Prezliekanie sa do ženských šiat

14. okt 2021

Neviem čo ďalej, syn 17 ročný sa mi včera priznal, či povedal, že sa necití ako chlap a že sa mu páčia ženské sukne a šaty aj maľovanie. Ako ja ani neviem, ja som ostala som v šoku, so slzami na kraji. Ja neviem čo s tým mám robiť. Ja som úplne v koncoch. Že o tom premýšľa už dlho. že sa mu stále páčia dievčatá ale páči sa mu aj toto. Že nie je na chlapcoch, ale proste ja už ani neviem reprodukovať čo vlastne povedal, lebo som sedela ako obarená a som myslela, že skolabujem.
Po rozvode s otcom detí som myslela, že mám konečne pokoj a aj som si vravela, že ako mi je dobre. A pár dni toto.
Ja sa proste z toho neviem spamätať. Ja som sa tak celé roky snažila starať o deti, neviem ja neviem čo s tým robiť.
Jeho otec nemá veľký záujem o deti, hlavne o neho, od malička, je to taký typ otca, že mu je dobrý raz za čas, potom týždne žiadny kontakt ani telefonát. Syn bohužial nejaví o otca záujem. Ani ked má problém mu nevola, proste ako on vraví, otec pre neho nič neznamená, kašlal na neho roky, syn niekoľkokrát bol svedkom ako sa opil a syn sa o neho staral. Dovtedy dokým si nenašiel jeho otec novú frajerku, to aspon ako tak fungovalo, teraz je uplne bežné že mesiace o syna nezakopne, nespýta sa ako sa má, nezaujíma ho nič zo synovho života. Samozrejme otec sa tvári ako najlepší otec na svete s najmudrejšími radami. Ja jeho neriešim, mrzí ma to len kvôli deťom. Pohovor s ich otcom bol už niekoľkokrát, ale nikdy sa nič nezmenilo, otec sa v prvom rade stará sám o seba tak ako celý život.
Ja neviem myslím, že aj otcov prístup mal na to vplyv, žiadneho iného muža v rodine nemám, ani brata ani švagra, môj otec je už dosť starý, takže tiež nič.
Aj tak neviem čo robiť so synom, ja proste nechcem toto riešiť, vždy som sa o deti starala tak vzorne, so synom som si prežila vážnu nehodu pred 4 rokmi keď skoro zomrel pri zrazení auta, v detske vážne chorroby ja už som sa toľko natrápila so všetkým,ja už proste nevládzem dalej ešte aj toto riešiť. Proste neviem čo robiť.
K psychologovi začal už chodiť, bol už dvakrát. Sám si to vyžiadal, že chce chodiť k nejakému.

kiwi3
14. okt 2021

cize ti vlastne povedal, ze sa citi ako zena, t.j. ze je transsexual? to mi z toho vyplyva, ak by sa len tak rad obliekal do zenskych veci, tak by ti to asi na nos nevesal. obavam sa, ze s tym vychova nic nema...

zdenka11081983
14. okt 2021

Tak to nerieš, si jeho mama rešpektuj a lub ho takeho aky je. Mame len jeden život, netrap sa, konecne môžeš zit spokojne, tak pre toto sa isto netráp. Kolko matiek ma chore deti na rakovinu, postihnute deti o ktore sa musia stara 24 hod denne. Mas zdaveho syna, mozno s inou orietaciou. Ved to nevadi, nechaj ho nech je stastny, je to predsa jeho život. Nikomu neublizil, nikoho nezabil.

lindous
14. okt 2021

Čo na tom chceš riešiť ? Prijmi to a stoj pri ňom ... je super, že si mu pomohla s návštevou psychológa a môže mu to pomôcť prijať samého seba, takého aký je ... ak to nevieš spracovať a zrejme ani iné problémy, ktoré ťa bohužiaľ za život stretli, možno by si mohla porozmýšľať nad návštevou psychológa aj ty

savanna
14. okt 2021

Tak nie som nijaky odbornik, ale mozno ide o transgender problematiku. V takom pripade by sa tak ale citil od malicka, ze by mal rad dievcenske hracky, veci, citil by sa ako dievca a mozno to tak aj mal, len sa bal k tomu priznat. Nemam s tym osobnu skusenost, ale zo zaujmu som videla na youtube nejake dokumenty o rodinach s takymito detmi a bolo to dost silne. Odporucila by som ti nejake si pozriet. V kazdom pripade je to tema, ktora sa musi riesit, tito ludia velmi trpia a maju aj zvysenu mieru samovrazd prave preto, ze ich spolocnost odmieta. Na tvojom mieste by som to nebrala na lahku vahu aj ked verim, ze to nie je pre teba prijemne. Nema to nic spolocne s tvojou vychovou, je to vrodene a ty si nikde nespravila chybu. Asi by si mohla zacat tym, ze aj ty navstivis toho psychologa spolocne so synom, vedel by ti urcite mnohe veci objasnit.

