Pomoc s výberom strednej školy pre dcéru

andynkaq
20. apr 2024

Na aku strednu dat dceru, ktora vobec nevie, co chce v zivote robit? Znamky nema najlepsie, trojky, aj nejake stvorky (hlavne z matematiky, chemie a fyziky). Jedine, co ju bavi je umenie..

laurita285
20. apr 2024

Však vieš odpoveď, umenie.

mamatroch
20. apr 2024

@andynkaq nemate na skole psychologicku a specialnu pedagogicku (eventualne sa spytaj triednej)? Viem, ze u nas napr. je moznost ju vo 8./9. triede vyhladat a ona na zaklade rozhovoru s dietatom a testu na to urceneho pomoze nasmerovat, poinformuje (nezáväzne) o skolach, ktore by pre konkretne dieta pripadali do uvahy v okoli.
Dalej by som vyuzila dni otvorenych dveri na strednych skolach / učilištiach, ktore zvazujete.

andynkaq
autor
20. apr 2024

@laurita285 ano, bavi ju, ale popravde podla mna nevie kreslit dostatocne dobre na to, aby ju na umelecku skolu zobrali... Treba tam ak som dobre citala nakreslit zatisie.

babovka2321
20. apr 2024

@andynkaq co nejaka kozmetika alebo nieco podobneho charakteru? Licenie je tiez v istom zmysle umenie :D

pribinak
20. apr 2024

@andynkaq však jej môžeš nájsť doucko z kreslenia

koniarova
20. apr 2024

@babovka2321 súhlasím.

estellas
20. apr 2024

@andynkaq Ak má rada umenie tak grafik digitálnych médií je dobrý odbor. Je to kreatívne lebo tam robia aj plagáty na podujatia, venujú sa tam aj fotografovaniu.

stellariaaquatica
20. apr 2024

@andynkaq robíš si srandu? Baví ju umenie a nevieš na akú školu ju dať? Tak ju daj na umeleckú a predtým na nejaké krúžky/kurzy kreslenia

zuzana76
20. apr 2024

@andynkaq umelecka, napr fotografia

sigma510
20. apr 2024

@zuzana76 zabite 4 roky a zbytočne. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Nevenujem sa tomu co som vyštudovala, lebo na to aby si takéto niečo robila, nepotrebuješ byť 4 roky na strednej škole. Dodnes svoj výber strednej školy ľutujem, nič mi nedala, mala som ísť iným smerom.

zuzana76
21. apr 2024

@sigma510 fuha, veľká škoda a ja by som sa chcela naučiť fotografovať, veľmi sa mi paci umelecká fotografia

andynkaq
autor
21. apr 2024

Asi uz mame vybrate, povedala, ze pojde za cukrarku, ale nie som si ista, ci to je dobre rozhodnutie..

nelka93
21. apr 2024

@andynkaq možno ju treba podporiť v tom co chce. Ja som už napríklad v 8.triede mala vybratu aj vysokú a rodicia boli radi, že si idem za svojim

zuzana76
21. apr 2024

@andynkaq podľa mňa je to fajn. Je to kreatívne, keď nie je študijný typ, čo asi podľa známok nie je, tak potrebuje niečo kreatívne a manuálne. Možno aj krajčírka by bola fajn, pripadne kadernicka.

sigma510
21. apr 2024

@zuzana76 to nie je žiaden problém, je k tejto tematike celá hrba kníh, rôznych tutorialov, videí alebo workshopov. Ale určite nie je potrebné na to stráviť 4 roky v škole, dnes by som sa rozhodla inak. Ako hobby fotenie fajn. Ale ako zdroj príjmu, je prvé je to makačka, za druhé veľmi nákladná makačka. Ľutujem ze som nešla na gympel. Mohla som mať viac možností co sa týka výberu vysokej školy. Dnes viem ze by ma skorej lákala medicína, zdravotníctvo alebo niečo smerom kde je chémia. Žiaľ neskoro som na to prišla.

dada4
21. apr 2024

@andynkaq podľa mňa to riešite zbytočne skoro...ja mám momentálne deviatka a takto pred rokom ani nevedel kde je sever...
Tento rok sme pobehali školy keď mali DOD a podľa toho sa rozhodol...

laurita285
22. apr 2024

@sigma510 inak toto sa dá povedať o každej škole okrem gymnázia (a možno zdravotky? ale tam komu by stačila len stredná aby utieral rite) že je totálne zbytočná.
Nepotrebuješ študovať fotografiu, kozmetičku, nechtárku, cukrárku, fotografku, obchodku, čašníčku, krajčírku... všetko sa vieš naučiť doma sám v priebehu týždňov a byť v tom TOP TOP TOP a najlepší v odbore keď na to máš, prípadne ak potrebuješ k tomu zdrap tak si ho vieš urobiť za pár týždňov a nemusíš v škole sedieť roky a drať rifle zbytočne :D nehovoriac o tom že všetky vymenované povolania robí väčšina bez toho zdrapu a tí najlepší zarábajú omnoho omnoho viac než ľudia s VŠ

dominikamacakova
22. apr 2024

TY! si myslíš, že nevie kresliť dostatočne, ale niekto iný si to myslieť nemusí.

dominikamacakova
22. apr 2024

Nie, cukrárka nie je dobré rozhodnutie lebo piecť dokáže každý kto má IQ nad 50 aj bez školy.

pralinka86
22. apr 2024

Nie, cukrarka nie, nic proti odboru, ale dnes je tolko amateriek bab co pecu veľdiela... Moze to skusit ako brigadu, na privyrobenie a ak by jej to slo, rozbehne sa aj bez skoly...
Mozno nieco vseobecnejsie typu obchodna, kde by sa naucila nieco, co aj vyuzije pri podnikani napr s kolacmi alebo inym "remeslom"
Spominana grafika by bola fajn, ale ak matematika fyzika neide, tak neviem, ako by jej to slo...
Zdravotka? Takyto sme nic?
To, ze ju umenie bavi, je super, chodi na nejaky kruzok? Ak nie, nech zacne, este ma cas, mozno sa ukaze ci ma talent..
A urcite chodte na DOD roznych skol, nech vidi co sa tam deje a ako to vyzera..
Drzim palce