Čaute, neviem ako začať ale asi nejak takto; mám 11 rokov a chcela by som sa oholiť, len nohy, ruky a podpazušie.. mama mi povedala že som ešte mladá na to, ale myslím že vek na tom nezáleží. By som skúsila aj sama, s pomocou internetu že ako sa oholiť keď mama není doma. Aj by som sa jej spýtala, len bojím sa že zas povie 'nie'. Mne to vadí a chcem mať hladkú pokožku. Ale zas ja neviem či by som jej mala povedať, keď je to trocha trápne pre mňa 😅 viem že na tejto stránke zvyknú byť mamy, tak som sa vás chcela spýtať či by ste mi nemohli pomôcť.. ďakujem.
Naša ma 10 rokov ale sledujem ju ma svetle chlpy není to vidieť ani ona to nerieši tak sa neholi, pazuchy ma ako bábätko,,, keby mala chlpy po.l mne tmavé už jej sama dám rozkaz oholiť sa nech sa jej nesmeju,,,
@zuzulka558 aj ja mám svetlé, len keď robím fotky prekáža mi to, lebo je to vidieť. Mama mi nedovolí holiť sa a tým je to ťažšie..
@klaudiakalman Holenie nie je otázkou veku. Úplne chápem, že ti ochlpenie vadí a chceš sa ho zbaviť. Myslím, že aj tvoja mama to pochopí. Ak by si s tým však za ňou nechcela ísť, tak skús aj sama. Potrebuješ v podstate len žiletku, namiesto peny na holenie môžeš úplne v pohode použiť sprchový gél. Určite sa však nehoľ nasucho, ani iba s vodou bez toho sprcháča. Prípadne ak máš kamošku, ktorá sa už holila, môže ti poradiť ona. Ale v podstate to nie je žiadna veda. Žiletku ťahaj jemne a vždy len kolmo na čepieľky, ináč sa porežeš. Nech sa darí.
Keď máš vreckové tak si choď kúpiť depilačný krém alebo ako sa to volá, prečítaš návod a je. Nemusíš sa jej spovedať, sú to tvoje chlpy a tvoje telo. Len ber na vedomie, že ak začneš už budeš musieť holiť stále. Ruky by som zatiaľ nechala na pokoji.
@klaudiakalman Teraz čítam, že mama ti nedovolí ☹️, no, škoda. Nechápem, prečo.
Taketo veci treba urcite predebatovat s mamou. Mama vie,co je pre teba najlepsie. Depilacne kremy nie su urcene pre deti,je to chemicka zmes, z ktorej opadaju chlpy. Ziletkou sa chces sama dorezat?Ruky sa neholia,lebo ich budes mat ako opica,pokial ich nebudes holit denne. Budu neprijemne pichlave a to urcite nechces. Povedz to mame a spolu najdete riesenie. Nesuhlasim s tym,ze je to tvoje telo,tak si s nim rob co chces. Mama je za teba zodpovedna do 18r. Ked sa dorezes ziletkou a vykrvacas,ona pojde do vazenia za nedbanlivost. Takisto,ked sa vyhadzes z depilacneho kremu,tak na kozne sama nepojdes .Nespekuluj. Mam deti v tvojom veku a fakt by si ma velmi nastvala,keby si taketo veci robila poza moj chrbat.
@klaudiakalman nechapem, preco ti to mama nedovoli 🤦🏼… moja dcera sa ma hanbila opytat, ked sa chcela zacat holit. Vsimla som si ale, ze nechce nosit kratke nohavice v lete, tak som jej to sama navrhla. Potesila sa. Mala 12 rokov, no kazda mame ine chlpky, niektore vidno viac, niektore menej. Ja si myslim, ze holenie nie je o dovoleni… je to bezna vec, mas na to vek. Nohy a podpazusie ok za mna, s rukami by som pockala… lebo vazne, ked zacnes, uz musis…
@mane01 pre to isté čo sa rozoberá v inej téme o nechtoch.. proste názory starých rodičov..
@klaudiakalman mala som kamarátku ktorá sa toto bála povedať mame, vyslovene jej to zakázala.. oholila sa tajne, jej mama sa s tým neskôr zmierila..
ja som sa nebála, mama mi ani nič takéto nezakazovala, ale ani som sa nepýtala, proste som sa oholila.. asi v 12tich, skôr ma to nenapadlo.. jednoducho, u nás sa razil nazor, že čo sa týka mojich vlasov, výzoru, oblečenia môžem si vybrať ako chcem vyzerať.. a ja som našim vďačná za to že to naozaj neriešili hoci som aj dosť neskôr experimentovala..
