Prestup na inú strednú školu

samanta26
14. nov 2020

Chodím na technickú priemyslovku na odbor tis (technické a informatické služby v strojárstve) . Na základnej som mala samé jednotky. Myslela som si že som technický typ po otcovi tak som išla na technickú lenže som zistila že je to čistá katastrofa . Vôbec ma to nebaví nechápem čo som čakala že to bude no podla mňa toto vôbec neni odbor pre babu. Dali mi možnosť ak spravím skúšky prestúpiť na pedagogickú strednú odbornú školu odbor pedagogický asistent lenže neviem čo mám robiť. Neviem či sa mi to tak strašne nepáči len za to že som na to neni zvyknutá ale bojím sa že budem 4 roky trpieť že mi bude z toho zle a budem banovať že som neprestúpila. Viacero ľudí mi hovorilo že tá pedagogická škola je na horšej úrovni ako táto strojarina aj keď ja si myslím že je to tak jedno. Akože hudobná a výtvarná to tiež nie sú predmety ktoré by ma nejak extra bavili ale hovorím si že horšie ako 4 krát do týždňa strojárstvo, technické kreslenie a odborná prax v dielni na sústruhu alebo spájkovanie plus v ďalších ročníkoch ďalšie technické predmety to zas tak strašné byť nemôže. Plánujem ísť aj na výšku . Prosím poraďte čo by ste urobili na mojom mieste. Vopred ďakujem

tecko28
14. nov 2020

S tvojim prospechom mas na viac. Podla mna ani ten pedagogicky asistent nic moc, ale pre dievca lepsie ako strojarina. Iny odbor na tej pedagogickej sa neda? Predskolska a elementarna pedagogika? Asistenti totiz stale nemaju na skolach "na ruziach ustlane" a velakrat su povazovaní (hoci nepravom a nie vsade) za nieco menej ako ucitel. Drzim palce, aby si vybrala tak, aby ta skola aspon trochu bavila!

zaba21
14. nov 2020

@samanta26

Možno by nebolo od veci, zájsť na psychologickú poradňu, oni robia aj poradenstvo ohľadom voľby
povolania. Keď natrafíš na dobrého psychológa, mohlo by ti to pomôcť. Lebo spravila si už chybný krok, bolo by zlé, keď by si sa ešte raz netrafila do školy. Pedagogická škola je veľmi špecifická, tiež musíš mať k tomu vzťah. Je to práca s deťmi, nie každý to vie. A tiež zvážiť potom možnosti štúdia na VŠ po absolvovaní takejto školy - tam by potom pripadali do úvahy skôr humanitné odbory.
Ja som pôsobila ako učiteľka na hotelovej akadémii a tiež sme tam mali občas žiakov, ktorí sa tam ocitli nedopatrením, čo vidím aj ako chybu výchovných poradcov na školách, že deťom neobjasnia, čo sa na tých školách učí, aké predmety. Doteraz si pamätám na žiačku, čo bola introvertka a bola pre ňu utrpením prax v reštaurácii. Ale akosi pretrpela
prvé roky a potom už mali také skôr ekonomické predmety a tie jej sadli. Takže ešte môžeš skúsiť zistiť si skladbu predmetov na tejto škole kde si a zvážiť, či by to nemohlo byť časom lepšie. Ale záleží tak celkovo, či si sa zažila aj s kolektívom, učiteľmi...asi nie, keď rozmýšľaš o zmene.
Ale v každom prípade, keď chceš ísť neskôr na VŠ, tak treba zvoliť kvalitnú strednú odbornú školu, alebo skôr aj gymnázium.
Ja si tiež spomínam na svoje začiatky na obchodnej akadémii, pre mňa bola nočná mora strojopis, tiež som kvôli tomu chcela meniť školu..

0silvia0
14. nov 2020

@samanta26 poobzeraj sa poriadne, co prichadza do uvahy a k comu mas vztah a podla toho sa rozhodni. Co taka dopravna priemyslovka?

0silvia0
14. nov 2020

@zaba21 zboznovala som strojopis, moj oblubeny predmet, aky sme kazdy iny🥰

dskjhfdlkdjhl
14. nov 2020

@samanta26 Pises, ze planujes ist na VS. A mas uz jasno v tom, ze na aku? Lebo od toho by som sa odrazila.

hettinka
14. nov 2020

@samanta26 isla by som na gymnázium ak chceš ďalej študovať na VS

zaba21
14. nov 2020

@0silvia0
No mne to moc nešlo a hlavne ten problém vznikol, keď nám dali cez prázdniny napísať 100 strán a ja som sa do toho pustila dva týždne pred koncom prázdnin. Ale teda ja som hlavne roztržitá...robila som chyby..

