Pomáhajú vám teenageri v domácnosti?

31. mar 2024

Mám dvoch synov, druhák a štvrták na SŠ. Maximálne vyberú umývačku, raz do týždňa povysávajú svoju izbu a potriedia si svoju spodnú bielizeň. Ako pomáhajú tínedžeri v domácnosti u vás?

luliu
31. mar 2024

Mám deti na ZŠ - umývačka, upracu si vlastné izby, dcéra pozehli, kedykoľvek niečo uvarí, smeti, malé nakupy

zobaka
31. mar 2024

vynesie smetie a tiež si povysáva izbu, ide do potravín, keď sa mi nechce 😂

andrea_82
31. mar 2024

Ja mam prvaka na SŠ a robi presne to iste, co si napisala. Plus to, o co ho poprosim. Ale viac ani nepotrebujem.

martinkatinka
31. mar 2024

U nas takmer 13 rocny :vyniest smeti, nalozit, vylozit umyvacku, pozbierat a poskladat pradlo, umyt umyvadla, povysavat, sem-tam aj zotiera podlahu. Svoju izbu si musi riadit sam. A pomaha pri vareni, lebo chce.

pribinak
31. mar 2024

Mam ôsmaka. Vynáša smeti, vyloží umývačku riadu, skoci do obchodu, vyvenci psa, vysáva málokedy, mame robot, utrie prach, poleje kvety, ….pradlo mu vykladať nedávam lebo omdlieť keď vidím ako to dáva na susiak, ale poskladať si to vie

martinkatinka
31. mar 2024

@pribinak pradlo nedavam vesat ani ja a ani muzovi 😆 nevie to tak, akoby som to ja chcela

autor
31. mar 2024

Pravdupovediac ani ten základ sa im nechce urobiť. Viackrát im musím pripomínať. Hnevá ma to. Rozmýšľam nad tým, že im dám harmonogram, čo budú robiť doma. V lete chodia na dvor vešať bielizeň,ale niekedy je to ledabolo povešané. Ťažko sa to potom žehlí. Menia si ešte posteľnú bielizeň raz do týždňa, ale tiež musím po nich to upravovať.

pribinak
31. mar 2024

@martinkatinka muz to nerobí, vidí ako má ide poraziť a tak to radšej robím ja

yoxinka
31. mar 2024

Môj 12 ročný vyberie umývačku, kompletne si upratuje sám izbu (vysáva, prach utiera, odkladá veci), sám si odkladá bielizeň. Keď potrebujem, ide sám na nákup, manželovi pomáha úplne so všetkým čo treba okolo domu, sám si prezlieka posteľnú bielizeň. Vie uvariť pár jedál, také že palacinky, wafle, perník, nejaké hemenendexy vie priprať sám pre celú rodinu. 8 ročná vykladá umývačku, upratuje si prádlo, upratujú si izbu spolu s mladšou sestrou. Im ešte pomáham, aby sa naučili, ako to robiť tak, aby im to nezabralo veľa času a bolo to efektívne. Posteľné si vyzliekajú samé, vankúše si obliekajú samé, ja im pomôžem navliecť paplóny a plachty. Všetky deti si upratujú špinavé prádlo, upratujú zo stola po obede/večer a všetci pomáhajú prestrieť stôl pred jedením. V kritickej situácii sa najstarší syn vie postarať o obe sestry. Na Vianoce sme mali obaja s mužom covid a dva dni sme boli totálne mimo, syn dal sestrám najesť, skočil na nákup, skočil do reštiky vziať obed, hral sa s nimi a ešte aj spolu napiekli medovníky 🤪❤️.

20erika07
31. mar 2024

Mám prvaka na SŠ ale je na internáte, cez víkend ak nie som v práci nevyžadujem takmer nič od neho, max základ, nanosit drevo, vyniest smeti, upratat po sebe, nema problem s nicim o co ho poprosim, je rad ked pomoze akurat ,ze samemu to nedopne, no kedze je tak malo s nami, tak sa snazime inak vyuzit ten spolocny cas. Potom mam 10rocnu a spravi vsetko o co ju poprosim a niektore ukony aj sama od seba, podla nalady, ona je taka mamička malá naša 🙂 uvidime neskôr.
Ale co sa tyka pradla, to nedovolim nikomu, a s umyvanim riadu mam tiez problem, co je pre nich uz čisté, pre mna ani náhodou, to asi zdedili po otcovi😄

autor
31. mar 2024

Máte skvelé deti, že vám takto pomáhajú v domácnosti. Ďakujem,že ste sa podelili o to, ako to u vás funguje. ❤️

salome123
31. mar 2024

Nie je prehnané meniť posteľnú bielizeň 1x týždenne? Mám mladšie dievčatá, pomáhajú viac ako tvoj, ale samozrejme so šomraním 🙂

autor
31. mar 2024

@salome123 keď si predstavím, že si cca 8 hodín v posteli x 7 dní..pričom sa potíš a zvlášť tínedžeri.. každý ako si nastaví výmenu bielizne. Ja napr.pyžamo, čo mám dnes už zajtra neoblečiem ;)

salome123
31. mar 2024

Zaujímavé 🙂 máš a tým potom kopu práce a prania. Aj zehlis posteľnú bielizeň?

autor
31. mar 2024

@salome123 ako často meníš ty bielizeň? Niečo žehlím, napr.obliečky na vankúše. Pyžamá nežehlím. Pekne poskladám.

