Pani učiteľka na matematike počas písania písomky pustila video deťom, ktoré už mali dopísané

8. nov 2023

Ahojte, ako už z nadpisu vyplýva, pani učiteľka matematiky počas písomky púšťa deťom, ktoré už skončili videá s novým učivom, alebo im dovolila pár krát skladať rubikovu kocku. Ostatné deti, samozrejme tie pomalšie to vyrušuje a tým pádom ostanú v strese a majú horšiu známku, lebo sa nedokážu sústrediť. Jedná sa o druhý stupeň ZŠ. Je to podľa vás bežné, môže toto robiť? Nemali by mať deti zabezpečený kľud počas písomky? Ako by ste to riešili?

lucka_ke
8. nov 2023

ozvala by som najskôr učiteľke a ak by to nepomohlo tak vedeniu školy

luccija
8. nov 2023

Vadilo by mi to.Rubikova kocka nie, aspoň ich zaujala a nevyrusuju, ale tie videá by mi vadili

moonlight1210
8. nov 2023

Keby to mali na sluchatka, tak dobre. Alebo by deti boli oddelene a pisali v jednotlivych kojach.

Ale takto pred ostatnymi to logicky rozptyluje pozornost. Obratila by som sa na ucitelku, ci by nevymyslela iny sposob, ako deti zabavit, ale potichu.
Lebo chapem, ze chce, aby sa nenudili a nevymyslali a len tak sediet na mieste a cakat na ostatnych ich bavit nebude. Zacnu si sepkat medzi sebou. Ako to poznam, tak postupne coraz hlasnejsie. Navyse je tazsie ustriehnut nasepkavanie tym pomalsim.

Takze, ok, nech ich zabavi. Ale nejak inak. Ta kocka je dobry napad. Videa naozaj na sluchatka. Nech sa pripoja napr. cez bluetooth.

angela85
8. nov 2023

Ja si pamätám na často používaný vetu za našich čias. Kto dopísal písomku,tak ticho seďte a nevyrusujte,aby mohli ostatní nerušene dopísať písomku.
Určite to vyrušuje ostatné deti

autor
8. nov 2023

Majú v triede aj integrovaného žiaka. Mňa osobne by rušila aj rubikova kocka. S pani učiteľkou som to zatiaľ neriešila, nechcem sa jej dotknúť práve preto, že to asi myslela dobre. Ale nemala by ako pedagóg myslieť na to, že zrovna tým slabším žiakom takto sťažuje priebeh písomky a tým pádom aj prospech? My sme museli byť v triede ako deti ticho, kým nenapísali všetci. Tak som len chcela vedieť, ako to prebieha inde. Možno som už stará a toto je nejaká novinka.

akvi
8. nov 2023

Treba to ucitelke komunikovat, mna by to tiez rusilo, aj ta kocka, lebo je to hluk. Ucitelka to myslela dobre, len nezvolila dobru formu, snazi sa zabavit deti, ktore uz dopisali, len fakt by im mala dat nejaku tichsiu zabavku, nie video a pod.

kacena4
8. nov 2023

je to bežné deti si casto dopisuju pisomku priebezne pocas hodiny ied ucitel pracuje s detmi. a never ze je tam po dopisani ticho, ucitel ich musi zaujst. inak vyrusuju a pomahaju pisajucim. nikde nie je napisane ze musi byt absolutne ticho. co ked vedla majú hudobnu?? na velkych polrocnych pisomkach je to ine. trvaju 45 min. tam je ticho cely cas. kratke pisomky na 10-15 min a kto nestiha ma moznost pisat dlhsie na ukor vysvetľovania. to je dobra vola ucitela

januska12323
8. nov 2023

Deti na druhom stupni vedia vydržať potichu aj bez videa. Ak nie je to aj chyba učiteľa

monikkatt
8. nov 2023

Bezne sme na zakladke pisali pisomky tak ze ziaci ktori chybali si napisali dalsiu hodinu zatial co my sme preberali dalsie ucivo. Posadila deti do prvych lavic a pisali. Ostatni zatial preberali novu latku. Vobec ma to nevyrusovalo. Sustredila som sa na pisomku a ostatne zvuky "vypla" 😀
Zas tie deti netreba ofukovat, rubikova kocka by ma uz vobec nerusila

kaktusik007
8. nov 2023

akoze nalejme si cisteho vina..... nemyslim si, ze ti pomalsi ziaci maju horsie znamky kvoli tomu, ze spoluziakom ucitelka pustila videa, alebo dovolila im skladat rubikovu kocku....

annm81
8. nov 2023

Je fajn dať deťom niečo, aby sa nenudili, ale určite nie video a to minimálne z dvoch dôvodov - ruší to ostatných a pri dnešne epidémií porúch pozornosti nechať deti čumieť ešte viac na obrazovku...

Ja mám podstatne menšie dieťa, učiteľ im na matematike, v prípade, že skončia prácu skôr, dáva zábavné úlohy a hlavolamy, za ktoré dostávajú body navyše.

