Poraďte školu pre syna, ktorý má dobré známky a baví ho geografia, dejepis, jazyky

27. aug 2021

Ženy debatovala som so susedkou o stredných školách a dala mi chrobáka do hlavy.Syn tento rok končí školu má dobré známky jednu 2 a uvažoval o gymnáziu bavia ho predmety ako geo, dej, jazyky...ale stále je to vo hviezdach on nevie aku školu chce a čo by ho bavilo...
V hre je aj elektrotechnická, alebo stavebná, ale matematiku má vydretu a preto sa toho obavam.Suseda tvrdí, že gymnázium mu bude nanic, ak nechce byť lekár, právnik, architekt, ekonóm...že, ak by chcel ísť po gymnáziu na VŠ elektrotechnickú, alebo nejakú technickú ti, čo majú za sebou strednú školu odbornú elektrotechnickú ...strojnicku...už budú mať náskok, lebo sa tie predmety učili na strednej a preňho to bude na VŠ všetko nové

autor
27. aug 2021

Čo si o tom myslíte?tiež si to neviem predstaviť.Ved oni už budú 4 r zapájať obvody a odborné predmety a on príde z gymnázia?Len tak ma to napadlo kam ísť po strednej...a aký je cieľ, keď niekto ide na gymnázium?

heleninamama
27. aug 2021

Na VŠ sa dnes dostane z akejkoľvek školy. Aj bez prijímačiek. Ale ak nevie dobre matematiku a sníva o štúdiu elektrotechniky či strojariny, bude z nej potrebovať kvalitné doučovanie.
Odborné znalosti budú na VŠ určite výhodou, ale matematika je nevyhnutná.

dskjhfdlkdjhl
27. aug 2021

Ano, v odbornych predmetoch budu mat z odbornej SS naskok, ale ten sa da dohnat lahsie ako naskok z matematiky a ten maju zase zvycajne gymnazisti. Ale ak ma matematiku vydretu, tak technicke skoly (teraz myslim VS) nech si dobre zvazi.

lucik194
27. aug 2021

poznam x ludi kt. skoncili priemyslovku a aj x co gympel a isli na VS stavebnu, elektrotechniku, proste technicky smer

je jeden rozdiel
z gympla vedeli ovela lepsie matiku fyziku, z ucilisia tie odborne veci a v matike uplne plavali.
tak si vyber co je lepsie

qetka
27. aug 2021

ja som isla z gympla na stojarinu. Vykresy na technicke kreslenie som oplakala, velakrat prekreslovala, lebo slzy mi rozmocili tus na pauzaku 😂😂😂
V druhom rocniku sme mohli kreslit uz aj v autocade, odvtedy to bola pohodicka. Matiku a fyziky som dala ako gyplacka lavou zadnou. Spoluziakov z priemyslovky povyhadzovali kvoli matike a fyzike zo skoly. Z 25 ludi v kruzku v 1. rocniku sme skoncili ako inzinieri traja. Urcite by som isla na gympel znova, aj ked dnes - ked sa spatne zamyslam, by som uz radsej skusila medicinu. A teda nakoniec robim v IT, kedze to bol moj konicek a stala sa z neho aj praca.

Ale teda ja som vzy bola v matike fakt dobra, mne nejdu vobec jazyky.

gdpr
27. aug 2021

Väčšiu hovadinu som už dlho nepočula aj z gymnázia ak sa rozhodne ísť napr. ako sanitár, záchranár má možnosť pomaturitného štúdia alebo urobiť si VŠ v akomkoľvek odbore. Ľahko sa môže stať, že z nejakej odbornej školy po 2-3r povie, že jeho to už nebaví a takých prípadov poznám nespočet, čo menili školu a potom znova začínali od 1.ročníka. Čo sa týka zmienených technických odborov tak tam pôjde najmä o jeho šikovnosť a vzťah k daným predmetom SOŠ technická mu nezaručí, že bude robiť vďaka nej skúšky ľavou zadnou. Gymnázium ho pripraví na čokoľvek a ak sa potom rohodne ísť do zdravotníctva alebo nejaký ekonomický smer tak zo SOŠ technickej bude 2x toľko plakať nad učením na prijímačky ako keď pôjde z gymnázia na technický odbor.