Hlavne sa ohol s mydlom vo vani, nie na sucho, od dola hore, veľmi opatrne a poriadne umy žiletku.. po ususeni si nakremuj nohy..
@iwesska ...toľko bludov v jednom komentári.Pardon,ale fakt.Ruky sa neholia? Holim si ruky od 13 tich rokov.Tak isto ako si oholim nohy a rozkrok každý deň alebo obden si oholim aj ruky.Je to tak minúta navyše.
Doreze sa? Však snáď každá normálna matka ukáže dcére ako sa má holiť.Tak isto ako každá normálna mama ukáže dcére ako sa používajú vložky,tampóny,kalisok a ako sa umýva tam dole napríklad.
@h2 Tak ja som uz stara kofa a holim sa s max.opatrnostou, napriek tomu mam po holeni pravidelne nohy od krvi. Neviem si predstavit,ako sa take dieta,co v zivote ziletku nedrzalo,same bezpecne oholi. Mozno by jej mama kupila radsej holiaci strojcek,keby ju prehovorila a nie robit hokusy pokusy s ostrou cepelou.
@klaudiakalman ruky si nohol🙏 budeš ich mat jak opica. Na strednej som mala spolužiačku co si holila ruky. Vyzeralo to hrozné, ešte horšie ako pred tým ako si ich oholila
@iwesska nuž, keď sa deti neboja reakcie svojich rodičov, tak sa im aj zdôveria ak potrebujú pomoc.. ak niekto na to ide zákazmi a nastvanim sa za takúto banalitu ktorá nič zle nespôsobuje, tak potom sa nemôže čudovať že sa im deti nezdoveria.. a neskôr sa možno nezdoveria s niečím dôležitým..
Ruky si prosim ta nehol 🙏 kup depilacny krem a vyskusaj, kde to ide, ak si sa este nikdy neholila. Budes to mat jednoduchsie.
A mama sa holí alebo depiluje alebo ...?
Dcéra (8) mala dlhé tmavé chlpy v podpazuší, tak som jej povedala, že keď bude chcieť, tak nájdeme spôsob, aby bola spokojná. Na začiatku leta išla so mnou, keď som išla do depilačného salónu. Videla ako mi bola cukrovou pastou odepilovaná horná pera a rozhodla sa, že to skúsi aj ona. Skonštatovala, že čakala, že to bude bolieť viac... Obe sme spokojné - nielen z estetických, ale hlavne z hygienických dôvodov.
Ale určite by som nesúhlasila s holením rúk a nohy tiež len v prípade, že by to bolo výrazne tmavé.
@klaudiakalman tiez mam dceru, 11 rocnu a neviem si predstavit, ze by sa ma bala nieco opytat. Samozrejme ale neviem, aky mate s maminou vztah, no skusala si jej normalne vysvetlit, preco ti to prekaza? A opytat sa jej, preco si mysli, ze si na holenie este mlada?
Zaroven - povedzme si na rovinu, ak sa bojis toho "nie", tak ak jej to povies, mas stale 50% sancu, ze povie ano. Ak ho nepovie, co sa moze stat? Oholis sa aj tak? To budes v situacii, v ktorej by si bola aj teraz, keby si sa oholila s tym ze vies, ze mama s tym nesuhlasi. Skor by som jej povedala, ze by si od nej chcela poradit, ako sa mas spravne oholit, aby si si neublizila.
Tiez ti chcem napisat len tolko, ze ruky si naozaj nehol, ak mas svetle chlpky, tak s tym urcite nezacinaj, lebo potom to budes musiet robit uz navzdy - zacnu ti totiz rast hrubsie a tmavsie, takze do tohto by som sa sama nepustala, skor sa s niekym poradila, lebo viem, ze su zeny, ktore maju tmave chlpy na rukach a vadi im to, tak tam je to ok, ale ak mas svetle a jemne, zbytocne si tymto sama poskodis. Nohy a podpazusie ano, ale ruky sa isto radsej pobav s mamou a daj na jej rady 🙂
A dobra rada je aj ten depilacny krem, ja som zacinala prave s tym, tak mozno skus to, pripadne skus poprosit mamu aspon o to, mozno toto by mohla zvladnut 🙂
@klaudiakalman načo to chceš riešiť s mamou. Keď som vola mlada a začalo mi vadiť ochlpenie. Chytila som žiletku a sup všetko šlo dole. Nik nič o tom nemusel vedieť a už vôbec som nemusela zháňať návody ako na to.
