Prestup z odbornej strednej na gymnázium

susienka07
1. jún 2023

Dobry den. Som deviatacka, a tak ako vsetci deviataci, aj ja som si musela vybrat strednu skolu. Davala som si prihlasky na gympel a sps v banskej stiavnici. Dopadlo to tak ze ma nezobrali na gympel lebo som mala horsie spravene prijimacky z matiky, ale na sps ma nezobrali len kvoli nedostatku miesta. Ale vyhovela som. Dala som si odvolanie a teraz cakam uz dlhsiu dobu nan. Kedze na niektorych skolach strednych, ide byt druhe kolo prijimacich skusok, rozhodla som sa podat si dalsiu prihlasku na gympel, no ale ten je vo vedlajsom meste. Ale chcela som sa spytat ak by ma zobrali nakoniec na tu sps, ci by sa dalo prestupi na gympel, pripadne by som rada vedela aj po akom case. (viem, ze musia mat aj volne miesta na to, aby ma zobrali) Za odpovede predom dakujem.

luccija
1. jún 2023

@susienka07 ak Ta zoberú na strednú na odvolanie, ale spravíš na gympel vyberieš si kde chces ísť...aspoň dúfam, že som dobre pochopila tvoju otázku.Na tom gympli sú voľné miesta a teda robia druhé kolo?
Prestupy sa robia ešte aj do 15.9.vela deti sa odsťahuje, zmení školu...

tanyan
1. jún 2023

Veď si daj odvolanie aj na ten prvý gympel...
Na akú výšku chceš ísť? Niekedy je aj odborná škola dobrou prípravou na výšku, resp. popri štúdiu na strednej sa môžeš vo voľnom čase rozvíjať vo zvolenej oblasti s cieľom štúdia na vysokej.

euka210
1. jún 2023

@susienka07 ak budu mat naplnenu kapacitu, tak na gymko Ta nezoberu. Ak by si chcela prestupit po roku napr, musela by si robit rozdielove skusky a tiez by museli mat miesto. Neviem preco chcu ist vsetci na gymko, z gymka prakticky nic nemas, musis na vysku, na vysku sa dostanes aj z priemyslovky...pokial teda nechces ist na medicinu ci pravo.

guiseppinka
1. jún 2023

@euka210 po roku nerobis ziadne rozdielove skusky pri prestupe na iny typ skoly, ale ides pekne do prveho rocnika...

Ak bude gympel robit druhe kolo, tak daj prihlasku, chod na prijimacky. Ak nebude, tak este mozes na zaciatku roka sa spytat ohladom prestupu.. ale inak az o rok

namornicka
1. jún 2023

Ak pojdes na sps a budes chciet prestupit na gympel, urob tak este na jesen, pred prvou klasifikaciou. Nech tvoji rodicia zavolaju na gympel, riaitel im povie ci ma volne miesto a ake su podmienky prestupu. Neskor sa uz velmi prestupit neda, iba na rovnaky typ skoly. Neskor treba ist znovu na prijimacky a do prvej triedy.

lucik194
1. jún 2023

no dost pochybujem ze gympel bude robit dalsie kolo prijimaciek..... urcite mali dost uchadzacov, maju z coho vyberat

simsalabim
1. jún 2023

@namornicka toto nie je spravna informacia. Student SS uz nemoze robit prijimacky. Moze iba prestupit. Riaditel skoly urci podmienky - ci prestupove skusky, z coho, dokedy a do akeho rocnika. Prestupit sa v principe da kedykolvek, zalezi na tom, ci je volne miesto a na rozhodnuti riaditela. Riesila som prestup s jednou dcerou, tak viem presne.

namornicka
1. jún 2023

@simsalabim mozno som to zle nazvala prijimacky, su to v podstate rozdielovky, ale casto to ma charaker aj uroven prijimaciek, dokonca aj termin. Napr. na Metodku do bilingvalu ked chcu prejst ziaci z osemrocneho gympla, robia skusky studiunych predpokladov tak ako ziaci co idu zo ZS. Akurat sa to vola prestupove skusky, aj zoznam maju zvlast.

simsalabim
1. jún 2023

@namornicka moze byt. Urcuje si to skola. Napr pri prestupe z gympla na SS to mozu byt odborne predmety, na gympel zo SS urcita latka napr z matiky a podobne. A ano, zaujem o prestup moze byt tak velky, ze dieta neprijmu. Dobre je vsak vediet, ze uz nema sancu ist na prijimacky, iba na rozdielovky.