Ahojte, mám 19 a tento rok podávame prihlášky na VŠ. Rozhodla som sa pre učiteľstvo a páčila by sa mi kombinácia biológia s ruským jazykom a literatúrou. Doma však protestujú a nikto s týmto výberom nie je spokojný... Je táto kombinácia zlá? Mala by som nedostatok hodín? Zamestnala by som sa s týmto výberom?
Ahoj, ja som čerstvý absolvent učiteľstva, mám kombináciu bio-chem. Čo sa týka bio, tak na ZŠ sa učí síce od 5 ročníka, ale dokopy len 7 hodín (keby v každom ročníku je len jedna trieda), ak nie je posilnené vyučovanie. Na strednej sa učí len 6 hodín + maturanti. Takže veľa záleží aj na počte tried, koľko sa na škole nachádza. Ale úprimne, je to slabý predmet na vyplnenie úväzku (tuším celkovo musíš odučiť 23 hodín týždenne). Čo sa týka ruského jazyka, detto, na ZŠ sa vyučuje málokedy, na gymnáziách je síce častejší, ale tiež podľa mňa nie práve najobľúbenejší. S touto kombináciou to vidím skôr teda na ten gympel, alebo moja rada znie: jeden z tejto kombinácie nahraď silnejším predmetom (mat, sj, aj, nj).
Je to tvoj život, keď budeš študovať niečo čo si ty nechcela tak ti to pôjde oveľa ťažšie, samozrejme treba si niekedy dať poradiť ale ak ťa to baví tak prečo nie, biológia síce nie je taká, že by mala veľa hodín ale doplníš to tým ruským jazykom
No, myslím si, že by Ťa mali nechať sa rozhodnúť samu... Moja dcéra začala tento rok študovať prekladateľstvo a tlmočníctvo AJ+RJ... teraz sa na RJ mnohí pozerajú medzi prsty, ale myslím si, že ho budeme ešte o pár rokov potrebovať....
@jajussik Mam takmer dospelu dceru, nie je sice v maturitnom rocniku, ale uz teraz viem, ze aj keby som sa poskladala, tak nepojde studovat to, co jej poradime my s muzom a tak je to spravne, aspon viem, ze je nasa😉Takze treba sa riadit svojim rozumom. Viem, ze po revolucii sa velmi od rustiny upustalo, mnoho rustinarov si vtedy dorobilo napr. AJ, alebo iny predmet, lebo by neboli zamestnatelni. Teraz mam dojem, ze je tej rustiny na ZS a SS trochu viac a je kludne mozne, ze to bude stupat. Keby som bola na Tvojom mieste, tak by som si vsak trochu premyslela, ci nie je este iny predmet, ktory by lepsie naplnil uvazok a bavil by ma. Pripadne by som uz rovno uvazovala o tretom predmete, ktory by som si dorobila. Ale dopredu nevies, ako sa situacia vyvinie. Ved napr. ti, co studovali tesne pred revoluciou rustinu, tak si mohli mysliet, ze maju uvazky naplnene, az preplnene a behom chvile bolo vsetko inak. Ak vies, ze toto su tie prave predmety, ktore chces ucit, tak potom chod a vyber si prave tie dva. Nie je totiz nic horsie, ako ked si clovek vyberie len pragmaticky nieco a to ho potom nebavi.
Myslím si to,čo vaši doma..mám dcéry učiteľku AJ+špan.J a prekladateľku AJ + FrJ.....obe v podstate angličtina živí...ruština je "okrajová" a ešte dosť dlho bude,biologia je aspoň zaujímavá,ale ako ti už radia,k nej niečo "silnejšie".
@jajussik ja sa prikláňam k babam. Sestrina svokra je rustinarka a musela sa preorientovať na nemcinu, lebo ruština je slaba(nevyučuje sa, len väčšinou ako kruzok)a v kombinacii s biológiou si tiež myslim, že nebudeš mat dostatok hodín. Keď si vyberieš miesto toho nemcinu, anglictinu, slovenčinu, či matematiku, alebo telesnú, mala by si vystarane..
@jajussik ja by som ostala pri kombinacii, co mas, ak mas taku, co ta bude bavit.
