Ahojte maminky uz vacsich deticiek. Napiste mi, prosim, ako zvladli vase deti prechod zo ZS na strednu skolu - konkretne gymnazium. Zhorsil sa im prospech? Ako si zvykli na novy styl ucenia, vyssie naroky ... a tak celkovo. Dakujem 🙂
@wicka5 prospech sa dcére zhoršil, na ZŠ mala samé 1, občas 2 ... ale na polroku na gymnáziu mala tých 2 na vysvedčení viac. Učí sa ale tak primerane, každý deň sa učí, žiadne vysedávanie nad knihami do polnoci. Úlohy si robí, stavia si priority, z čoho chce mať výborné výsledky a chce to neskôr študovať. a Konečne ma viac kamarátok.
@wicka5 ako byvala gymnazistka - vacsinou sa prospech u deti zhorsil. Zvacsa to bolo prechodne,ten prvy skolsky rok, no vela spoluziakom to ostalo a nakoniec to prospechovo bolo ako na zakladke.
Aj moja sestra mala v prvom rocniku horsie znamky. V dalsich to uz bolo ok. Ja som boka taky typ,co to mal rovnako na zakladke i na gympli.
Ak ta to potesi - z nadich trojkarov su vacsinou po financnej stranke uspednejsi jedinci.
Ja som hned prvy mesiac schytala na gymku prvu stvorku aj prvu patku v zivote :D Tak ma to zobralo, ze uz dalsie nikdy neprisli a az do konca gymka som mala tak ako na ZS same jednotky 🙂. Ale zo znamok si nic nerob, je uplne fuk, ake ich kto ma, suhlasim s nazorom vyssie, aj dost zli ziaci z nasho rocnika, si dnes ziju nenormalne dobre a niektori su o doooost uspesnejsi ako cisti jednotkari (vratane mna :D). Uz to nie je ako kedysi, ze so zlym priemerom sa na vysku clovek dostal tazko a bol odsudeny zametat ulice :D
ja na gymnáziu učím a decká sa skutočne v 1. ročníku zhoršia, jednak musia pochopiť, že je to náročnejšie, jednak noví učitelia vyžadujú rôzny prístup ... a na jednotky sa učia 1-2 z triedy, zvyšok má horšie známky. No mne sa zdá, že v živote sa najlepšie uplatnia dobrí dvojkári. Samé jednotky neuznávam, pokiaľ sú vybiflené ... ak to ide samo od seba, je to niečo iné.
@hettinka jj, je mozne, ze novy styl ucitelov ma dost dopad na tie znamky, predsa len, za zakladku si clovek zvykne na ucitelia, na jeho styl skusania aj pisomiek 🙂. A na strednej sa este ludia biflia? Som myslela, ze tam uz nie je ten trend ucit sa kvoli znamkam, kedze malokde este beru podla priemeru :o
Asi treba ratat s tym ze ten prechod bude tazsi. Zalezi aj od toho ci s tvojim dietatom na novu skolu nastupuju aj jeho kamarati alebo ide sam. Kamarati by ten prvotny stres tak zmiernili ak vies co tym chcem povedat a co sa tyka prospechu to sa vsetko ukaze az casom. Zaciatok by som nejak moc neriesila
to vôbec nerieš, nie je 1 ako 1... vela krát vie jednotkár menej ako priemerný dvojkár, ktorý má prísneho učiteľa
na osemročnom gympli sme už známky neriešili, boli aj trojky a štvorky ( syn chcel byť odjakživa programátor tak nebudem riešiť štvorku z náuky o spoločnosti)
dôležité je aby dieťa začalo niekam smerovať, hladať si cestu- jazyky? historia? matika?
nakoniec zmaturoval tak excelentne, že sme padli na zadok
Presne tak na známky by som sa spočiatku nejak nezameriavala. Je to veľká zmena pre dieťa. Nové prostredie, učitelia, kamoši a hlavne to učenie je predsa len na strednej škole o niečom inom. Treba dať tomu čas a hlavne dieťa podporovať
Ja som teraz tretí deň na bilingválnom gymnáziu.... Dnes nám učitelia na predmetoch začali hovoriť kritériá, aké pisomky budú dávať, že sa musíme poriadne učiť zo dňa na deň na každú hodinu lebo bude písomka.... Nie som na to zvyknutá (logicky) zakladka je úplne čosi iné... Neviem co mam robiť lebo som veľmi pedantna a neviem si predstavit sa na niečo nenaučít na 100% lenže teraz to nebude možné stíhať a ešte k tomu som strašný stresmen a všetko si veľmi beriem k srdcu a takto to určite nezvládnem. Neskutočne sa bojím a musím byť trochu flegmatickejsia ale netuším ako 😥 ešte k tomu mam aj nižšie sebavedomie a proste príde mi ze mam na to učenie strašne málo času a strašne veľa od nás chcú... Prosím mal niekto podobný problém? 🙏
@wicka5 moja prechadzala teraz, z 5r do primy. Naroky sa zvysili, dcera presla absolutne bez problemov, dokonca aj priebezny priemer mala lepsi ( pripisujem to lepsim ucitelom, ktori dokazu aj vysvetlit nie len verklikovat)