Keď som mala 12 moja mama mi to tiež zakazovala. Ja som z toho bola na nervy. V mojom okolí sa už baby holili, len ja nie. No a prišlo raz k tomu, že sme išli na oslavu, mala som si dať silonky a šaty. Tak som sa na tajňáša oholila, nohy a podpazušie. Mama si to na oslave všimla, ale čo už zmohla... Odvtedy som sa holila.
@klaudiakalman a prečo ti to mama nedovolí?
Napíš sem aj dôvod...
Možno si myslí, že to nepotrebuješ alebo má sama zle skúsenosti a nechce, aby si mala aj ty...ale pamätaj si jedno, ak sa raz začneš holiť, budeš sa musieť holiť pravidelne ...
Preto by bolo dobré, aby ti poradil niekto skúsený...keď nie mama...skús tetu, alebo niekoho z rodiny ...sú rôzne spôsoby ako sa zbaviť šetrne chĺpkov 😉
Holenie je rýchle, ale ak ho robíš nesprávne podráždi pokožku , epilácia je bolestivejšie, ale vydrží dlhšie, pri depilacnom kréme - keďze je to chémia - musíš dodržať dobu pôsobenia, inak hrozí alergická reakcia ...
Fakt nebuď taká hŕŕ a ešte raz skús mamu presvedčiť, aby ti to dovolila a hlavne poradila...
Pane bože🤦🏻♀️ .Milé ženy! Mýtus o tom,že po holení rastu tvrdšie a tmavšie chĺpky je dávno vyvrateny.Chlpky sa vám len zdajú ostrejšie,kvôli uhlu v akom je chlp oholený ALE PRI HOLENI NERASTU TMAVSIE A TVRDSIE CHLPY.Dobre ráno dámy!
@klaudiakalman no moja mama bola taka istá ale ja som si odjakživa urobila aj tak po svojom
@doriiis Pls, dojdi aj mojim chlpom vysvetlit, ze je to len mytus, dik 😊 lebo tie jemne sa mi tiez nechce holit, ale obcas narastu tmavsie, tak musim 🙂 ale ked je to len mytus, tak pohoda, asi si ich len vymyslam, ale bola som v tom, ze rozoznat blondavy chlp od hnedeho je jednoduche 🥹
@ruxandra stmavnu a stvrdnu pod vplyvom hormónov v tele, nie tým že sa oholis.. keby si sa aj nikdy neoholila, v 30tke budeš mať úplne iné ochlpenie na tele ako si mala v 12tke.. ale nepichala by si, lebo chlp by bol ukončený prirodzene, vidno by ho však bolo.. spomen si na nohy žien ktoré sa kedysi nikdy neholili, mali tmavé chlpy (svetle mali len ženy ktoré mali vyslovene blond ochlpenie)..
Urcite to nerob sama a skus sa este raz porozpravat s mamou.
Mam dcéru v tvojom veku, a teda určite by som jej nebránila keby sa chce holiť. Aj keď teda má dosť svetle chĺpky ale zatiaľ to nerieši.
A aký má mama dôvod prečo ti to zakazuje?
Skus da ešte raz porozprávať s mamou,... Alebo kľudne aj s otcom, pripadne ak máš blízky vzťah s niekym s ostatných členov rodiny... Aspoň teda moja by to rozoberala aj s nim ako ju poznam
@iwesska Neuvažovala si nad iným spôsobom odstraňovania chĺpkov? Lebo aj ja už mám dosť rokov a dorezaná nebývam. Sem tam sa stane, zriedkavo. A dorezať sa tak, aby niekto vykrvácal, sa s obyčajnou žiletkou hádam ani nedá (mám teraz na mysli také tie jednorazové plastové čepieľkové "strojčeky").
@jana_eyre_2 ved to ano, ale to potom nestmavnu rovnomerne? Na stehnach mam velmi blede chlpky a tam sa mi obcas objavuju tmavsie, medzi bledymi. Na rukach som si nikdy neholila a tam ma blede vsetky stale. Jedna znama mi hovorila, ze po holeni ruk to ma este horsie a zacala s tym chodit k odbornicke radsej.
@klaudiakalman nerozumiem preco by si sa mala za toto spovedat mame , ved podpazusie a nohy nieje intimna záležitosť, ja som sa holila v 10 a mame som nic nepovedala, a tiez sa za mna na to nehnevala...