Budes studovat tych 5 rokov a dovtedy sa veci mozu zmenit.
Anglictinu si k tomu dorob formou jazykovej skoly. Ak sa budes na to citit, tak aj statnice z nej.
V najhorsom sa mozes potom zivit rustinou (a anglictinou) aj ako prekladatelka pre firmy, co s ruskyhovoriacimi krajinami obchoduju. Ked by si nenasla uplatnenie v skolstve.
Znama ma rustinu a robi na nakupnom odd. Oni sice vedia anglicky, ale nie je nad to, ked detaily (ked sa nieco s objednavkou zmrší) sa dohodnu v ich rodnom jazyku. Hned sa to cele riesi rychlejsie a bez nedorozumeni.
@moonlight1210 prekladateľ a učiteľ jazyka nie je to isté,to nech si autorka zistí
@janinah ak ma niekto ten jazyk naozaj rad, tak sa mu venuje a rozvija ho aj viac ako len na prednaskach a cvikach a ku skuske, aby presiel do dalsieho rocnika.
Ja mam anj ako ucitelka, ale skusali sme aj tlmocenie a robili sme aj preklady (dostali na cvika trebars vynatok z novin, knihy, poviedku a doniest, kto ju lepsie literarne vystihol - co bolo dost narocne a pan profesor nas vzdy pekne zotrel, ked sme mysleli, ako super sme to dali. Preto dodnes zahadzujem mnohe knihy dnesnych prekladatelov, z ktorych az tak kricia anglicke vetne konstrukcie akurat povedane po slovensky. Skriabe mi to oci.).
Plus sme sa viacere pocas VS zivili prekladmi kadecoho (od jedalnych listkov, po firemne maily a dokumenty a tie stastnejsie a sikovnejsie aj knihy pre vydavatelstva. A ze ich vtedy slovenske jazykove korektorky riadne perovali a vracali im to na prepracovanie.).
Niektore chodili firmam aj tlmocit k navstevam.
Neviem, kolko sa na vyucbe jazyka na vs odvtedy zmenilo. Ale nas cepovali tak, ze sme nakoniec vobec neboli nutene ostat ucitelkami. Mohli sme si vybrat, co skusime, lebo sme na to mali.
Zavisi od autorky, nakolko sa bude tomu venovat.
Ak si rustinu zvolila preto, ze jej to pride ako taky lahsi predmet k biologii, kedze je to pribuzny slovansky jazyk, potom by to bol zbytocne strateny cas a prazdny mgr. titul.
Ak ma rustinu naozaj rada a bude sa jej poctivo venovat, tak ju urcite uzivi aj inak ako ucitelku. Najde pre nu uplatnenie.
@moonlight1210 fušky existuju.ale oficialne je to tak.ze ucitelia a prekladatelia si nemaju navzajom " liezt do kapusty",mam dcery jedno aj druhe.vychadzam z debaty medzi nimi co oni o tom vravia....inak je mi to jedno.len pisem autorke.inak je plateny oficialny preklad a inak fuska.suhlasim.ze dobry jazykar si pracu najde.len ci ju prave rustina uzivi je otazne.
preco by si sa s tym vyberom nemohla zamestanat. ako podla mna su to bludy a tvoju rodinu ako do toho az tak moc nic. ty to budes studovat a nato, aby ti to slo, ta to musi aj bavit. drz sa a dufam si vyberies to, co chces ty
To, že s tým nie je spokojná tvoja rodina je jedna vec. Druhá vec je či budeš mať uplatnenie a tretia, či ťa to bude baviť. Treba si zvážiť najmä tú druhú a tretiu vec, lebo od toho veľa záleží 🙂
@wivienka111 dakujem krasne....asi ostanem pri tejto kombinacii... A uvidime ako sa to ďalej vyvinie.
@jajussik Študovať to budeš Ty, nie Tvoja rodina. A keď to doštuduješ, učiť to budeš tiež Ty. Takže by som si ich názory maximálne tak vypočula a potom si urobila po svojom. Máš 19, takže si dospelá, zodpovednosť za svoje rozhodnutia si ponesieš sama. A neviem, prečo by si mala mať nedostatok hodín? Kvôli ruštine?