ofzuza
27. aug 2021

Pockaj, pockaj... Bavi ho geo, dejepis, jazyky a ty ho chces davat na elektrotechnicku ci stavbarinu? 😲

lilope
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
27. aug 2021

a som išla na gymnázium z dôvodu, že som vôbec nevedela, čo by som chcela v budúcnosti robiť. Na gymnáziu som zistila, že na VŠ ísť nechcem, chcem ísť rovno do práce. Moju naivitu, že sa dá s gymnáziom zamestnať rozprášila skúsenosť z pracovných pohovorov, kde sa na mňa pozerali akoby som nevychodila ani 5 tried ZŠ a pritom som mala maturitu. Zamestnala som sa za minimálnu mzdu a externe som si musela dorobiť aspoň 1. stupeň VŠ aby som mala aspoň niečo. Keby som sa mala rozhodnúť teraz, určite si urobím strednú odbornú školu z ktorej je možnosť ísť na VŠ, ale nie de facto podmienka, inak sa človek slušne nezamestná.
K tým školám, súhlasím s názormi vyššie - gymnázium lepšia matematika a fyzika, ale žiadna skúsenosť s odbornými predmetmi na technickej škole. Všetko záleží od syna, na akú VŠ bude smerovať a či vôbec - aby neskončil ako ja.

autor
27. aug 2021

@ofzuza ide mu aj fyzika len hovorím, že matika mu ide ťažšie, ale zase geometria mu ide.Chodil na doučovanie učiteľ tvrdil, že nie je v matike tak zlý ako ja tvrdím.Ale nemá ju rád..má rád skôr tie prírodné vedy.Nie je taký veľký výber stredných škôl pre chalanov bola to len úvaha. .,ak nie gymnázium tak čo?
Ekonomická nie, hotelová nie, zostava stavebná, strojnícka, elektrotechnická tam sú fajn odbory počítačové...polygraficka nie, zdravotná nie, baví ho chémia ísť na chemickú?ak mám vyberať podľa toho čo ho baví a aké predmety tak gymnázium...muž má strojnícku aj VŠ a povedal, že bola veľmi ťažká robí úplne niečo iné.Len ma to zaujalo neviem počula som názor, že roky zabite na gymnáziu a čo ďalej?
Automechanik, stolár nechce byť nemá k tomu vzťah.

ofzuza
27. aug 2021

Autorka a chce ist na vs?

autor
27. aug 2021

@lilope veď toto...
@ofzuza on nevie ani na akú strednú nie to, že by rozmýšľal nad VS🙂ide do 9 roc, rok aj pol pomaly doma puberta...ja ako rodič chcem, aby išiel na VŠ určite.Este som zabudla na dopravnú priemyslovku logistika a pod...ak by mal vzťah aj, že chce byť kaderník barbier nedbam, ale on nemá žiadnu predstavu čo by ho bavilo a chcel robiť.Co som minule počúvala o čom hovoril so spolužiakom pravdaže všetci chcú byť IT technik, alebo skladať počítače a popritom sa hrať na PC🙂

ofzuza
27. aug 2021

Autorka, tak ak chce byt ajtak, tak gympel a potom vs informatika.

katarinka2290
27. aug 2021

@lucik194 ano mate pravdu,ja som chodila.na vs stavebnu v ba,nam co sme prisli zo strednej stavebnej tak sme vedeli viac z odbornych veci,gymnazistom isla lepsie matika,fyzika.to zas nam tak neslo.lebo stredna skola sa sustredila skor na tie odborne predmety.gymnazisti mali zas ine kvality,lahsie sa im ucilo na skusky ucivo,kedze boli nauceni z gymnazia sa ucit texty napr. Ale neskor dobehli ostatnych a uz su ing.,nas zo strednej stavebnej viac neskoncilo ako skoncilo studium na vs

katarinka2290
27. aug 2021

Na stavebnej je bud odbor stavitelstvo,geodezia alebo tis-zalezi v akom meste.z geografie si nepamatam ze by sme mali nejaky predmet.skor sme kreslili a mali sme deskriptivnu geometriu co je aj dost o predstavivosti.dejepis sme mali mozno v 1.rocniku.na stavitelstve ziez dost kreslia podorysy domov a tak
Manzel ma vystudovany katolicky gympel-maturoval z anglictiny a geografie.na vysoku siel na iny odbor,skor ucitelsky smer,ze by mohol aj ucit a teraz ma titul.mgr. A po skole pracoval na okresnom urade ako referent zivotneho prostredia.tam urcite vyuzil aj geografiu,a celkovo ma taky vseobecny prehlad.skusal po mgr aj stavebnu vs v ziline ale tam zvladol prvy semester,tam pohorel na mechanike a fyzike tak to nechal tak

janage
27. aug 2021

Ak ho baví chémia tak co stredná škola odbor farmaceutický laborant?

