Zdravím dievčatá. Zaujíma ma čo všetko majú "na starosti" vaše dospievajúce - dospelé deti. Mám dcéru (18 r.) no a poznáme tie krivdy..."ostatní nič nemusia". Zaujíma ma preto či trváte na príprave do školy ( u nás momentálne stredná škola ) a aké povinnosti majú vaši potomkovia v domácnosti. Alebo teda či naozaj nemusia "nič". Lebo u nás je problém, že vyžadujem "učiť sa" , mať upratanú svoju izbu a pomôcť s niečim v domácnosti t.j. umyť riad, popr. umyť podlahu či hodiť do pračky. Alebo aspoň keď upracem udržať poriadok.🙏🙏🙏To chcem naozaj tak veľa?
No 18. rocna by mala zvladnut celu domacnost.
Ja som v 18 isla do zahranicia kde som sa starala o 4deti a vedela som varit prat zehlit jednoducho vsetko. Ked chodi do skoly tak zakladne veci ako soravit ranajky jednoduchy obed, nakup, vyniest smeti, umyt riad, povysavat to by mala zvladnut
Slecna raci byt trochu rozmaznana. V 18tich by uz tieto veci mala kompletne chápať. Vediet ta uplne zastúpiť v domácnosti.
Asi by som slecne prestala robit servis, nech si perie, vari, žehlí sama.
K tomuto treba viest deti od malička. Upratovat si svoju izbu, plniť si školské povinnosti a pomoct s com treba
Syn bude mat 9 rokov. Upratuje si izbu sám, ja mu upratujem iba oblecenie a umývam okno. Ostatne musi sám. Normalne vynesie smeti, ide so psom, vylozi umývačku riadu, povysava, skoci do obchodu (vzdy si nieco male kupi, ale to neriešim)
@vejapa76 mam syna od 15 tich ( aj skôr ale v sme sa sťahovali ). Riad, vysavat, pustil v pohode prat, povesal. Vonku opatri sliepky a nanosi drevo na kúrenie. Vie mi pomôcť umyt okna a záclony dava len on keďže je dlhý ako týždeň do výplaty... Jeho izbu ja upratujem tak raz za pol roka... Navlecky si meni sam od 10.. a dokonca si žehlil lebo sa vyzliekal ako trdlo aby pochopil ze sa to moc pokrčené uschne. Cez prázdniny si pol na pol varí sám, keďže nemá rád zohrievane jedlo... Okrem zachoda a kupelky vlastne musí pomáhať vsetko.. jasné ze nie všetko každý deň 😂😂. To len sliepkam a drevo v zime.... A ked som bola seknuta aj tu vanu pomahal umyt... Prevráti očami a pomáha...
@vejapa76 Tak priprava do skoly je samozrejmost, to je ich prva povinnost, o tom sa nedebatuje. Moja dcera ma 17, takze je mladsia, nie je na tom tak, ako pise @cawes (to klobuk dolu, ak si toto vsetko zvladla-ked citam MK, tak mnohe mamicky su na tom horsie aj po par rokoch manzelstva😉), ale ja jej izbu neupratujem uz velmi davno, vari, pomoze so vsetkym co treba, aj ked je pravda, ze sama od seba nie, ale ked jej povieme, tak urobi. A to je hodne vytazena, su dni, ked rovno zo skoly ide na trening a prichadza vecer.
A teda ja vobec nemam pocit, ze by moja dcera toho robila vela, ona sama priznava, ze jej spoluziacky robia doma asi viac. Ale takto nam to vyhovuje.
@vejapa76 jedna vec su reči okolo toho upratovania...druha vec, či to spraví....syn ma len 16, ale tak poriadok, vysavanie, smeti , myčka...to robi skoro denne..samozrejme komentuje to skoro vždy.🙄🙄....plus venčenie psa, občas straži mladšieho brata, navarí jednoduché jedlo ( včera robil komplet obed- kuracie sote s ryžou - ale varenie ho baví, to neprotestuje😅)
Ja som za to, že ked si porobí, čo od neho chcem plus učenie- má volno do večera.....
dokopy mu ta pomoc v domacnosti zaberie max. hodinku denne...ja som za to, aby sa deti podielali na chode domacnosti, zvlast, ked su takto velke
Ďakujem dievčatá, tiež si myslím že chcem po nej len základné veci. Trvám na tom od mala ale v poslednej dobe stále počujem len "nikto nič nemusí" ...no krivdu strašnú na nej pácham. A keď počujem " veď som TI už riad umyla" idem do vývrtok. TI? MNE? To akože ona neje? Ked som doma tak si jednoducho upratať musí. Ale napr. mám poobednu, vrátim sa o 22 a v byte ako po bombe. Výchovou to nie je, vštepujem obom deťom od mala, že najprv povinnosti potom zábava. Syn je oveľa mladší a jemu netreba ani povedať. Uprace si sám od seba, dokonca mi povie za keď ma neporiadok tak sa v izbe necíti dobre.
