Prestup na inú školu

ami1234
25. apr 2022

Ahojte. Chcela by som sa opýtať či má niekto skúsenosti s prestupom z osemročného gymnázia na umeleckú školu. Som vo 4. ročníku osemročného gymnázia. Na toto gymnázium som išla predovšetkým preto, že sem chodila aj moja sestra a rodičia mi hovorili, že to je dobrá škola. Som tu však už 4 roky a vôbec nie som spokojná. Za posledné roky som počula viacero ľudí hovoriť, že sa táto škola dosť zmenila. Napríklad z matematiky majú viacerí učitelia na tejto škole neprimeraný prístup (či už s tým že nevysvetľujú, dávajú nám na písomky aj to čo sme si vôbec nehovorili, alebo aj dávajú 0 bodov z písomky - čiže päťku - ľuďom, ktorí v škole počas písomky neboli, aj ak na to mali vážny dôvod- napríklad dlhšie naplánovaný termín do doktora, ale aj choroba s potvrdením od lekárky). Toto sa však netýka len učiteľov matematiky, ale aj viacerých predmetov. Túto školu síce zvládam na jednotky, ale učím sa celé dni, nemám žiaden voľný čas pre seba, ani nič podobné. S triednym kolektívom tiež spokojná nie som, pár kamarátov tu síce mám a kolektív sa mi zo začiatku zdal v pohode, ale poslednou dobou mi veľa ľudí z triedy vadí viac a viac, niektorých už ani nemôžem vystáť. Keď som však išla na túto školu, nevenovala som sa kresleniu tak ako sa venujem teraz, pretože som sa tomu rozhodla začať venovať posledné 2 roky. Každý deň sa aktuálne učím okolo 6 hodín, častokrát aj viac, pretože máme veľa písomných úloh, veľa vecí , ktoré nám učitelia nie sú ochotní vysvetliť a musíme si ich sami dobrať. Taktiež máme každý deň približne 4 písomky, na ktoré sa musím učiť. Kreslenie ma teda baví a pôvodne som ho chcela mať iba ako hobby, ale vidím, že pri tomto množstve povinností sa nemám čas tomu venovať. Chcela by som prestúpiť na umeleckú školu, čo by nebol problém, pretože som v 4. ročníku, čo je vlastne 9. ročník ZŠ, odkiaľ by som mohla normálne prestúpiť. Mám jednu konkrétnu školu dokonca aj vybratú, ale dátum podania prihlášky už uplynul, pretože som nad týmto začala premýšľať až pár dní dozadu, pretože som nemala čas riešiť tieto veci. Taktiež sa blíži deň prijímačiek, na ktoré sa ja však teraz veľmi necítim, pretože som sa kresleniu dlhšie nevenovala. Rovnako je aj ťažké vidieť nejaký ten progres, keďže nemôžem pravidelne kresliť a zdokonaľovať sa. Väčšinou niečo nakreslím tak raz za 2 mesiace. Kreslenie mi celkom ide, avšak necítim sa byť pripravená na to, aby som dokázala urobiť talentové skúšky. Napadlo mi, že cez letné prázdniny, keď budem mať konečne voľný čas, by som sa tomu mohla viac venovať a zdokonaliť sa. Avšak potom by som mohla ísť na umeleckú školu až z 5. ročníka. Pravdepodobne by som musela začať od prvého ročníka na strednej umeleckej, pretože škola, na ktorú teraz chodím a škola, na ktorú by som chodiť chcela, sú dosť odlišné. Tým pádom by som však stratila rok života a musela by som študovať o rok dlhšie.
Nedalo by sa nejak prestúpiť uprostred budúceho roka?
Prosím, vedel by mi niekto poradiť?

joesvk
25. apr 2022

Neboj sa "stratiť" rok života. Choď za tým, čo cítiš, že chceš.
Kreslenie môže byť veľmi dobre využiteľné. Ako základ pre rôzne profesie - grafik, architekt atď...

pribinak
25. apr 2022

Učiť sa 6 hodín? To je šialene. Podľa mna máš zlý systém učenia. Toľko som sa neucila ani na strednej škole kde nám prednášal vyučujúci zo zahraničia 2 predmety

Rozprávala si sa s rodičmi? Toto by si mala najskôr konzultovať s nimi.