lenka2710
27. aug 2021

Môjmu brachovi išla veľmi chémia, tak ze pôjde na gymo, ale potom hľadali s učiteľkou rôzne stredné školy a zaujala ho farmácia! Zobrali ho bez skúšok, zvládol celé 4 roky ľavou zadnou! Na výšku ho ale na prvýkrát nezobrali, resp. chcel ísť na výšku do Blavy, tam ho nezobrali! Hneď po škole sa zamestnal, nemal núdzu o prácu! Po roku ho vzali, vravel ze prve 4 semestre to mali ľahšie ti z gyma, ale potom už preberali odborné predmety a tam mali z gyma zasa problémy! Takisto mal prácu, ešte pred štátnicami, 3 mesiace mu držali miesto, lebo v meste kde je teraz, je núdza o magistrov a povedzme si, lekárne tu budú vždy a práca v nich tiež 😜

savanna
27. aug 2021

Ak ma matiku vydretu uz teraz na ZS, tak na technickej VS by nad tym plakal po nociach. Poznam aj ludi z gympla, ktorym matika isla lahko a na VS IT smeru sa poriadne zapotili, pripadne to aj nedokoncili. A potom takych, ktorych akoze bavili pocitace, z matiky slabota a nepresli ani prvymi semestrami, lebo na to jednoducho nemali hlavu. Akurat co tam stratili roky zivota.
Geo a dejepis, s tym zial uplatnenie velmi nie je, mozno tak ucitelstvo, ale aj to je slaba dotacia hodin. Jazyky su uz perspektivnejsie, s jazykmi sa vo svete ani na pracovnom trhu nestrati. Mozno nezarobi tisice ako v IT, ale ani nebude mat nudzu. Otazne je, ci s tou technikou prisiel on, alebo si skor ty ako rodic myslis, ze je to perspektivne. Ja hovorim, ze clovek by mal hlavne byt v zivote spokojny. Nie potit krv na skole, na ktoru jednoducho nema vlohy.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
28. aug 2021

@anita1978 dopravná je fajn mám veľa známych čo ju študovali a uchytili sa v logistike, VW na fajn pozíciách, dispečer dopravy v kam.firmach je to stresová práca, ale fajn a dobre platená.
@janage áno to je jedna z možností tiež...
@lenka2710 akú strednú školu má?ja som našla len na chemickej podobný odbor
@savanna my sme ako rodičia uvažovali o elektrotechnickej myslím tento odbor.
Je kludnej povahy, introvert má rád piplave práce chodil dlho ako dieťa na keramický krúžok naposledy povedal zo srandy, že bude zubný technik, že zuby bude treba stále, ale škola sa študuje v Košiciach to je nereálne sme zo západu a on na internát nepôjde🙂)
Ak by bol fyzicky zdatný nedbala by som nech ide aj na policajnú, vojenskú a niekde na úrad...
Keď nám robili v dome elektrickú prípojku, že to by ho bavilo, že domy sa stávajú stale je ešte taký detský všetko prerátal na peniaze...nevidí za tým prácu iba peniaze.Bol sa strihať u barbiera a platil 16 eur za 20 min a hneď prerátal koľko ja zarobím za hodinu v štátnej správe
Bude ako ucetni Fillini🙂všetci jeho spolužiaci vedia kam ísť ďalej a čo robit a moje dieťa povedalo, že veď mi niečo vyberiete nie je priebojny a cieľavedomý.Ved, keď treba niečo vystudujem, naučím sa dajte mi pokoj

lenka2710
28. aug 2021

Do BB farmaceutický laborant, ale škola bola zdravotnícka, len bolo viac odborov

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moni73
28. aug 2021

Nemyslim si, zeby bol problem aj keby mal len gympel, aj ked si myslim, ze dievca s gymplom ma viac moznosti ako chlapec. Dcera tiez nema predstavu, co by chcela robit, zacina tento rok bilingvalne gymnazium - spanielske. Pre mna to znamena, ze sa nic moc nenauci okrem jazyka, takze po skole bude mat 2 reci na vysokej urovni. Bud zisti, co vy chcela studovat a pojde na vs, alebo sa zamestna a nakolko ju pokladam za inteligentnu, rychlo sa uciacu, myslim, ze nebude problem. Plus ak by to chcelo byt remeslo, zvycajne sa da doucit kurzami.

autor
28. aug 2021

@anita1978 super rozhodnutie byť vojakom či policajtom stály plat, niekde v kancelárii veľa známych tak pracuje, dobrá prac.doba.
@moni73 áno jazyky sú len plus.Sused je prekladateľ popri svojej práci.

autor
28. aug 2021

@moni73 ide do Ba na toho Garciu?

didi35
19. feb 2023

Keď nevie kam, tak na gympel. Trochu dospeje a sám sa rozhodne. Tazko vyberať v takom mladom veku. Je jednotkár, gympel zvládne.