dobrý deň, momentálne navštevujem strednú odbornú školu Obchodu a Služieb čiže hotelovka, som v 2. ročníku (16 rokov, v decembri 17). V 9. ročníku som nad strednou školou až tak nerozmýšľala a veľmi som to rozhodovanie zanedbala. Dala som si prihlášky na umeleckú školu v Ružomberku pretože celý život som sa najviac asi zaoberala kreslením, na obchodnú a hotelovku. Na jedinú školu ma zobrali a to bola hotelovka. Celý prvý ročník som to nejako nevnímala, ako mi táto škola nevyhovuje. Síce to mám veľmi blízko ale neviem prečo som si vybrala odbor hotelová akadémia čiže kuchár, čašník, hotelový manažér. Vôbec na to nebaví, z praxí som nešťastná, najviac čo som kedy "navarila" sú palacinky no proste katastrofa ☠️ A ešte k tomu mám úzkostnú poruchu a majsterky mi to dávajú dosť vyžrať. Spolužiakov som vychytala asi ešte horších než na zakladke, vôbec nedzi nich nezapadam a nemám ani jedného kamaráta a to som 2. ročníku.No proste zo všetkého na tejto škole je mi do plaču. Bola by som veľmi rada ak by mi niekto pomohol alebo mi priblížil ako to funguje s prestupovanim na inú SŠ z 2. ročníka, a hlavne keď je to úplne iná profesia. Chcela by som veľmi chodiť na umeleckú skolu. Ale bojím sa toho či sa vôbec ešte dá prestúpiť, a ak áno, tak som stratila 2 roky SŠ... Čo budem 21tke maturovať? Prosím niekto poraďte a vopred ďakujem 🙂 ❤️
Ďakujem Vám za odpovede, ešte som zabudla napísať dôležitú informáciu, prestup som myslela tak, že by som normálne išla na talentovky budúci rok ako 9taci. Že by som musela ešte prežiť tento celý rok. Je to komplikovane, ale nemohla by som robiť nejaké rozdielove skúšky? Je to dosť blbé že by som mala už ísť do 3. ročníka ale pojdem do 1.
Môžeš ísť na iný odbor ale od začiatku, chýbali by ti predmety, ktoré oni mali a ty nie. Do tretieho by ťa zobrali len na rovnaký alebo príbuzný odbor.
@komikcide ahoj, moja dcera prestupovala z 2. rocnika bilingvalneho gympla (isla nan z 8. rocnika) na umelecku skolu - jednak kvoli stahovaniu, jednak kvoli tomu, ze ju gympel stresoval a nenaplnal. Normalne ukoncila 2. rocnik, zavolali sme si na skolu, kam chcela ist, zistili, ci maju volne miesto a podmienky prijatia do 1. rocnika. Na konci augusta spravila prijimacky a na umeleckej je 2. rok. Boli by ju vzali aj do 2. rocnika, no to nechcela.
Rok sice "stratila", no zacinala na rovnakej startovacej ciare ako ostatni prvaci, je to super aj z hladiska uciva, aj z hladiska budovania vztahov.
Neber tie 2 roky ako stratene, nestratis nic, ziskas tym, ze budes studovat to, co ta naplna.🙂
Plus vies uz teraz, ze chces prestupit, tak si mozes dat prihlasku a robit prijimacky v beznom termine.
prestup na umelecku skolu bude asi problem, nakolko si 1 rok mala uplne ine predmety. vacsinou sa robia vyrovnavacie skusky t.j. musis sa naucit ucivo z odbornych predmetov z 1.r a ked spravis skusky tak ta mozu prijat do 2.r. je to vsak narocne. osobne si myslim, ze by bolo jednoduchsie zacat od 1r. neviem vsak ako je to v tejto chvili ked uz skola zacala realne. urcite sa musis o tom porozpravat s rodicmi nakolko oni su ti ktori o tebe a tvojom vzdelani do 18r. rozhoduju, takze to co chces ty je pekne ale musia s tym suhlasit aj oni. obvolat skoly ci by ta niekde vobec takto vzali. ja mam tiez vystudovanu skolu ktoru som nikdy nechcela robit a ani nerobila. to asi vacsina stredoskolakov. zmaturovala som v tomto odbore. avsak po skole som si externe spravila tu skolu ktoru som chcela a aj vysoku a idem si smerom ktorym ma to taha viac. to ze by si maturovala v 21r. vobec neries je to len cislo, dolezite je aby si si tento cas uzivala ako student na takej ci onakej skole. drzim palceky