Pomoc s výberom strednej školy

vikinak123321456
19. nov 2020

Ahojte. Som deviatačka na základnej škole a už dlhší čas rozmýšľam akú strednú školu si mám vybrať. Problém je taký že nemám žiadne tušenie aký odbor by som mala robiť. Viem čo má baví ( jazyky, dejepis, chémia ) a rada pracujem z ľudmi. Teraz je to ešte horšie pretože som v karanténe a do školy nemôžem ísť takže radu od učiteľov teraz musím riešiť tak cez email. Ak by niekto vedel že akú strednú školu v Košiciach by som si mala vybrať tak mi prosím napíšte. Vo pred ďakujem za odpovede.

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@vikinak123321456 Tiež sa učím v škole tak na 2-3 a najväčší problém mi robí matika, fyzika a biológia.

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2020

@vikinak123321456 slovencina bude asi tiez problem😉

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl No slovenčina to určite 😅

oblecenie99
19. nov 2020

@vikinak123321456 Píšeš,že chémia aj dejepis aj jazyky...je to taký miš maš,aj prírodné aj humánne predmety..chces ďalej študovať aj na VŠ?ak áno,nechceš skúsiť nejaké gymnázium?

123andy123
19. nov 2020

nechcela by si sa radsej nieco vyucit? kadernicka, kozmeticka ked ta bavi chemia.. Alebo kucharka, cukrarka.. remeslo ma zlate dno ver mi....

lintu
19. nov 2020

@oblecenie99 s 2-3, keď na gympel sa majú problém niekde dostať aj čistí jednotkári?

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@oblecenie99 Áno na vysokú by som chcela ísť. Rozmýšľala som aj nad gymnázium ale bojím sa toho že čo ma tam čaká lebo veľa žiakov hovorilo že je to ťažké.

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@vikinak123321456 a ani si nemyslím že by ma tam zobrali s mojimi známkami.

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@123andy123 Toto ma vôbec nenapadlo možno vyskúšam nad tým dobre po premýšlať.

oblecenie99
19. nov 2020

@lintu Aha,ospravedlňujem sa,iba som preletela pôvodný príspevok a ten ďalší som nevidela.. ako je to teraz s prijimackami?Robia sa ešte,či sa už berie len podľa priemeru,či aj aj?Neviem,ako sú na tom teraz gymnázia,ja som chodila na osemročné,roky 2000 až 2008,bolo to dosť prísne ale nakoľko som nechodila na základnú (len jedna štyri),nemám to gymko s čím porovnávať,proste som sa učila a nebrala som to nijak drasticky,známky väčšinou jednotky,matika robila problém aj u mna ale dalo sa to vykryť doucovaniami 😁

Pre zakladatelku: tie dvojky,trojky máš z tých problémových predmetov,alebo všeobecne so všetkého?

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@oblecenie99 tie dvojky, trojky mám skôr zo slovenčiny, matiky, biologie a fyziky

vikinak123321456
autor
19. nov 2020

@oblecenie99 ostatné predmety ako angličtina ( tam mám čistý premier 1) informatika, dejepis, chemia a tak ďalej mám jednotky a trochu ku dvojke.

lintu
20. nov 2020

@oblecenie99 nemusíš sa ospravedlňovať. Nič sa nestalo 🙂 Tiež mi najprv napadol gympel, ale potom prišla tá info o známkach. Neviem, ako to teraz na týchto školách chodí. Viem len z počutia, že niekde majú naozaj problém dostať sa tam aj jednotkári.

@vikinak123321456 ak chceš ísť na vš a nedostaneš sa na gymnázium, bolo by ideálne, keby máš aspoň zhruba predstavu, čo za vš by to malo byť. Stáva sa, že stredoškolák príde do štvrtého ročníka. Vyberie si vš. Zrazu zistí, že prijímačky na tú školu sú z predmetu xy, o ktorom nemá ani páru, lebo na strednej ho nemali. A teda je nútený narýchlo si naštudovať to, čomu sa iní venujú štyri roky alebo vzdať sa svojho sna.

Skús sa pozrieť aj na zdravotnícku školu, hotelovku....

jumama
20. nov 2020

Sprav si test osobnosti, napr. https://www.16personalities.com/sk/typy-osobnosti alebo https://www.emiero.sk/typologie-osobnosti/ ... neviem, ci su zadarmo alaebo za sms platbu, ale daju sa najst aj zadarmo, byva tam aj odporucanie na zamestnanie.

lenja123
20. nov 2020

@vikinak123321456 ak ťa baví práca s ľuďmi skús zdravotku. Využiješ tam aj chémiu, a ak ti idú jazyky, tak sa s ňou veľmi dobre uplatníš v zahraničí. Alebo skús nejakú bilingválnu SŠ (nie gymnázium) a po nej môžeš pokračovať na VŠ - prekladateľstvo, učiteľka cudzieho jazyka....