zaba21
14. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl
Áno, tiež súhlasím.

ovaaa
14. nov 2020

Pri vybere skoly nikdy nevies ci ta odbor bude bavit alebo ci budes mat moznost aj v nom pracovat. Na kazdej skole su predmety, kt si oblubis a ktore nie. Prospech mas vynikajuci uz len sa zamysliet co by ta bavilo resp. co je vysledkom studia. Preco mas na vyber prestupu len pedagogicku?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
14. nov 2020

@samanta26 a prestup na gymnazium? Viem, ze s tym nemas hned "chlieb v ruke" ale da ti vseobecnejsi prehlad, ako pedagogicka, kym zistis, co by ta skor bavilo, lebo nepises, na aku VS by si chcela ist. A naozaj by ,mozno stalo za to absolvovat aj nejake poradenstvo, ze na co mas vlohy....

eliska13
14. nov 2020

@samanta26 ideš z extrému do extremu.Ak Ta táto škola nebaví hľadaj niečo iné a nie pedagogického asistenta.Tiez by som išla na gymnázium za tie roky získaš rozhľad z každého rožka troška a hlavne čas, aby si zistila vo ďalej.

nerya
14. nov 2020

Hlavne si treba rozmyslieť kam prestúpiť. Ja som prestúpila po dvoch rokoch, začínala som od začiatku a neľutujem. Ale dlhé mesiace som sa trápila a premýšľala čo by som vlastne chcela

mogaa
14. nov 2020

@samanta26 v prvom rade si ujasni čo by si chcela v budúcnosti robiť, príp.na akú VŠ ďalej študovať...z pedagogickej môžeš ísť buď pracovať do MŠ alebo ako asistent učiteľa prípadne niekde ako vychovávateľka, čiže pracovať s deťmi alebo ďalej študovať na VŠ pedagogickej....z technickej máš širší záber kde môžeš po skončení pracovať a aj vyrší záber výberu ďaľšej VŠ - napr.VŠ technická, VŠ stavebná....pracovať následne ako projektant či manager výroby, je veľa zamestnaní kde vyžadujú ľudí čo vedia čítať technické nákresy....ale je pravda že je to skôr pre mužov čo ale nevylučuje že to môže robiť aj žena - napr.projektantku

evkamotka
14. nov 2020

Ja som ako jednotkarka to zs isla na gymnanium. Bavilvma 1 predmet. Ano jeden. Nauka o spolocnosti. Vsetko ostatne som sa ucila preto, ze je to skola, povinna jazda a vyzaduju to. Na vs ma zvycajne bavil 1 predmet/semester. Co som sa bavila s kamarátmi, mali to tak rovnako. Ze bavili 1-2 predmwty a ostatne sa ucili lebo preto.
Btw mam kamarata, ktory zacal stavebnu vs, ale nebavilo ho to. Tak zacal studovat opak, francuzstinu ale vela predmetov mu tam vadilo. Tak zacal stufovat nieco so zvukom a to tiez potom nechal lebo ho to 100% nebavilo. Tak uz ma 34r a ziadnu vs, co by stihol 3 riadne. Mal predstavu ze skola ho musi bavit....
Ja som potom vyštudovala politologiu, bavilo ma to, uplatnenie naprd. Asistent učiteľa je mizerna praca (podmienkami) za mizerny plat. Moja rada do zivota (uz by som to tak druhy raz spravila), radsej vystuduj nieco co ma dobre uplatnenie a bude ti v zivote dobre. Staci sa par rokov zapriet. V praci aj tak nerobis to co v skole. No uz by si mala technicky odbor, co je same osebe vstupenka k dobrym poziciam platovo aj podmienkami.
Ak mas mat ale z tej strednej nocne mory, zvaz aspon taky alternativny odbor, po ktorom je dopyt a za viac nez minimalku...

heleninamama
14. nov 2020

@samanta26 Ak si jednotkárka, drž sa technických vied, matematiky a informatiky.
Humanitné pavedy a pedagogiku študujú dnes najslabší žiaci, ktorí naviac nemajú a ťažšie odbory by jednoducho nezvládli. Navyše, je ich už príliš, trh je nimi presýtený a platy v týchto odvetviach sú mizerné. Zatni zuby pár rokov počas štúdia a celý život si budeš ďakovať.
V mladosti má človek často mýlne predstavy, že štúdium a práca ho musia baviť. Keď budeš mať 40 a viac, zistíš, že baviť Ťa bude čokoľvek, čo Ti prinesie peniaze, veľa peňazí...

samanta26
autor
22. nov 2020

@simsalabim na gymnázium sa dá hlásiť iba na ďalší rok naspäť do 1. Ročníka (čo by mi ani nevadilo len neviem či to má zmysel)