@vejapa76 zaklad je povedat - nikdy sa neporovnavaj so slabsimi, ale s lepsimi.
Lebo si budes falosne namyslat, aka si stale dobra a jedneho dna sa zobudis ako posledna z nich. Oni davno napred a ty s holym zadkom, neschopna a nesikovna. Budes im iba slepo zavidiet a ledva ich dobiehat.
(To hovorim svojim ratolestiam, ked frflu, ze predsa aj polka triedy mala z tej pisomky trojku, tak preco prave oni musia mat trest).
Najde si frajera, bude s nim chciet ist byvat a bude sa hanbit ako pes, ze nema v hlave nauceny automaticky system, ako udrzat poriadok bez toho, aby bola namakana ako tazny kon a nehadala sa s nim, ze jej nepomaha (ani nebude vediet, ako ho “zaradit” do prac, aby to bola naozaj pomoc a nemali obaja pocit zbytocnosti.)
(Lebo udrziavanie poriadku a domacnosti celkovo je vlastne logicky system, inak by sa clovek zodrel a bez uzitku. A to tiez vidiet, kto ho ma a kto nie.)
Toto bolo inak hned vidiet na intraku, ktora ma aku povahu na poriadok. Ci si vie izbu upravit, aby bola utulna, udrzat poriadok, vynajst sa navarit nieco dobre aj zo zbytkov a este byt aj upravena. alebo vynika len v umeleckom lakovani nechtov a stylingu, ale izba taka, ze len hodit tam granat a podrzat zatvorene dvere.
Ale ak je tvoja dcera strelec, tak ti vynikaju v tom, ze doma im je zatazko slamky krizom prelozit, a potom sokuju vlastnych rodicov, ako cistu maju vlastnu domacnost (lebo “to je uz nieco celkom ine” 😁 ).
Neboj je to vsade. Aj to ako nikto nic doma nemusi. Staci sa porozpravat s rodicmi kamaratov, rovesnikov a zistis, ze nie si v tom sama. Tiez mam doma 17 rocnu. Sama od seba nic. Aspon do skoly sa pripravuje bez rozkazov. Ostatne jej treba povedat a potom s reptanim urobi. Pripisujem to veku. Prejde aj to.
@vejapa76 Inak, u deti si treba zvyknut na tu ich "retoriku"-vsetci z triedy maju toto, nikto z triedy toto nerobi a treba si to prekladat do spravneho jazyka-mozno dvaja z triedy maju toto, mozno jeden z triedy toto nerobi a podobne. Len toto treba "prekladat" hned od zaciatku a tak, aby dietatu bolo jasne, ze mu na to rodicia neskocia. A potom uz v puberte je od takeho pokoj, aj ked obcas nejaka snaha moze prist, ale to sa da potom lahsie odkomunikovat.
@moonlight1210 krásne napísané.
@vejapa76 kks ja od 14tky som sa starala o bratov, zvladala upratovat celu domacnost, prala, varila zehlila. Nebolo na vyber. Mamka stale v praci, oco tiez a 2ja mensi bratia na krku. Brasko ma 15 a dnes si vie sam uvarit, umyt podlahy, povysavat, pradlo potriedit a zaroven pracku pustit. Proste to musi robit. Ale tiez je to so slovami a musim ? 😀 hej musis a nema na vyber no. A po najnovsom mu mozem nechat mojho 4 mesacneho drobca na krku ked idem do obchodu, lebo vie ho prebalit, dat mu papat, zahrat sa s nim. 😊
Ja v jej veku som mala doma už 3mesacnu princeznu🤷♀️
Tak podla mňa by mohla už zvládnuť sa postarať o celú domácnosť
Je na zamyslenie, s kym sa dcera kamarati, ked tie ine slecny nic nemusia a nerobia.
@vejapa76 veď nemusí pomáhať... A takisto nemusí mať oprané, navarené, nemusí mať zaplatený telefón, internet, nemusí dostávať vreckové alebo čokoľvek, čo by chcela. Nemusí mať vychádzky, návštevy, TV...