janage
20. nov 2020

@vikinak123321456 skus vygooglit mala by existovat stredna chemicka skola v Bratislave. Ja osobne si ale chemiu bez znalosti matiky neviem predstavit.
Vyborna by bola aj kombinacia informatika plus cokolvek.
Isla by som bud cestou remesla ako niekto spominal alebo menej narocne gymko.
Aj ked je skola zatvorena, mali by ste mat vychovnu poradkynu. Nasa nam uz posiela online materialy a prezentacie skol.
Testy co pomahaju urcit na co sa hodis robili uz v 8. rocniku nase deti zadarmo prave u nej

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

@janage menej narocne gymnazium je strata casu. Nepripravi dobre na VS a ani neposkytne ziadne moznosti na zamestnanie bez VS. Ale vsimla som si, ze mnohi takto uvazuju, mnohym ide totiz najma o znamky.

miskaska
20. nov 2020

Skus si hodit do googlu: Stredna odborna skola Košice a povyhadzuje ti viac skol.

anjelicek26
20. nov 2020

Podla mna s tymi znamkami a nedostatkami gymnazium nie. Momentalne ano - zdravotny personal, laborantky, ist tymto smerom, ak mas dobru chemiu a vztah k ludom o to viac. Ci potom budes/nebudes chciet ist na vysku uvidis.

janage
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl moja skusenost aj na nie top skole, ak ucitelia vidia snahu a zanietenie dietata sa mu venovat budu, dokonca nad ramec.
Na tych top skolach s pretlakom nadanych deti sa zas venuju hlavne tym najlepsim a na zvysok nie je cas a tym sa ten zaujem dietata utlmi.
Ja to vidim teraz posledne roky hlavne na tych zakladkach skrz sutaze a olympiady.
Suhlasim, ze lepsia skola vacsie sance, na druhej strane aj slabsia skola Ta moze dobre pripravit, ale hlavne to dieta musi chciet.
Autorka hovori o znamkach, ale nehovori, ci aj sa zucastnila nejakej sutaze, olympiady ako dopadla.
Ja doma nadsenca chemie mam. Chodi na obycajnu sidliskovu ZS a uz min. rok mala ciel byt uspesny riesitel na krajskom kole CHO. Musela sa naucit vela veci ned ramec uciva, presvedcit chemikarku, ze to nevzda pri prvych tazkostiach a potom to bolo uzasne vidiet ako pracuje a napreduje pod vedenim ucitelky.
Teda zaver moze,si vybrat aj menej narocnu skolu a dobrymi vysledkami na chem. sutaziach napr.
Kazda skola ma zverejnene vysledky a umiestnenia svojich ziakov, tak sa to da lahko odsledovat.

kristina2015
20. nov 2020

@vikinak123321456 na gymnázium zabudni a na VS tiež pokiaľ budeš písať,že máš problém ,,zo školou...

janage
20. nov 2020

@vikinak123321456 existuje stredna odborna skola chemicka, je v Bratislave skus pozriet

kristina2015
20. nov 2020

@vikinak123321456 Na zdravotnú školu s 3 kami neberú . Neviem ako je to vo väčších mestách ,ale v menších istotne nie.

janage
20. nov 2020

Moj nazor na znamky. Mozes mat 2,3 na skole co je medzi najlepsimi na slovensku a vedomosti lepsie ako jednotkar zo skoly, kde ich maju takmer vsetci.
Preto je dolezite ak ta nieco fakt bavi, venovat sa tomu aj nad ramec uciva, zucastnit sa dakej sutaze a tam uvidis ako na tom skutocne si.

kristina2015
20. nov 2020

@anjelicek26 zdravotka ,gympel s 3 neberú...najťažšie školy a robí sa výber z najlepších .

evkamotka
20. nov 2020

@janage hlada v kosiciach

janage
20. nov 2020

@kristina2015 dievca je z velkeho mesta, kde mas tych skol podstatne vacsi vyber. A kedze je ich vela aj ich uroven od top cez obyc. po menej narocne. Ja som bola dost prekvapena kto sa dostal min.rok bez prijimaciek na biling. gymka

evkamotka
20. nov 2020

Podla mňa mnohe odborne ti pokojbe sadnú, aj obchodna akademia (dobre uplatnenie aj bez vs), hotelovka, pedagogicka, zdravotka

janage
20. nov 2020

@evkamotka ano som si az potom uvedomila, ze ta skola je az v BA.
Ak je ale z KE velmi zalezi na akej skole tie 2,3 ma. Lebo su tu skoly co su top v ramci Slovenska, kraja, aj take co su vyslovene slabe. A nie je jednotka ako jednotka

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

@janage Pisala som o gymnaziu, nie o ZS, to je dost zasadny rozdiel, ale chapem, aj slabsia skola moze mat dobre vysledky napr. v CHO. Tie dobre gymnazia si vsak svojich studentov mozu vyberat a ked su v triede lepsi studenti, tak je to uplne o niecom inom, ako ked sa tam pozbieraju taki, z ktorych polovica je tam preto, lebo na tie lepsie gymnazia by sa nedostali. Cely zivot robim v skolstve, viem o com pisem, neusudzujem len z toho, co som videla napr. u svojich deti.