Znázornite teleso s pôdorysom tvaru kruhu, nárysom tvaru štvorca a bokorysom tvaru trojuholníka, ak priemer kruhu d je daný ako pätina súčtu číselných hodnôt vyjadrujúcich deň a mesiac Vášho narodenia. Ostatné údaje (r - polomer kruhu v pôdoryse, a - dĺžka strany štvorca v náryse, c a v - dĺžka základne a výšky na základňu trojuholníka v bokoryse) je z neho potrebné pred znázornením dopočítať. Výpočet, resp. zdôvodnenie výberu konkrétnej hodnoty uveďte priamo v online texte zadania. Obrázok resp. fotku telesa s vypočítanými hodnotami pomenujte svojim priezviskom a vložte do tohto zadania.
Kto vie, prosím o pomoc. Dakujem vám.... Potrebujem postup, svoj datum si potom doplnim.
Ešte raz ďakujem za pomoc..
môže sa to robiť v geogebre, alebo len tak rukou nakresliť.
@zuzana9393 hlavne potrebujem vypočítať dané údaje
@katkamatka7 kde toto nájdem?
@gomak Mne pomohol vyhľadávač.
@gomak Ak pomohol obrázok, dovolím si ho vymazať, nie som autorom 😉
Opravte ma niekto, ak sa mýlim, ale priemer kruhu je zároveň dĺžka strany štvorca a dĺžka základne aj výšky trojuholníka.
Nemám k dispozícii geodebru ani podobný nástroj, no snažím sa predstaviť si toto:
ak je trojuholník rovnoramenný, s rovnakou výškou a základnou, bol by na mieste obrázku štvorca obdĺžnik. Ak je trojuholník rovnostranný, jeho výška nie je rovnaká ako základňa. Vtedy je obrázok štvorca štvorcov.
Platí to?
Niečo mi v ženskom myslení vraví, že:
rovnaká výška trojuholníka a rovnaká základňa nebude rovnostranný trojuholník. => Štvorec nebude štvorcom, ale obdĺžnikom => Dané teleso nie je reálne zostrojiť v podmienkach daných .....
Údaje potrebné vložiť do zadania úlohy => meno vynálezcu, ktorý to dokáže
@katkamatka7 Ale odkiaľ stále berieš ten rovnostranný trojuholník? Nikde sa nepíše, že je rovnostranný. A ani nie je. Je rovnoramenný.
@h2 No snažím sa vyvodiť si štvorec z rovnoramenného trojuholníka. Nejde mi to, ukáže sa mi obdĺžnik.
@katkamatka7 No musíš si dať taký, ktorý má rovnako dlhú základňu aj výšku. Veď si to skús nakresliť. Napr. 5 cm.
@h2 Áno, rovnako dlhá základňa a výška. Zmeraj dĺžky vzniknutých dvoch strán. Navzájom sú rovnako dlhé, ale nie sú rovnako dlhé, ako základňa. Odpovedá Pythagoras, Prečo.
@katkamatka7 Prosím Ťa, veď to je práve rozdiel medzi rovnostranným (má rovnaké všetky strany) a rovnoramenným (má rovnaké len 2 strany - ramená).
@h2 Áno. A to znamená, že rovnostranný trojuholník nemá výšku s hodnotou dĺžky jeho strany.
@katkamatka7 Ale o rovnostrannom tu celý čas hovoríš len ty. 🤷🏻♀️
@katkamatka7 Neviem bohvieako kresliť, tak som si pomohla týmto štvorcovým papierikom. Máš v ňom rovnoramenný trojuholník. Výška a základňa sú zhodné.
@h2 mas to dobre, polomer je polovica priemeru, vsetky ostatne rozmery (strana stvorca, vyska v trojuholniku) budu mat velkost ako priemer.
@h2 Popravde, rada by som sa dozvedela, prečo predpokladám riešenie v rovnostrannom. Možno niekto vysvetlí.
Ďakujem vám za pomoc, vážim si to o to vačšmi, že sa vôbec nepoznáme a boli ste ochotní mi pomôcť. Ešte raz , vrelá vďaka. 🙂❤
To co? 😅 nerobi sa to cez nejaky konkretny PC program?