lucka_ke
25. apr 2022

4 písomky denne nemôžete mať, to trošku preháňaš
na umeleckú školu sa robia talentové prijímačky a musíš vedieť ukázať nejakú svoju tvorbu - portfólio, čo asi nemáš, čiže tento rok by si neuspela
kresleniu sa dá venovať aj formou kurzov, alebo ako samouk, nemusíš hneď prestupovať na umeleckú školu... ešte porozmýšľaj

simsalabim
25. apr 2022

@lucka_ke moze mat 4 pisomky denne. Bohuzial. Moja najmladsia tolko pisomiek mava a pritrafi sa aj viac. Niektore kratsie, ine dlhsie. Nepaci sa mi to a asi sa kvoli tomu ohlasim u p. riaditelky. A vela dni sa aj ona uci - resp. si robi ulohy aj 6 hodin. Dokonca som jeden tyzden sedela pri ulohach s nou, lebo mi neslo do hlavy, co jej to tolko trva. No rychlejsie sme moc neboli. Mozno tak o polhodinu. Ja celkom nechapem,c o sa s nasim skolstvom deje. Ja som vystudovala SS za sociku a casu som mala habadej. Nikdy som nemala ulohu na 2 hodiny prace (ak to nebol nejaky referat). Dcera bezne.
V skole maju na Edupage "Butlavu vrbu", kde sa mozu anonymne postazovat a ucitelia ak chcu, odpovedia. odpoved - aby ste sa po pandemii zas dali do laty.... co sa mi ale vobec nepaci. 7-8 hodin sedia v skole a 6 doma nad ulohami.

ami1234
autor
25. apr 2022

@joesvk presne nad týmito profesiami som uvažovala, plánovala by som ísť aj študovať grafický dizajn alebo architektúru na VŠ

ami1234
autor
25. apr 2022

@pribinak Viem, že to je veľa, ale vrátane úloh a referátov alebo projektov sa toľko učievam, okrem víkendov, kedy sa snažím si nechať aspoň jeden deň na oddych. Zo spolužiakov sa viacerí učievajú rovnako veľa, samozrejme sú tam aj takí, ktorí sa neučia vôbec a potom majú najlepšie štvorky.
Prestup som s rodičmi preberala už dávnejšie, ale vtedy som tomu nebola naklonená tak ako teraz. Keď sme to riešili naposledy, nejak sa k tomu veľmi nevyjadrili (ani nesúhlasili, ani to neodmietli) a teraz riešia zdravotné problémy, čiže to s nimi aktuálne prebrať znovu nemôžem.

pribinak
25. apr 2022

@ami1234 tak potom držím palce na novej škole

ami1234
autor
25. apr 2022

@lucka_ke 4 písomky denne mávame, niektoré z 3 tém, niektoré aj z 10... dosť to závisí aj od prístupu učiteľa, pokiaľ viem v školskom poriadku máme zadané, že by sme mali mať každý deň iba jednu veľkú písomku (malé päťminútovky sa do toho samozrejme nerátajú), ale väčšinou sa to nedodržuje. Máme samozrejme nejakých učiteľov, ktorí to fakt dodržujú a keď im povieme že vtedy už veľkú písomku máme, sú nám svoju písomku ochotní preložiť. Žiaľ, takých veľa nie je.
Viem že sa kresleniu dá venovať aj pomocou kurzov a podobných vecí, dokonca mi rodičia rezervovali kurz na letné prázdniny, mal by byť dvojmesačný a dvakrát do týždňa. Samozrejme nad tým prestupom ešte popremýšľam, určite sa pokúsim kresleniu venovať aj na gymnáziu. Taktiež sme sa teraz pripravovali na Testovanie 9 a niektorí nám kvôli tomu písomky preložili na teraz, aby sme mali viac času pripraviť sa, preto teraz máme písomiek dokonca nahromadených viac ako zvyčajne, čize snáď sa to časom nejak ustáli.