Určite by som na tvojom mieste kontaktovala učiteľku a požiadala ju o iný prístup a ak nebude súhlasiť, obrátila by som sa na riaditeľku.

patus_2
8. nov 2023

@januska12323 učíte na druhom stupni?

janka_266
8. nov 2023

@januska12323 tiež si myslím, že tých pár min by mali vedieť vydržať. A keď nie, tak je čas ich to naučiť.

aurelia2000
8. nov 2023

Možno to video bolo potichu. Musia napredovať tie šikovné deti, nemôže sa stále všetko prispôsobovať tým posledným.

autor
8. nov 2023

@aurelia2000 nebola som tam, neviem aké hlasné bolo video. Ale keby vaše dieťa bolo počas písomky vyrušované, mali by ste rovnaký názor?

aurelia2000
8. nov 2023

Všetky deti mali dostať rovnaký čas na písomku. Integrované inú formu písomky podľa ich postihnutia.

autor
8. nov 2023

@aurelia2000 Presne tak. A ten čas nedostali rovnaký, keďže zopár detí skončilo skôr, čiže pred stanoveným limitom.

sisaka
8. nov 2023

@monikkatt bežne? Ja som to nikdy nezažila, aj na Slovensku, aj v zahraničí sme mali určený čas na pisomku, povedzme 30 minút. Po uplynutí limitu boli písomky pozbierané všetkým, bez ohľadu na to, či niekto dopísal alebo nie. Tí, čo skončili skôr mohli vo vyšších ročníkoch odísť z triedy, v nižších si to odsedeli v tichu. Nikdy som nemala v triede takého génia, čo by to zvládol za 10 minút a potom 20 sedel, tých 5-10 minút ticha nikoho nezabilo, ja som ho väčšinou strávila prekontrolovanim príkladov, odpovedi atď.
Kto nepísal pisomku, tak nepísal, mohol byť dodatočne vyvolaní. Nikdy sme nepísali žiadne písomky na žiadnych predmetoch počas vyučovacej hodiny, kde sa už preberalo ďalšie učivo.
Moje Deti chodili do školy v zahraničí, tiež sa vyžaduje úplne ticho, sú zakazané rušivé elementy ako šušťanie papierikmi od jedla a podobne. Veľa ľudí sa dokáže sústrediť len v tichu a hlavne deti až tak dobre rušivé vplyvy okolia nedokážu filtrovať.
Vyžadovať na pisomke ticho, až kým neuplynie stanovený limit považujem za štandard

mclissa
8. nov 2023

To co je za pristup. Aj ked sme boli prvaci a stihli sme skor cakali sme potichu dokedy dopise posledny aby sme sa nevyrusovali navzajom. A druhy stupen? Ozvala by som sa urcite. A ak si pamatam na druhom stupni sme uz mali pisomky casovo obmedzene a kto stihol skor cakal.

lara45
8. nov 2023

Určite to nie je správne.Ak sú to žiaci 2.stupňa tak, určite by mali byť už zhovievavejší voci spoluziakom.To znamená ,že by nemali vyrušovať ostatných ak oni už skončili.Ak je to 5min. Tak, tam by mali skonciť vsetci rovnako.Ak ide o test na celu vyucivaciu hodinu tak, test by mal byt rozpolozeny tak, aby to casovo vsetci stihli na rovnako mozno rychlejsi odovzdaju pracu 10-15min. pred koncom skor.Tak určite vedia ticho sediet.Ale nove ucivo preberat s niekolkymi ziakmi pocas tohoa ko ostatny este písu test je hlupost.Ucitelka asi nevie co zo sebou alebo ju ziaci nerespektuju preto sa takto chova.

slavomira236
8. nov 2023

Syn je 4tak..pol triedy pisalo pisomku druha polka triedy pozeral video .pondelok zas xruha polovica pisala..bezne skusa tak ze vyberie 5deti pisu test na tsbuli co je..a zvysok triedy savrozpravaju doplnaju v pracovnom zosite

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monikkatt
9. nov 2023

@sisaka a co ked ty si to nezazila? Ja som to zazila. Ano bezne 2-3 ziaci na dalsej hodine sedeli pred ucitelkou a pisali 10-20minut pisomku ziatial co ostatni sa ucili a ked dopisali tak sa pridali k ostatnym a pocuvali vyklad novej latky. Jednoducho ked zmeskali hodinu urcenu na pisomku tak potom dopisovali ked prisli. V robote tiez budu tie deti sediet v uplnom tichu aby sa mohli sustredit? Tam nebudu ruchy okolia? Treba sa to naucit. V zivote nikto nebude okolo nich chodit po spickach.

monikkatt
9. nov 2023

@denisah6 no ocividne kazdy ucitel ma svoje praktiky. U nas to tak bolo. Nijako som sa nad tym nezamyslala vtedy, prislo mi to normalne. Vedela som ze ked budem chybat tak si to dopisem na zaciatku dalsej hodiny. A riesit ze niekoho vyrusuje skladanie rubikovej kocky.. dychat tie deti mozu? 🙄 sak zas si nevychovavajme totalnych neschopakov. Nehovorim ze im tam ma hucat hudba alebo film.. ale pri beznom miernom ruchu by mali vediet pracovat. A hovorime o detoch na 2.stupni zakladnej skoly, nie o malickych..