Predmet sexuálna výchova

29. dec 2024

Dobry den, je tento predmet sexualna vychova iba na strednych skolach a da sa vybrat ci tam dieta chce rodic dat?
Alebo ako to je?
Je to volitelny predmet?

kataina
29. dec 2024

taky predmet ešte nie je, ale maš internet tak si vygugli
https://www.skolskyportal.sk/vzdelavanie-vychov...

lenkasarka
29. dec 2024

Tento predmet v našich školách sakramensky chýba.

autor
29. dec 2024

@kataina dakujem,
ja som si vygooglila modreho kona,
Pisu tam je to forum kde si povacsinou mamicky navzajom radia,
Predmet mozno nie, ale o nejakej ucebnici ohladom sex. vychovy som pocula

autor
29. dec 2024

Skor som chcela zistit z pohladu takeho rodica ktory toto odmieta,
ako sa voci tomu ohradit ked nechce aby niekto sexualnu vychovu s detmi preberal.

kikusenka1
29. dec 2024

Pokiaľ si dobre pamätám tak my sme ju mali v škole na základnej v rámci občianskej nauky

kataina
29. dec 2024

ked to bude povinný predmet, tak nemôžeš odmietnuť. Musi to žiak absolvovať.

kataina
29. dec 2024

je nejaky dôvod, prečo nesuhlasiš s tym predmetom?

janai1
29. dec 2024

Aký máš dôvod na odmietanie sexuálnej výchovy?

yosi
29. dec 2024

Je to dobrovoľne voliteľný predmet. Buď sexuálna výchova alebo Modrý koník kde sa dozvieš všetko podstatné od fundovaných odborníkov životom kovaných.

kataina
29. dec 2024

neviem, čo je lepšie na tom, že to žiak neabsolvuje. Ved tie informácie si deti aj tak posúvaju "ústnym podaním" a vtedy nemáš zaruku, že je to veku primerané, na urovni jeho vývoja,.... deti si povedia hocičo, učitelia maju aspon nejake know how, ako na to

autor
29. dec 2024

@kataina nesuhlasim s tym aby nejaka externa firma nieco ucila moje deti, to je ako prvy,
a moje presvedcenie je ze v skole sa o sexualnych temach nema co preberat,
To by som si musela tu ucebnicu pozriet

annm81
29. dec 2024

Sexuálnu výchovu si absolvovala v škole aj ty - už na ZŠ minimálne v rámci hodín prírodovedy, pravdepodobbe aj v iných predmetoch. Dosť možné, že ti ju suplovali rôzne neziskové organizácie, ktoré prišli do vašej školy a spravili prednášku o menštruácii, hygiene a podobne. Máš pocit, že od tohoto máš dieťa chrániť? Túžiš sa stať skoro babkou, ešte kým máš dieťa v puberte? Alebo máš pocit, že by dieťa nemalo byť informované o biológii ľudského tela, o spôsobe ochrany pred chorobami? Či aká podivná motivácia ťa vedie k takejto otázke?

tetapetra
29. dec 2024

Ako môžu žiť v tejto dobe takí primitívnu ľudia s primitívnymi názormi 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️. Si fakt myslíš,že sexuálna výchova je o sexe? Ja toto naozaj nikdy,nikdy nepochopím

kataina
29. dec 2024

pozri, ak to podla teba nie je vhodne preberať v škole, tak predpokladam, že tomuto vzdelaniu venuješ synovi dostatočnu pozornosť a teda nič ho neprekvapí. Učebnica? predpokladam, že školy nebudu mať peniaze na učebnice, no možno áno. Kup si učebnicu v obchode, alebo na internete, žial nevieme ešte ktore učebnice pre ktory ročník. Bola som na takej hodine na strednej škole, viedli to medici, veľmi pekne pripravení, tema bola pohlavne choroby, krasne logicky a erudovane prednašali, potom žiaci mohli klasť anonymne otazky mobilom sms-kou. medici odpovedali . Neviem, čo z toho je pre tvoje dieťa nebezpečné

kluska
29. dec 2024

dneska ani skola neni zarukou, ze sa tam dieta dozvie veci primerane jeho veku, kazde dieta ine, malo by byt povinnostou rodica oboznamit o tom svoje dieta, lebo kazda matka si najlepsie pozna, ze ci dieta je na to pripravene alebo nie. Ale ked tak pozeram, vacsina matiek a otcov ma to za tabu a ochotne presuvaju celu svoju zodpovednost na skolu. Moje deti maju 9 a 11, chlapci a obaja vedia ako deticky vznikaju, ako sa rodia, vedia co ich caka v puberte a starsi vie co je sex a ze deti mozu mat aj pubertaci a ze sa musia chranit. Vsetko v poooooohode. Len rodicom vyhovuje viac ked o tej teme bude dieta rozpravat v mozno nie celkom spravom momente v skole s niekym cudzim, ktori mu vysvetli aj to co by nemuselo vediet...

autor
29. dec 2024

@annm81 ano presne tak, mam pocit ze od tohto mam dieta chranit presne tymito slovami ako si to napisala,
Nepamatam si ze by som kedy mala nejaku prednasku o menstruacii, ani nicom podobnom (mam 30),
o tychto veciach sme sa bavili doma s mojimi rodicmi, ktori mi to laskavo vysvetlilovali pocas dospievania,
a ani som nemala dieta v 15, a ani si nemyslim ze takyto predmet zaruci ze dievcata v 15tich uz nikdy nebudu rodit,
moje presvedvenie, okrem ineho je, ze je to zbytocna suxualizacia maloletych,
O sposobe ochrany pred chorobami, dobre ze sedim, a instruktaz mu bude vysvetlovat takato externa firma,
To neni uloha skoly aby sa starala do toho kedy ja tuzim byt babkou...

