Preco nutia ucitelky chodit deti na sutaze? Maju za to zaplatene? Casto nutia sutazit aj deti bez talentu. Ja som musela chodievat na Hviezdoslavov Kubin aj ked neviem pekne recitovat. Ked som to na 2. stupni uz odmietla, este sa ucitelka urazila.
Nikdy nenutime deti chodit na sutaze, skor ich podporujeme, ak maju talent, tak sa snazime rozvijat....a nie nemame to zaplatene, su to hodiny odpracovane navyse, ktore stravime pripravou deti na sutaze....
Chodila som na všelijaké Kubíny, či olympiády. Nikdy ma nikto nenútil. A u detí v oboch triedach sa dokonca ani školských kôl nemusia zúčastňovať všetci. Každá jedna súťaž, či olympiáda je dobrovoľná.
Ja som za to vďačná. Pokladám to za motiváciu a inšpiráciu detí. Riadime sa heslom, že nie je dôležité vyhrať. Ale popri tom spoznajú nové miesta, mestá, krajiny, zvyky, kultúru a hlavne nových ľudí. Čiže nieje podstatná len tá súťaž.
Keby som vedela ako body za súťaže vedia pomôcť pri prijímačkách na SŠ tlačila by som do účasti moje deti. K otázke...nikdy učiteľky deti nenútili.
@kittykat22 este som v zivote nevidela aby niekoho kto tancuje ako plechova krabica nutili k sutazi v tanci. U nas ucitelky vyberaju najlepsie talenty z triedy, casto krat sa deti oduju ze nevybrala ich, ale vzdy nam ucitelka vysvetlila, ze vybera podla talentu a ze nabuduce pri vhodnej prilezitosti vybete ine dieta, nemoze predsa vybrat do anglickej sutaze dieta co nevie slovo po anglicky slebo na kubina dieta co nevie povedat suvislu vetu, u nas napr som netusila aky je dobry syn v atletike kym mi to ucitelka neukazala a teraz po roku treningov vyhrava vsetky mozne sutaze, ja som ho vsak hrozne chcela aby chodil na hadzanu a po pol roku mi hned ucitelka povedala ze nic z neho🤷♀️ myslim si ze naopak ucitelky by same zo seba urobili blbe keby poslu na sutaz dieta v ktorom talent alebo vedomosti nevidia, mozno zo co pises ty je obrovska vynimka
Prosím vás , tie čo tu píšete, že vás učiteľky nenútili. Hviezdoslavov Kubín , bol odjakživa v triede povinný.
@simik22 triedne kolo ani nie je súťaž 😉
@spadnutaslivka samozrejme že je ;) keďže to niekto vyhra, a postupuje ďalej. Čo iné to je ?
@simik22 tak ako sme sa museli všetci učiť naspamäť žltú ľaliu alebo vodníka, tak sa proste raz ročne každý musel naučiť časť poézie alebo prózy, výber bol na každom zvlášť
@simik22 a myslím si, že nútiť do súťaží myslela autorka olympiády - okresné kolá
@kittykat22 Ale veď nepreháňaj. Deti, ktoré nevedia behať, tak na veľké preteky nikto nebude brať. Ale ak sú to nejaké motivačné aktivity, tak práveže áno - tam ich učiteľ zoberie. Pred mesiacom sme boli s dcérou na plaveckých pretekoch, kde sa s nadšením zúčastnili aj hendikepované deti (v podstate neplavci). Cieľom nebolo hľadať víťaza, ale podporiť športovanie detí. A máš to také isté aj pri umeleckých súťažiach.
@simik22 a neviem ako u vás, ale u nás z triedneho kola vždy postupovali obľúbenci učiteľky, tí istí, nijako sa za nich nehlasovalo a ani nebolo jasné nejaké bodovanie/hodnotenie, proste len čisto subjektívny pocit jednej porotkyne. Takže si stále myslím, že to nie je súťaž v pravom slova zmysle 😉
Toto sa stalo mne, ja som písala poviedky a dávala do súťaží, potom som v tom ďalej nevidela zmysel a učiteľka sa ma pýta, či už mám niečo pripravené a ja jej že nie, že sa nezapojim a ona že " no to ani nesrandujte" 😅 a ze" musím, lebo bude uvažovať o horšej známke" nakoniec som dostala pochvalu riaditeľkou školy (na konci strednej) vďaka tejto učiteľke, ktorá ma nominovala.
Tiež som sa s tým nestretla, že by niekoho učitelia nútili ísť na súťaž... Mám 3 deti v škole a áno, boli návrhy zo strany učiteľa, ale ak dieťa nechcelo, tak nešlo 🤷🤷🤷. Mali by zasiahnuť rodičia dieťaťa, ak s tým nesúhlasia. Povedala si to niekedy doma, že nechceš ísť?