nafka0483
14. okt 2021

Neobvinuj sa a "nestazuj", ze mas dalsie trapenie. Syn sa ti zveril s to svedci o uzasnej dovere. Chcelo to od neho obrovsku davku odvahy a urobil to - povedal ti to. Povedal ze chce psychologa a uz tam aj chodi.
Mala by si za nim zajst aj ty. Vysporiadat sa so situaciou, pochopit o co presne ide, prijat to a najma byt synovi oporou, ukazat ako si jeho doveru cenis a ze si tu vzdy pre neho.

autor
14. okt 2021

@kiwi3 uprimne neviem, ja som už zbytok nevnímala, len som sedela zarazená a ani som nevedela čo vravieť. Doteraz nič take nerobil, ano namaľoval si na čierno nechty. Dlhe vlasy si nechal,kedže po operácií hlavy, mal aj veľkú jazvu ale jeho vlasy mi nikdy nevadili.
Vravel, že je na dievčatá, že nie na chlapcov. Ja ako plačem už celý deň, ja sa z toho neviem spamätať vôbec.

ladybug138
14. okt 2021

Uff, velmi tazka tema, ako pre rodica, tak aj pre dieta. Na youtube je velmi vela rozhovorov s ludmi, ktori sa necitili dobre vo vlastnom tele a casom aj podstupili zmenu pohlavia, to samozrejme nemusi byt vas pripad, ze to dospeje az do tohto stadia, ale tito ludia/pripadne ich blizki o vsetkom hovoria, mohlo by ti to pomoct (napr. Podcast D. Vanicka - Slysime se?). Youtube ptm urcite vyhodi aj tie dalsie podobne videa.
No, v prvom rade je to sok, ale ja si myslim, ze by sme mali byt pre nase deti oporou, ani prenho to urcite nie je lahke a je dobre, ze ti to povedal. Znamena to, ze ti veri, takze ak si nevies rady ako postupovat, skus kontaktovat nejakeho psychologa, k tomuto treba citlivy pristup. Ja by som asi tiez nebola uplne nadsena, ale raz je to moje dieta, podporim ho vo vsetkom, co citi, ze je prenho dobre a spravne. Drz sa. 🙏

autor
14. okt 2021

@savanna nikdy nejavil nejaký výrazný záujem o dievčenské hračky, vždy to boli chlapčenské veci, ako nič ženské som si nikdy nevšimla. Mal minulý rok frajerku, takú podivnu, nepáčila sa mi, ale akceptovala som ju, vyzerala divne ako chlapec aj dievča, už nie sú spolu rok. Ja neviem či to odvtedy nezačalo či čo. Už neviem.
Ja toto nechcem riešiť, pred ním sa tvárim v pohode, ale akonáhle som sama, plačem, ja nechcem toto riešiť, chcem že by bol normálny.
V kutiku duše dufam, či ho to neprejde. či to je dočasne.

ladybug138
14. okt 2021

Moze to byt aj docasna situacia, tieto veci riesi sexuolog, ak zisti, ze ide naozaj o transgender problematiku odporuci dalsi postup. Nie je to take jednoduche povedat si, uz nechcem byt chlapec.

autor
14. okt 2021

@lindous netvrdím, že všetko zvládam v pohode, jeho nehoda veľa vecí zmenila, prežil krvácanie do mozgu, tri operácie hlavy. ked na to spomínam, mam pocit, že to len nejaký film okolo mna bežal, že to nebolo u mna. Ale som bola šťastná, že je ok, nemá nijaké následky a teraz toto. Ja toto nezvládnem.

autor
14. okt 2021

@ladybug138 on chlapcom chce ostať, aspon tak vravel,len sa chce obliekať žensky,maľovať sa a tak.

kiwi3
14. okt 2021

vela ludi, ktori sa citia ako opacne pohlavie, je heterosexualnych, cize sa necitia ako druhe pohlavie len preto, ze su gayovia. orientacia s tym vlastne nic nema.
ja chapem, ze pre rodica je to smutne, ale zrejme je to pre neho dolezite a uz to nevie tajit, ked ti to povedal.
u nas sa toto stalo s muzovym kamosom. a ten ma uz 40. pritom uz predtym boli signaly, ale kazdy to ignoroval.

