Ahojte baby🙂 Máte niekto skúsenosti s prestupovaním na gympe? Moja dcérka nastupuje do 1.roč na strednú odbornú školu (hotelka), pretože ju nevzali tam,kde chcela ísť. Nedávno sa rozhodla, že ak sa jej tam nebude páčit,tak by chcela prestúpiť na gympel v Košiciach-šrobárová 1 (ak s touto školou máte nejaké skúsenosti tak budem rada ak mi ich sem napíšete). Neviem prečo sa takto rozhodla,ale ako správna matka ju v tom samozrejme podporím pretože predsa je to jej voľba a jej život. Za mojích čias to tak nebolo, tak nech je aspoň ona spokojná. Chcem sa len spýtať, či bude musieť písať nejaké skúšky alebo tak,keďže by prechádzala z odbornej na gympel? Chce prestúpiť už v septembri.
áno, to je samozrejmosť. neviete náhodou ako postupovať?
@sebestovamaria nechcem vás sklamať, ale na šrobárku je dosť ťažké sa dostať, hlási sa tam veľa žiakov, aj tento rok brali 150 a hlásilo sa okolo 300-350, moja dcéra ja tam prijatá, mala ju ako druhú školu a hneď na druhý deň po prijímačkách nám volali aby sme sa čím skôr rozhodli či nastúpi lebo čaká tam veľa žiakov, ale za pokus to určite stojí
ďakujem. pevne dúfam, že sa tam uvoľní nejaké to miesto. ešte sme rozmýšľali nad opatovskou alebo poštovou, ale viem, že poštová je veľmi náročná.
Poštová bez šance, však tam je taký tlak, že nezoberú niekoho kto si tam ani nedal prihlášku
@sebestovamaria prestup je možný len ak majú miesto. A to tie dobré gymnáziá nemávajú, prípadne na prestup si vyberajú žiakov - jednotkárov, ktorí víťazia v súťažiach a vedia, že školu budú reprezentovať.
Ak sa dcéra na gymnázium nedostala, možno na to nemá ... a síce to teraz môže byť nepríjemné, ale nechala by som ju aspoň prvý polrok na škole, kde je, ako ju bude zvládať. Ak jej vzdelanie nebude postačovať, bude sa "nudiť", potom by som riešila gymnázium. V prípade prestupu sa robia rozdielové skúšky z predmetov, ktoré nemala.
@sebestovamaria úprimne......v tejto dobe je úplné jedno kto má akú SŠ. Hlavne že bude mať maturitu. Ak dcéra nechce ísť na "prestížnejšie VŠ" - medicína alebo zahraničie, tak úplne postačí hotelovka. Teraz vezmú na VŠ z akejkoľvek SŠ. Berte to tak, že na hotelovke bude mať aspoň nejaký odbor. Z gymplu nebude mať nič.
@minto3 nemas celkom pravdu, resp. nestaci, aby cloveka na VS vzali, ak ju chce uspesne skoncit, tak dobre zaklady zo SS su velmi fajn, dokonca nutne.
@dskjhfdlkdjhl zalezi aku VS, z hotelky na medicinu by bolo tazko urcite. Ale! Ja som mala hotelku a sla som do Brna na Mendelku!! Ide o sikovnost. Aj ked popravde som to nechala, lebo som si vybrala Medzinarodny Cestovny Ruch obor a predmety nemali absolutne nic spolocne a nim. Ocakavala som uplne nieco ine. Skusky som mala vsetko porobene, rok som stratila no rozhodla som sa super ze som odisla. A sla som studovat do UK.
Presne tak, na nejakú VS sa dnes dostane už každý, ale skoncit dobrú VS, to už chce slušne základy a veľa prace.
@sruma ja som nepisala, ze hotelka nie je dobra, ja som pisala, ze dobre zaklady zo SS su nutne a tie mozes ziskat aj na inej skole ako na gymnaziu. Totiz, ani gymnazia nie su vsetky dobre.
Ja som s hotelkou bola velmi spokojna. Vela kontaktov, prax, super partia, kamosi, vela som precesovala, zarobila som si, nemala som nikdy problem si najst pracu alebo brigadu, tym ze som cestovala som sa naucila jazyky. Clovek sa otukal z ineho zivotneho uhla ako len z toho akademickeho. Keby si mam vybrat znovu, tak idem na hotelku urcite.
@dskjhfdlkdjhl pokiaľ človek chce VŠ úspešné ukončiť tak ju ukončí. Samozrejme nie každý má vlohy na štúdium na VŠ. V prvom rade musí byť človek zodpovedný a vedieť si zadeliť čas.
Ja som chodil na gympel potom aj na VŠ a môžem teda povedať, že VŠ je úplne iný systém. Kvantá úplne nového učiva. A gympel mi bol 2 na 3. Samozrejme ak ide niekto na medicínu tak to je asi o inom .
@minto3 ucim matiku na VS a tam obzvlast plati, ze zaklady su nutne. Jasne, da sa vsetko dohnat, ale zvycajne na to nie je dost casu, jednoducho nieco sa da doucit, ale su veci, ktore potrebuju svoj spravny cas.
