Prestup z 8-ročného gymnázia na inú strednú školu

14. jún 2023

Ahojte, je to bežné, a dá sa to normálne, ak nastúpi dieťa na 8rocne gymnázium, aby potom prestúpilo napríklad na obchodnú akadémiu? Myslím po 4 rokoch na gymnáziu. Normálne robiť skúšky atď. Alebo musí dokončiť to gymnázium?

dskjhfdlkdjhl
14. jún 2023

Z dcerinej triedy odisli dve dievcata po kvarte, nie je to nic vynimocne.

deti95060810
14. jún 2023

aj zo synovej tr. - odišli dokonca aj na učňovku - za kuchárku. po 4 rokoch na gymn.

patka06
14. jún 2023

Po skončení kvarty môže prestúpiť na inú /odbornú/ školu, nerobí prijímacie skúšky, len prestupuje,

autor
14. jún 2023

Ďakujem Vám za odpovede. Zatiaľ je dcéra len štvrtácka, zvažujeme 8rocne gymnázium, ale mam trochu obavy, aby sa napríklad po 3-4 rokoch nerozhodla inak, aby nemala pocit, že bude ukratena o výber strednej školy. Nechcela som sa pýtať priamo v škole. Vďaka este raz.

marci77
14. jún 2023

ano, da sa urcite prestupit ....aj moji spoluziaci takto isli ......dokonca oni si vybrali zdravotnu skolu, co sme sa vsetci cudovali .... ale to bolo uz davno

myzma
14. jún 2023

@patka06 ahoj, toto ma zaujalo, ziak moze prestupit bez prijimaciek? Mas k tomu nejake blizsie info? Uvediem príklad, syn chodí 8rocne. Patrí sice k lepsim žiakom, ale postupne zistujeme, ze by nebolo zle, ak by presiel napr. na lepsiu elektrotechnicku. Pocitame s tym, zw bude musiet robit prijímačky ako ine deti, resp. Ze na základe dobreho výsledku monitora by bol prijaty bez prijimaciek. Zeby prestúpil "len tak"bez prijimaciek na dobru školu nas ani nenapadlo. Je ine, ked prestupuje akoby z lepsej skoly na horsiu. Ale na skolu, kde byva natresk, tam to zrejme tak lahko nepojde, ci?

dadis
14. jún 2023

@myzma Ja by som ho nechala na gympli, nech elektrotechniku studuje na vs, je to perspektivny smer, sš elektrotechnicka mu ten zaklad kvalitny neda

kivivi
14. jún 2023

@myzma prijimacky na stredne skoly su pre deti, ktore su na ZS. 8 rocne gymnazium je uz stredna skola. Prijimacky sa teda nerobia, ani nepodavas prihlasku. Ale vychytene skoly, kde byva natresk, mozu pozadovat nieco ako rozdielove skusky. V podstate to moze vyzerat asi ako prijimacky, ale oficialne to prijimacky nie su. A niekde ani nic nevyzaduju. Treba sa vopred informovat na skole, kam chcete dieta prelozit.

patka06
14. jún 2023

@myzma Dcéra teraz končí Kvintu, minulý rok jej odišli 4 spolužiačky na odborné školy, nerobili prijímačky na strednú školu, pretože OG je stredná škola ,,,takže len prestupovali.
Prestup si samozrejme predtým museli na škole kam chceli ísť vybaviť

majusqwa
14. jún 2023

@dadis jediná výhoda gympla oproti strednej elektrotechnickej je matika. inak nič. potom sa gympláci v prvom ročníku trápia, roky odborných predmetov nedobehneš za týždeň. skúsenosť z prvej ruky.

panelacikova
14. jún 2023

@majusqwa súhlasím. ak ide o takýto odbor, stredná škola s konkrétnym zameraním dá tomu dieťaťu viac, než 8-ročné gymnázium....

leteku
14. jún 2023

Moja dcéra prestupoval z osemročného gymnázia na " prestiznejsie" gymnázium. Robila prestupovky, čo boli zhodné s prijímačkami. Píšem teda len vlastnú skúsenosť z Ba. Syn odignoroval osemročné gymnázium a chystá sa na elektrotechniku. Som rada, že si ide svojím smerom. Už si zisťoval ako musí urobiť monitor aby nerobil prijímačky.

myzma
14. jún 2023

Ďakujem vam za info. To som vazne netusila.

Syna nebavia predmety ako biológia, dejepis, geografia. Ale vidim, ako rastie v matike, informatike a najma v angličtine. Mala som debatu s absolventmi vs technického smeru, hovorili, ako aj tu bolo spomenute, ze z matiky boli gymplaci perfektni, ale chybala im hlbka v odbornych predmetoch.

Ma este rok cas, tak uvidime, ako sa zmení i jeho pohlad na vec.

Velkou vyhodou je, ze jeho aktualna skola je 7 min od domu.

nanka3
14. jún 2023

@myzma muz studoval gymko, na VS siel na strojarinu, vravel ze u nich najvacsie “triedenie” bolo na matike, mali z nich 3 skusky a vraj ziaci zo strednej technickej (strojariny) sice boli lepsi v tych technickych predmetoch, ale matika slaba, ze on sa skor doucil/pochopil tie technicke veci ako jeho spoluziaci matiku, z ktorej mali slabsie zaklady 🤷‍♀️

namornicka
14. jún 2023

Prestupit sa da, ale ak uz zvazujete teraz, ze dieta pojde na ine gymnazium alebo strednu skolu, je lepsie ho nechat na zakladke a potom ho pripravit na prijimacky v osmej alebo deviatej triede. Nemusi sa zbytocne trapit s doucovanim 2x a druha vec je, ze je lepsie nechat to miesto na osemrocnom niekomu, kto ho ma zaujem vychodit cele.

euka210
14. jún 2023

Moze prestupit, ale tam musi riaditel suhlasit kam prestupuje.

euka210
14. jún 2023

@myzma ja mam to iste...ale na 8r gymko som ho nedala...5xt Anj by mojho matikara zabila 😁
Je to tak, ze na technickej VS ak z SOS zvladne matiku, tak uz ma diplom. A gymnazisti matika ok, ale musia technicke sa ucit. Moj brat vystudoval z priemyslovky VS, ...z gymka bez VS nemas zase nic, takze ja takto na to pozeram.

myzma
15. jún 2023

@euka210 môj siel na gympel z domaceho vzdelavania, cize inu možnosť sme ani nechceli. Predstava bola, ze pojde s cistym stitom do nového kolektívu ako vsetci ostatní. Na bežnú základnú skolu by som ho nedala. A presne bez poriadnej VS nie je gymko az tolko uzitocne. Som ukazkovy príklad. No ja sama som nevedela, co chcem robit v 15tich a neviem to ani v 40tke 😅. Ak sa on rozhodne, ze chce skusit inu strednú napr. elektrotechnicku alebo informatiku, nebudem mu branit. Ja by som bola rada, keby presiel na bilingval, ale nechce, takze ho nebudem nutit. Ma pomerne vysoku uroven anglictiny uz teraz.

Každopádne ďakujem za vsetky info. Dozvedela som sa nieco nove.