Myslite si, že sa dá nájsť dobré práca po gympi bez VŠ, prípadne aká? Je tu niekto, kto niečo také robí?
VŠ si chcem urobiť, ale pravdepodobne externe popri práci.
Ja som mala iba gympel, neskor som si externe urobila Bc. . Tazko bolo najst pracu, ale myslim si, ze sa da...
Ale samozrejme, ze nie nieco extra 😉
@martinkatinka a môžem vedieť akú prácu ste robili?
mám gympel a odvtedy ho nikomu neradím. Pokiaľ nejdeš na výšku a nemáš niečo, čo fakt super ovládaš oproti iným, tak je to asi tá najhoršia škola na svete, lebo to dnes nič neznamená. Gympel je všetko a nič zároveň. Nemáš výučný list a na to, čo všetko sa na gymnáziu učíš a vedela by si využiť, zväčša aj tak potrebuješ titul alebo roky praxe. Takže bez VŠ neodporúčam. Akože zamestnanie si nájdeš, ale také, kde vlastne skoro nijakú školu nepotrebuješ (predavačky, v automobilke, a pod.- tam proste berú bez ohľadu na školu, aspoň väčšinou)
Recepčná, krupierka, čašníčka, barmanka + fabrika a iné,kde netreba VŠ
Gympel je najlepsia priprava na vysku, avsak bez vysky si tazko uplatnitelna. Spoluziaci z gymka, ktori nesli na vysku teraz robia robotu, ktoru mohli robit aj keby vystudovali ucnovku. Fakt nema zmysel makat na gymku, ak nepokracujes na vyske. Ale zas ked pojdes na vysku, tak pojde ti to ovela lepsie ako studentom z ucnoviek. Urcite nieco najdes, ale bud budes robit nejaku easy administrativu za minimalnu mzdu alebo pojdes do vyroby, obchodu, kde zarobis viac (nadcasy, sviatky, nocne), ale tak nebude to zodpovedat tvojmu vzdelaniu.
Pokial vies jazyky, uplatnis sa v pohode aj v korporate. V korporatoch je dost ludi bez VS a robia na rovnakych poziciach/za rovnaky plat ako ludia s VS. Samozrejme, neplati to o vsetkych zameraniach, auditor ani statik z teba nebude, ale vybrat sa da. Len to chce tie jazyky.
Taká klasická predavačka, čašníčka, závody, sekretárka. Gympel bez výšky je nič. Ak by som bola majitelka kaviarne a príde mi na pohovor vyučená čašníčka alebo baristka a absolvent gympla, tak beriem vyučených, ktorí mali aspoň akú takú prax počas školy. S gymplom máš len všeobecné vedomosti a žiadnu prax, či remeslo. Sprav si aspoň rekvalifikačný kurz. Kamoška má kurz na nechty, skončenú učňovku ako čašníčka, má vlastný salón na nechty a zarobí viac, ako jej spolužiačka, ktorá robí učitelku. Sused stavbár zarobí viac, ako švagriná zdr.sestra s atestáciou a vysokou školou.
Ked mas gympel tak si asi taka zaujimava ako clovek s odbornou skolou bez vyucneho listu.Niektori maju len maturitu.
Da sa zamestnat, ak clovek chce a nemusis robit len predavacku, casnicku alebo vo fabrike.
V mojom okoli ludia bez VS robili uctovnictvo, IT, trenerov, veducich prevadzok.Niekedy si staci dorobit kurz alebo byt v niecom dobra.Ti ludia maju vystudovany aj gympel, priemyslovku, uplne mimo odbor.
Gympel je priprava na vysoku skolu. Je to vo vseobecnosti skvela skola. Len nechapem naco na nu idu ludia (a rodicia ich tam tisnu), ktori na VŠ ist nechcu. Bez VS s gymplom si viac menej nekvalifikovana, ale nie je to chyba skoly ani systemu. Len proste zly vyber. Na VS alebo nadstavbu chod hned, nie nieskor, lebo tazko sa k studiu vracia ked si dlhsie zo skoly prec.
Gymnazium je vseobecne vzdelanie, cize mozes robit akukolvek pracu, kde sa nevyzaduje ina kvalifikacia.
Preco nechces ist hned na VS? Radsej to maj opacne - denny student a popri tom pracuj.
@ofzuza možno potrebuje financie. Ja som po gympli išla na VŠ, no ako študent som veľa nezarobila, a nakoľko otca nemám, medzi rozhodovaním sa, či ostanem študovať, alebo pôjdem pracovať, vyhrala práca 🤷🏼 občas mi to príde ľúto, na druhej strane som mala, dajme tomu šťastie, a podarilo sa mi aj v zahraničí pracovať, a precestovala som nejaké tie krajiny.
Samozrejme, ak viete jazyku, môžete robiť kľudne na recepcii v hoteli, alebo v nejakej firme, tam nie je vyžadovaná VŠ, ide tam hlavne o tie jazyky, práca s PC, a zvyšok sa zaučite.
@michelleberg to je mozne. Ale mali by byt aj socialne stipka. Hned po skonceni SS sa da ist do zahranicia, zarobit si. Len s tym gymplom to naozaj nie je lahke najst dobre uplatnenie.
@ofzuza Ja viem,že je to ťažké, a to nehovorím ešte v tejto dobe korony 🤦 to je už ultra mega ťažké si nájsť prácu
Závisí aj od toho, aký gympel máš ukončený. Ja som skončila jazykovo/ prírodovedne orientovaný program a už popri maturitnom ročníku som pracovala v jazykovke a učila aj individuálne hodiny. Samozrejme, nebolo to full time, ale je to veľmi slušne platené. Ak by si bola napríklad v jazykoch zdatná, určite si prácu nájdeš. Držím palce 🤞🏻🦋
no napr. v BA urcite sa vies takto zamestnat v korporacii (ale musis vediet jazyk / jazyky)