@minto3 a teda uz som videla tolko studentov, ktori chceli uspesne ukoncit VS a neukoncili, ze bohuzial toto naozaj neplati.
@sebestovamaria no dosť zaujímavý plán, keďže na gympel sa robia testy a nie každý sa dostane a ona chce prestúpiť z hotelovky, osobne to vidím bez šance ale držím palce, z gymnázia na gymnázium, alebo z gymnázia na hotelovku by som skôr šancu videla
@sebestovamaria a aka bola ta prva skola kde ju nevzali tiez gymnazium??Tiez si myslim, ze este tam ani nevyskusala a uz chce zmenu.Vie ci chce ist dalej na VS, vie kde chce pracovat ci skor tápe?
@dskjhfdlkdjhl prepac zle som ta pochopila.
@dskjhfdlkdjhl áno ešte matika, fyzika, chémia tam to ešte beriem....Na humanitné predmety ale nič také netreba. Závisi to od toho čomu sa chce mladá v budúcnosti venovať 🙂.
@chrumka120 tiež mi to príde nereálne, snažila som sa jej to vysvetliť ale tak treba vyskúšať a možno sa pošťastí. známky má taktiež veľmi dobre, bola vyznamenaná v prvom polroku. hlásila sa na gymnázium v poprade, kde ju nevzali kvôli nedostatku miesta. vravela, že by ju hotelierstvo bavilo,ale vždy chcela byt učiteľkou angličtiny (preto si dala ako poistku bilingválnu hotelku v anj)
@luccija vždy chcela ísť na gympel a z gymplu vyštudovať angličtinu. hlásila sa na gympel v poprade, kde ju nevzali kvôli nedostatku miesta. bola z toho smutná, a doteraz si vyčíta, že sa mala lepšie pripraviť.
@sebestovamaria na ktory gympel v pp sa hlasila? Inak ja som peknych par rokov dozadu prestupovala z priemyslovky na gympel... Isla som klasicky cez prihlasku, zmyslela som si to na konci roka a realne zacala riesit v den prijimacok... Takze som sla az na "volne" gyple v druhom kole a potom som po polroku prestupovala do pp...
@sebestovamaria a keby si urobi statnice z AJ? Ja som tiez chodila popri hotelke este na jazykovku. A robila som statnice ked som bola 3. Keby sa jej neda prestupit aj to je jedna z moznosti. Takto bude mat aj viacej moznosti do buducnosti. Vsak uvidi ci ju hotelka bude bavit.
@guiseppinka kukučínová. som rozmýšľala aj nad tým, že by tam skúsila prestúpiť ak sa uvoľní miesto.
@sebestovamaria tak to by som skusala ten gympel, ked ho prvy chcela..ale aj na hotelovke budu jazyky, len ci je ten typ chodit na prax kamaratkina dcera ma hotelovku v Ba a teda jej nevonalo chodit na prax robit ranajky pre hotel, krajat, specialne noze kupit,...ona sa videla ako upravena recepcna🙂netreba mat vycitky aj tal zalezi od sikovnosti a dravosti skola nie je vsetko
@sebestovamaria na tom gympli sa moc miesto neuvolnuje. Cize najskor buduci rok znovu na prijimacky. Alebo cez kontakty... Ale ani tatarku ani kukucinka zrovna prazdne nie su...drzim palce
Moja dcéra prestupuje budúci sk rok z osemročného gymnázia na iné štvorročné ( v ba dosť vychytené gymnázium). Ale teda prestupuje z kvarty čo je deviaty ročník. Musela robiť prestupové skúšky, ktoré boli totožné s prijimackami. Tieto deti však neboli vo výsledkovej listine, rozhovdovalo sa o nich zvlášť, mali pre ne určené len dve miesta. Ak by však chcela prestúpiť do druhého ročníka asi by musela robiť rozdielové skúšky aj z predmetov, ktoré na hotelovej nemala.
@sebestovamaria trosku nerozumiem ak tak veľmi chcela ísť neskôr študovať angličtinu, prečo si nedala prihlášku aj na bilingválne gymko. Mohla na 2 a 2 klasické. Moja tak zvolila, aby zvýšila svoje šance. Vzali ju na všetky 4 školy medziiným aj na Poštovú a Srobarku. Na Poštovej boli prijímačky najnáročnejšie z jej pohľadu. Bilingválne gymká omnoho ľahšie.
Je mi jasné, že test môže zbabrať každý, ale tu mi to skôr príde ako nedostatočná príprava.
Keby moja došla s takým niečím, očakávala by som, že v prvom rade si ona ako záujemca o štúdium na lepšom gymnáziu zistí informácie ohľadom prestupu😉
Zvlášť Poštová má vysoké nároky počas štúdia teda dostať sa je jedna vec a školu dokončiť ďalšia.
@sebestovamaria ale to nie je len tak, že chcem prestúpiť, ale najprv si to treba vybaviť na tom gympli, či majú voľné miesto a ju zoberú.