Prestup na iné gymnázium

marstka9987
3. aug 2022

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či náhodou niekto nevie, či je stále možný riešiť prestup z osemročného gymnázia na iné gymnázium. Syn by tento rok mal ísť do kvinty, avšak musíme sa súrne presťahovať kvôli manželovej práci. Prijímačky syn nikam nerobil, pretože mal pôvodne normálne pokračovať na osemročnom. Neviete, či sa to dá riešiť aj teraz? Sťahujeme sa ďaleko a syn by musel do školy dlho cestovať. Počula som, že od kvinty sa dá normálne prestúpiť kedykoľvek aj bez prijímačiek keď ide o prestup z jedného gymnázia na druhé aj bez prijímačiek, ale neviem či to platí aj pri prestupe od začiatku kvinty.
Taktiež sa chcem spýtať ako to je bežne s vyučovacími jazykmi. Syn sa už 4 roky učí španielčinu, avšak deti, ktoré idú zo ZŠ sa učia nemčinu. Syn z nemčiny nič nevie, pretože sa ju neučil ani rok. V okolí iné španielske gymnázium nie je. Je na štvorročných všeobecných gymnáziách možnosť výberu jazyka, alebo by sa syn musel učiť nemčinu, z ktorej by už musel základy vedieť?
Má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem

sorciera24
3. aug 2022

@marstka9987 v prvom rade, si treba vybrat nove gymnazium a oslovit ho....oni vam povedia podmienky prestupu aj vsetky info....ak uz je teraz na gym. problem s prestupom by nemal byt (halvne, ak je to kvoli stahovaniu), zistite si, ake cudzie jazyky dane gym. ponuka....uplne bezne maju kalsicke gymnazia v ponuke viac cudzich jazykov (nielen NJ)....u ans ma kazde gym. NJ, RUJ, ŠPJ, FRJ.... len oslovte nove vybrane gymnazium a popytajte sa...bude to ok..

ms_green
3. aug 2022

Záleží veľmi aj od toho akého mesta sa sťahujete. Môžem osobne povedať za Bratislavu, že problém nie je prestúpiť kvôli tomu, že by sa "nedalo" ale z kapacitných dôvodov. Že tie triedy sú jednoducho plné.
Ako je už hore napísané tak gymnázia nemávajú iba jeden jazyk. Keď som ja chodila na gympel 8-ročný tak bola nemčina, španielčina, francúzština aj ruština.

patka06
3. aug 2022

Po ukončení kvarty môže prestúpiť /bez prijímacíeho pohovoru/ na akúkoľvek inú stednú školu alebo gymnázium. Teraz si nájdite v mieste kde sa sťahujete alebo v blízkom okolí školy, ktoré vyhovujú požiadavkám a oslovte ich vedenie, či majú ešte voľné miesto na prestup.
Čo sa týka jazyka, môže sa prihlásiť na nemčinu ako začiatočník - nemusí mať ani základ. Teda aspoň u nás by to šlo.

evkamotka
3. aug 2022

Kamoskina sestra prestúpila z osemrocneho na storrocne tak, ako by to vychádzalo tvojmu synovi. Anglictinu mala pokrocilu, nj od zakladov co je uplne bezne v prvych rocnikoch (ze jeden jazyk je trebars B1 a druhy od nuly).
A suhlasim s prispevkom vyssie... Nas bolo v triede 38 a nedokazali sme sa do triedy zmestit. Proste uz nebol priestor ani na ulicku popred tabulu. Ti v zadnych laviciach sa nevedeli odsunut a vyjst. 39ty student by sa jednoducho nezmestil ani v zlom sne :/ kapacita moze byt vas vacsi problem nez jazyky. Drzim palce
Ps, spanielcina na gymkach byva, resp teda jeden jazyk od nuly, zacal by s inym