Prestup na inú strednú školu

12. máj 2021

Ahojte,chcem sa len opýtať ak by som teraz už skoro na konci roka prestúpila na inú strednú školu dali by ma v septembri do prvého ročníka alebo do druhého ? Chodim na odbor kozmetička (BA) a chcem prestúpiť na obchodnú alebo hotelovku.

andrejka1606
12. máj 2021

Ahoj. Prvý ročník som chodila na odbor grafik dig. medií, škola mi nesadla a hlavne učiteľ bol kkt...rozhodla som sa pre úplne iný odbor aj školu. Išla som normálne v máji na prijímačky a od septembra som išla pekne od prvého ročníka. Mohla by si robiť prestupové skúšky a mohla by si ísť aj od druhého ročníka pokiaľ by si na terajšej škole úspešne ukončila ročník.. ale keď rozmýšľaš nad úplne iným odborom mala by si zvážiť či neísť radšej od začiatku aby ti to neskôr nechýbalo.. môj názor. Maturovala som o rok neskôr ako som mala, ale o nič som neprišla :D

autor
12. máj 2021

@andrejka1606 tiež chcem prestúpiť kvôli učiteľom na mojej škole sú hrozní.Praxe ma nebavia a spolužiačky tiež nič moc.Moja sesternica chodi na obchodnú akadémiu a tým že som teraz cez online školu s nou trávila veľa času a videla som čo sa učia myslím že by mi veľa neuniklo ak by som začala tam už od druheho ročníka.veľmi pekne dakujem za radu.

alenah31
12. máj 2021

Normálne si treba podať prihlášku. Len prestup na SŠ s rovnakým alebo obdobným zameraním je bez podmienok a pokračuješ štandardne v štúdiu. Iná škola a iný odbor - znovu prvý ročník a najmä pokiaľ sa na tú inú SŠ robia skúšky z iných predmetov - bez skúšok ti prestup nepovolia. Ty si si vybrala diametrálne rozdielne školy čo sa štúdia aj náročnosti týka - kolegova manželka robí zástupcu riaditeľky na OA V Trenčíne, pokiaľ chceš dám ti kontakt, ostatne je aj na stránke školy - toto čo si ty predstavuješ - myslím takýto prestup - to vôbec, max. by brali do úvahy prestup s gymnázia (aj to od prvého ročníka a nie pokračovacieho) resp. Dopravnej akadémie (určité odbory majú rovnaké predmety - dalo by sa pokračovať plynulo v druhom ročníku). Z čoho by ti započítali známky v prvom ročníku? Ty nemáš ani ekonomiku, ani manažment, obchodnú korešpondenciu, účtovníctvo.....nič z toho.

autor
12. máj 2021

@alenah31 samozrejme som myslela so skúškami.Ekonomiku mam a účtovníctvo nemá ani moja sesternica a to tam chodí do prvého ročníka

alenah31
12. máj 2021

to, že nemá účtovníctvo neznamená, že veďľa v triede iný odbor ho nemajú v osnovách zaradené - môj syn je absolvent akadémie a účtovníctvo mal. Možno by nebolo na škodu si o tej škole - ako prebieha výučba, aké sú požiadavky na študenta, čo všetko ti škola ako úspešnému absolventovi ponúka do budúcnosti čo to pozisťovať. Z nejaké online vyučovania cudzej osoby toho fakt veľa nazistíš - máš veľmi skreslenú predstavu. A opakujem - bez skúšok, ktoré už tento rok prebehli - nie a už vôbec nie do druhého ročníka. Ja som sa jej pýtala. Keď si pozrieš stánky danej školy sú tam podmienky, za ktorých ti prijmú prihlášku ako deviatakovi a ako prestupujúcemu na školu z iného mesta z rovnakej školy. Ale prestup z inej školy s iným zameraním na OA - nie. A netýka sa to len akadémie - toto sa týka pri prestupoch aj pri ostatných školách. Napr. HA V PN sa študuje 5 rokov - nepovolili ani prestup zo súkromnej HA nakoľko podľa nich tá súkromná nespĺňa na 100% štandard ich školy a pritom šlo o prestup z rovnakej školy na rovnakú len v inom meste - dievčina robila postupové skúšky. A tie ty robiť nemôžeš - ty si v prvom ročníku nemala predmety, ktoré na danej škole sú - u teba nejde o prestup, u teba sa bude jednať o nové štúdium.

littlebubble
12. máj 2021

Ak chce niekto študovať niečo iné tak začína od začiatku na novej škole.Spolužiaka som mala v prvom ročníku 19 ročného lebo skôr nevedel čo chce.Nakoniec našu školu skončil a dnes sa tým z časti živí.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. máj 2021

@miriam11 nikde som nenapisala ze o tom rozhodujem ja :D preto som sa pýtala tu

autor
12. máj 2021

@alenah31 ja chcem ísť na ten istý odbor ako ona preto asi riešim to čo ma ona a nie účtovníctvo.

littlebubble
12. máj 2021

Nepoteším ťa, ale jeden ročník nemusí mať účtovníctvo a ďalší prvý ročník ho mať už môže. :D
To je taká tá realita v školstve 😂.Jeden rok tak, druhý inak.

alenah31
12. máj 2021

to účtovníctvo ako iný predmet bol len príklad. A najlepšie je napísať priamo na školu - ak nie si plnoletá treba to povedať rodičovi - s tebou sa škola baviť nebude - potrebuješ súhlas zákonného zástupcu - na to ma p. Kadlicová upozornila ako na základný fakt.

danielahamar
16. máj 2021

Co ja viem obchodné nemajú v prvom ročníku účtovníctvo, budeš robiť iba rozdielove skúšky, kt. si samozrejme zistíš.

kiko1234839e9
19. dec 2021

Ahoj, ja by som sa chcel spítať ak by som chcel prestúpiť na inú sš tak by som musel robiť v máji príjmačky, moja otázka je či si môžem opäť podat prihlašky na 2 odbory alebo len na jeden ?

kiko1234839e9
19. dec 2021

@andrejka1606 a mohla si si podať opäť prihlášku na 2 odbory alebo ako to bolo ?

andrejka1606
20. dec 2021

@kiko1234839e9 Ahoj. Ja som bola rozhodnutá ísť na ten jeden odbor na ktorý som išla. Tak ti neviem povedať, či sa dajú dve prihlášky na dva odbory. Ale treba sa spýtať na to v novej škole, určite dostaneš odpoveď. 🙂

kiko1234839e9
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kiko1234839e9
20. dec 2021

@andrejka1606 a ako to bolo zavolala si tam a oni ti povedali že môzes robit primacky alebo mali nejake problemy stým ? A nelutujes to ze si prestúpila ?

andrejka1606
21. dec 2021

@kiko1234839e9 Neboli s tým žiadne problémy. Volali sme, boli sme v škole aj osobne, dohodli sme sa s pani riaditeľkou a v máji som robila prijímačky normálne s ostatnými budúcimi prvákmi. Neľutujem to, bolo to najlepšie rozhodnutie. Keď sa necítiš dobre v škole tam, kde si teraz, alebo si zistil, že ťa odbor nebaví, neváhaj.Ešte nieje neskoro. Držím ti palce aby to dobre dopadlo a nech si spokojný 🙏🙂