kiki68
14. okt 2021

Prestan revat, mas ho po tej nehode ziveho. Mozno si oblecie zenske handry, mozno ze si to necha pre seba a bude si to realizovat iba v sukromi,hlavne ze to riesi so psychologom nespravi tak ziadne blbosti. Doveruje Ti a to je najvacsi uspech. Ja by som tomu nechala volny priebeh. Je mozne, ze po par rokoch si na toto iba tak nejak spomeniete a on si to v sebe vyriesi a nejak uzavrie. Nie je to ziadne nestastie. Poznam takych ludi viac a nezdaju sa mi nejak nestastni. Skor naopak. Dokonca maju aj normal vztahy, je mozne, ze z toho nakoniec vela nebude. Takze sa ukludni a nechaj ho zit a seba konecne tiez

nika3136
14. okt 2021

Sucitim s tebou 🙂 musel to byt sok. Ale nezufaj! Tvoj syn je skvely, zdoveril sa ti a mozes byt za to neskutocne vdacna. Ukaz mu, ze si silna zena a ze si jeho oporou bez ohladu na cokolvek. Zasluzi si to, neplac pred nim, aka si sklamana.
V druhom rade treba pomenovat to, co riesite. Ci sa citi ako zena (a popripade zmenit pohlavie), ci sa chce za zenu len prezliekat a v beznom zivote zostat muzom a tak dalej....s tym urcite pomoze psycholog alebo lekar, psychiater. Ked budes vediet "co je vo veci", budes vediet, ako sa k tomu celemu postavit a co bude priblizne nasledovat.

katkamatka7
14. okt 2021

Po tých operáciách a nehode má viditeľné jazvy na tvári?

smejo111
14. okt 2021

Obvinovanie otca, ci seba nic nezmeni, stoj pri nom a podpor ho a lub ho takeho aky je. Vies co ho stálo odvahy ti to vobec povedat, je to dobre znamenie ze ti veri a potrebuje ta. Podrz ho, je to tvoje dieta nech je akekolvek ❤️

kiwi3
14. okt 2021

inak, som prekvapena urovnou odpovedi. neviem, ci kotlebove volicky uz spia alebo co sa deje.

pralinka25
14. okt 2021

prepac ale podla mna toto je situacia v ktorej velmi nemas co riesit. co vlastne myslis tym ze toto riesit nechces? ty ho mozes len bud prijat takeho aky je a lubit ho a byt mu oporou alebo ho mozes zavrhnut.
mozno sa len hlada. pokial je to slusny clovek ktory nikomu neublizuje nevidim dovod na plac. chapem ze je to pre teba sok. ale ver mi su horsie veci ako toto. vela zbytocnych samovrazd a depresii mladych ludi je prave preto ze sa boja toho aki su, ze su odmietnuty nepochopeny alebo sa boja byt sami sebou.
za mna akykolvek clovek je hodny ucty a lasky pokial vedome neublizuje a nenici.

autor
14. okt 2021

@katkamatka7 áno má veľkú jazvu od obočia cez hlavu asi 35 cm jazvu, takú nepeknu, kedže ju mal trikrát rezanú. Jemu jazva nevadila nikdy, aj ked ľudia na to pozerajú, je dosť výrazna. Vlasy nevedel ako ostrihať, tak to nechal tak roky a ma ich dlhe.

selest
14. okt 2021

Oblieka si oblecenie. To je taka strasna tragedia? Su matky co maju chore deti, su take co maju synov vrahov ci zlocincov. Ten tvoj si len oblieka saty aby bol stastny a spokojny. Co chces na tom riesit, prijmi syna aky je nech je stastny podla svojich predstav nie podla tvojich..

autor
14. okt 2021

@smejo111 len ten ich otec zohráva vždy tú ulohu. mame ešte mladšieho syna spolu. otec mladšieho berie sem tam na víkend, staršieho ignoruje, ako starší vraví, že mu to je jedno ale neviem či to je pravda. ten mladší je prváčik, takže rozdiel vekový značný.
Jeho otec dosť výbušný, vždy som všetkému ja na vine. Už mal s tým starším aj veľa incidentov, vlastne aj posledná hádka pri ktorej ich otec definitívne odišiel začala so starším synom kvôli smetnému košu a skončilo to tak, že otec ho chcel udrieť po hlave dve týždne po operácií, syn sa vyhol a ja som už zakročila, že nech sa opováži ho buchnúť. Ako ťažké veci sme zažili.
Takže ten otec sa tu stále motá.

smejo111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
14. okt 2021

Neviem preco tu hned spominaju gaya, transgender a pod.
Pacia sa mu dievcata a chce ostat chlapcom. "Len" sa mu paci obliekanie zenskych siat a makeup - podla toho to sedi na transvestizmus.

slovakboy
14. okt 2021

Ja myslím že je to len neškodný fetiš. Ja som v puberte tiež mame vyberal punčochy zo šuflíka vzrušovalo ma ženské oblecenie. Ale nemaľoval som sa. A trvalo to len pár rokov. Keď som si našiel priateľku zabudol som na to a vzrusovala ma ona. Spomínam že keď sme sa na stužkovej mali prezliecť v scénke za ženy bolo mi zle keď som sa pozrel do zrkadla.