@simik22 jaaaj toto myslíš? 😂 No, tak ok, u nás decká toto nejak zásadne neprežívajú, niektoré z triedy sa jednoducho ani nič nenaučia, lebo nemajú záujem 🙂. Tiež to naše učiteľky neberú ako tragédiu, aspoň majú jednoduchšie rozhodovanie. Ja som z úvodného príspevku tiež pochopila, že ísť do Kubína, nie v triede odrapotať pár veršov s očami upretými von oknom 😄. Tak áno, do toho sú deti "nútené". A takisto sú "nútené" naučiť sa niečo naspamäť a písať písomky a robiť domáce úlohy a tak.
Za mojich cias vzdy ucitelia nutili tie deti, ktore boli z niecoho dobre, aby sa potom z toho zucastnovali sutazi. Napriklad ja som bola vyborna z matiky, az to vedelo ucitela vytocit, pretoze som “nedavala pozor”, kym ostatni poctivo ratali na papier zadany priklad, mne stacilo pozriet na tabulu, povedala som vysledok a citala pod lavicou otvorenu knihu s beletriou dalej. Takze ano, ucitel ma doslova nutil, aby som chodila na matematicke sutaze. Zakazdym som ho odmietla a zakazdym ho to nastvalo. Cca raz za rok ho stretnem - stale si spomina, ze som toto odmietala. A tento rok sa postazovala dievcina v skole, kam chodia moje deti, ze preco stale ucitelka vybera na sutaze ju (vie krasne recitovat), ze jej sa uz dalsie a dalsie texty ucit nechce. Tiez vyhrala nejake sutaze, ale jednoducho ma aj ine zaluby, ktorym sa chce venovat, nielen toto. Za mna - ak dieta nechce, moze to jednoducho povedat ucitelovi. Ja som dala svoj nesuhlas ako skolacka jasne na znamost a hoci to kazdy rok ucitel skusal, nic nedosiahol.
U nas na zakladke ucitelka prihlasila dceru na Pytagoriadu, hoci matematiku nenavidi. Dcera ziskala len par bodov, nastastie si z toho vela nerobila, takze som to neriesila a brala tak, ze ma aspon skusenost. Je mi vsak jasne, ze niektore deti to moze frustrovat, takze nechapem, naco to ta ucitelka robila.
U nas 3tiak ucitelka sni triedne kolo kubina merobi hned vyberie deti
Syn sa hlasi kazdy rok na ibobra sam cez edu. Na putagoriade bol tohto roku matematickej ale to tiez ucitelka vybrala ziakov a mne pisala ci suhlasim suhlasila som tak bol
Viem ze mali par hodin matiky naviac ale to po vyucovani
Nechápem trošku otázke. Veď na to okresné kolo sa dostanú len tí, ktorí vyhrajú školské. Tak snáď musia mať v tých hlavách niečo. Učiteľ nevyberá podľa obľúbenosti. A aj ďalej postupujú len tí najlepší.
A máš ústa, stačí povedať,že nechceš ísť. Ale veľmi to pomôže pri prijímačkách,tie body navyše.
Ja osobne som stále chcela ísť na hviezdoslavov kubin,ale učiteľka mi povedala, že na to nemám..ja by som bola veľmi rada keby nás učiteľky tlačili na sútaže..alebo keby to robili teraz keď chodí na ZŠ moja dcéra...dieta aspon dostane pocit ze za nieco stojí a ze na nieco má...u nás skôr na deti kašlú a robia snimi len to čo musia a nic navyše..ani v nich nehľadajú ten talent..
Za predmetove olympiády majú deti body k prijimackam...ja som skôr naopak prosila aby vôbec nejaké súťaže mali...bez tých bodov by sa nedostal na gymnázium. Je to pre nich skôr práca navyše, objavujú talenty...nikdy nevieš čo sa v ňom skrýva...
Mňa takto donútila ísť učiteľka na šk. kolo pytagoriady. Nepýtala sa, že kto chce ísť. Jednoducho bez opýtania povedala koho vybrala.
Lebo chcú aby niečo dosahli. Aby sa presadili. Vidia v nich jednoducho viac.
Lebo majú plusko u riaditeľa a keďže to robia pre školu, budujú jej dobré meno, potom má riaditeľ ľahšie rozhodovanie koho si nechá keď nemá ako vykryť úväzky.
Nikdy som sa s tym nestretla, aby niekoho do niecoho ucitelky nutili, aj ked nema na to talent.