Mám 15 ročnú a už stihla pochopiť, že mi doma nepomáha, ale podieľa sa na chode domácnosti a spoločnom živote. Pofrfle si, občas niečo zabudne, odflákne atď, ale často aj príjemne prekvapí a spraví niečo extra.
@moonlight1210 ja mam syna strelca. Ten si vie tak upratať izbu že len ziram... Lenže chuť k takémuto upratovaniu ho chytá len raz za rok a zvyšok musím nútiť.
@vejapa76 mne v týchto situáciách veľmi pomáha spomenúť si na vlastnú pubertu. Tiež sa mi nič nechcelo, všetko mi padlo zatažko, so sestrou sme sa hádali, ktorá umyje riad a ktorá po vysáva, jednoducho v spoločnej domácnosti sa nám nechcelo nič robiť. Keď sme sa vydali, tak vo svojich domácnostiach sme normálne fungovali, tam to bolo iné. Naša mama bola dosť benevolentna a nenahanala nás s bičom makať, keď videla, že frfleme, radšej si urobila všetko sama😎. Takže ja s tým vôbec nesúhlasím že ktorý pubertak nie je zvyknutý makať doma tak raz vo svojej domacnosti umre od špiny a hladu. Všetko sa dá kedykoľvek naučiť a puberta je fakt špecifické obdobie. Ja aj vidím na mojich pubertakoch, že čím menej ich tlačím do mnou preferovaného upratovania, tým viac majú chuť niečo robiť, ale podľa seba...
Moje musia upratovat, ale musim povedat, teda jedna urobi aj sama od seba, ale druha len ked poviem 2-3-krat.
Ucenie nie je problem, to ide bez reci, ja ani neviem, co preberaju.Izby-oblecenie obcas po zemi, raz za 3 dni nabehnem a pohrozim ze to ci ono.A v domacnosti vytiahnut mycku, postaeat sa o psa,obcas povysavat ked treba( inak k nam chodi pomoc na upratovanie). Tiez vo veku do 11-12 rokov to islo same, ale potom prisla puberta a nastal zlom.A dufam, ze ako prislo, tak aj odide a budu milovat cisto a poriadok tak ako ja s muzom
@vejapa76 moja dcera bude mať 12 r. Od 10r.vyzadujem od nej splnene povinnosti na každodennej baze: do 21h.vecer musi byt osprchovana, pripravene veci do školy, urobene cviky nohami (ortopedicke), nakrmeny škrečok (bolo kedysi, uz ho nema). Dohodli sme sa na vreckovom 0,20eur za den ked to bude mat splnene kazdy den bez našho buzerovania. Takisto je na tejto baze aj upratovanie. Upratanie detskej, povysavanie a umytie kuchyne a kupelne 1eur, zehlenie 0,50eur, vybratie umyvacky 0,10e. Ked ju musime do toho 10x hnat a frfle, nedostane nič a musi to urobiť tak či tak. Viem ze je to motivacia peniazmi....ale bude neskor pracovat a tiez sa bude musiet snazit aby zarobila. Išlo mi hlavne o to aby sme ju nemuseli 10x napominat ze treba nieco robit, lebo mi uz hlava sla prasknut. To by si mala vidieť tie fukoty ked zrazu po niečom zatuži ale nema dostatok peňazi z vreckoveho. Hneď sa uvedomi.
@vejapa76 nevyžaduješ veľa. Moja 17 ročná vysáva, umyje kúpeľňu, vyloží naloží riady do umývačky, včera uvarila pôstny obed (vlastná iniciatíva 😉 , postará sa o mladšieho brata (5r) vezme ho na ihrisko... Momentálne sme v procese sťahovania. V byte je výbuch, takže čo treba musí urobiť. Nadšená nie je, ani my. Ale všetci tu bývame spolu a všetci chceme mať to už za sebou a mať tu pekne. Tuto informáciu dostáva od mala. Dookola. "Nie si tu na návšteve, ani v hoteli. Bývaš tu tak, ako všetci ostatní. Aj ty teda zodpovedáš za chod domácnosti. Čím viac rúk sa zapojí, tým viac času nám všetkým ostane na tie príjemnejšie veci" Či už to bolo spoločné hranie sa, alebo teraz spoločný výlet, pozeranie filmu, alebo iné samostatné aktivity. Niekedy sa to nezaobíde bez nafučanosti, či prevracania očami, ale moja dcéra má predo mnou rešpekt. Som generál ... a diagnóza učiteľka k tomu 😕🤷 Podám jej také logické argumenty, že žiadne odvravanie nezaberie.
