovat a aj ľúto nám to bude..
Mňa len napadlo keď som čítala, že si niečo vystrihovala pre mladšiu a staršia rozprávala, prečo nevystrihuje s tebou? Dala.by som jej aj domáce povinnosti, zapájala by som do rozhovoru aj ostatné deti..
Mam takeho syna, ale bude mat este len 7 rokov. On ide vkuse, este aj v noci rozprava zo sna. Ked pride zo skoly, tak len do mna huci. Obcas ho uz musim aj okrikut, nech aspon 5 minut je ticho, lebo niekedy to uz vazne nedavam. Ono je to pekne, ze dieta sa zdoveri so vsetkym a dufam, ze to takto zostane aj ked bude starsi, ale obcas je to vazne otravne. On este aj ked som na wc, tak stoji pri dverach a rozprava a rozprava.
Trochu pomaha, ak mu zadam nejake ulohy, ktore ked spravi, tak sa citi dolezito. Sice potom o nich dve hodiny rozprava, ale aspon ked tu ulohu vykonava, tak je chvilu ticho. A este pomaha telefon, ale ten mu davat nechcem, to len v najnutnejsich pripadoch.
Mne z toho stale vychadza, ze ma malo vybitu energiu. A teda mohla by sa stretavat s kamaratmi aj pocas tyzdna. Rozdelit jej volny cas medzi rodinu, kruzky a kamaratov.
My napr zvykneme spolu s dcerou vykladat a nakladat mycku. Alebo spolu vesiame pradlo. Popritom sa rozpravame. Vedieme dialog, nie jedna z nas monolog ;)
Musim sa uprimne priznat, ze tie jej temy, co uvadzas, su pre mna nepochopitelne a divne. Mozno by si jej mohla navrhnut ine temy na debatu ako znackove kabelky … rozsirit jej obzory mimo povrchnych tem🙈. Chapem, ze je v puberte, ale odtial potial ;)
Moja dcéra, už dospelá, je na tom tak, že ja sa jej musím pýtať, aby som sa niečo dozvedela, keď sa neopýtam, nedozviem sa, prípadne až keď s nejakým problémom potrebuje pomoc...keď začnem konverzáciu, tak sa pekne porozprávame, ale musím väčšinou ja sa vypytovať...nebolo to tak vždy, až od puberty sa akoby uzavrela do seba a komunikovala viac s rovesníkmi ako s rodičmi.
Ja nedávam otázku: čo bolo v škole? Lebo odpoveď je nič..Ale keď som ticho dozviem sa viac, prídu a sami povedia...syn chodí 3. Rok do novej školy a viem toho málo, dcéra 2 týždne do novej školy a viem každý detail...
Každý je iný...treba to rešpektovat, dcéru pošli povedať o tom sestrám, ale nepreberame žiadne kabelky, ale vyslovene vzťahy v škole väčšinou pro večeri pri stole doma
máš ešte 2 mladšie a si na RD, čiže pol dňa sa venuješ len tomu najmenšiemu... jedno poobedie na ostávajúce dve nie je taká katastrofa, aby ste sa nemohli podeliť typu "zlatko, hodinku sa porozprávam s tvojou mladšou sestrou a potom som celá tvoja a môžeš mi rozprávať, čo len chceš". Alebo "potrebujem ešte urobiť to a to, keď mi pomôžeš, budem mať viac času sa ti plne venovať a počúvať ťa". My sme ukecaná celá rodina, nie je u nás 2 minúty ticha, mám 5 detí a celé poobedie mi všetci chcú rozprávať + manžel, samozrejme. Musím to proste deliť, každému po príchode domov pár minút na prvé dojmy a potom sa to už časuje podľa dôležitosti a náročnosti. Jeden je ukecaný až tak, že fakt rozpráva až do zaspania (ležia a ústa sa mu zavrú až keď už spí).
Verím, že je to ťažké, nejaké pravidlá by si tomu mohla skúsiť nastaviť, ale buď rada, že ti rozpráva. V tomto veku sa už práveže dievčatá začínajú uzatvárať pred rodičmi a to je ťažšie.
Je dôležité aj čo ti rozpráva, ak sú to veci kabelky a móda (čo sa dá prebrať keď budeš mať viac času) tak by som ju stopla....takisto vo má nové spolužiacka, kamarátka nemusíš ty vedieť...
Ak sú to vzťahy v škole tak určite vypočuť..mne to príde ako volanie o pomoc tvojej dcéry, vyčleniť si na ňu čas, ísť s ňou celé poobedie v sobotu niekam, kde sa vykeca, na nákupy, džús, cukráreň...už čo ju baví
Ešte dodám, že sa s ňou rada rozprávam, rada ju počúvam, ale naozaj nemám čas na to, aby som riešila denne každú jej spolužiačku. Ké príde zo školy, hodinu a pol rozpráva. Každý deň. A ešte sa zamysli, že "počkaj, o kom som Ti ešte nepovedala...." pritom som jej viackrát povedala, že ma najviac zaujíma ona a jej deň v skole, nie ostatní.