maranta_leuconeura
29. dec 2024

Poviem ti to z mojho pohladu, keby nam v skole nepovedali o menstruacii, tak o nej neviem a myslela by som si, ze zomieram. A to sme neboli nejaka rodina z vyluceneho prostredia. Je dolezite, aby vsetky deti dostali urcite informacie podane neutralne od pedagogov. Nie od rodicov s citovym zafarbenim ake je to zle, nevhodne, skarede a podobne. Alebo ziadne informacie, pretoze ,,este maju na to cas"

jamimo
29. dec 2024

@tetapetra môžu, môžu, lebo edukácia a zdravý psycho-emocionálno-sexuálny vývin dieťaťa a adolescenta je fujko. Lebo pri masturbácii odpadávajú ruky a ževraj hrozí slepota, žena ktorá menštruje je nečistá, lebo antikoncepcia je hriech, počatie požehnanie od Boha, sex len za účelom plodenia detí a homosexualita je móda zo západu. Lebo stredovek neskončil, stredovek trvá, oujejej béjby 👆
PS: Slobodné matky treba upaľovať na hranici 👆

kluska
29. dec 2024

@maranta_leuconeura ano predtym to bolo tabu, ale aj dneska 90% rodicov to ma ako tabu, takze tych 10% co to v pohode zvladne doma bez cudzich ludi, tak by malo mat tu moznost to dieta z tej sex vychovy vypisat ci nie?

annm81
29. dec 2024

@kluska alarmujúce je, že je stále kopec matiek ako autorka, ktoré sexuálnu výchovu začnú riešiť až v dobe, keď sú deti v puberte. Začať sa má od najútlejšieho veku, najmä ako prevencia sexuálneho zneužívania. Keby nebolo školy, tak tieto matky by sexuálnu výchovu neriešili nikdy, alebo až vtedy, keď im 16ročná dôjde s bruchom, alebo s pohlavne prenosnou chorobou.

autor
29. dec 2024

@tetapetra sexualna je odvodene od slova sex,
takze ten sex tam asi bude sklonovany minimalne 1, inak by sa to nevolalo sexualna vychova

tetapetra
29. dec 2024

@jamimo ona má 30 a toto napíše?! Matka zem veď ja mám oveľa viac a som s toho v riti, kam tá dnešná "mládež" speje

majka99999
29. dec 2024

Specialny predmet zatial na ZS nie je. Ale urcite sa o tom v skole rozprava na obcianskej nauke, nieco o rodine starsi bral, aj na biologii sa berie rozmnozovacia sustava, ci uz cicavcov ale aj pri rastlinach byva samci a samici kvet. Plus deti si povedia, plus od nas vedia o menstruacii (zial, mam niekolko dni silnu, tak sa stane, ze na teplakoch je flak, vysvetlili sme radsej), aj starsieho spoluziacky uz maju, tak je to normalne, neoslepol, ked uvidel vlozky v kupelni.
@maranta_leuconeura tiez som o MS nevedela, dostala som ako 11-rocna a bola som vyplasena, mama to nejako nevysvetlila, len ze budem mat cca kazdy mesiac, a kde su vlozky. Nastastie sme sa o vsetkom potom ucili v skole onedlho.

jamimo
29. dec 2024

@tetapetra znie to neuveriteľne, ale skutočne takéto myšlienkové pochody existujú. Poznám pár takých osobne, úplne vážne 🤔

maranta_leuconeura
29. dec 2024

@kluska a ako vyfiltrujes tych schopnych rodicov? Vacsina si o sebe mysli, ze to zvladne a nie je to pravda

tetapetra
29. dec 2024

To nie je len o sexe. Naozaj ma fascinuje keď toto píše 30rocna a ešte,že v škole sa o tom neučili. To kde si vyrastala? V jaskyni? Ja to všetko ovládam od 7rocnika,keď sme mali biológiu.

kluska
29. dec 2024

@jamimo tak podme teraz vsetci sexovat jedna radost ved to je super, skusat ci sme na chlapcov alebo na dievcata, ved uvidime a hej ano zabudla som, jedno rano mozem byt chlapec a jedno rano zase dievca, waw ake je to super :D O a ty nemas zaujem o sex, tak ty si asexual a my sme gender fluid .. takto si to myslela? :D

annm81
29. dec 2024

Nuž autorka, mala si v škole dávať väčší pozor. Ak máš 30 rokov, tak rozmnožovanie, ženský cyklus, zodpovedné partnerstvo a rodičovstvo, boli všetko témy, ktoré boli súčasťou výuky na ZŠ dávno pred tým, ako si do nej začala chodiť ty.

kluska
29. dec 2024

@maranta_leuconeura ale prosim ta, to netreba filtrovat, komu na tom zalezi, tak to vie povedat vlastnym detom, to nie je taky velky problem ci?

kluska
29. dec 2024

@annm81 ano v skole sa ucia o privatnych zonach, ale to nie je sexualna vychova, to si mylis a ano sex vychova je potrebna prave pre tie matky co sa o svoje deti nezaujimaju alebo co maju problem tu temu otvorit doma