Na druhej strane vie, že ju podporím v čomkoľvek a pustím kdekoľvek, ak má splnené povinnosti. Dôverujem jej a prostupujem k nej ako k skoro dospelej (má 17). Myslím (dúfam) že pomáha aj to, že vidí moju aktivitu, že veľa vecí v domácnosti bez jej a pomoci manžela neurobím, ak sa chcem venovať svojej práci. Niekedy mi dokonca pomôže aj s ňou 🙂 Príprava, vysrihovanie... A vôbec, napríklad aj pri zariaďovaní bytu, montovaní nábytku som ju zapájala. Rovnako mladšieho syna. Akumulátorová vŕtačka do ruky, k tomu plánik a pekne išla. S tým že som na ňu nechala "organizáciu projektu" a ja som bola pasívny pomocník 😊 Je to ťažké, hlavne keď som videla že niečo ide robiť zle. Ale nechala som ju, aj za cenu toho, že sme to museli rozmontovať a vrátiť sa o pár krokov späť 😉 Sú to úžasné momenty, kde sa dieťa veľa naučí, posilní si sebavedomie a ja ako rodič sa učím byť ticho v správnom momente a dať dieťaťu pocit zodpovednosti 😉... Všetko toto ale neprišlo len tak samé. Takto pracujeme už od mala. Takto sme spolu varili, piekli... Deti musia byť súčasťou "života dospelých" aj vtedy, keď sa nám len motajú pod nohami a sú pri práci skôr na oštaru... Ak v tom čase prehryzneme tie prestoje a chaos, postupne sa zladíme a naučíme sa spolupracovať. A "spolupráca" je zase o niečom inom ako "pomoc". Dieťa sa necíti ako poskok, ale ako ten, kto spoluzodpovedá za chod domácnosti... Niekto, s kým sa počíta automaticky, nie len vtedy, keď už mama nevládze.
Ale ak už nezaberá nič a ak máte doma večne sa vyhovárajúceho mudrlanta, ktorý na vás nedajbože vytiahne práva dieťaťa a "detskú prácu", vytiahnite na neho Zákon o rodine napríklad paragraf 43:
"Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich. Ak dieťa žije v domácnosti s rodičmi, je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny a prispievať na úhradu potrieb rodiny podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov."... 😏
@vejapa76 podľa mňa chces úplne základné veci. Keď som mala 18,rodičia chodievali kazdy vikend na chalupu a chceli aby som chodila s nimi. Ja som sa dobrovoľne ponúkla že budem upratovať celý byt,dám prať,ozehlim a v nedeľu spravím večeru. Tá sloboda mi rozhodne stala zato 😁
Pridaj v prísnosti,inak bude mať slečna doživotný problém s poriadkom a zať sa ti bude chodiť sťažovať😉
U mojich 18r. som neriešila školu ani poriadok,už boli inde,začínali spoznávať svet,plne zodpovedné a "vychované za ženy"😉
mám ten istý problém aj s mojimi dievčatami, len majú menej rokov...2 stupeň zákl. školy.... tiež im poriadok moc nehovorí....hádam ich ešte vycvičím....
v 18 r. som už vedela variť...rodičia odišli do kostola a keď sa vrátili chceli obedovať....s mamou som umývala okná už v 6 tr. V 8 rokoch som chodila na denný nákup, v 10 r. som kŕmila prasce v chlieve kukuricou a sliepkam trhala trávu - každodenná robota keď som prišla zo školy....dnešné deti väčšinou len sedia za počítačom a telefonom...😉
@vejapa76 u nás majú povinnosti všetci členovia aj dvojročná, každý si vyberie čo robí rád a s tým pomáha, umývačka, práčka, kúpeľňa pomáhajú s prípravou jedál a pod. Viem si predstaviť, že čím staršie dieťa/puberta to môže byť náročné na to,že sa im nechce..no žijeme spolu a robíme to preto aby sme sa dobre cítili a dobre spolu nazvali...
@vejapa76 má vreckové? U nás platilo - nerobíš si svoje povinnosti = ok nedostaneš vreckové za tento týždeň. Vždy to zabralo. Ale aj tak sme boli ofučané že musíme, ale aspoň sme spravili čo bolo treba. (U nás umývanie riadu, vynášanie smetia, viac už nepamätám - umývanie riadu som neznášala tak to si pamätám 😂, lebo nás bolo ako maku a po nedeľnom obede to bola zábava tak minimálne na pol hodinu ak nie viac).
Nevyzadujes veľa... A tak nám sa to tiež nechcelo v puberte 🙂 to bude uplne normálna reakcia podľa mňa