ami1234
autor
25. apr 2022

@pribinak ďakujem

ami1234
autor
25. apr 2022

@simsalabim moji rodičia sa spolu s rodičmi niektorých spolužiakov na tento systém sťažovali na vedení školy, hlavne na matematiku a nášho učiteľa matematiky, pretože s ním sú najväčšie problémy. Niektorým sa dokonca stalo, že im tento učiteľ stratil písomku a dal im 5 a odôvodnil to tak, že ju neodovzdali. Taktiež vôbec nič nevysvetľuje, keď ho niekto požiada aby to vysvetlil, povie "skúšajte". Rovnako aj na informatike, kde nás učí ten istý učiteľ.
Rodičia sa teda sťažovali zástupkyni, ale tá tam zavolala nášho učiteľa nech si to vykomunikujú oni. Učiteľ prišiel aj s inou učiteľkou, ktorá sa ho zastala a povedala niečo v zmysle, že náš učiteľ vysvetľuje a že tieto veci sa nastávajú a že to je naša chyba. Odvtedy sa to neriešilo.

sandri
25. apr 2022

Ahoj, mala som spoluziaka, ktory prestupil z 8-rocneho gymnazia (po 4. rocniku) na klavirne konzervatorium. Klaviru sa dovtedy venoval v ramci ZUS, nasledne skoncil uspesne konzervatorium a dalej sa zivil hudbou. Bol velmi spokojny so svojim rozhodnutim. Cize ano, da sa prestupit, nic sa nestane ak stratis 1 rok. Ale bolo by vhodne poziadat niekoho, aby tvoje prace posudil a dal ti spatnu vazbu ci na umelecku skolu mas dostatocny talent. To, ze si das prihlasku neznamena, ze ta automaticky aj vezmu. Takze skus zacat tym, ze si das posudit nejake prace - napr. u ucitela v ZUS. Pripadne si pozri, ci sa neda dodatocne prihlasit na talentovky, nie je aj nejaky nahradny termin? Zavolaj si do skoly, ktoru si si vybrala, posli im svoje prace, nechaj si ich ohodnotit. Na zaklade vysledkov sa rozhodni, ako dalej.

mmonika
25. apr 2022

@ami1234 Ahoj moja dcera študovala od graficky dizajn, a veru poviem Ti aj ona mala učenia viac ako dost.. Ako sa vravi rano o 5-tej vstavala, aby stihla vlak do NR, potom bola v skole dakedy aj do 17 tej chodila domov 18-tej a ucila sa dalej ..Ale ako mi sama nedavno povedala, ano mami bola to velmi naročna a tažka škola, ale som rada že ju mam a budem robit to čo ma bavi .. Teraz čakame ci ju vezmu na VŠ, aby sa mohla v živote posunut dalej.. Takže moja rada kludne si chod za svojim snom, nič za to nedas, a robiť pracu čo ti bude aj koniček aj praca ja fakt super ..

simsalabim
25. apr 2022

@ami1234 ja ako rodic by som potom ziadala, aby ucitel podpisoval prevzatie pisomky. Nie je mozne, aby ziak bol v skole a jeho pisomka zmizla.

luccija
25. apr 2022

@simsalabim to mi ani nepíš🙂dcéra chce ísť prioritne na gymnázium a tohto sa obávam.

simsalabim
25. apr 2022

@luccija mozno zalezi na gympli alebo na momeentalnej konstalacii pedagogickeho zboru. Vsetky deti som mala na gympli (nie na tom istom) a dvaja starsi preplavali bez nejakych vacsich problemov. Je pravda, ze v jednej skole riaditel razil presvedcenie, ze minimum uloh, ale aj tak... u najmladsej je to trapenie. Naozaj toho maju vela a ucitelia, pokial to viem posudit, tiez nie su nic moc. Myslim, ze kazdy z nas vie podla seba posudit, ktory ucitel bol dobry a ktory nie - ti dobri mali vacsinou prirodzenu autoritu, alebo vladli zeleznou rukou a naucili. Ale ti zli si zrejme daco dokazuju - pristupom ci kvantom uloh... Nemyslim si, ze ucitel musi byt nevyhnutne kamarat - mal by vsak vzbudit zaujem pre predmet a mat ludsky pristup k ziakom.

kenzom
25. apr 2022

Nemysli si, že na umeckej je to menej učenia. V škole môžeš byť aj dlhšie, kvôli odborným predmetom. A stredná ti nezaručí, že sa dostaneš aj na VŠ. Doporučujem ti naozaj nájsť najskôr odborníka ktorý sa pozrie na tvoju tvorbu, navštevovať ZUŠ, letné kurzy s profesionálmi. Ak ťa to naozaj bude baviť ...o nič neprídeš.

kvietocek87
31. aug 2022

@lucka_ke 3 písomky boli bežné na gympli na deň