nika23t
31. mar 2024

Dve staršie dcéry (takmer 14 a 11 ročne), tak vedia poupratovať kuchyňu, umývačka, obývačka také bežné veci ako hračky po najmladšej, povysavat, vyniesť smeti, staršia aj povesat prádlo, poukladať suché, kúpeľňa bezny denný poriadok, utrieť prach, umyť podlahy, svoje izby. Upratujú podľa toho, koľko majú povinnosti zo školy. V sobotu pomáhajú viac. Ale švagriná ma synov v rovnakom veku a tam nula... Nerobia nič. Švagriná im nedôveruje, že neupracu tak, ako ona. Max vynesu smeti.
Ale samozrejme mojim musím denne pripomínať, aby sa doma realizovali, samé od seba maaaaalokedy.

lubka8386
31. mar 2024

A toto všetko vám robia deti samé automaticky, alebo im hovoríte ?

nika23t
31. mar 2024

@lubka8386 mojim hovorím dookola, dennodenne im pripomínam. Ony urobia, pomôžu, ale musím im opakovať.

babydesire
31. mar 2024

No moji maju este do puberty daleko, ale...ja som typ ktory si to radsej spravi sam,,teda o domacnost sa staram vylucne sama,lebo to tak chcem...ale, deti my chcu same pomahat (obcas privolim, je sice zatym vacsi neporiadok ale ich snaha ma tesi) - pri vareni, utieraju riady, vynesu smeti, upracu si svoje veci...ale niekedy snimi robim krik - aby po sebe upratali co si rozhadzali,, to je jedine co chcem aby po sebe spratali, utreli zaspinene/obliate, odniesli do pradla, ulozili nz miesto atd.

vler
1. apr 2024

Podla mna by sa tinedzeri mali podielat na chode domacnosti; z velkej miery aj preto, aby raz boli pripraveni zvladnut tu svoju; pripadne este predtym zivot na internate

tilly
1. apr 2024

Ja mám ôsmaka a septimana (tretiak na gympli) a teda tým, že domácnosť stíham a najradšej si robím všetko sama a môj muž miluje vysávanie, tal nemusia robiť nič. Ale viem, že ten starší nie je neschopný, keďže tri mesiace v roku trávi sám, resp s chalanmi, čiže musia prať, upratovať, variť si... a zvládajú to.

akinomel
1. apr 2024

16 ročný si samozrejme upratuje svoju izbu. Vynesie odpadky, pozbiera usušené prádlo (niekedy), umyje riad po sebe vždy, po obede občas. Riad poodkladá na miesto. Zvlečie posteľné prádlo, vyvetrá lôžkoviny, navlečie si čisté. Povysáva celý byt, umyje dlážku, vaňu, umývadlo, toaletu. Pozametá balkón. Pomôže pri varení, ak potrebujem pomocníka. Prakticky všetko, o čo ho požiadam. Onedlho sa ho chystám naučiť umývať okná a prišiť gombík😀 - sám ma o to poprosil minule. Mám to fajn, pretože vidí otca, ako to tiež robí.

yoxinka
1. apr 2024

@vler
Máme v rodine pár, ktorý svoje dve deti ofukoval neskutočným spôsobom. Tie baby nemuseli NIKDY NIČ v žiadnom veku. Pani bola podsdnutá poriadkom a všetko vedela iba ona najlepšie porobiť, v jej prípade šlo o úroveň “upratovací magor”. Ona radšej šla spať o štvrtej ráno ako by mal mať neožehlené posteľné prádlo alebo podobné veci. Dievčatá boli ako princezné a teda, dobrotu to nerobilo. Mali obrovské množstvo času, ktoré využívali na blbosti robenie. Jedného dňa staršia oznámila, že ide do zahraničia na študijný pobyt. Teta skoro skolabovala, že kto jej tam dá papať a kto jej operie (bavíme sa o 20ročnej slečne, ktorá v živote nepohla prstom). Po roku sa zo zhraničia vrátila milá zlatá usilovná a veľmi šikovná baba. Pýtala som sa jej, čo pre ňu bolo najťažšie a čo jej to dalo. Povedala, že fakt starania sa o seba. Naučila sa robiť úplne všetko, lebo nemala večne za riťou mamu. Podobný osud stihol aj jej sestru. Tá sa pre istotu z toho zahraničia už nikdy nevrátila. Takže ono, aj keď doma nič nerobia, život mimo (intrák) ich naučí sám. Ja som bola na intráku od 15 rokov a bola to mega škola.

andrea_82
1. apr 2024

@yoxinka presne tak. Ja nemam pocit, ze by som za puberty doma nejako zvlast upratovala. A zivot ma naucil. Mam vlastnu domacnost, rodinu a upratane, navarene.

lujza123
1. apr 2024

Prvacka na SŠ.

Zo spoločných prác v domácnosti ma na starosti umývačku, každý deň naloží aj vyloží, psovy dá zrat a obcas navarí. V zime chystá drevo - štiepaničky na podkurovanie.

Ináč sa stará sama o seba a svoju izbu. Upratuje si tam, meni si postelne prádlo, sama si perie, vešia a skladá svoje oblečenie, umýva si okno …

A vari si sama, kedze je princezna prieberčivá a často jej nechuti to co je navarené.

Co sa týka ostatnych domácich prác ovláda ich, snažím sa ju naučiť všetko. Vie umyť aj kúpeľnu aj moje auto ale vie aj naštartovať kosačku a pokosiť trávu. Ked si chce privirobit k vreckovemu tak jej vzdy vymyslím nejakú takúto činnosť

s_imona
26. jún 2024

ja idem teraz do deviatky
- vyložiť naložiť umyvacku utrieť riad vyvenčiť psa povesať a poskladať prádlo povysávať vyniesť smeti navariť viem tiež, pozehlit, nakupy
- všetko robím keď mi povedia rodičia

s_imona
26. jún 2024

vysávanie auta, upratovanie izby,utieranie prachu

jana_eyre_2
26. jún 2024

@s_imona si zlatá, nech ti to vydrží..