Povedal ti že sa mu páčia dievčatá a nie je na chlapov. To je dobré. Ešte raz sa s ním o tom v klude a s láskou porozpravaj. Pohladkaj ho pred rozhovorom. Daj mu takéto otázky ale nie kvôli vyzvedaniu ale aby sa ukludnil a nič si nevyčítal.: “Ak sa ti páčia dievčatá a vieš sa do nich zamilovať a nezamiloval si sa do chlapca tak si heterosexuál. “ Môže to byt len dočasná odchýlka od bežného štandardu nie je to žiadna úchylka. A môže prejsť s priateľkou alebo si to bude užívať s ňou v intimite”

kiwi3
14. okt 2021

tak to ma riadne nalozene za taky kratky zivot. ma to tazke, urcite mu nic nevycitaj. mozno sa fakt len hlada alebo to je jeho volanie o pomoc. to naozaj moze riesit len dobry odbornik. keby sa z neho naozaj stala nakoniec zena, stale mas dieta...

katkamatka7
14. okt 2021

Nestotožňuje sa teda s tým, že tá nepekná jazva má byť jeho sprievodcom a buď mu niekto poradil alebo niečo videl, kde sa jazvy maskujú make-upom. Ak sa skúsil namaľovať, videl sa zrazu pekný a videl sa byť pekná, a viac mu pasovali ku tomu výzoru ženské šaty.
Má 17. Hľadá sa, veľmi na neho vplývajú názory iných, chce sa páčiť iným aj sebe. Hľadá v sebe vnútornú rovnováhu.
Veľmi mu pomôžeš a vlastne, pomôžeš vášmu vzťahu mama a syn, keď mu úprimne a otvorene preukážeš, že Ti na ňom záleží práve pre jeho vlastné rozhodnutia, že ho respektuješ a si tu pre neho.
Či sa dá na cestu ,, zakrývania vlastného ja" závisí aj od Tvojho postoja ku nemu, od Tvojej opory a usmernenia. Prijatie jeho osobnosti Tebou a aj ním samým sa prejaví aj vo vzťahu k okolitému svetu.
Skúste si sadnúť večer, keď je tma, nehľadiet na výzor, ale počúvať sa navzájom. Verím, že obaja nájdete jeden v druhom súzvuk svojich pocitov a prežívaní a pochopíte sa navzájom.

ankare
14. okt 2021

Nezufaj a tes sa,že syn vôbec žije a je zdravý. To je najviac. To,že je iný ako väčšina rovesníkov? No a čo. Lub ho takého,aký je,on za to ani nemôže. Je úžasné,že sa Ti s tým zdôveril,to je znak toho,že si skvelá mama. Neotoc sa mu chrbtom, snaž sa ho pochopiť a akceptovať. Vcit sa aj do neho,aké ťažké to musí mať, čo všetko musí prežívať... Viem,mne sa to ľahko píše a chápem Tvoje obavy,ale je to Tvoje milované dieťa a vždy ním bude, buď mu oporou. Držím palce!

autor
14. okt 2021

@katkamatka7 paradoxne sa v tvari podobá uplne na mna, celkom ako ja, ale viem, že nie je spokojný s tým ako vyzerá, trápia ho akné, už sme to riešili sú stále dookola. Jazvu nikdy neriešil. Ja neviem nikdy neriešil ženské veci, skôr bol typický chlap bordel všade, starostlivosť minimálna, sem tam si kupil v sekáci nejaké veci ako po dedkovi, ale nikdy som mu to nevýčitala, nikdy nehodnotila, aj ked niektoré sa mi nepáčili, nikdy som vlasy neriešila aj ked ich riešili všetci okolo, ja som bola rada, že má hlavu a bez následkov. Ja fakt neviem

katkamatka7
14. okt 2021

Je typický chlap 😉

gleep1
14. okt 2021

Veď sa uvoľni, nič sa nedeje, keď budeš chciet vyžmýkaš z toho super spoločnú chvíľku- namalujte a oblečte sa spolu. Syn ti to povedal, to znamená že si veľmi dobra mama, nie každý sa môže svojej mame zdôveriť. Buď rada že to vieš a stoj pri ňom. Píšeš to tu ako nejakú katastrofu ktorú treba riešiť ale toto ty riešiť nemusis- ak ta on sám o to nepožiada. Do toho, nájdite spolu odtieň ružu ktory mu najviac pasuje 👍🏼❤️